Tolkienovo vidění světa diskuze

Tolkienovo vidění světa https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222892/mid_tolkienovo-videni-sveta-qFm-222892.jpg 4 17 3

Podtitul: Křesťanská filozofie Pána prstenů. Dobrodružný a strhující svět Tolkienových děl nelze napodobit. Přitažlivá však může být i „výprava“ do myšlenkového světa tohoto autora, který do svých knih ukryl bohaté křesťanské poselství.

Fantasy Filozofie O literatuře
Vydáno: , Paulínky
Originální název:

The Philosophy of Tolkien , 2005


více info...

Diskuze o knize (5)

Přidat komentář

zlovlk
25.01.2015

Tolkien sám to neustále popíral do té míry, že v dopise Robertu Murrayovi (č. 142) napsal: "The Lord of the Rings is of course a fundamentally religious and Catholic work; unconsciously so at first, but consciously in the revision."
Ale myslím, že člověk zdravého rozumu s tím nemůže mít problém. To, že kniha je nějak ideologicky podbarvená, ještě neznamená, že člověk po jejím přečtení tu ideologii (nebo náboženství) přebere. Rád čtu Tolkiena, i když nejsem katolík, rád čtu Carda, i když nejsem mormon, rád čtu Wolkera a Olbrachta, i když nejsem levicově orientovaný... nanejvýš si řeknu, že s něčím vyloženě nesouhlasím, ale nezavírám před tím oči.

LordSnape
25.01.2015

Podle mě v tom každý může najít něco svého. Někdo tam vidí křesťanství, jiný poválečné srovnávaní se s 2. sv. válkou i když jsem četl, že Tolkien obě dvě tyto věci neustále popíral. Jiní tam vidí boj kapitalistů s proletáři, kteří budují za zvuku těžkého průmyslu lepší svět socialismu. :-) Jen nevím, přide mi to pořád furt jako parazitování na něčem, když vezmu něco, co vymyslel jiný a twistnul to v můj vlastní výklad a tvrdil úporně, že to tak je i když si tím sám nemohu být jistý...


zlovlk
25.01.2015

Proč? Tolkien se dá číst jako ryze dobrodružná nebo fantasy literatura, ale těch křesťanských (nebo přímo katolických) prvků se tam najde opravdu hodně. I když samozřejmě nečouhají tolik jako třeba u Lewise. Tolkien byl docela zapálený věřící.
Ve svém světě má jednoho Stvořitele (Ilúvatar), houfy andělů (Ainur), Lucifera/Satana (Melkor/Morgoth)... Když si přečtete starší texty v The History of Middle-Earth, zjistíte, že měl dokonce zprvu pro lidi na Západě připravené i nebe peklo a očistec, pak to naštěstí předělal na mnohem poetičtější "odcházejí po smrti mimo svět a nikdo neví, co s nimi bude". A spousta věcí v Pánovi prstenů je příliš fundamentalisticky křesťanská i na můj vkus - že síla se dá přemoci jen slabostí, že lítost zadržela Bilbovi ruku, když chtěl zabít Gluma, a tím nakonec nevědomky vše zachránil a tak dále... Člověk se s tím nemusí ztotožňovat, ale to neznamená, že to tam není.

LordSnape
25.01.2015

U té anotace jsem se fakt od srdce zasmál. :-D :-D

paulhunter
04.01.2015

(...) který do svých knih ukryl bohaté křesťanské poselství.
No to ne.

Štítky knihy

Středozem, Středozemě (Tolkien) o literatuře

Autorovy další knížky

Peter Kreeft
americká, 1937
2014  76%Tolkienovo vidění světa
1998  90%Mezi nebem a peklem
2008  74%Ach, ten Sokrates...
2014  94%Modlitba pro začátečníky
2013  89%Návrat ke ctnostem

Kniha Tolkienovo vidění světa je v

Právě čtených2x
Přečtených21x
Doporučených2x
Knihotéce24x
Chystám se číst30x
Chci si koupit8x
dalších seznamech4x