Aldebaran

Aldebaran https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490853/bmid_aldebaran-VfP-490853.jpg 5 56 16

Přichází legendární sci-fi série, která vás vezme do vesmíru mezi neznámé a nebezpečné tvory. Roku 2079 byla založena první mimozemská kolonie – na planetě Aldebaran-4. Krátce poté ztratila kontakt se Zemí, což způsobilo, že se technický vývoj na planetě zastavil a lidé začali žít v izolaci a strachu. Po čase se v jedné z vesnic objeví tajemný muž, který varuje obyvatele před blížící se katastrofou. Marně. Dojde k tragédii, kterou přežije jen několik lidí. A ti jsou teď na útěku před vládou a snaží se přijít na to, co stojí za ničivými jevy ohrožujícími celou planetu. Tímto komiks se u nás poprvé představuje scenárista a kreslíř Luiz Eduardo de Oliveira, známější pod pseudonymem Leo. Expert na mimozemské světy a podivné tvorstvo.... celý text

Přidat komentář

thorir
16.01.2024 5 z 5

Sci-fi příběh z nepříliš vzdálené budoucnosti, kdy se lidstvo prvně pokouší kolonizovat vzdálené světy. Je to fajn komiks a hodnocení odpovídá mému subjektivnímu zážitku, jakkoliv je zde vícero důvodů ke kritice.

Příběh se odehrává na „vodní planetě“, na „oceánském světě“, planetě, kde podíl oceánů přesahuje 90%. Krátce po zahájení kolonizace je přerušena komunikace se Zemí, druhá kolonizační loď havaruje a další pokusy o kontakt jsou neúspěšné. Kolonisté jsou tak zcela odstřižení a odkázáni sami na sebe.

Příběh se odvíjí po klasické linii odhalování tajemství neznámé planety a jejího tajemného ekosystém a zásadní anomálie. Paralelně běží další politická a kulturní linka boje proti ustavené vládní tyranii, boje za svobodu, demokracii a právo osobní volby.

Protagonistou je mladý Mark, je to sice trochu blbec, ale je mu sedmnáct, to ho lehce omlouvá. Vedle něj je Kim, ta je vlastně taky dost otravná, avšak nadmíru schopná a nakonec velmi sympatická a je zřejmé, komu náleží autorovy sympatie. Příběh nenudí, charaktery hrdinů se vyvíjí a odhalování cizího světa postupuje a je fascinující.

Kresba je asi největší bolístkou komiksu. Je jednoduchá, základní, možná naivní, výrazně barevná, jihoamerická – OK, autor je Brazilec – multikulturní – pro nedostatek lepší charakteristiky. V podstatě se mi vůbec nelíbili obličeje, na druhou stranu, ženy protagonistky se rády svlékají a všechny mají nadprůměrně skvělé tvary, tedy rozhodně pozitivní.

Ladění příběhu je dost progresivní, myšleno liberálně progresivní. Jakkoliv to obvykle kritizuji, tady jsem to přešel, byť to poněkud nabourává sci-fi uvěřitelnost univerza. Ženy-protagonistky jsou velmi emancipované, odvážně bojují proti vládě gaunerů složené z vojenské junty a kleriků. Tváří v tvář pragmaticky ustaveným pravidlům za účelem přežití kolonie. Antagonisté jsou možná až příliš schematičtí, gauneři to však nepochybně jsou. Při takto nízkém počátečním množství kolonistů by však realita pravděpodobně byla velmi podobná té v příběhu. Drakonická pravidla by byla nutná, ústup demokratických principů velmi pravděpodobný a enormně přísná kontrola rizika příbuzenského křížení naprosto stěžejní pro zajištění přežití kolonie – no nic, vyloženě hard sci-fi to není.

V každém případě mě to dost bavilo. Objevování vzdálených světů shledávám extrémně fascinující, navíc oceánská planeta, s nekonečně rozlehlými a stejně nekonečně hlubokými oceány je scifistův sen.

Disease
25.09.2023 4 z 5

Parádní oldschool scifi, která trochu trpí příliš konvenční kresbou a poněkud pohádkovým koncem. Jak píše OldaB, trochu to připomíná staré komixy z ábíčka.


OldaB
22.07.2023 5 z 5

Lehce retro ve stylu starých příběhů z ABC. Ale po pomalejším startu se to slušně rozjede. Opravdu vynikající kresba, hlavně těch všelijakých potvor. Celý provázány cyklus má kolem 30 dílů, rád si dám pokračování.

jarynek
21.01.2023 4 z 5

Na tomto komiksu nejvíce oceňuji vykreslení vesmírného z velké části vodního světa plného zcela originálních živočichů a rostlin. Jeden nápad lepší než druhý. Scény s těmito tvory jsem si opravdu užíval. Zápletka postavená na putování hlavních hrdinů a odkrývajících tajemství, která se kolem nich neustále objevují a vyúsťující v boj proti malému okruhu lidí snažících se zavést diktaturu a toužících po věčném životě sice není úplně originální, ale naštěstí vyprávění rychle ubíhá, takže se čtěnář nenudí. Tak jak byl autor vynalézavý při vymýšlení mimozemského života, tak bohužel nebyl při práci s potavami a vytváření děje s nimi spojeného. Postavy mne nějak moc nezaujaly a přestože občas se chovaly poněkud naivně, tak se jim vše dařilo, kam se hnuly, tam se dělo něco převratného, neměly problém se náhodně potkávat i po velmi dlouhé době, ... No rozhodně ale jsem moc rád, že to u nás vyšlo a budu rád, když budou následovat další pokračování.

PAVEL917
16.01.2023

Úplně skvělý komiks. Napínavý děj, krásně graficky zpracováno. Z velice neobvyklé fauny na Aldebaranu jsem byl zcela unesen :-) Přečetl jsem už ho nejméně 3x. Veliká škoda, že pokračování - Betelgeuze, Antares a Přeživší jsem si musel koupit v polštině. Rovněž doporučuji. Dá se tomu dost dobře rozumět. Polská vydání jsou vázaná a stojí méně než brožovaný Aldebaran. Záhada,co? Za mě rozhodně 100 procent

instageek_cz
12.11.2022 5 z 5

V Aldebaranu se mísí dobrodružná nostalgie jak vystřižená z časů klukovských rodokapsů spolu s futuristickým optimismem, který museli cítit Američané v éře, kdy létali na Měsíc. Brazilský umělec Leo si vše napsal a nakreslil, přičemž z každého panelu na čtenáře sálá čirá radost z tvorby. Tolik detailů vyvedených krásnou čistou linkou se jen tak nevidí, a oči vám budou přecházet rovněž z barev. Azurově modrým mořem i zlatými plážemi Aldebaranu jsem se přímo kochal, stejně jako sytě zelenými džunglemi.

Leo je zabydlel pozoruhodnou, zcela realisticky působící faunou a florou. Budete žasnout při pohledu na majestátního mořského savce nestora, létající ptáky oštěpníky s jejich smrtícím bodcem, či stromy prorostlou obří masožravou eleuteru. Ale těch úžasných tvorů tu je mnohem víc a vždy mají i příjemně znějící jména, což je jak díky Leovi, tak českému překladu od Richarda Podaného. Jeho čeština je bohatá na zajímavé, netuctové výrazy. Některé z nich už dnes v běžné mluvě moc neslyšíte, proto výrazně přispívají k nostalgické atmosféře Aldebaranu a mimořádné kvalitě celé knihy.

Ani hlavní hrdinové Mark Sorensen a Kim Kellerová (slyšíte, jak jsou ta jména libozvučná?) rozhodně nebudou zahálet. Ať už na útěku, či, ehm, v posteli... Takže pokud chodíte demonstrovat za vyretušování ženské bradavky rýsující se pod trikem na filmovém plakátu, nebude Aldebaran úplně pro vás. Leo je v tomto směru velmi otevřený, ale pozor, nikoliv chlípný. Ano, pokud byste si dali panáka pokaždé, když uvidíte dívku v bílých kalhotkách a krátkém tílku, nedostanete se dál jak ke třetímu albu. Přesto zde odhalenost působí jen půvabně, čistě a dokresluje určitou nevinnost obyvatel nového světa, který je osídlen teprve jedno století.

I tady už však stihlo zakořenit to nejhorší, co v lidech je. Ta věčná snaha o ovládání a omezování druhých, ať už skrze politiku, nebo, ještě hůře, náboženství. Všudypřítomné vládnoucí instituce tuší, že se něco děje a také čtenářovu zvědavost bude od prvních stránek napínat, co způsobuje všechny ty tajemné události, k nimž na Aldebaranu dochází. Neprozradím vám z děje vůbec nic, abyste si ho mohli užívat stejně jako já. Přeci jen jde o něco úplně jiného, než co nabízí populární mainstreamová produkce zámořských gigantů DC a Marvel.

Kompletní vydání Aldebaranu obsahuje pětici alb, vycházejících mezi lety 1994–1998, a jedná se o první díl ságy, jež letos začala už svůj šestý příběhový cyklus. Doufám tedy, že Crew s Leem ani zdaleka nekončí!:)

Hodnocení: 10/10

Zmiu
26.10.2022 4 z 5

Ze začátku mi komiks přišel takový zvláštní a nakonec jsem se tak začetla, že už hledám, jaké jsou další díly.

gaspoda
28.09.2022 5 z 5

YESSS
konečně se Crew s Mdek trefil u mě na komoru. Po takovém příběhu sem dlouuho prahl si přečíst/pokoukat. S odkazy na starou školu mistru Asimova a Clarka. jen tak dal doufám že se dočkáme pokračovaní a vrátime se brzy na Aldebaran a nebo na nově na hvězdu souhvězdí Orion.

MARTh
23.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Moje první setkání s autorem a....bavilo, moc. Nejprve jsem se malinko obával, jak na mě bude působit Leova čistá kresba vyznačující se tenkými linkami a celkem výraznou barevností. Na úplně první nahlédnutí se jevila - aspoň pro mě - jako obrázky z brožurek nejrůznějších církevních organizací (bez urážky). Ale byl jsem mile překvapen, protože k tématu (jiná planeta, "sci-fi"....) mi to nakonec pasovalo dokonale. Příběh samotný je velice jednoduchý, ale baví, jen od něj čtenář nesmí očekávat klasickou sci-fi. Už to bylo myslím psáno v některé z předchozích recenzí, ale nebýt podivných živočichů (kvituji autorovo stručné seznámení čtenáře s faunou na Aldebaranu před každou z kapitol) a slov o jiné planetě, tak ani nepoznáte, že hlavní hrdinové se vlastně nenacházejí na matičce Zemi a v době vzdálené od nás desítky a desítky let. Myslím, že si čtenář příběh Kim, Marka a dalších užije.....jediné, co mi zpočátku trochu vadilo, bylo Markovo naivní chování. Na to, že Kim byla cca o 4 roky mladší (v době seznámení ještě neměla 14 let), tak působila od počátku mnohem vyspěleji než Mark, který se mě jevil tak trochu jako trouba, jehož změnil až pobyt ve vězení v Anatolii. Ale zřejmě právě to byl autorův záměr :-) Knihu určitě doporučuji, stojí za to, 5*

Norri
29.06.2022 5 z 5

Aldebaran je velmi zvláštní sci-fi komiks. Klame tělem. Dějově není nijak složitý, ale není lehké jej výstižně popsat. Během čtení se postupně proměňuje a rozkvétá. Zpočátku jsem přemýšlel nad tím, co vlastně definuje sci-fi žánr. Zda stačí o jakémkoliv ději prohlásit, že se odehrává na jiné planetě a tím pádem je to sci-fi. Trošku samozřejmě přehráním, ale kromě jiné flóry a zcela fantastické fauny děj zpočátku obsahuje jen velmi málo vědecko-fantastických prvků. Aldebaran totiž začíná jako dobrodružství dvou puberťáků, kteří byli okolnostmi přinuceni vydat se sami na cestu. Postupně pak začínají přibývají závažnější motivy, společenská témata a fantastická odhalení, které tento svět rozvíjí. Je to svět, kde v muzeu stojí raketoplány, které už nikdo neumí ovládat, a lidi se pohybují v dřevěných vozících poháněných malým nevyčerpatelným motorem anebo větrem. Je to svět plachetnic a vzducholodí. Ke střelbě se zde používají kuše i pistole a všemu vládne nábožensko-militaristická diktatura.

Ke zvláštnímu dojmu z komiksu přispívá i kresba, která mi pro sci-fi komiks přišla až nepatřičná. Kresba postav a jejich mimiky mi připadala lehce “neohrabaná”, ale brzy jsem si na ni zvykl a přestal jsem s ní mít problém. Kresba všeho ostatního je skvělá. Mimozemské zvířata působí věrohodně a hodně pomáhají vytvářet dojem skutečného světa.

Celý komiks jako celek skvěle funguje. Ten svět vás vtáhne a prožijete v něm pár hodin dobrodružství. Moc dobře se to četlo. Jediné, co by se tomu dalo vytknout, je absence vysvětlení, proč lidstvo na Aldebaranu během čtyřech generací tak moc technicky zdegenerovalo. Absence spojení se Zemí se mi nezdá jako relevantní důvod.

robin9739
22.06.2022 5 z 5

Musím konstatovat, že vizuál na první pohled ničím nepřipomíná sci-fi komiks, přitom Aldebaran je planetární space opera, která na mě působí jako cestopisná encyklopedie, která se na druhé stránce promění ve vědecko-fantastický román následovaný dobrodružným příběhem, kde je na prvním místě vlastní přežití. Příběh má přes to všechno mnohem větší přesah, ať už politický nebo lidský či morální. Ukazuje dvě tváře člověka, ať už tu kladnou tak také tu odvrácenou, temnou. Jedná se prostě o komplexní a dobře fungující dílo. Určitě bych také vyzdvihnul práci s postavami a jejich charakterem, ta je skvělá. Aldebaran je právem označován za výjimečné, dnes už klasické sci-fi, které je svým příběhem i pojetím jedinečné a originální, jeho četbu doporučuji úplně všem .

farb
03.06.2022 3 z 5

Zase takový vzrůšo to nebylo. Jako hezky vymyšlený a zabydlený svět, dobrý příběh a postavy.... Ale taky možná až příliš ukecané, málo dechberoucí, ničím nepřekvapující. Je to dobrý příspěvek v MDEK, ale po těch nadšených reakcích, jsem čekal něco pomalu až revolučního, což jsem rozhodně nedostal.

fvalek
15.05.2022 5 z 5

Aldebaran pro mě byl obrovským překvapením, protože jsem z různých zdrojů slyšel, že jde hlavně o sci-fi s velkým důrazem na zvířata apod., ale ve skutečnosti tam ta zvířata nebyla zase tak v popředí, naopak se objevila spousta dalších věcí.

Celkově je to takové sci-fi dramatické, možná se až moc soustředí jen na určité postavy, ale dokáže obsáhnout jejich mnohaletý vývoj. Překvapilo mě, že kromě klasických sci-fi motivů jako je cestování vesmírem a kolonizace planet se objevují i takové motivy jako je politika a náboženství. Celkově se ten důraz na sci-fi dává do pozadí vlivem toho, že svět Aldebaranu je zasazený do takové postkolonizační rurálně-hospodářské společnosti, která mi nějakým záhadným způsobem připomíná Kubu. Asi by mě víc zajímala biologie těch kýžených tvorů. Sice se před každou z pěti kapitol objeví něco jako maličká encyklopedie, ale neobsáhne všechny a ani není moc obsáhlá. S tím se dalo vyhrát mnohem víc, obzvláště když recenze velebí právě důraz na přírodu a faunu.

Příběhy postav jsou takové líbivé, určitě se jim dá fandit, hlavně vzhledem k tomu, že je pozorujeme v mnohaletém vývoji, jak už jsem psal. Nicméně hodně postav jsou takové hloupoučké a dělají blbosti, obzvláště ten hlavní týpek je takový nadržený machýrek, co se vždycky chytí ženské a udělá nějakou kravinu. Přesto je jistým způsobem sympatický. Lepší je Kim, která se pak stává vcelku vedlejší postavou, ale ta holka má rozum!

Celkové vyznění mi asi nedošlo úplně tak, jak mělo. Existence té velké mořské příšery, nebo spíš její účel, mi je stále záhadou a je škoda, že to tam nějak víc nerozebrali. Stejně tak končí příběh ve chvíli, kdy je vše rozhodující a nevíme nic o tom, co se bude dát dál se státním zřízením apod. Škoda že není nějaký druhý díl, ale kniha byla zajímavá i takto.

RaptoR
13.05.2022 5 z 5

Aldebaran je fantastický mix sci-fi, filozofie, politiky i soap opery. Prostě všeho, co k tomu lidskému hemžení patří. Snoubí v sobě odkaz filozofického směru sovětské sci-fi školy, díky kterému nedostáváte do rukou instantní dobrodružství na cizí planetě, nýbrž knihu která vás donutí přemýšlet. A toho není nikdy dost!
Více v recenzích.

Fuckenbrau
07.05.2022 5 z 5

Tak tohle je ovšem naprosto úchvatná věc! Comicsy ze série MDEK si kupuji automaticky, tak nějak jsem netušil o co půjde. Ok, další scifárna. V úvodu od Moebia bylo varování o návykovosti. No jasně, přečtu si kapitolu a pak jdu čumět na Ligu mistrů.
No k TV jsem se ten večer nedostal, strávil jsem ho na planetě Aldebaran-4 a objevoval neuvěřitelnou faunu a se zatajeným dechem sledoval osudy Marka a Kim, sledoval jak je prožité (některé hrozivé) události mění, oni doslova dospívají před očima.
Kromě napínavého dobrodružství sledujeme i druhou dějovou linku, kdy Aldebaran je pod nadvládou církevní diktatury, což je jasná náražka na autorovo mládí strávené v rodné Jižní Americe (samotný Aldebaran je vlastně taková Brazílie včetně Amazonského pralesa).
Naprosto výtečný combook, jak kresebně, tak scénáristicky. Chci další!

GoodGames
03.05.2022 5 z 5

Aldebaran je jeden z najinteligentnejšie napísaných komiksov, ktorý má aj veľmi uveriteľné reakcie ľudských postáv. Dokazuje, že dobré sci-fi môže byť napínavé aj bez laserov a celkovo takmer bez akcie. Stačí len kvalitný príbeh. Som veľmi rád, že sa na náš komiksový trh dostáva ďalší zaujímavý komiksový tvorca a verím, že tu toho od Lea vyjde viac.

Štítky knihy

komiksy sci-fi

Autorovy další knížky

Leo (p)
brazilská, 1944
2022  91%Aldebaran
2023  96%Betelgeuse

Kniha Aldebaran je v

Přečtených61x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených8x
Knihotéce48x
Chystám se číst18x
Chci si koupit12x