Tolkienovo vidění světa

Tolkienovo vidění světa https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222892/mid_tolkienovo-videni-sveta-qFm-222892.jpg 4 17 3

Podtitul: Křesťanská filozofie Pána prstenů. Dobrodružný a strhující svět Tolkienových děl nelze napodobit. Přitažlivá však může být i „výprava“ do myšlenkového světa tohoto autora, který do svých knih ukryl bohaté křesťanské poselství.

Fantasy Filozofie O literatuře
Vydáno: , Paulínky
Originální název:

The Philosophy of Tolkien , 2005


více info...

Přidat komentář

AlLois
22.09.2020 4 z 5

Tuto knihu jsem dva roky odkládal a myslím, že to bylo dobré rozhodnutí, protože jsem měl víc času načíst si knihy či myšlenky, na které pan Kreeft ve knize odkazuje. Přesto si nejsem jistý, zda jsem vstřebal všechno, jde o velké množství myšlenek na malé ploše, občas ne zrovna dobře popsaných a s chybějícími příklady. Občas se objevují chybné interpretace Tolkienových knih nebo chyby v porozumění děje (třeba informace, že Šmaka zabil Bilba už dávno není aktuální, přestože si myslím, že to buď bylo přímo součástí prvního vydání, nebo o tom autor jen uvažoval). Nepomohl ani fakt, že jsem musel knihu dočíst v krátkém časovém rozmezí (dvě třetiny knihy v době menší než 24 hodin), čímž mi mohla část myšlenek a poznatků splynout, nebo ztratit se. Už jen proto si myslím, že je vhodné číst tuto knihu více než jednou, třeba už ne celou, ale jen jednotlivé části. Já sám jsem tam našel několik skutečně zajímavých věcí (například část o spravedlivé válce, což je téma, kterému jsem dříve nevěnoval tolik pozornosti). Na závěr ještě upozorním, že přestože se kniha může vydávat za vhodné dílo na to začít s filosofií, tak neuškodí mít předtím alespoň něco načteno o Hegelovi, Nietzschem, Sartrovi, Camusovi, klidně i Platónovi. Třeba moje nedostatečná znalost Rousseaua byla častým kamenem úrazu při čtení této knihy.

Anjin
16.07.2019 5 z 5

Výborná kniha, která jde až na dřeň. Tedy, na filozofickou dřeň. A to jak samotného Pána prstenů, kteréžto dílo zde slouží jako ilustrativní podklad pro filosofický výklad stejně jako předmět pochopení, tak i nás samotných. Velmi obohacující, po mnoha stranách. Jenom snad je tolik nabytá myšlenkami, že ve vhodný čas bude třeba se k ní zase vrátit.


Chesterton
08.02.2018 3 z 5

Knihu jsem úplně nedočetla, ale některé velice osobité popisy a vysvětlení autorova přístupu k tvorbě a životu mě velice oslovily a zaujaly. Něco mi přišlo až lehce přitažené za vlasy, ale s mnohým se shoduji:)