Jak katolická církev budovala západní civilizaci diskuze

Jak katolická církev budovala západní civilizaci https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29981/mid_jak-katolicka-cirkev-budovala-zapad-Qy4-29981.jpg 4 36 15

Cílem autora, amerického konzervativního historika, není nabídnout čtenáři dnes tak obvyklý zjednodušující obraz působení katolické církve v dějinách, který se dosud traduje v některých učebnicích a médiích. Woods před čtenářem odhaluje plastický a v mnohém překvapující pohled na období, v nichž se pokládaly základy toho, co chápeme pod pojmem vyspělá civilizace. Výsledkem Woodsovy práce je čtivě zpracovaný soubor poznatků, který přináší nejen pozapomenuté skutečnosti, ale především nově nahlíží mnohé dějinné souvislosti. Doplněna rozsáhlým poznámkovým aparátem s odkazy na odbornou literaturu a bohatým rejstříkem odkazů se tato publikace může stát zajímavým zdrojem informací pro zájemce o studium historie. Stále více historiků, filosofů a kulturních antropologů totiž zjišťuje, že současné vymoženosti jako vzdělávací a zdravotnický systém, právní stát, mezinárodní právo, teorie svobodného trhu, zachování antického dědictví, kulturní i hospodářský rozmach a nakonec celková humanizace společnosti jsou jen těžko představitelné bez přínosu křesťanství a působení katolické církve. Woods před čtenářem odhaluje plastický a v mnohém překvapující pohled na období, v nichž se pokládaly základy toho, co chápeme pod pojmem vyspělá civilizace.... celý text

Náboženství Literatura naučná Historie
Vydáno: , Res Claritatis
Originální název:

How the Catholic Church Built Western Civilization , 2005


více info...

Diskuze o knize (13)

Přidat komentář

Hobo
28.06.2021 5 z 5

Drohtnian se svým velmi dobrým příspěvkem dopustil jednostrannosti přímo ukázkové. Zkritizoval chyby církve, na které nebyla kniha zaměřena, neboť té šlo o technologický pokrok. A aby to prakticky potvrdil, ohodnotil to i počtem hvězd. A byť lze s jeho závěry víceméně souhlasit, těžko souhlasit s tím, že hodnotí něco, o čem kniha není, neboť ta se nesnaží o nic jiného než vyvracet mýty o protivědecké pozici církve. Faktem totiž je, že evropská civilizace se dostala na přední místo vědy díky křesťanské nauce a nic na tom nezmění žádná řada idiotů, kteří svou omezenost nadřadili všemu, ač se pokládali za věrné křesťany. Ukažte mi náboženství, které má ve víře postulát, že víra se nemůže rozcházet s praktickým poznáním světa. A těžko dokážete, že dnešní tzv. vědecká doba není plná bludů, mýtů a pověr, které poměrně rychle vedou lidstvo místo na vrchol do zkázy. Je snad méně idiotů?

bubka
17.03.2017

cinik - náhodně jsem zabrousila a tuto diskuzi - a musím říci, Karel Veliký NEBYL katolík, byl jen křesťan, a otázkou je, zda byl věřící nebo zda jen užil prima nástroj k ovládání Jinak souhlasím s tím, že katolická církev je organismus, jehož součástí je každý katolík, ti, které snášíme, ti, které máme rádi i ti, kteří by měli hnít v base.


Cinik
28.04.2016 5 z 5

Pane Lectore, když si za vstupní premisu postavíte totální pitomost, tak se můžete přetrhnout, ale budou z Vás v následné diskusi padat jenom samé pitomosti (jak to tu teď nádherně předvádíte).

Církev je společenství všech věřících. Všichni římští katolíci tvoří Římskokatolickou církev (prostě a jen protože jsou římští katolíci) a ta spolu s ostatními katolickými církvemi tvoří Katolickou církev, která sdružuje všechny katolíky.

Ještě jednou, pro jistotu: každý katolík je součástí Katolické církve. Pokud někdo není součástí Katolické církve, pak to není katolík. Tečka. A to není jen premisa, to je především fakt.

Cinik
27.04.2016 5 z 5

Pokud panu Lectorovi dobře rozumím, aby dokázal, že Církev je špatná a nic zas až tak podstatného nedokázala, předstírá, že Církev není Církev, ale jen papež (patrně nějaký hodně špatný papež, aby alespoň u papežství dosáhl negativního zhodnocení). Nu, je to asi stejná blbost, jako tvrzení, že Češi nikdy nic nedokázali a jsou to darebáci, protože moderní Češi jsou vlastně jen prezidenti ČR či Československa a typickým prezidentem je Gotwald, takže se není o čem bavit.

Jenže skutečnost je taková, že Katolická církev jsou všichni katolíci. Tvářit se, že dokonce ani biskupové vlastně nejsou součástí Církve, je tak hloupé a nesmyslné, že s tím ani nemá cenu polemizovat. Dá se tomu jenom smát.

woodward
18.04.2016

Na to nebudu reagovat. Ovšem tvoje dětinské představy o dějinách církve a víry budu uvádět na pravou míru i nadále. Nevím, jestli jsi tak hluboko vrostlý do starých zlých časů a jejich s odpuštěním "světonázoru" nebo jen prostě občas něco plácneš a pak nerad uznáváš, že to byl nesmysl, ale do debat o těchto tématech už by ses míchat neměl. Nemusíš odpovídat. Já jsem skončil.

woodward
18.04.2016

Lector: Možná by ses v rámci duševní hygieny především měl vyhýbat diskusím o knihách které jsi nečetl a o věcech (jako je třeba křesťanství a jeho úloha v dějinách Evropy), kterým nerozumíš.

Cinik
17.04.2016 5 z 5

Ok, Lektore - Co třeba ten Tvůj Karel Velký (mimochodem, byl to katolík a je prohlášen za blahoslaveného, tedy je nepochybně sám součástí Církve) udělal pro vzdělání - bez Církve?

Cinik
17.04.2016 5 z 5

Ad Lector: Ta světská moc si bez Církve, pokud jde o vzdělání, ani neuprdla... Církev ji vzdělala a Církev pro ni vzdělávala...

woodward
14.04.2016

prokristapána, jaká světská moc? mluvím o prvních pěti stech letech! karel veliký se vynořil až v osmým století. biskupství, farnosti, primasové v jednotlivých bývalých provinciích - to byla jediná organizovaná struktura. jinak jenom barbaři, špína, smrad. přečti si třeba dějiny Franků od Edwarda Jamese - anebo rovnou kroniku Řehoře z Toursu. A mimochodem - tenhle "přístup" k dějinám evropy a křesťanství opravdu není "obecně přijímaný" nikde, kromě bývalého panství bolševiků. Pozitivní úloha církve v prvních staletích po pádu impéria, zejména pokud jde o zachování kulturní, civilizační kontinuity, je právě naopak obecně uznávána ve všech civilizovaných zemích.

woodward
14.04.2016

lector. přinejmenším prvních pět set let po zániku západořímské říše byla církev jediným ostrovem v moři barbarství (mimochodem, tehdy jiná než katolická církev nebyla; "katolická" znamená "všeobecná"). Biskupství byla po zániku státní moci nejen jediným zdrojem vzdělanosti, ale taky se starala o nemocné, o vězně atd. Biskupové se snažili ty fousatý nemytý Franky aspoň trochu zcivilizovat, učit je. Bez působení církve by ten civilizační propad byl mnohem horší a středověk by trval déle. Kde myslíš, že vzal Asimov inspiraci k napsání Nadace?

woodward
13.04.2016

Koka: já bych řek, že Cinik i Lector se projevili oba dosti nesnášenlivě. Je pravda, že Cinik nemá co předhazovat Lectorovi militantní ateismus nevzdělaných primitivů, ale na druhou stranu upírat církvi zásluhu za zachování kontinuity civilizace po rozpadu západní půlky impéria (což docela určitě znamenalo příspěvek k humanizaci společnosti) a ještě k tomu se odvolávat na "obecně přijímaný" dějinný vývoj - to mi fakt dost připomíná hodiny dějepisu za starých zlých časů.

Koka
30.03.2016

Cinik, z vašeho příspěvku usuzuji, že jste další z řady těch, kteří se domnívají, že ateisté jsou nevzdělaní primitivové, zatímco věřící jsou zřejmě ve vašich očích kultivovaní vzdělanci. Jenomže tak to není. To černo-bílé vidění světa vám zřejmě brání vychutnávat barvy duhy a připustit, že lidé se rodí jako ateisté, věřícími se stávají, někdy jimi být přestávají a mezitím někteří ještě stihnout předmět své víry několikrát vystřídat. Navíc to vypadá, že za ty správné věřící považujete výhradně katolíky, což je v 21. století, při současné znalosti rozprostření různých náboženství na mapě světa, opravdu poněkud nedomyšlené.
Ironicky sdělujete, že považujete za zábavné, když se ateista "nedokážete obejít bez termínu z katolické teologie". Stejně by bylo zábavné všimnout si, bez čeho všeho z plodů, myšlenek, nápadů a terminologie bezvěrců, ateistů či inověrců se nedovede obejít katolická církev a její vyznavači. To bychom si pak vzájemně mohli vyčítat ještě dlouho, a stejně bychom se konce nedobrali.
Vidím, že jste se na tuto DK zaregistroval právě dnes - to vás zřejmě vybudila ta potřeba podrážděně reagovat na Lectorův příspěvek a využít ho k obvinění ateistů z nevzdělanosti a primitivnosti. Škoda, že pro účast na knižním webu nemáte i lepší, kultivovanější důvod.

Cinik
30.03.2016 5 z 5

Ad Lector:

"Tvrdit, že katolická církev přispěla k humanizaci společnosti a jejímu hospodářskému rozmachu, je herezí vůči obecně přijímanému dějinnému vývoji."

Je to "hereze" akorát tak vůči militantnímu ateismu nevzdělaných primitivů... (A mimochodem, považuji za zábavné, že se v tomto svém vymezení proti Katolické církvi nedokážete obejít bez termínu z katolické teologie...)

Štítky knihy

křesťanství náboženství katolická církev západní civilizace křesťanství a společnost církevní dějiny, dějiny církve

Autorovy další knížky

Thomas E. Woods
americká, 1972
2008  81%Jak katolická církev budovala západní civilizaci
2010  83%Krach

Kniha Jak katolická církev budovala západní civilizaci je v

Právě čtených1x
Přečtených49x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce47x
Chystám se číst25x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x