100 hoaxů a omylů, které napálily vědce

100 hoaxů a omylů, které napálily vědce https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392655/bmid_100-hoaxu-a-omylu-ktere-napalily-ve-yv1-392655.jpg 4 21 5

Populární věda série

1. díl >

I vědci dostanou občas kopačky – a často od jiných vědců nebo odborníků. Některé hoaxy jsou pouze dobře míněnými žerty, zatímco jiné jsou závažnými podvody těch, co touží po slávě a penězích. V této publikaci shromáždili odborníci časopisu Popular Science ty největší vědecké hoaxy všech dob. Objevte pravdu o 100 nejskandálnějších vědeckých pochybeních a lžích.... celý text

Věda
Vydáno: , Omega
Originální název:

100 Hoaxes & Mistakes That Fooled Science


více info...

Přidat komentář

los
05.03.2024 3 z 5

nenáročná, taková záchodová knížka víceméně náhodně vybraných zajímavostí a plná ilustračních obrázků, připomene spoustu informací, co člověk za život posbírá, ani neví jak

výtku mám k výběru "omylů", protože autoři, jejichž jména jsem v knize nenašel, nerozlišují mezi úmyslnými podvody (Beringerovy kameny), lidskou pověrčivostí a hloupostí (homeopatika, blesk neuhodí 2x do stejného místa), hoaxy (chemtrails), společenskou konvencí (Pluto označována za planetu v letech 1930-2006) a vědeckou hypotézou vzniklou v závislosti na možnostech poznání v určité době (teorie dutozemě, geocentrismus či Einsteinův stacionární vesmír)

Inka063
01.11.2022 5 z 5

Není nad to pořád se chtít vzdělávat. A když se vám k tomu ještě dostane do ruky kniha, kterou můžete podložit některá svá tvrzení, že něco není tak, jak "se říká" (Konzumace mléka způsobuje zahlenění, Holení podporuje růst chlupů a vousů, Za nachlazení může zima aj.), jde o dvojnásobnou radost. Navíc kniha je na kvalitním papíru, v tvrdé vazbě a se spoustou úžasných fotek a obrázků.


Smolař
10.02.2022 4 z 5

Soubor stovky zajímavostí. Velkou část z nich jsem věděl a u mnoha mi přišlo zajímavější spíš to, že to vůbec někoho napadne zpochybnit. S několika se ale souhlasit nedalo. Nu což... jen toho mohlo být víc.

Romcha
16.05.2020 5 z 5

Velice zajímavá kniha v níž najdete přesně 100 všeobecně zažitých mýtů, které jste od rodičů třeba slýchali od malička. Vyvrácena tvrzení o mýtech jsou podložená jasně nevyvratitelnými vědeckými důkazy. Také se mi líbilo rozdělení knihy do celkem 6 tematických celků, takže se věda zabývala mýty z oblasti: Jak věci (ne) fungují, Naše planeta, Zázraky archeologie, Lidský život, Zvířata skutečná a vymyšlená, Vesmír a co je za ním.

Mirin1349
01.02.2019 4 z 5

Knížka splnila to, co jsem od ní čekala. Populárně naučná publikace, která je pěkně graficky zpracovaná, přehledně rozčleněná a v jednotlivých kapitolách slučuje témata podobného charakteru. Nelze od ní očekávat hloubkové analýzy, články jsou většinou v rozsahu jedné až dvou stránek. Každý si najde oblast, která ho zajímá a o které by se rád dozvěděl více. Můžete si být jistí, že Vám přinese zajímavé informace podané dobře srozumitelnou formou a také zajistí nová témata k diskuzi s přáteli. :)