Odsunuté děti diskuze

Odsunuté děti https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480420/bmid_odsunute-deti-9JD-480420.png 4 27 10

Jaký to byl pocit, být po skončení druhé světové války v Československu klukem či holkou německé národnosti? Měli kam chodit do školy, co jíst, s čím si hrát? Měli se čeho bát? Co si s sebou zabalili, když byli zařazeni do odsunu, a s čím se naopak museli rozloučit? Co je čekalo ve sběrných a pracovních táborech, v dobytčích vagonech a nakonec v rozbombardovaném Německu? Kdy a za jakých podmínek se poprvé mohli podívat na místa svého dětství a kde se dnes cítí doma? Pětice německých pamětníků vypráví o svém odsunu z Československa. Jejich příběhy ožívají v komiksové formě skrze představivost českého spisovatele a pěti českých výtvarnic a výtvarníků.... celý text

Diskuze o knize (4)

Přidat komentář

Vestička
06.10.2021

Ta snaha relativizovat je nechutná. Kolik knih o odsunu čechú vzniklo? Kolik srdceryvných příbĕhů bylo napsáno? Co vím , tak jen jeden. A to pĕknĕ dávno. A vopačnĕ ? Vyhnání Gerdy Smith, Husité u Postoloprt.... Vždyť i ten film Želary nakonec končí hromadným znásilnĕním Sovĕtskými vojáky.

SputnikV
05.10.2021

jen další příspěvek snaze , před kterou varoval už prezident Beneš, přeložit tíhu viny za vše, co válka přinesla z ramen zločinců na ramena obětí.


SputnikV
04.10.2021

jaký to byl asi pocit být na českém území po vytvoření protektorátu a asi rok před tím pro české a židovské děti, které žily na území osídleném většinově Němci? měli co jíst? s čím si hrát? co si s sebou zabalily, pokud jako děti židovské či některé české, třeba lidické,, když s rodiči či bez rodičů byly zařazeny do transportů? s čím se musely rozloučit? co je čekalo při přepravě v dobytčích vagonech? co v táborech, to už zhruba víme - plynové komory smrt hladem. německé pokusy na lidech a to bez anestézie....a co ty, kteréí z úkrytů poslouchaly hlášení o popravených za osvícené německé vlády a slyšely v něm jména svých rodičů?

a co ty, které se vrátily? mnozí už rodiče nikdy neuviděly a mnozí ani nikoho dalšího z rodiny.

Kapis
04.10.2021

To je zase svinstvo, v rámci běžícího přepisování historie, které tu nastavuje narativ, že Němci byli ti největší chudáci, my jsme byli ty svině a největší svině pak Rusi, kteří zahájili 2.světovou (holocaust jim zatím kupodivu nikdo nepřipisuje). A ještě, aby to nebylo tak okaté, tak na to zneužijí chudáky děti.

V roce 1938 bylo odsunuto 380 tisíc Čechoslováků z pohraničí. Fašističtí Heinleinovci je mnohdy hnali pouze v tom co měli na sobě a spousta lidí přišla úplně o všechno. Mezi těmi statisíci lidí nebyly žádné děti? Jejich příběhy nestojí za to, aby je někdo zaznamenal? Nebo snad nejsou zajímavé? Nebo to byly prašivé české děti, mýlím se?

Chce si mi blít!