Hrady a zámky v Čechách

Hrady a zámky v Čechách https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126659/bmid_hrady-a-zamky-v-cechach-eqF-126659.jpg 4 3 1

Publikace z odkazu významného českého fotografa Viléma Heckela (1918-1970). Redakce doplnila toto jeho dílo snímky dalších fotografů. Obrazová publikace s barevnými fotografiemi. Předmluva a doprovodné texty k fotografiím jsou v českém, ruském, německém a anglickém jazyce.

Přidat komentář

ludek.n
23.02.2022 3 z 5

Fotografická publikace Hrady a zámky v Čechách doplňuje podobný titul z Moravy, na rozdíl od něj však není výhradní sbírkou prací jediného autora. Přestože v titulku je uveden Vilém Heckel, díky jeho tragické smrti v lavině při expedici v Andách (která mimochodem pohřbila celou patnáctičlennou československou výpravu), je kniha z jedné třetiny doplněna pracemi jiných fotografů, namátkou jmenujme Josefa Proška, Miroslava Kroba, Vladimíra Hyhlíka nebo Dalibora Kusáka. Jestliže jsem se u moravských hradů a zámku holedbal, že je téměř všechny znám a se spoustou z nich mám spojeny takové či onaké vzpomínky, u těch českých je tomu jinak. Pražský hrad, Karlštejn, Křivoklát, Žebrák, Točník, Trosky, Konopiště, Litomyšl jsou jasné, tady jsem snad ani nemohl nebýt, ale třeba takové Opočno, Přimdu, Velhartice, Krakovec, Kačinu, Ploskovice a další jsem na vlastní oči nikdy neviděl, a to ani z rychlíku. K vlastní hanbě musím přiznat, že dokonce ani sály a nádvoří zámků Hluboká nebo Červená Lhota nikdy nepoznamenaly moje kroky. O to zajímavější a poučnější pro mě bylo listování Heckelovou knihou a pročítání historických komentářů Jaromíra Neumanna.

Štítky knihy

fotografie turistika hrady a zámky

Autoři knihy

Vilém Heckel
česká, 1918 - 1970
Jaromír Neumann
česká, 1924 - 2001

Kniha Hrady a zámky v Čechách je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x