Akta nacistů

Akta nacistů https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222611/mid_akta-nacistu-222611.jpg 4 4 2

Byli přední muži Třetí říše psychicky narušení? Kniha je fascinující studií psychologických profilů Hitlera a dalších důležitých postav Třetí říše. Pokouší se odpovědět na to, do jaké míry byly tyto osobnosti nějak poznamenány a do jaké míry možné narušení jejich psychického zdraví vedlo k hrůzostrašným činům, které vykonali. Nacisté ukrývali kompromitující složky na každou osobnost Třetí říše. Je v nich obsažena i případná diagnóza? Kniha Paula Rolanda se na otázky, do jaké míry byli tito lidé odpovědní za svoje činy, pokouší nalézt odpověď. Byly Hitlerovy sexuální touhy natolik perverzní, že přinutily jeho neteř Geli Raubalovou spáchat sebevraždu? Co vedlo milující matku Magdu Goebbelsovou k tomu, že nechala zavraždit v Hitlerově bunkru těsně před pádem Berlína svých šest dětí? Jak dokázal oddaný katolík Franz Stangl být milujícím otcem rodiny, zatímco současně jako velitel koncentračního tábora Treblinka posílal každodenně na smrt v plynových komorách tisíce nevinných lidí?... celý text

Literatura faktu Historie Vojenství
Vydáno: , Brána
Originální název:

The Nazi Files


více info...

Přidat komentář

apq
26.12.2020 4 z 5

Grafická úprava je velmi podařená, jinak informace jsou všeobecně známé a místy nepodložené domněnky. I přesto hodnotím knihu jako velmi zajímavou.

milamarus
21.03.2016 5 z 5

Pan Roland není sice nějaký špičkový vypravěč - ano, jsou tam vesměs konstatovány dnes již všeobecné informace - ale ta grafická stránka? Páni, ta mě dostala. Plynulý text v každé kapitole doplňují velkoformátové fotky, zarámečkované citáty, žluté papírky jakoby vytrhnuté z bloku nebo zestručňující CV zahrnující kromě vzdělání, pracovní kariéry také charakteristiku dané osoby. Vždy jsem tak našla něco, co mě na dané straně zaujalo, a donutilo se začíst.

Hitler, Göring, Himmler, Heydrich, Eichmann, Bormann, Hess, Göth, Braunová, Goebbelsová, Riefenstahlová... Jedna postava za druhou a v rychlém sledu. Začít můžete kterou chcete. Jejich pořadí myslím není tak důležité. Jsou vzájemně provázáni a všichni tak nějak stejní. Všichni, až na jednoho, který se vymyká. Ráda bych na něj extra upozornila. Jedná se o Alberta Göringa, který pro mě byl malým překvapením, a o to větší trápení z nedostatku místa pro biografický rozbor a širší pohled jsem u něj pociťovala.

Jedná se publikaci, která inspiruje k přečtení mnoha dalších knih, takže bez jakéhokoliv stínu pochybnosti dávám všech pět.