...a vztáhl pak ruku na život bližního
Roman Cílek

Již padesát let se Roman Cílek, kmenový autor Nakladatelství Epocha zejména v tvůrčím pohledu na významné události novodobých dějin, věnuje také literárním reportážím, v nichž rekonstruuje velké příběhy ze světa zločinu a trestu. Tento úctyhodný časový oblouk mu umožnil setkat se s řadou dnes již nežijících špičkových kriminalistů, navštívit místa trestných činů, archivy i věznice, hovořit s oběťmi, pozůstalými i pachateli. Výběr toho "nejlepšího z Cílka", jak jsme soubor jeho reportáží pracovně nazvali, předkládáme čtenářům.... celý text

Skutečné kriminální případy, které nejsou notoricky známé. Čtivé, ačkoli temné. Doplněno fotografiemi, které čtenáři připomenou, že se nejedná o povídky, ale beletrizovanou literaturu faktu.

Knihy s tímto tématem mě vždy zajímaly a proto ani tato nechybí v mé knihovně. Obsahuje několik opravdu strašných případů, kde figurují pachatelé toho nejhrubšího zrna. Pan Cílek je jednou z našich kapacit na tuto problematiku a jeho knihy jsou velmi čtivé.

Pan Cílek je opravdu mistrný vypravěč literatury faktu. Ač se v případě této knihy jedná o velmi temnou tematiku, zvládá ji vystavět velmi poutavě a čtivě, se špetkou sarkasmu a černého humoru. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout.

Deset skutečných kriminálních případů popsaných velmi čtivým způsobem. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout a občas mi i běhal mráz po zádech.

Přečetla jsem jedním dechem. Jako obvykle, oblíbený autor nezklamal. Velmi čtivě zpracované skutečné kriminální případy.

Velmi čtivou formou zpracované příběhy z dějin naší kriminalistiky. Beletrizované, nicméně doplněné autentickými fotografiemi.
Část díla
Jackův výlet do Čech |
Jdi a zabíjej! |
Muž, kterému uloupili tvář |
![]() |
Noc lásky a temného stínu |
Přípitek s vrahem |
Skutečné případy, všechny z doby, kdy mohl být udělen trest smrti. Čtivě podané průběhy vyšetřování doplněné fotodokumentací. Zajímavé.
Motivy činů se v průběhu času příliš nemění. Tady u většiny děsila brutalita provedení.