Naturalista diskuze

Naturalista https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387199/bmid_naturalista-BNA-387199.jpg 4 2424 777

Naturalista série

1. díl >

Profesor bioinformatiky Theo Cray vidí niečo aj tam, kde iní nevidia nič... Do Theovej motelovej izby sa dobýjajú policajti. V srdci montanských hôr sa od nich dozvedá, že jeho bývalú študentku Juniper, ktorá neďaleko pracovala na vlastnom výskume, roztrhal medveď. Vlastne to mohlo byť aj inak, preto je Theo podozrivý z vraždy. Našťastie sa všetko vysvetlí, ale Theovi prípad akosi nedá pokoj a má pocit, že policajtom čosi uniká. Začne pátrať na vlastnú päsť a po čase je presvedčený, že hrozný čin nespáchalo zviera. Policajti však vôbec neberú do úvahy jeho teórie, že vrah je mimoriadne prefíkaný, zručný a určite neudrel prvý raz. Theo cíti, že záhadné a silné monštrum nezastaví nič, len on sám. Rozhodne sa naprogramovať počítačový model, ktorý by mu prezradil možné miesta predchádzajúcich, doteraz nezistených vrážd. Pomocou svojho programu rýchlo nájde ďalšiu mŕtvolu, potom ďalšiu a ďalšiu. Policajti mu však stále neveria. Theo je krok pred nimi a neváha použiť všetky svoje vedomosti a zručnosti, aby sa dostal vrahovi na stopu. Uvedomí si, že to zvládne len tak, ak bude premýšľať ako predátor, ktorého hľadá, a sám sa nestane jeho obeťou.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Naturalist , 2017


více info...

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

biki
09.02.2019 5 z 5

Doplnění mého komentáře ke knize - reakce na výtky jiných uživatelů k některým částem příběhu, které jsou ale dle mého názoru slušně vysvětleny:

Počet obětí – pachatel působil v dlouhém časovém intervalu v řídce osídleném, velmi rozlehlém teritoriu s nepřehledným terénem. Pokud se jednalo o oběti z tohoto území, velmi často to byly osoby problematické, takže pokud si jejich zmizení vůbec někdo všiml, bylo to místní komunitou přivítáno spíše s úlevou. V případě turistů či projíždějících – pokud zmizí jejich auta, kdo by vůbec zjistil, že někdo zmizel?
Příčina smrti obětí – těch pár ostatků, které se našly, byly vesměs poškozeny přírodními vlivy. Jejich ohledání bez výjimky provedli jen běžní koroneři, bez vzdělání v soudním lékařství, takže pokud nejnápadnější znaky ukazovaly na zranění zvířetem (a opravdových případů v té oblasti také asi není úplně málo), tak nad čím víc uvažovat? Opravdový kvalifikovaný a v celém státě jediný soudní lékař, resp. lékařka, se případů ujala až po zapojení Thea.
Místní policie – jednotlivé případy se odehrály v různých jurisdikcích v různých časech, takže při neochotě ke vzájemné komunikaci, o spolupráci ani nemluvě, se nelze divit, že si nedali dohromady ten počet zmizelých. A stejně – pokud to byl nějaký feťák, drobný dealer, lehká děva … kdo by vynaložil nějaké úsilí na problematické pátrání? A když už se díky Theovi začaly oběti vynořovat na světlo, zapůsobila „krásná“ lidská vlastnost – když jste o něčem řadu let skálopevně přesvědčeni a teď vám nějaký přivandrovalec začne tvrdit opak, naprostá většina se zabejčí, a bude si i nadále stát na svém. Ovšem připouštím, že s délkou té zabejčenosti to autor asi trošku přehnal.
Závěrečná akce – vzhledem k tomu, že Theo hodně působil v terénu, domnívám se, že jeho fyzická kondice nebyla tak úplně špatná už před začátkem příběhu, a v jeho průběhu si ji přece jen vylepšil. Nějaké základní medicínské znalosti měl jistě v rámci své odbornosti, ale určitě si je rozšířil v rámci práce u záchranky, kde si několik let přivydělával (netuším, proč zrovna toto některým komentujícím vadí). Působení dryáku, který si v závěru napumpoval do žil, vcelku odpovídá skutečnosti (speed, amfetaminový rauš …), jen si nejsem jistá, zda by to v reálu mohl přežít. Jenže se pohybujeme na půdě fikce, takže, proč ne.
Stížnosti, že je v knize moc biologie - připomíná mi to námitky u Marťana či Mise Saturn, že je tam moc fyziky a chemie, jenže to do příběhu podle mého osobního názoru neodmyslitelně patří.

Hornet
10.10.2018

Chystám si ji koupit, už jsem moc zvědavý.


KleaM
08.10.2018 5 z 5

Jen jedna "drobnost" mi nepřišla dořešená. Kde vrah vzal Rozparovačův chlup, aby ho umístil na Junipeřino tělo???