Norimberské procesy

Norimberské procesy https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229299/mid_norimberske-procesy-229299.jpg 4 19 4

Podtitul: Nacisté a jejich zločiny proti lidskosti Každý, kdo si přeje pochopit povahu zla, nemůže učinit nic lepšího, než se zabrat do stránek této knihy. Nacisté byli odpornou směsicí zločinců, hrdlořezů, ztracených existencí, sadistů a úzkoprsých úředníků, které spojovala jen filosofie nenávisti a láska k drancování. Čím větší byla jejich moc, tím příšernější byly jejich zločiny. Když se ale Hitlerova "Tisíciletá Říše" po dvanácti letech neustále se zvyšujících represí zhroutila, jak měli být potrestáni ti, kteří za to nesli odpovědnost? Hitler, Himmler a Goebbels si sami vzali život, aby se vyhnuli spravedlnosti, ale ještě stále zbývali zatvrzelý Hermann Goering, Albert Speer, někdejší Hitlerův zástupce Rudolf Hess a mnozí další prominentní nacisté, aby byli přivedeni před soudy Spojenců. Tato kniha pojednává o Norimberských procesech – nejdůležitějším soudním stání, jaké se kdy konalo, které zavedlo zásadu, že jedinci se budou zodpovídat ze svých činů před mezinárodním právem, a které učinily tečku za druhou světovou válkou a umožnily zahájit obnovu Evropy.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Columbus (ČR)
Originální název:

The Nuremberg Trials , 2010


více info...

Přidat komentář

Pastelka325
09.08.2022 5 z 5

Hodnotím jako laik. Knihu jsem tak nějak dostala od kolegyně, která říkala, že ji jen otevřela a opět zavřela, protože se v politice nevyzná a že to je pro ni náročné čtení. Vycítila jsem příležitost a té se chopila.
Ani jsem netušila, co si domů nesu. Kniha je dělená do několika oddílu, z nich každý nám představuje obvinění a obžalobu, obhajobu, vynesení rozsudku a vykonání rozsudku - každá z osob tehdejšího SS je rozepsána laické veřejnosti tak, aby tato pochopila, o co šlo. Nejde o složitou knihu, která by nudila. Lze ji přečíst jedním dechem a uchovat si mnoho vědomostí. Knihu doporučuji především těm, kteří se chtějí o době druhé sv. války dozvídat více - v knize Norimberské procesy se jednoduše seznámíte se jmény a jejich funkcemi v tehdejší říši. Další knihy už se budou číst lépe, protože už budete vědět a nebudete muset hledat.
Kniha je doplněna fotografiemi a je velice vkusně zpracovaná.

Fenix188
12.11.2017 5 z 5

Rozhodně doporučuju, mnoho citací..mohla být i obsáhlejší ale na takový výcuc, co byl kdo zač to pro neznalého stačí. Myslím,že podle ní byl natočený i film.


edulinka10
24.01.2017 5 z 5

První procesy po válce, které ukázaly světu, co byla třetí říše a její přisluhovači zač...lidé, kteří přežili holocaust, koncentrační tábory, pochody smrti a dokázali o tom mluvit před celým tribunálem si zaslouží velkou úctu...myslím, že bychom nikdy neměli zapomenout, co dokáže lidská zrůdnost, chamtivost...nenávist, propaganda...

Langosh
11.01.2016 4 z 5

Válka je moje oblíbené téma a Norimberský proces mě dost zajímal, hlavně koho za co odsoudili. Spousta fotek, zajímavé informace, různé citace. Jen si myslím, že kniha mohla být obsáhlejší a o každém obviněném mohlo být stručně řečeno, co všechno za svého života udělal, prostě takový životopis, to mi v té knize docela chybělo. Možná i další svědectví, víc o průběhu samotného procesu (je mi jasné, že je více knih o Norimberském procesu, ale přecijen mi kolikrát přišlo, že kniha něco nakouslo a nedotáhla to do konce, jako by si to měl čtenář sám vyhledat, což asi není úplně dobré).

Ale i tak spokojennost s touto knihou, dost věcí bylo pro mě nových a četlo se to dobře. Hlavně oceňuji fotky a citáty.