Retro ČS diskuze

Retro ČS https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175715/bmid_retro-cs-175715.jpg 4 120 39

Retro ČS série

1. díl >

Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu. Retro ČS čtenáře vrátí do let socialistického konzumu – k věcem každodenní spotřeby, které provázely (anebo v nedostatkové socialistické ekonomice naopak neprovázely) průměrného obyvatele Československa. Pestrý obrazový doprovod umožní každému připomenout si éru čtyř dekád před rokem 1989. Autor s pomocí vlastních zkušeností a na základě dobové reklamy alespoň částečně rekonstruuje regály socialistických samoobsluh. Využívá bohatství osobního archivu, který patří určitě k nejrozsáhlejším u nás. Nebojte se do něj nahlédnout a svět, v němž bylo leccos jinak, si připomeňte, anebo třeba vůbec pro sebe objevte. Ten svět, kde železná opona jednak znamenala občanské nevolnictví, zároveň ale i bezpečí rezervace pro původní domácí výrobu a specifické značky. Ty, které jsme v porevoluční euforii stejně vášnivě odvrhli, jako se k nim po nasycení těmi globálními nadšeně vracíme. Nechejte se unést snímky toho, co jste měli rádi, ať už v ústech, nebo v dětském pokoji, kde ani jedna z hraček nepocházela z Číny. Připomeňte si dobovou reklamu, socialistickou estetiku, probuďte spolu s autorem své vzpomínky a podnikněte výlet do dějin některých oborů ekonomiky čtyř desetiletí po únoru 1948…... celý text

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

a304
16.04.2023

(SPOILER) Jdu proti proudu, ač síly zrazují, nestačí, snad je to i stářím. Měla jsem ráda filmy pro pamětníky Vlasta Buriána a mnoho dalších přívětivých a laskavých šiřitelů pohody i mezi obyčejným obyvatelstvem. Ti těžce vydělávali na chléb pro sebe i své děti, ale nikdo je z práce nevyhazoval, nikdo je s podporou státu nezadlužoval /i na Slovensku apod. je lichva protizákonná, od určité výše úroku a poplatků. V ČR se marně bojuje o to, aby exekutoři byli státní, nikoliv "podnikavci" a brali lidem střechu nad hlavou, přestože Ústava ČR stanovuje právo na důstojné bydlení apod.. V ČR zadluženým nezůstane ani psí bouda, vidíme lidi v mraze přespávat na podložce z kartonu a již ani česká vlajka nesmí sousedit vedle bruselské na Národním muzeum a nové pořádky pomáhají chránit těžkooděnci... Nikde jsem nezahlédla odstraňování čehokoliv! PS: ochrana symbolu potupně visící zavěšených vlajek? PS: vlajka vlaje ! Vláda, jak to myslí?! Chameleoni? Jde o lidi nebo jen o prachy? Osobně chci schovat se do knihy o retru, kde tenkrát bylo bezpečí a nepřetržitě mě neděsil až k zešílení strach, který programově živí Fialova vláda, drážděním jaderné velmoci svéráznou "humanitní" pomocí.../

Miluji retro a vzpomínky na dobu, kdy jsme vyráběli : smaltované nádobí, přes lokomotivy až po nejkvalitnější a nejlevnější ocel až po zařízení do raket a Čech bezpečně lítal vesmírem, mladé rodiny dostávaly n e n á v r a t n o u půjčku na materiál rodinného domů. Jak by se to líbilo dnešním mladým. Jak hospodaří vláda, co podporuje, v čí prospěch, šíří spokojenost mezi lidmi nebo strach a bezbřehou nenávist ?
Série knih retro se mi líbí a snad vláda bude i pro českou i mladou generaci financovat bydlení jako to dělali komunisté. Nebo to dělají jen komunisté a pravice jen zadlužuje a podporuje z peněz daňových poplatníků zbrojení a pro válečné nálady?
Pro novou generaci série retro má, co říci. Nic není dokonalé, ale co si vyberete a budete podporovat, je na vás : Pravice podporuje bohatnutí miliardářů, na úkor střední třídy a bezbranní všechno zaplatí a vláda to přerozdělí podle své svrchované moci.
Publikace nabádá: pokud jsi miliardář volit musíš pravice a vyrábět v Čechách se nemusí nic, vše si koupíš jinde i luxusní bydlení!
Pokud nejsi miliardář a jsi nucený vydělávat vlastní prací zabraň pravici přístup k moci, aby ti dnes vyhrožovala, že na stáří mít důchod k žití nebudeš!
Autora doporučuji a přemýšlej, zda právo na práci není vhodné uzákonit a mít zase české továrny, kde si budeme vyrábět, to co potřebujeme pro český trh a naše domovy, naše děti, naši kulturu, české školství...
Doporučuji četbou bojovat proti vymývání mozků a nedovolit všude prosazované umělé inteligenci , utvářet nám názor již od dětství... Mezigeneračně má vládnout porozumění, vzájemný respekt, nikoliv pohrdání a nenávist, urážky opad. Nebo to je již dávno jiné,,,?
Dávno od r. 1993 náš spolu s celou Evropou přetransformovává Amerika, proto všude cizí vojenské základny?
Bohatší, kteří ještě dosáhnou na zasloužený "standart" jsou pod
"fialovým deštníkem", po dobu po kterou jejich voličské hlasy umožní vyvážet zisky z republiky a zvyšovat ceny energií průmyslu, pro vyvolené. O co více vyvolení zbohatnou o to více jiných zbídačí. Spojme se pro obnovu prosperity domova.

Štítky knihy

retro 70.-80. léta 20. století

Autorovy další knížky

Michal Petrov
česká, 1965
2013  87%Retro ČS
2015  88%Retro ČS 2
2017  89%Retro ČS 3
2015  76%Jak uhasit dračí tlamy
2019  98%Jeans Story

Kniha Retro ČS je v

Právě čtených1x
Přečtených153x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených16x
Knihotéce96x
Chystám se číst37x
Chci si koupit13x