0 TU. Svazek I diskuze

0 TU. Svazek I https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476072/bmid_0-tu-svazek-i-ncY-476072.jpg 4 120 34

0 TU série

1. díl >

Obsáhlý debutový román Jakuba Hussara je jednou z nejambicióznějších českých science fiction poslední dekády. Tvorbě svého fiktivního vesmíru se Jakub věnuje více než dvacet let a kniha, stejně jako dříve úspěšná karetní online hra ze stejného světa, plně dosvědčuje neuvěřitelnou propracovanost tohoto vesmíru i autorův poutavý smysl pro detail. Historický životopis pojednávající o strastiplné cestě kultury Talů na odlehlý skládkosvět Coraab a jeho následné kolonizaci. Ústřední postavou knihy je ctihodná Tal Kusa-Gammah, první z dlouhé linie coraabských Pánů Těžby, která se na sklonku života svěřuje čtenáři se svým pohnutým osudem. Díky jejímu autentickému svědectví dnes můžeme nahlédnout na události počátku coraabského letopočtu očima ženy, která se svými odvážnými činy navždy zapsala do historie.... celý text

Diskuze o knize (61)

Přidat komentář

stitch123
20.07.2022 5 z 5

beowafle: Mě to taky ze začátku dost štvalo, ale časem ti ty pojmy přejdou do krve a je to v pohodě. Ony ty Gamminy zápisky jsou psaný jakoby pro obyvatelé světa Coraabie, kteří ty pojmy znají a není potřeba je jim vysvětlovat (spisovatelé taky čtenářům nevysvětlují, co je to auto). Tohle té knize dodává jakousi cizost a já jsem měl při čtení pocit, že mám fakt co do činění s textem z úplně jinýho světa.
Někomu to sedne, někomu zase nemusí. Já jsem ten první případ. Knihy jsem četl hned při vydání a doteď jsem občas myšlenkama na Coraabu. Takhle dotažený univerzum se vidí málokdy, kór na československé scéně.

Mám v plánu napsat krátkou recenzi a zmínit v ní věci, co jsem napsal tady.

beowafle
18.07.2022

Pokusil jsem se prokousat skrz pár kapitol, ale neskutečně mi leze krkem to množství vymyšlených slov. Udivuje mě, že to tu recenze nezmiňují.


gladya
18.07.2021 4 z 5

ad PanPředseda. Tohle chápu, ale myslím, že čtenáři a všichni ti, kdo hodnocení posuzují , takové ovlivňování snad dokážou prohlédnout. No, možná jsem naivní.

PanPredseda
18.07.2021

Ad gladya:
Protože se tu objevují i případy (a teď nemám na mysli knihu 0 Tu), kdy ty nadšené komentáře a nejvyšší hodnocení neodpovídají realitě a velmi pravděpodobně si je dává autor sám, aby vytáhnul hodnocení svého škváru, žvástu či braku směrem nahoru.

gladya
18.07.2021 4 z 5

Nějak nerozumím, proč je debata nad snad "spornými" hodnotiteli tak vyhrocená.

Když autor napíše knížku, jeho fanoušci
a kamarádi napíšou upřímně myšlené nadšené komentáře a dají nejvyšší hodnocení. Je to špatně? Copak je hodnocení na DK objektivním měřítkem kvality? Jistě, pokud jsou hodnocení stovky, o něčem průměr vypovídá,. O tom, jak kniha oslovila cílovou skupinu, ne o kvalitě.

Od jistého počtu hodnotitelů se většinou najde ocenění 5* i odpad. Co to říká o kvalitě knihy?

U pouhých několika desítek hodnocení se průměr musí brát s rezervou. Se zkreslením se musí počítat.

lisak11
25.06.2021

Lord - Já to chápu, ale když někoho obviníte ze lži, měl byste tak činit s časovou kapacitou na případnou obhajobu tak silného tvrzení... asi to nebudu ani dopisovat, urážky jsou spíš Vaše doména. Ten pravý Severus byl aspoň charakter.

LordSnape
25.06.2021

Nezamrzla mi klávesnice, ale nemám čas na tyhle dohady, taky musím pracovat a jsme čerstvě po stěhování do baráku, tak dělám práci ještě doma. Myslím si, že toho bylo vyřčeno dost a sám jsem už nemusel reagovat... A to, že jsou tu i profily, co mají jedno či tři hodnocení a pokaždé jen odpad je teda v pořádku. O tom nikdo nemluví, protože dávat účelově nízké hodnocení je ku prospěchu DK.

PanPredseda
25.06.2021

Ok. Pane lisaku11, navrhuji přejít do soukromých zpráv.

pobijecmuch
25.06.2021

Prosím, zkuste tuto diskuzi otočit zpět ke knize a cupování dalších případů a pana Pocha řešte někde jinde.

PanPredseda
25.06.2021

Ad lisak11:
Vy znáte nějaké podrobnosti o zdravotním stavu pana Pocha? (Domníval jsem se dosud, že tzv. informace o zdravotním stavu si vymýšlí on o mě.) Vykrádání jiných autorů mu omluvíte čím? A nejde jen o p. Pocha.

Lenka.Vílka
25.06.2021

Lisak11: v tomhle případě vydalo cooboo, proto jsem se zeptala znovu, když byla řeč o samonákladu ;)
(A nebylo to myšleno ve zlém, jenom mě překvapilo ono rozdělování na tenhle ještě může a tenhle už ne...)

lisak11
25.06.2021

PanPredseda - jestli myslíte pana Pocha, tak to je jako útočit na autistické dítě, že si neumí hrát s kamarády.

lisak11
25.06.2021

Lenka - nehledejte v tom prosím nějakou genderovou nespravedlnost. Na Vaši poznámku jsem nereagoval, protože se tak v podstatě stalo v předchozím komentáři. Měl jsem zato, že jste ho asi nečetla, dokonce mám pocit, že jsem ten argument zmiňoval dvakrát. Napíšu to tedy potřetí - u knihy vydané samonákladem nebo se spoluúčastí malého nakladatelství mě takový přístup nepřekvapuje, byť samozřejmě je to úplně stejné.

Ale dost už toho, v této diskuzi se toho už nablilo tolik, že můžeme v podstatě kopírovat předchozí komentáře pořád dokola, protože tady nikdo nereaguje a argumenty a nové argumenty už dlouho nepřináší. Pan Lord mi nadává do pokrytců, vyčítá mi, že mlčím, a když se ho zeptám, v čem jsem lhal, zamrzne mu klávesnice.

PanPredseda
25.06.2021

Ad lisak11:
Tak pojďte cupovat i další případy (a podle mne mnohem horší než tato kniha). Inspirací Vám může být jeden můj seznam.

Lenka.Vílka
25.06.2021

PanPrededa: to by mě taky zajímalo. Snad kolega odpoví muži, když ženu ignoroval. Ženu, která mu napsala, že zrovna teď vyšla kniha youtuberovi, kde taky píšou komentáře především jeho fanoušci, a především nové profily. U knihy jsem jeho komentář v diskusi nenašla. Takže asi nějaká osobní obsese kvůli titulu ;)

Update: hele, odpověď, tak čekám u knihy, něco milého, když je odpověď "stejný" :)

(Chlapovi odpověděl, cítím se zvláštně...)

lisak11
25.06.2021

Stejný

PanPredseda
25.06.2021

Mohu-li dotaz na uživatele lisak11: Jaký je Váš postoj k jiným knihám, které zde na DK mají nejspíš zmanipulované hodnocení?

PanPredseda
24.06.2021

Ad LordSnape "Je otázka, zdali je to i plošně zavedeno na ty, co mají dnes na kontě jednu knihu ohodnocenu, anebo až u nově vzniklých profilů.":
Pokud mne zrak nešálí, tak až u nově vzniklých profilů. Tudíž leckterá opravdu zmanipulovaná hodnocení zůstala netknuta.

PanPredseda
24.06.2021

Ad Tartaross:
Knihu jsem nečetl a nevlastním ji, ale jisté informace jsem se o ní dozvěděl*. Snad se mohu pokusit zodpovědět některé Vaše otázky i když nejsem guru veškerého knižstva.
"Co činí...": V reálu nejspíš nic, zde na DK v současnosti pravidla. Ovšem pokud nejde o účet založený za účelem vychvalování či naopak shazování určitých knih bez ohledu na jejich skutečné kvality. I takové účty tu jsou...
"Jak byli...": Domnívám se, že nešlo o autorův záměr, ale u knihy, jako je tato, si ji podle mne přečtou v první řadě fanoušci, kteří za prvé mohou knihu hodnotit o něco výše, než kdyby fanoušky nebyli, a za druhé spíše oné žádosti o hodnocení vyhoví. Tudíž by jakés takés zkreslení(čko) vzniknout mohlo, ale domnívám se, že bude natolik malé, že nemá cenu se jím zabývat a autorovi žádost o hodnocení dávat k tíži.
"Není snad pro web..." Já myslím, že to přínosem je.
---
*Jsou zde knihy, jejichž hodnocení je podle mého názoru zmanipulováno očividně. Ovšem o knize 0 Tu si to podle informací, které mám, nemyslím.

Tartaross
23.06.2021

Odpovězte mi prosím, místní guruové veškerého knižstva, na pár otázek, které ve mne vzbudilo přečtení této diskuze.

Knihu jsem zakoupil, ačkoliv doposud neotevřel. V poličkách mám mnoho knih, které jsem četl, a knih, které na svůj čas čekají. Osobně jsem častým, leč pasivním návštěvníkem této stránky a nikdy jsem neměl dostatečnou motivaci si účet založit.

Co činí uživatele, který byl nedávno založen, méně relevantním čtenářem a hodnotitelem, než-li uživatele s 50ti knihami na svém účtu? Oba dva četli stejnou knihu, má-li recenze hlavu a patu, nejsou pak v poměrech tohoto webu obě stejně přínosné? Protože přece ani množství ohodnocených knih neříká, jak důvěryhodný či spolehlivý někdo je.

Jak byli čtenáři ovlivněni nekonkrétní žádostí o hodnocení?
Ať už ze slušnosti, či pocitu osobní povinnosti, to leckdo po takové žádosti určitě ohodnotí. Znamená to ale, že dá plný počet hvězdiček? Osobně si to nemyslím. Když Vám někdo, ať už známá či neznámá osoba, dá ochutnat jídlo, které chutná jako exkrement, také mu přeci neřeknete, že je výborné, geniální a dáte plný počet. S knihou či čímkoliv jiným, je to přeci stejné - po přečtení si každý utvoří vlastní názor a dle něj udá hodnocení.

Troufám si tvrdit, že p. Hussar u nikoho nestál při psaní recenze za zády, čekaje na pozitivní výstup. Ale coby debutového autora Vás určitě tuze zajímá, jaké budou reakce na Vaši prvotinu. Tlak je to jistě obrovský. A nehledě na velikost vydavatele, nebo marketingovou kampaň, pořád bažíte po nějakém feedbacku. Investice času je obrovská, a proto by určitě každý z nás rád věděl, co si lidé o díle myslí. V čem je tedy špatné, oslovit potencionální čtenáře, když nemáte žádnou záruku, že zrovna Vás a Vaši knihu ohodnotí nejlepším možným hodnocením? Zpětná vazba byla, je, a bude základním stavebním kamenem pro sebezlepšení.

A v posledních řádcích nepřímo k diskutované knize. Není snad pro web fungující jako databáze dobře, že se ve vlnách objeví noví uživatelé? Přeci není nikde psáno, že po ohodnocení právě tohoto titulu navždy zmizí a neohodnotí knihy další. Je tomu tak, že u některé knihy prostě začít musí.

Byť i já sám si díky této diskusi profil založil a dám si tedy i tu práci a mnohé knihy ohodnotím a okomentuji.

lisak11
23.06.2021

O jaké lži jde prosím, když už jsme u toho?

LordSnape
23.06.2021

@lisak11 Možná kdybyste účelově nelhal ve svých vyjádřeních , které navíc nebyly podloženy, mohli jsme si jen vyměnit protichůdné názory a jít si po svých. Jakmile se ozvalo pár dalších lidí, dělal jste jakoby nic a tvářil se, že jste vlastně nic nepřikrášlil. Jako krásný pokrytec. Vzhledem k tomu, že my oba nemáme pražádný vliv na pravidla, tak to nemá cenu dál rozebírat. Pláčete tady jako kdyby vám slunce upeklo nejmilejší hračku. Běžte prosím dělat to, co jste dělal ty léta předtím na DK - nic. Děkuji za pochvalu mé slovní zásoby. Snažím se. Zainteresovaný nejsem, nejsem v žádném obchodním ani jiném vztahu s autorem nebo nakladatelem, knihu jsem zatím nehodnotil, ač ji mám doma.

lisak11
23.06.2021

@LordSnape To je v pořádku, bylo by zvláštní, kdyby Vás to pobavilo :)

Nevím, jestli bylo na místě Vaše oslovení, ale Vy jen potvrzujete, že moje domněnka s osobním zaujetím byla správná, hlavně tím s jak autentickými emocemi doprovázíte své příspěvky.

Nesmyslné výmysly, lži, polopravdy, konspirace (obdivuju Vaši zásobu synomym), jsou ve skutečnosti prostý objektivní fakt, a sice že v tuto chvíli stále drtivá většina 5hvězdičkových hodnocení u této knihy zde pochází od jednodenních uživatelů, tedy od lidí, které sem poslal sám autor skrz sociální sítě. Predikce vytváříte pouze Vy, když říkáte, že to je jedno, protože se to časem srovná. Možná srovná, na věci to ale nic nemění. Jak jsem již jednou napsal, jedna věc je urážet, druhá vyplodit argument. To druhé víc bolí a vaří se z toho hlava.

LordSnape
23.06.2021

lisak11 Haha, to jsem se pobavil, to mě úplně utřelo. Je vidět, že oslovení bylo opravdu na místě. Tleskám.

LordSnape
23.06.2021

My jsme mohli komunikovat normálně, ale ty výmysly a překrucování ze strany lisak11 a dalších pohádkářů byly prostě nesmyslné. Šířit polopravdy a lži by vám šlo, ale jakmile se někdo ozve, je hned za interesovanou osobu a někoho, kdo nemá nadhled. Ta kniha byla psaná strašně dlouho, Jakub postoval při psaní obrázky i ukázky, a tím se ještě déle se na ní čekalo. Je logické, že zvedla tolika ohlasů ať už z jakékoliv strany. Nejlepší pro autora je i to, že díky vám všem, je kniha ještě populárnější. Kdyby nikdo neřešil těch pár hodnocení od fanoušků, jistě by tato neplacená reklama neměla takový impact.

Myslím si, že úpravu jste si konečně vydupali, tak jste snad spokojení. Někde jsem četl, že hodnocení se propíší až po 20 ohodnocených knihách. Je otázka, zdali je to i plošně zavedeno na ty, co mají dnes na kontě jednu knihu ohodnocenu, anebo až u nově vzniklých profilů.

Už jsem to tu psal jednou a píšu to znovu. Počáteční hodnocení se po pár měsících stejně srovná, až si to načtou i lidé mimo Coraab svět.

pobijecmuch
23.06.2021

LordSnape - nezlob se na mně, ale zbytečně urážíš.

Mně např. mrzí, že autor zde doposud nenapsal ani slovo. Potom někdo může říci, že DK určitým způsobem pohrdá a komunikuje pouze přes nějaké nastrčené oddané stoupence.

lisak11
22.06.2021

@mshot6553 Díky za sdílení. Je pravda, že na Kosmasu to je ještě větší masakr než tady :D

lisak11
22.06.2021

@LordSnape

Máte pravdu. Kdybych byl stejný, řekl bych, že jsem pro tu databázi udělal míň než pan Hussar :( :( :(

lisak11
22.06.2021

Yaromil - děkuju za střízlivý pohled.

Ty emoce bych trochu brzdil, byť chápu, že jsou v tom někteří osobně zainteresovaní, pak to působí, že se tu vaří hlava někomu jinému :)

Jinak nazvat někoho blbečkem je jednoduché, přijít s argumenty už je obtížnější. Nebudu se opakovat, každý na to máme svůj názor, já nejdřív doufal, že ta výzva přišla od někoho s fanoušků, bohužel je to skutečně od autora, ale pokud to někomu přijde v pořádku, nazývat blbečkem ho určitě nebudu. Pana autora moc pozdravuju, dokázal fakt fantastickou věc, jen mi přijde přirozenější nechat věci běžet a uměle do toho nezasahovat, ale sto lidí - sto chutí.

Yaromil
22.06.2021

Na knihu jsem se velice těšil od chvíle, kdy jí Argo oznámilo. Autora, ani svět v němž se děj odehrává jsem do té doby neznal, ale dostal mě vizuál a líbila se mi i anotace. Český autor, debut hned u prestižního vydavatelství jako je Argo, řemeslně krásně zpracovaná kniha,... za mě klobouk dolů a to jsem ještě knihu ani nedržel v ruce, natož četl. Pak kniha vyšla, já ze zvědavosti netrpělivě sledoval hodnocení tady na DK a aniž bych se pídil po jejich původu, tak na mě většina z nich působila jako výstup z marketingového oddělení a já v tu chvíli bohužel o knihu ztratil zájem. Neměl jsem z toho dobrý pocit. Následně tu byl autorův záměr vysvětlen a já se na knihu opět těším, ale ten první dojem prostě nebyl dobrý. A o tom, věřím, právě lisak11 píše, aniž by se musel stavět do role ochránce DK, natož si zasloužil být nelichotivě nazýván blbečkem. Byl to prostě jeho názor na věc hodnocení. Nikde z jeho příspěvků nemám pocit, že by pobuřoval vůči autorovi nebo mu něco záviděl.

Všem přeji pohodové čtení!