Smrtící šepot

Smrtící šepot https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72745/smrtici-sepot-72745.jpg 4 33 4

Akta X / Spisy X série

< 2. díl >

Fox Mulder a Dana Scullyová, agenti FBI, stojí před novou záhadou. V okolí Albuquerque v Novém Mexiku se začala objevovat zohavená těla. Patří mužům i ženám bez ohledu na věk, barvu pleti či příslušnost k etnické skupině. Nejde o oběti znásilnění ani nějakého podivného rituálu. Všichni však zemřeli tou nejbolestivější, naprosto jistou a neuvěřitelně záhadnou smrtí…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Záhady

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Whirlwind , 1995


více info...

Přidat komentář

deefha
13.03.2022 3 z 5

Tohle je zase jeden z těch kouzelných devadesátkových překladů, díky kterým příběh místy nedává vůbec žádný smysl, ale člověk je vlastně rád aspoň za něco. Gibson by mohl vyprávět, že... Nicméně on ten příběh vlastně není nijak zvlášť složitý, jak už to u nemytologických epizod X-Files bývá, takže prokousat se tím dá a zkušený čtenář si sám ledacos domyslí, ehm. Nedá vůbec moc práce představit si Smrtící šepot na televizní obrazovce, je to prostě naprostý standard. Škoda, že u nás těchhle paperbacků tehdy nevyšlo víc, než jen těch několik.

Terva
09.02.2022 4 z 5

„Fotografiím scházel
už jen pach,
i když nedalo
moc velkou práci
si ho představit“.

Někde tam venku na ně čekají Akta X.

Další malá knížečka v sérii Akta X nás zavede do Nového Mexika. Kousek od Roswellu se odehrává drama několika lidí, kteří na první pohled spolu nemají nic společného. Všichni umřou podivnou smrtí, zbavení kůže. Mám rád příběhy, ve kterých figurují indiáni. Slibuje to totiž magické obřady plné přírodních jevů a mysteriozních postav. Ani v tomto případě tomu není jinak.

Malá ochutnávka:
Hromádky kostí se bouře dotkla jenom svým okrajem a umyla je, až se blýskaly.
Vodu vysály listy, kořeny a porézní povrch pouště – nikde nezůstaly žádné louže, vzduch se ani nezachvěl.
I přesto se písek pohnul.

Agenti Mulder a Scullyová se dostávají do víru (a to doslova) událostí vzniklé v indiánské rezervaci. A i když by si čtenář mohl myslet, že od počátku ví, o co jde, nakonec ho překvapí konec samotný. Brutální vraždy, indiánský rituál, Scullyové pochybování a Mulderova „moudrost“ to vše najdete v tomto příběhu z roku 1995. Smrtící šepot asi nepobere pár skeptiků, ale my, co věříme, že tam venku je někde pravda, budem neskonale spokojeni.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡ )

Citát: Jsem přece indián. Nejsem žádný divoch.


sgjoli
01.01.2021 3 z 5

První moje přečtená kniha v r. 2021 a zrovna takový dost průměr.
Zápletka sama o sobě docela zajímavá, napětí z tajemna jsem tu cítila a většina knihy mi přišla obsahově vlastně docela fajn. Bohužel si však nejsem jistá, jestli jsem správně pobrala ten konec.
Dojem mi také kazila řada dost zbytečných překlepů a hlavně místy dost kostrbatý překlad. Některé větné konstrukty byly z hlediska češtiny poněkud nepřirozené a některé zase nedávaly příliš smysl a já si musela domýšlet, jak to asi bylo míněno v originále. Což asi není to, co při čtení příběhu tohoto typu čekáte a oceníte.
Knihy vzniklé na motivy seriálů je asi vždy potřeba brát s rezervou a nečekat od toho mnoho, ale je smůla, když vám nadějně vypadající příběh zkazí vágní překlad do mateřštiny.

Pog
19.02.2017 5 z 5

Jedna z nejlepších knih ze série Akt X, které jsem kdy četla. Dokonale se hodí do Mulderova světa a opět vyvrací předpoklady Scullyové. Tak to má být :D

Štítky knihy

FBI spiknutí krimi Akta X

Autorovy další knížky

Charles L. Grant
americká, 1942 - 2006
1995  61%Chameleon
1996  71%Smrtící šepot

Kniha Smrtící šepot je v

Přečtených49x
Doporučených3x
Knihotéce60x
Chystám se číst11x
Chci si koupit4x