Vilém Heckel

česká, 1918 - 1970

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

hrdlickova_61
15.01.2020

Viléma Heckela znám jak z jeho knížek, tak z knihy od Jana Suchla Cesta končí pod Huascaránem, pojednávající o tragickém osudu velké skupiny našich vynikajících horolezců.

Lze jen obdivovat, jak vznikaly fotografické knihy v době, kdy mnohem více než na technice záleželo na citu a na vytrvalosti těch, kdo ji používali. Neříkám, že dnešní autoři takové odhodlání, trpělivost a um nepotřebují, ale mají to zřejmě přece jenom snazší. A věřím, že jejich předchůdci včetně Viléma Heckela byli mnohým z nich vzorem.

HTO
06.02.2011

Z blogu J. E. Friče: „Vilém Heckel, ještě než se stal i znamenitým horolezcem, hledal jednou někde v horách nejlepší místo, z kterého chtěl vyfotit nějaké panoráma či nějakou skálu. Hledal tak dlouho, až se ocitl na vrcholu jednoho skalního útvaru, odkud viděl tak, jak chtěl a odkud udělal takové snímky, jaké si přál. Když o tom později vyprávěl kamarádům-horolezcům, tak ti mu s údivem sdělili, že ten štít, z kterého fotografoval, je k lezení tak obtížný, že i nejzdatnější lezci si na jeho zlezení troufnou jednou za rok. Sen. Krása přírody. Krása uvnitř i krása vně.
A mnoho možností lidské interpretace i naplnění.“