Richard Wagner

německá, 1813 - 1883

Diskuze (3)

Přidat příspěvek

JulianaH.
14.06.2021

Čím víc se o Wagnerovi dozvídám, tím ho mám raději jako člověka. Po všech těch jedovatých útocích, které proti němu podnikl někdejší přítel Nietzsche, byl Wagner schopen svěřit se Overbeckovi, že Nietzscheho nikdy nepřestal milovat. To vyžaduje vážně neskutečně láskyplný, jemný charakter. I když odhlédnu od jeho velikého umění, zůstane nám veliký člověk.

Slovenka
30.05.2021

Nadšenie a zápal pre umenie a kultúru, objavy "všeobecnej pravdy" ukrytej v hudbe a v knihách prispeli k vytvoreniu nového, charakteristického hudobného prejavu velikána svetovej hudby a divadelného génia. Richard Wagner nechal svoje opery inšpirovať podľa vzoru divadla starého Grécka; určitý vplyv na jeho dielo mali známi aj menej známi hudobní skladatelia, jeho básnickou inšpiráciou bol Shakespeare, námety hľadal v mýtoch, eposoch a legendách. Celkový dramatický účinok jeho hudby spočíva v harmónii, v rytme a orchestrácii a pôsobí veľkolepo, dynamicky, citovo.


Cusco
09.02.2017

Jan Neruda: Pro strach židovský - citace z politické studie z roku 1869,
strana 246 - 266, kniha Studie krátké a kratší II., rok 1927:

"Evropskou společností lidskou zašplouchala nyní nová vlna myšlenková, ... Míníme starou otázku židovskou, jež nyní nově povznesl velký skladatel a ještě větší Němec a liberalista Richard Wagner. ... Wagnerův spis Das Judentum in der Musik
(Židovský nádor v muzice) mluví na jednom místě o "neuvědomělém pocitu, jaký se v lidu jeví co nejvnitřnější nechuť k židovské bytosti", a na druhém místě praví:
"Výjimečné postavení Židů volalo k spravedlnosti naší, jakmile v nás samých vzbudil se pud po vlastní společenské svobodě. Když jsme bojovali pro emancipaci Židů, byli jsme vlastně spíš bojovníky pro princip, než pro daný případ" ... " při všem mluvení a rozepisování se pro emancipaci Židů cítili jsme přece vždy, jakmile jsme opravdu a činně se se Židy setkali, jenom odpuzování". ...

------------------------------------------------------------------ Bez komentáře..