Kapitál I diskuze

Kapitál I https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56166/kapital-kritika-politicke-ekonomie-dil-kn-vyrobni-proces-kapitalu-56166.jpg 4 41 6

Kritika politické ekonomie. Díl 1. Kn. 1, Výrobní proces kapitálu Obsahem knihy je analýza a kritika kapitalistické společnosti a zejména kapitalistického způsobu výroby a distribuce statků. První, nejstudovanější část Kapitálu obsahuje analýzy hodnoty zboží a peněžního oběhu; opět je probírána užitná hodnota a směnná hodnota, vztahy vzniku směnné hodnoty a pracovní doby dělníka, přeměnu práce v peníze apod. Marx zavádí pojem „nadpráce“: dělník musí odpracovat určitou nutnou pracovní dobu, aby vznikla hodnota, z níž uživí sebe a rodinu; poté však musí pracovat dále, aby uživil také kapitalistu. Z této „nadpráce“ tedy vzniká nadhodnota, která je však dělníkovi odcizena, neboť si ji přivlastní kapitalista, a tím dělníka vykořisťuje. Marx se také věnuje problému přelidnění, dělby práce a strojové výroby, která vede k prodlužování pracovní doby, neboť stroj je nejefektivnější, běží-li stále. Vlastnosti zboží jsou podle Marxe vysvětlitelné jedině ze vzájemných vztahů mezi výrobci, nikoliv ze zboží samého: zatímco si lidé myslí, že hodnota zboží — např. zlata — je objektivně danou vlastností předmětu, ve skutečnosti je závislá na sociálně-ekonomických vztazích. Buržoazní společnost, která připisuje zboží nevnímatelné vlastnosti a hodnoty a „uctívá“ je, se tak dopouští „zbožního fetišismu“, který je přirovnáván k uctívání svatých ostatků.... celý text

Diskuze o knize (7)

Přidat komentář

tomas1291
22.12.2021

Tuto bibli (některých) socialistů se (marně?) pokouším přečíst již od roku 1998 (globální finanční krize - jedna z mnoha, Global street party). Respekt všem, kteří to dali. Marxismus je vždy plán B na záchranu planety. Plán A je psychedelická zkušenost. Závěrem svého příspěvku do diskuze bych chtěl vyjádřit velké kudos všem knihovnicím a knihovníkům Krajské knihovny v Karlových Varech, kteří měli vždy trpělivost s mými vědecko-socialistickými studiemi. Jste nejvíc!

Greenfingers
02.03.2020

To Woodward: Za dob mých studií na VŠE (v Bratislavě) jsem vámi uvedenou praxi při inauguraci nezažil. Na plesy jsem nechodil, takže tuto informaci nemohu potvrdit.Beru to z vaší strany spíše jako pokus o humor.
Obecně: abych se mohl k něčemu vyjadřovat, potažmo kritizovat, měl bych o tom něco vědět. Této zásady se alespoň já držím po celý život. Nejsem křesťan (ani věřící), ale Knihu knih jsem si přečetl (dokonce několikrát).


gladya
27.11.2018

Montezuma: Beru Váš názor na Marxovo dílo, ale Kapitál je o něčem jiném

gladya
14.12.2015

pro Woodward. Ano potvrzuji, tenkrát se ples jmenoval Beánie - uvítání prváků a "křest" Kapitálem tam opravdu byl.

woodward
15.08.2015

Já se přiznám, že jsem tohle veledílo nezahlíd ani zdálky. Ale slyšel jsem, že na plesech Vysoké školy ekonomické byli s jeho pomocí studenti prvního ročníku slavnostně "uváděni do cechu". Každý prý dostal Kapitálem přes hlavu. Může to někdo z účastníků potvrdit či vyvrátit?

Sajdeman
05.08.2015 odpad!

radim8996: člověk mého ražení? My se známe? :o))))

radim8996
04.08.2014

Sajdeman.... Pochybuji, že zrovna člověk vašeho ražení přečetl nějaké dílo Karla Marxe. Taky vás mohu označit za uchylačka, protože se mi nelíbí vaše prezentace názoru :D Více mi připomínáte pomlouvačného štváče, než inteligentního jedince :)