Chameleon

Chameleon https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72743/chameleon-72743.jpg 3 31 4

Akta X / Spisy X série

< 1. díl >

Fox Mulder a Dana Scullyová, agenti FBI, vyrážejí do terénu, aby vyhledávali a prošetřovali mysteriózní případy, plné tajů a záhad, založené ad acta. Vyřešit je musí rychle a v tichosti, než veřejnost sama přijde na to, že venku se něco děje, a zpanikaří.

Žánr:
Detektivky, krimi , Sci-fi , Záhady

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Goblins , 1994


více info...

Přidat komentář

sgjoli
08.10.2023 3 z 5

Seriál Akta X je pro mne srdeční záležitostí, a tak si ho ráda čas od času připomenu nějakým knižním zpracováním. Nečekám většinou žádné zázraky, seriál je prostě seriál a vyrovnat se tomu není úplně snadné. A tady to pro mne zůstalo na půl cesty.
Příběh samotný svojí zápletkou dobře spadá do toho "aktovského" univerza a umím si to představit natočené jako samostatnou epizodu. Myslím, že by to obstálo. Ale v psané podobě to bylo pro mne dost utahané, místy poněkud nudné. A přitom ta kniha má jen nějakých 240 stran maličkého formátu A6. Přesto bych si to radši přečetla v polovičním rozsahu jako povídku, ale o to víc nahuštěnou. V této podobě měl ten příběh prostě spoustu hluchých míst, které mne nutily občas přeskakovat. Škoda, no...
Mulder a Scullyová si tu byli celkem podobní - Mulder jako milovník záhad a tajemna, proti tomu Scullyová jako skeptik každým coulem. I když občas jsem měla pocit, že ty jejich rozhovory trochu drhnou a jsou psané spíše na sílu. Navíc tu máme dva další FBI agenty, kteří jim pomáhají - a ty mi teda nesedli vůbec - pro mne to byly ploché nudné postavy bez nějakého zachycení jejich osobnosti.
Nakonec tedy průměrné hodnocení, slabší 3 hvězdy. Nicméně nemůžu knize upřít to, že mám díky ní si zase chuť celý seriál pustit znova. :-D

Terva
24.06.2021 2 z 5

NĚKDE
TAM
VENKU
JE
PRAVDA

Ve světě Akt X je mnoho příběhů, které jsou zastřeny tajemnem nebo které mají náznak přítomnosti mimozemšťanů. Chameleon je příběh z vojenského prostředí a obsahuje spíš to tajemno. Mimozemšťany zde nenajdeme. Jediný jejich náznak přítomnosti je tak jen hudba v Ripleyho baru, kdy se z beden rozmístěných po místnosti line hudba z filmu Vetřelci..

Malá ochutnávka:
Na co se musel dnes soustředit, byl ten případ v Louisianě, ve kterém se jednalo nejméně o jednu brutální vraždu, loupež dvaceti pěti tisíc dolarů za bílého dne a všichni svědkové přísahali na jakoukoliv bibli, která jim byla podána, že ta osoba, která to udělala, se přímo vypařila. A to se přihodilo uprostřed cirkusového stanu. A navíc měl aktér na sobě kostým klauna.

Příběh mě nějak moc nezaujal. Mám pocit, že vše je trochu zrychlené. Tvůrce, Charles Grant, se nevěnuje moc detailům a některé dialogy mi připadaly zmatečné a nepřehledné. Například rozhovor z motelu při jídle, kterého se zúčastní čtyři osoby. Dvě tři věty jsem nedokázal zařadit ke konkrétní osobě a ve stylu psaní to není jednoznačně rozpoznatelné. Toto je průměrný příběh, který si už nikdy znovu nepřečtu.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵ )

Citát: Kdybych byl mrtvý, tak to by byla tvoje vina a potom bych tě chodit strašit.


mulderka
27.05.2015 2 z 5

Tak slaboučké zpracování případu si Mulder a Scullyová skutečně, ale skutečně nezasloužili!! A ještě k tomu poslední zbytky napětí zabije strašidelný překlad :-(

Mr. Mercedes
24.08.2013 3 z 5

Slabý priemer, ale ešte chcem dať šancu inej knihe zo Spisov X.

Štítky knihy

FBI krimi Akta X

Autorovy další knížky

Charles L. Grant
americká, 1942 - 2006
1995  61%Chameleon
1996  71%Smrtící šepot

Kniha Chameleon je v

Přečtených43x
Knihotéce64x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x