Akira 1

Akira 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468539/bmid_akira-1-TTT-468539.png 5 102 26

Akira série

1. díl >

Velká záhada zvaná AKIRA je napínavým dramatem odehrávajícím se v roce 2019... v roce jež předchází olympiádě, která se má konat v Tokiu na znamení snahy o znovuzískání blahobytu pozbytého ve třetí světové válce. Jeden z nejvýznamnějších japonských komiksů 80. let 20. století. Dlouho očekávaný první svazek akční sci-fi mangy zvané AKIRA!... celý text

Přidat komentář

Forestwalker
22.04.2024 5 z 5

Akira spojuje několik témat loňské výzvy (součást série, štítek tajemství, žlutá obálka - když se sundá přebal), takže to byla pro mě další motivace, proč se seznámit s mangou.
Komiks má spád a zajímavou kresbu, samozřejmě je to ozvláštněno i tím, že se čte odzadu dopředu a zprava doleva (s tím si asi vydavatel taky užil svoje). Pár věcí, které jsem v ději nepochopil, se vysvětlilo o pár stránek později, něco si asi autoři nechali do dalších dílů.

Norri
06.11.2023 5 z 5

Měl jsem strach, aby to nedopadlo jako s jinou sci-fi manga klasikou - Ghost in the Shell - která se mi popravdě nečetla moc dobře. Akira je ale jiná. Má skvělé tempo a dobré postavy. Hlavní hrdinové příběhu nejsou žádní klaďasové. Jsou to “mladý zdravý delikventi první jakosti a členové motorkářského gangu. Na jedné ze svých vyjížděk narazí na cosi, se je nenávratně zatáhne do záležitosti, o kterých neměli nejmenší tušení. Zápletka se odkrývá pozvolna a vyprávění postupně zrychluje. Konec knihy patří velkolepé motorkářské akci, která vás nenechá vydechnout. Nehýří to přehnaně humorem, ale vtipné momenty tomu nechybí. Když je potřeba, tak je to pěkně drsné, ale není to přehnaně explicitní. Docela mě to chytlo a těším se na pokračování.


Atlantis
27.07.2023 5 z 5

Klasika všech manga klasik. Dílo, které prý může za to, že se manga a anime rozšířily na západ. A tak jsem byl opatrný, přeci jen je to čtyřicet let staré vyprávění. Ale byl jsem nesmírně kladně překvapený, tohle nezestárlo ani den. Skvělá, detailní a výrazná kresba. Příběh, který má ještě tolik věcí k vysvětlení. Ale hlavně - ta atmosféra. Bože, ta skvělá postapo atmosféra, která vás vtáhne, vycucá až do sucha a zase vyplivne. Tomu napomáhá i vydání, které by mělo velmi blízce kopírovat originál. Tohle prostě bylo perfektní čtení a já už doslova teď sedím vedle pokračování.

Covenant
13.02.2023 5 z 5

Anime si už ani nepamatuju. To jsem viděl tak před dvaceti lety. U mangy jsem si řekl, že jako dobře. Se na to podívám, když už mám možnost, si to půjčit. A teď varování. Než začnete číst, připravte si něco k pití, možná i k jídlu a ujistěte se, že vás nebude nikdo rušit. Protože tohle je jednostopá jízda na motorce s rozbitými brzdami. Na konci se dostavuje ono obvyklé - kde mám další díl?! Jediné, co mi přijde přehnané, co patnáctiletí (i když delikventi), všechno dovedou a jak se rychle vyrovnávají se smrtí ... kohokoliv. Jak spadnou bez helmy z motorky v rychlosti vyšší, než povolenou a skončí jen s obvazem na hlavě... Ale to je prostě drsná budoucnost .... moment 2019 ... no chvilku to trvalo, než si to u nás mohl někdo přečíst v překladu. Za to veliké díky týmu Crew! (poslouchal jsem rozhovor s Pavlovským, kde se zmiňoval o zdlouhavém vyjednávání práv). Tato manga mě prostě nadchla a trefila se mi do nádrže. Přiznám se, že když si zrekapituluju příběh, byl poměrně krátký (na tolik stran), ale ta atmosféra! A hlavně a především a koukám, že budu psát to co ostatní, ale ta dynamická kresba je parádní! Když se prohání gangy na motorkách, úplně cítím tu rychlost a drsnost dopadů. Otomo prostě umí a já si jedu pro další dávku.

Frizer
18.12.2022 4 z 5

Anime jsem viděl několikrát a líbil se mi.

Tento komiks/manga jsem četl poprvé. Příběh je v pořádku....i když trochu zastaralý, ale vizuál a naprostá intenzivita si zaslouží 4 hvězdičky.

Je to pravděpodobně jeden z nejdynamičtějších komiksů, které jsem kdy četl.

opic 12
10.04.2022 5 z 5

AKIRA v mých rukou.
Neuvěřitelné.Po tolika letech od originálu vyšlo u nás.
Vskutku cesta trnitá a neskutečná.Něco co fyzicky můžete držet a vlastnit.Popřípadě se hrdě vyjímat ve vaší knihovničce.
Tyto superlativy se mohou zdát asi přehnané.Jenže toto je manga a zároven jakýsi svatý grál v jednom.
Určitě nemůže oslovit každého.To samosebou nejde.Na druhou stranu kdo kdy držel aspon čtyřlístek má jakous představu.Až na maličkost,že toto je opravdu podstatně o hodně levelů jinde.
Nikoho nemůže nechat lhostejným už jenom fakt jak vydavatelství muselo dodržet škálu barev tiskoviny a dodržet zažloutlost jednotlivých stránek.Puntičkáři z Japonska si zakládají na každém detailu.Není divu.
Úvodní svazek.Seznamovačka s prostředím + hlavní postavy a jde se na věc.Akce.Ale jaká akce.Filmová.S důrazem na detail.Pohledy na tváře.Emoce.Na pár okýnkách zobrazit něco takového.
Neutěšený svět budoucnosti.Podmanivé a atmosférické.Stanete se obyvatelem tohoto světa.Žádné samoúčelné násilí.Potoky krve.I ty tady mají však své místo.Politický přesah.A jistě mnoho jiného.
Navíc jsou tu nápisy třeba na budovách v originále.V manze Spirál, na mě ta čeština,vyloženě působila rušivým dojmem.
Ve výsledku nepustíte z ruky.Přemítáte a stále vás napětí drží na uzdě.Pořád vás zajímá co bude dál.I když se tam jenom něco rokuje a řeší.Má to spád a švih.Ty brdo,zbývá posledních 50 stránek...
a konec.
Chci víc.
Chci víc.
Mnohem víc :)

instageek_cz
11.03.2022 5 z 5

Vítejte v daleké budoucnosti, vítejte v roce... 2019!:) Přesně tam je totiž děj Akiry zasazen. Je to cyberpunková vize polorozpadlé společnosti obnoveného Tokia, které bylo jako jedna z mnoha globálních metropolí znovu postaveno po zvěrstvech 3. světové války a finální zkáze atomových bomb.

Jenže postavit nové zdi domů je o něco snazší, než napravit zdevastované lidské duše... A ačkoliv by už mělo být po všem, ve skrytu ulicí Neo Tokia se dál bojuje. Motorkářské gangy o území, tajemná skupina vzbouřenců proti represivní vládnoucí vrstvě, a obyčejní občané v tom chaosu prostě jen doufají, že se k ničemu nepřimotají.

To vše v neuvěřitelně detailních kulisách. Člověk by nejradši do každého panelu vlezl, jak živoucím dojmem to působí. Tahle manga je zároveň v neustálém pohybu. Je nabušená akcí od začátku až do konce a před vašima očima se bude odvíjet skoro až filmový zážitek. Přidávání plynu, skřípění kol motorek, dunění výstřelů z pistolí, exploze, trhání asfaltu – snadno všechny ty rychlé střihy „uvidíte“ i uslyšíte.

Kniha, kterou u nás vydalo nakladatelství Crew, je jako celek nádherná. Strašně příjemně se drží, čte, brožovaná vazba je poddajná, papír má takový správný old school feeling. Kresba je klasicky černobílá, pouze několik prvních stránek je barevných (a na jiném druhu papíru). Myslel jsem, že mě bude trochu štvát, že ty barvy už dál chybí (přeci jen i filmová adaptace je hotovým festivalem barev), ale vůbec, ani jsem si na ně během četby nevzpomněl.

Pokud jste viděli film, tak tahle manga z něj zachycuje zhruba 30–50 minut. Těžko říct přesně, protože několik věcí je zde jinak, něco ve filmu není vůbec, něco má jiný timing, apod. Každopádně nesouhlasím s tím, že by první Akira byla jen nějakou představovačkou a úvodem. Už tady je to hutný a velmi napínavý příběh, na jehož konci budete chtít víc!:)

Hodnocení: 9/10

PS: Jestli jste anime Akira neviděli, tak vám doporučuji, ať si ho pustíte spíš až po přečtení mangy. I když to bude nejspíš trvat ještě několik let, než u nás vyjde komplet:)) Přeci jen, v knize se vše odvíjí a odhaluje pomaleji. A tím, že budete vědět, jak to všechno je už předem, se připravíte o výraznou část té úžasné atmosféry obklopující každou cestu za odhalením velkého tajemství.

PPS: Ale pokud by vás i tak zajímalo, najdete na něj NESPOILEROIDNÍ recenzi na mém instagramovém profilu instageek_cz :)

Djkoma
24.01.2022 5 z 5

Jediné, co mě na vydání Akiry trápí je to, že potrvá mnoho let, než bude finální kolekce všech dílů vedle sebe v mé knihovně a nebudou v tom úchvatném deluxe boxu jako v případě anglického vydání. I tak, díky Crew, za legendu, která si své místo zaslouží. Stejně jako film mě manga pohltila a já ji propadl a chci víc. Oproti GitS se nekonalo mírné probuzení z iluze, kterou mi dal film. O to víc, jsem si užil nejen barvy, kresbu, ale i fyzický pocit ze "sešitu". Mít v ruce kus historie je prostě cítit. Za mě jednoznačné doporučení všem.

Kopta
03.01.2022 4 z 5

Jako expoziční dílo, by to mohlo fungovat. Je to tak trochu na styl mnohem umírněnější a ne nechutný jako v případě třeba Tokijského ghúla, který se ale taky drží. Tohle je praotec mangy, alespoň se tak zdá. A je to tím i hezký retro výlet. Na akci se zde rozhodně nešetří. O to více to ubližuje nějaké kontinuitě příběhu, kdy jsem dlouho tápal v tom, co se vlastně děje a proč se to děje. Proto je to super expoziční dílo jen z části. Nicméně celé si to rád přečtu, protože je to zcela nový a zajímavý svět.

jarynek
02.01.2022 4 z 5

Krásně udělaná kniha, věřím, že toto se originálu podobá více, než originál:). Kresba mi zatím po prvním dílu přijde lepší, než děj - propracovaná kresba je bez chyby. Příběh je zajímavý a pný akce. Jen mi trochu vadilo, že pár teenagerů je schopno poměrně snadno překonávat všechny nástrahy, zákazy a především, že na ně nemá ani vycvičená elitní armáda. Každopádně první díl je spíše jen intro a moc se těším na pokračování.

FirstDaw8ID
29.11.2021 3 z 5

Akira je samozřejmě kult a já jsem si ji na základě toho pořídil, nechtěl jsem si české vydání nechat ujít. Je to teprve druhá manga, kterou jsem přečetl a začínám zjišťovat, že to zřejmě není nic pro mě. Určitě musím jako první vyzdvihnout neskutečně detailní kresbu, proti které nemám co vytknout, opravdu se mi hodně líbí. Stejně tak pochvalu zaslouží příběh, který není těžkopádný, ale zároveň není ani předvídatelný. Čtenář je udržován v napětí, některé kusy informací se v rámci příběhů dozví, zbylé však čekají na rozuzlení v dalších dílech, které určitě minout nechci. Ale zatím mi úplně nesedly postavy (i když oceňuji, že v úvodní knize vlastně ještě vůbec nevím, komu fandit), jediná výjimka je Tecuo s pořádným bolehlavem, na který zabere jen Ibalgin 600 000. Dialogy mě také příliš neohromily a svérázný humor mě nějak míjí...jsem zvědavý, jakým směrem se rozjede další díl a přes nižší hodnocení se na něj těším. Čekání si mezitím zřejmě zkrátím čtením předělávky Bartkira a filmovou adaptací, se kterou jsem také ještě neměl čest.

pista53
19.09.2021 5 z 5

V žánru mangy jsem stále ještě nováčkem a přečtené tituly by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Průvodce mi dělá moje 14letá dcera a když vyšel Akira a já jí nový přírůstek v našem knihkupectví nahlásila, její nadšení nebralo konce. A to, samosebou, vzbudilo mou zvědavost.
Naprostá klasika žánru, vydaného v Japonsku už v roce 1984, se odehrává v blízké budoucnosti roku 2019, kdy se svět vzpamatovává ze 3. světové války a v megapoli Neo-Tokio se připravují na olympiádu, která by měla naznačovat nový počátek, nový rozmach města i nastolení nového řádu. Ovšem všechno má svůj rub a líc a pod povrchem tu probublává druhá tvář města, ta „za tou dálnicí“, která spojuje zakázané místo, kde kdysi vybuchla vodíková bomba rozpoutavší válku. Tady vládne tvrdou rukou Plukovník a jeho armáda, je zde tajná laboratoř, kde se provádějí kdovíjaké výzkumy a vyrábí se pilulky, pro které by mnozí byli ochotni i zabíjet.
Seznamujeme se s teenagery, kteří se potulují po barech, bezstarostní, zvlčilí a bez zábran, štvoucí městem své nabušené motorky a bojující mezi sebou v různých motorkářských ganzích. Seznamujeme se s kámoši Kanedou a Tecuem, kteří drželi při sobě, dokud se na zakázané dálnici nestali svědky střetu s velmi podivnou bytostí – je to dítě či stařeček? A kam tak najednou zmizel? A kam se poděl zraněný Tecuo?
Děj uhání zběsile stejně jako Kanedova vytuněná Honda a je neskutečně akční. Honičky, přestřelky a souboje se střídají s napětím a s velmi mrazivým tajemstvím, které se ukrývá ve výzkumné laboratoři a vy byste tomu sakra chtěli přijít na kloub!!
Zatímco ruce by chtěly strašně rychle listovat stránkami a číst, co se stane, oči to vše zdržují a těkají po každém jednotlivém okénku, hledajíc každičký detail v kresbě, plechovku na chodníku, nápisy či graffiti na stěnách klubů nebo jemné hnutí emocí na tvářích hrdinů. Katsuhiro Otoma je totiž vskutku bravurní kreslíř a každá maličkost na stránce má své místo a smysl.
Jediné, co mě na tom znervózňuje, je fakt, že zatím není udáno datum vydání druhého dílu...

mirec88
12.08.2021 5 z 5

Konečne! Toto slovo som vyslovil hneď ako som sa dozvedel, že Crew vydá Akiru. A po roku je to tu. Tak som sa potešil keď som si ho objednával a keď mi prišiel domov. Pár dní som počkal s jeho čítaním, lebo som mal na pláne niečo iné a úplne som sa ponoril do príbehu. Samozrejme, najprv som videl ako dieťa skvelý film, ktorý asi videl úplne každý ako dieťa a kto nie, okamžite to napravte. Ale táto manga je iné kafe, oveľa viac rozširujúca, vedľajšie linky sú napínavé, najmä tá s tou pilulkou ma zaujala, akčné scény nedajú vydýchnuť a tých 360 strán prečítate ľavou zadnou. Už sa teším na ďalšie diely. Len pevne verím, že nebude Crew ďalšie diely vydávať raz ročne, lebo 5 rokov na dovŕšenie príbehu sa mi nechce čakať. Snáď Japonci budú už prívetivejší a dovolia im skôr vydať pokračovania :-)

Ešte chcem pochváliť tú obrovskú námahu, ktorú vydavateľstvo vydalo a to vydanie vyzerá fakt ako v 80. rokoch. Skvelé a odporúčam každému.

Dragonian
30.07.2021 5 z 5

Konečně máme tu možnost přečíst tuto legendární mangu v češtině. Jsem rád, že jsme se toho dočkali. Skvělý příběh a nádherně graficky zpracováno. Opravdu skvělá akční manga.

robin9739
29.07.2021 5 z 5

Ano, po téměř 10 letech urputné a velmi precizní práce nakladatelství CREW jsme se dočkali japonského komiksového grálu a to kyberpunkové Akiry. Samotná kniha/komiks má ojedinělý formát, také gramáž stránek nebo jejich barevnost- celé spektrum je do žluta... Něco jako ve snímku Metrix, kde je každý záběr do zelena.
Katsuhiro Otomo je brilantní kreslíř, takže Akira je po technické stránce velmi propracovaná. Na tomto díle jde krásně vidět ono japonské puntičkářství. Otomo za mě klade větší důrazu na detail a propracovanost. Každá věc na kresbě tam má své pevné místo, nic zde není navíc. Čtenář musí sledovat každé okénko, každý napis či grafity na zdech. Ve všem se může ukrývat nějaké sdělení, které vás blíže seznamuje ze světem a příběhem. Příběh je zajímavý, moderní i přes své datum vzniku člověka chytne a pohltí. Hrdinové mají zajímavé charaktery, osobitý vývoj některých postav je až strašidelný, ale víme, že s mocí roste chuť. Máme zde spoustu zajímavých akčních scén. Příběh jede, nikde není čas na to zpomalit a vy ani nechcete, jelikož na akci tato postapo manga stojí. Je to příběh o moci, zradě, přátelství a odplatě. Navíc město Neo-Tokyo je krásné a smrtící zároveň...

Sefira770
23.07.2021 4 z 5

Menším dětem raději doporučuji Rychlé šípy :)

Andrea.Mayer
12.07.2021 4 z 5

Motorkářské gangy. Postapokalyptický svět. Divoké honičky a subjekty ovládající nadpřirozené síly. První svazek dlouho očekávaného překladu legendární Akiry zavítal na pulty českých knihkupectví!

Příběh se odehrává v roce 2019, rok před plánovanou olympiádou v Tokiu, které bylo zpustošené během 3. světové války. První díl se zaměřuje na partičku mladých delikventů v čele s Kanedou a jeho nejlepším přítelem Tecuou, kteří se nechtěně připletou do konfliktu mezi vojenskou složkou a jejími odpůrci.

AKIRA se orientuje hlavně na akci, dějem doslova prolétnete, bohužel je to na úkor postav, které postrádají jakoukoli emocionální hloubku, ale věřím, že se to v dalších dílech změní a o postavách se dozvíme víc.

Kresba je jiná než jsme u mangy zvyklí, přesto však brilantní. Katsuhiro Otomo navodil perfektní temnou atmosféru, jediné co bych vytkla je nedostatek odlišností ve vzhledu postav. Černobílá kresba má své kouzlo, ale při akčních scénách bylo často těžké poznat kdo je kdo.

I přes stáří této mangy má příběh stále co nabídnout a zběsilá jízda temnými ulicemi Neo-Tokia, mě pohltila od začátku do konce.

Při vydání tohoto kousku se nakladatelství muselo striktně držet původního japonského vydání z 80. let, tudíž se může zdát oproti novějším komiksům nekvalitní, ale věřte, že za ním stojí roky tvrdé dřiny a už jen to, že ho konečně můžeme držet v rukách je malý zázrak.

4️/5️

trudoš
08.07.2021 4 z 5

I přes takřka čtyřicetileté stáří jde pořád o komiks, který má co říct – a to jak obsahově, tak vizuálně. Japonec Katsuhiro Otomo je velmi talentovaný kreslíř, který dokáže vdechnou život futuristické budoucnosti, stejně jako postavám v ní žijících, přičemž čtenáři ani moc nevadí, že většina ústředních protagonistů jsou neurvalí teenageři, jejichž největší zábavou je polykat pilulky a dělat bordel na motorkách. Jako kdybyste partu z Trainspottingu zasadili do prostředí filmu Útěk z New Yorku. Ti frackové chvílemi lezou krkem, aby o pár stran dál přirostli k srdci, a tak pořád dál, až do samotného konce. Akira má přitom co nabídnout i dějově – na rozdíl od jiného slavného kultu The Ghost in the Shell, tady je zápletka srozumitelná a plná tajemství, jež čtenáře prakticky po celých tři sta šedesát stran nenechá vydechnout, přestože je mu jasné, že konkrétní odpovědi na otázky dostane až v dalších knihách. Tohle je poctivá práce, jež nezestárne ani za dalších čtyřicet, padesát či sto let.

jonyrico
25.06.2021 5 z 5

4,5*
Když se v Česku začala tak nějak masivně vydávat manga, Akira bylo jméno, které se skloňovalo všemi směry. Nakonec, zejména kvůli japonskému puntičkářství, trvalo nakladatelství Crew zhruba deset let, než se jejich snaha ocitla na cílové rovince a tento kult spatřil světlo světa také v českém jazyce. Akira vyšla poněkud jinak, než jsou čeští čtenáři zvyklí, především co se formátu knihy a výběru papíru, na kterém je vytištěna, týče. Vše muselo být zachováno tak, jak si přál japonský vlastník práv, jinak by se český čtenář komiksu nedočkal. Stejně tak většina nápisů, včetně grafity, musela zůstat v původním jazyce, překlad se tak mnohdy nachází jako poznámka pod daným panelem. Nutno podotknout, že se nakladatel s požadavky popral obstojně a vyšlo z toho parádní dílko. Pokud se přeci jen najde někdo, kdo by knihu "hodnotil" na základě zpracování, let z Prahy do Tokia trvá něco mezi 14 a 20 hodinami s přestupem, může si to zkusit vyříkat s majiteli po svém.

eagle-blacksun
22.06.2021 5 z 5

pro @puml - manga AKIRA nemohla vyjít v jiné podobě než vyšla. Schválením (Japonci) musela projít každá její část, včetně barev. Nesmí v ní být navíc ani písmenko. Přísná pravidla. Na youtube je video kde ředitelé CREWe mluví přesně na toto téma - AKIRA
https://www.youtube.com/watch?v=f2_nVq7aEY4

Jinak - kyberpunkovou, postapokalyptickou mangu AKIRA jsem přečetl na jeden zátah a už se těším na další díly, kde se dozvíme více o Akirovi, ESP, Kanedovi a jeho motorkářském gangu, hnutí odporu a ostatních účastnících. Manga je naprosto brilantně nakreslená, Kacuhiro Otomo je malíř par excellence.

Štítky knihy

Japonsko zfilmováno tajemství komiksy manga sci-fi

Autorovy další knížky

Katsuhiro Otomo
japonská, 1954
2021  91%Akira 1
2022  91%Akira 2
2022  90%Akira 3
2022  88%Akira 4
2023  92%Akira 5

Kniha Akira 1 je v

Právě čtených2x
Přečtených119x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených10x
Knihotéce75x
Chystám se číst26x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x