Prsten Nibelungův

Prsten Nibelungův https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396443/bmid_prsten-nibelunguv-18o-396443.jpg 4 80 18

Prestižní cenou Willa Eisnera ověnčené zpracování cyklu oper Richarda Wagnera Prsten Nibelungův předkládá čtenářům v atraktivní podobě grafického románu jeden z nejslavnějších eposů evropské kultury. Staňte se svědky dávných úkladů mohutných obrů proti samotným bohům, kteří ve snaze odvrátit svůj pád nemilosrdně intrikaří proti zamilovanému páru. Ve jménu lásky, zlata a mocného prstenu umírají i ti nejudatnější hrdinové. Kniha je vrcholným dílem uznávaného výtvarníka a scenáristy P. Craiga Russella. Kromě samotného příběhu nabízí také informace o vzniku celého díla, autorovy poznámky k výtvarnému zpracování a dosud nepublikované skici. Pokud si kdy nějaké dílo zasloužilo označení „epické“, a to v původním i novodobém slova smyslu, pak je to právě toto.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The Ring of the Nibelung , 2014


více info...

petrv
petrv
21.09.2023 2 z 5

Přišlo mně to takový strašně německy těžkopádné, ne komiksová adaptace, zpracování je srozumitelné, spíš ten námět a takzvaná epičnost.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova
09.08.2023

Snad je lepší, když člověk zná předlohu, jinak příběh může drhnout na (ne)pochopitelnosti motivací postav. Připadalo mi to místy trochu fragmentární. Jasně, pořád se kniha dá číst tak, že věci se prostě dějí a my je sledujeme.
Krásná kresba občas spadne pod obvyklou úroveň - tím myslím, že výraz nevyjadřuje to, co by měl. Hrozně se mi líbil Loge, tam ta stylizace perfektně ztvárnila můj dojem z něj. Zato jsem se pokaždé lekla Brunhildy - a asi to tak má být.
3,5 hvězdy


Broukodrak
Broukodrak
28.07.2023 5 z 5

Knížku mi dala přečíst maminka kvůli tomu, že jsme dělaly lapbook o rusalkách a jiných vodních potvůrkách a četla jsem k tomu různé knížky. Prsten Nibelungův se mi velice líbil, příběh byl oproti ostatním knížkám velice originální (hlavně proto, že rusalky byly pouze vedlejší postavy). Našla jsem spoustu souvislostí s Pánem Prstenů, jelikož Tolkien i Wagner čerpali oba ze severské mytologie. Příběh je velice dobrý, potěšil nás Loge (v jiných zpracováních je dost špatnej.).

ArkAngel
ArkAngel
23.08.2022 4 z 5

Wagnerovo epické dílo se dá zinscenovat v podobě, jakou si reálně představoval, opravdu těžko. Russell se proto rozhodl, že zkusí příběh zpracovat jako komiks, aby byla vizuální stránka Wagnerově popisu, co nejbližší. Wagner se inspiroval mýty a z něj zas dost pravděpodobně čerpal Tolkien, když vytvářel svou Středozem, paralel je zde opravdu hodně. Komiks je krásně nakreslený a předá vám příběh v jednoduché formě, abyste nemuseli sedět nějakých patnáct hodin u opery.

LordSnape
LordSnape
31.07.2022 5 z 5

Komiksové zlato. Kdo má rád epické příběhy, užije si to a to i přesto, že původní operu nebo epos nezná. Russell nezapomíná na spoustu detailů a jeho kresba je dechberoucí. Když máte takto pohromadě celou knihu v jednom svazku, tak teprve v její plné šíři si uvědomíte, kolik to muselo zabrat práce a času.

Tomas@S
Tomas@S
04.05.2021 5 z 5

Tento komiks je ten nejlepší co jsem kdy měl možnost číst. A zároveň jsem se konečně seznámil s dějem tohoto Wagnerova veledíla. Čtení mi asi zabralo kratší dobu než je délka těch 4 oper :-) Je to vlastně taková varianta Pána prstenů, Tolkien se u tohoto příběhu musel nepochybně inspirovat. Doporučuji naprosto všem a nevím jak víc to vynachválit. Ještě bych se chtěl zmínit o tom co jsem se z předsádky dozvěděl, a to že autor studoval na stejné škole jako já, jenom trochu jiný obor :-)

Mijagi
Mijagi
05.02.2021 5 z 5

Zlato Rýna, Valkýra, Siegfried, Soumrak bohů = Prsten Nibelungův. Ke shlédnutí a poslechu celého operního díla na Wagnerově domovské scéně v německém Bayreuthu byste potřebovali minimálně šest dní dovolené. Každá část je uváděna v samostatný den a po Valkýře a Siegfriedovi bývá den přestávka. Musí to být úžasný zážitek, ale přiznám se, že k opeře hledám zatím cestu. Zato komiksů jsem přečetl spoustu a tenhle se nad nimi vyjímá. Za rozmáchlostí děje z pera samotného pana Wagnera nezaostávají rozmáchlostí ani kresby výtvarníka Russela. Dokonale nádherní lidé, bozi a nadpřirozené bytosti. Všechno hodně barevné. To, co by jinde působilo až kýčovitě, v tomto starogermánském eposu sedí. Ve čtenáři je tím vším vyvoláván pocit, že má před sebou něco opravdu velkého. Byť by se mohl Siegfried svojí statečností považovat za jednoho z nich, tak Prsten Nibelungův je další příklad toho, že komiks nemusí být jen o superhrdinech.

Mercatino
Mercatino
26.08.2020 5 z 5

Když si přečtu něco dokonalého, nevím co napsat. V sobě mám rozbouřené moře pocitů, barev a myšlenek. Musím se přiznat ale, že Prsten Nibelungův byl jeden z nejnáročnějších komiksů, které jsem četl a také jeden z těch, které bych chtěl mít doma na celý život a kochat se kresbou, barvami a scénami, které se zde na stránkách odehrávají. Prsten Nibelungův je komiks na vícero přečtení, určitě se dá studovat, rozebírat, hledat. Jsem zvědavý jaká bude k poslechu opera samotná.

norrasun
norrasun
26.07.2020 5 z 5

Ze začátku jsem chvíli v ději tápala, ale záhy jsem se naprosto oddala příběhu. No, vše podstatné už bylo vychváleno v hodnoceních přede mnou.. já vyzdvihuji vynikající překlad, a samozřejmě výtvarné provedení - prostě perfektní a poctivé dílo

azzies
azzies
03.11.2019 4 z 5

Tak jo, už vím, kde se vzal "milášek"...
Na knize jsou pro mě nejzajímavější dvě věci - seznámení s německými mýty a pak kresba, která je většinou nádherná.
Příběhy, tak jak nám jsou představené, jsou evidentně spojené se severskou mytologií, takže tu je jednooký bůh Wotan, Donner s kladivem, Loge je vypočítavý stejně jako Loki, kouzelné předměty mění podobu nositele a pak prokletý prsten, po němž všichni touží. Občas je příběh trochu nelogický, jindy nepřehledný a natahovaný. Ale ne natolik, aby začal vysloveně nudit.
Kresba je vesele pastelově barevná, zvýrazněna tenkou linkou, s odstínem pozadí podle potřeby. Je hodně obsáhlá, každá stránka je přesně vyskládána jednotlivými okny a každé okno je detailně vykresleno a znázorňuje přesně to co má. Některé stránky jsou (podle dodatku autorů na konci knihy) adaptací hudební složky předlohy a jsou poznat podle toho, že sice pěkně vypadají, ale jsou jaksi zbytečné. Napadá mě jen málo komiksů, které mají tak jako tento kresbu líbivou, ale ne natolik, aby byla podbízivá, nebo dětinská. Klobouk dolů před autorem, skoro 500 stran, to musela být fuška.
Celkově tedy velmi hezká kniha, která se pěkně čte, ale není to na jedno dopoledne.

MagdaFish
MagdaFish
08.08.2019 5 z 5

Nádherné, krásné, úžasné ... a tak dál cokoli chcete! Pokud vás nebaví sedět x hodin na Wagnerovi, sáhněte po tomhle komiksu. Stopro toho Wagnera v podcastu uslyšíte. Překladatel si krásně pohrál se staročeštinou, takže tu máme lepé děvy a udatné reky, aniž by to ubíralo na srozumitelnosti. Pokud by měly vyjít další knihy z tohoto cyklu, určitě po nich sáhnu.

Sisssi
Sisssi
08.07.2019

Opera v komiksu? Proč ne!

davidurban1973
davidurban1973
12.05.2019 1 z 5

Nebavilo.

Terva
Terva
29.03.2019 3 z 5

Pokud budeš
upřímně sdílet
můj hněv,
pak společně získáme
celý svět.

Komentáře k samostatným operám zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Hned poté, co jsem si přečetl Předmluvu Michaela Kennedyho a Úvod Matta Wagnera, (který tvrdí, že pokud ví, není z přízně) jsem poprvé nahlédnul do světa Prstenu Nibelungu. Co mě uchvátilo jako první, je nádherná kresba. Veselé barvy střídají temnotu a živý text, nádherně psaný v básních – pokud se to dá takto formulovat. Bohužel během čtení celého čtyřdílného příběhu však kresba kolísá až do spodních vrstev líbivosti a pak se zase rychle zvedá nad hladinu krásy.

Citát: Ty slova krásně znějí, ale příliš jim nerozumím.

Zajímavostí také určitě je, jak se všechna božstva světa dokáží prolínat a prostupovat všemi kulturami a náboženstvími. Zde je germánský bůh Wotana, obdoba řeckého Ódina. Oba si za nějakou službičku nechají vypíchnout oko. Ódin má svého Thora s kladivem, Wotana má svého Donnera, taky, jak jinak, s kladivem.

Malá ochutnávka:
Normy předou vlákna dění,
která již nelze měnit.
Já toužím pochopit tajemství změny,
jak zastavit události,
jež do pohybu se daly.

Bohům žel jsem s podstatou příběhu lehce nespokojen a vše to pokazili některé kreslené části v knize. Někdy jsem tápal v ději, někdy jsem slzel podrážděním z barev a někdy jsem kroutil hlavou nad pasážemi, které se nelogicky posouvaly dějem bez jakéhokoliv vysvětlení. Asi je tohle na mě moc umělecké. U klasické opery bych stoprocentně usnul.

Citát: No tak jsem jen polobůh. A co má být?

Navíc se zde ukazuje, jak Wagnerovi i tvůrcům komiksu nezáleží na ději. V prvním dějství první opery Zlato Rýna, chce Wotan obrům za postavení Valhally zaplatit svou dcerou, a tu jim taky slíbil, ale když už je Valhalla postavená Wotana odmítne dceru dáti,. Jenže v druhém dějství druhé opery nazvané Valkýra, tvrdí Wotan, že obrům za Valhallu slíbil zaplatit zlatý prsten, ale prsten byl jen mini součástí obrovské hromady zlata – tak to si ze mě někdo dělá srandu!?!?!

Citát: Prstenu pán....a přec jeho otrok.

A poslední dějství už mě fakt dostalo. Tady už jsem fakt nemohl. Zase tu nějak všechny opouští logika. Abych moc nespoileroval nebudu teď jmenovat, ale co se stalo. Jedna žena klečí u nohou té druhé a celou dobu jí říká, co je potřeba udělat a ta druhá žena za chvilku povídá. Ty jsi nějaká zkroušená, co pro tebe mohu udělat, No a tak ta druhá žena začne od začátku to samé, co už říkala a ta první žena, cože!!!!! to nikdy neudělám. Musela jí to říct dvakrát. A pak další dějství. Muž se pod rouškou jiné tváře přikrade ke své milé, ta ho nepozná on jí málem znásilní, ukradne jí jistou věc a pak jí nařídí ať rozdělá oheň. Pak se promění do své podoby a přísahá, že obhájí její čest – tedy, já byl zmatenej až mě z toho bolela hlava. Soumrak na vás, ať už je klid!!!!

Citát: Ne, prsten ne! To mě radši zabte. Vždyť ten prsten je mou součástí víc než ruka, jež ho nosí, či oko, jež se pohledem naň kochá.

Pří čtení této epické fantasy jsem poslouchal neméně epickou skupinu Nightwish a jejich CD Once z roku 2004 a Angel´s Fall First z roku 1997. (Zlato Rýna a Valkýra) No a protože je příběh v tomto komiksu velmi dlouhý, rozdělen na několik jednání, zůstal čas i na další kapelu. Zde jsem byl hodně ovlivněn Richardem Wagnerem a tak jsem si pustil CD Hammerheart z roku 1990 a Soumrak bohů „Thwilight of the Gods z roku 1990 (Siegfried a Soumrak bohů) ale v podání jednočlenné švédské black metalové skupiny Bathory. (Memory of Quorthon)
A řeknu vám, ta hudba byla lepší než příběh samotný.

DĚJSTVÍ 1-4

Opera 1 - Zlato rýna – The Ring of the Nibelung 1: #1 - #4 The Rhinegold ****
Opera 2 – Valkýra - The Ring of the Nibelung 2: #1 - #3 TheValkyrie ***
Opera 3 – Siegfried - The Ring of the Nibelung 3: #1 - #3 Siegried ***
Opera 4 – Soumrak Bohů - The Ring of the Nibelung 4: #1 - #4 Götterdämmerung ***

Vesmich
Vesmich
19.02.2019 5 z 5

Tak to je teda pecka! Objevila jsem jí v knihovně a už jsem se od ní neodtrhla. Všechny ty archetypální postavy, všechno to vysekané zlo a dobro a svaly a krása a ošklivost. Nejsem ani vzdáleně operní typ a do divadla chodím víceméně pouze v sebeobraně, ovšem tento skvost mě přiměl v autě poslouchat Jízdu Valkýr! Jenom pořád nevím, jestli mi má být toho Odina/Wotana líto nebo dobře mu tak...

FireOfFilth
FireOfFilth
14.02.2019 5 z 5

Tak takhle vypadá epická záležitost. Životní dílo P. Craig Russell je opravdu klenot a opravdu muselo dát obrovskou práci toto vytvořit, klobouk dolů!
Kniha obsahuje čtyři části.
Rýnské zlato (5*)
Valkýry (5*)
Siegfried (5*)
Soumrak bohů (4*)
První tři z nich mě hodně bavili, poslední závěrečná už tolik ne.
Tato kniha hlavně pojednává o získání moci nad všemi a to se dotyčným dostane pouze když získají onen titulní Prsten.
Máme tu krásně vyobrazen vznik a historii prstenu a pak samozřejmě jeho další roli v příběhu.
Kniha obsahuje spousty dialogů, které ve své podstatě nenudí a dávají určitý smysl.
No a je to vlastně taková učebnice germánské mytologie, která je hodně podobná té severské.
Kdo má rád fantasy příběhy s určitým přesahem toto doporučuji. Kdo rád nemá, tak musím stejně doporučit, protože toto je opravdu mistrovské dílo.
Celkové hodnocení 95%

Norri
Norri
21.12.2018 5 z 5

Jsou příběhy, které stojí za to, aby byly vyprávěny stále znovu a znovu. Příběh o Siegfriedovi, Brunhildě a prokletém pokladu je jeden z nich. Je dobře, že je v češtině nyní dostupný také v komiksové formě. Je to epická osudovost přetavená a skutá do komiksových panelů. Je to téměř 500 stran emocí svázaných v pevných deskách. Russellova adaptace - scénář i kresba - je skvělá!

DennisMoore
DennisMoore
10.12.2018 5 z 5

Stoprocentní epika a jeden z nejlepších komiksů, jaké jsem kdy četl. Se mnou a Prstenem se to má tak - když jsem se kdysi nadchl pro Richarda Wagnera (mohl za to Bludný Holanďan), s jeho operami včetně Prstenu mě seznamovala kniha. Četl jsem obsah Rýnského zlata, Valkýry, Siegfrieda i Soumraku bohů a jen jsem zíral - to je fantasy jako blázen! Viděl jsem v duchu všechny bohy a trpaslíky, Fafnera jako živého, vodní víly ve vlnách... A moc jsem nepřemýšlel o tom, jak to asi může vypadat na jevišti. Brzy jsem se dostal k nahrávkám oper (na ten jeden letní týden nezapomenu) a později k videozáznamům z Bayreuthu. A byl jsem lehce zklamaný. Protože divadelní technika sice zmůže hodně, ale nezmůže všechno. Takže si představte moje nadšení, když P. Craig Russel celý Prsten dokonale převedl na stránky téhle úchvatné knihy a když ta kniha vyšla i u nás! Jsem fakt v sedmém nebi, užíval jsem si každý obrázek, při prohlížení mnoha panelů jsem přímo slyšel Wagnerovu hudbu (Vstup bohů do Valhally nebo Jízda Valkýr málem hýbou stránkami) a nestíhal jsem žasnout, jak živé jsou všechny postavy (Brunhildu už si jinak představovat nebudu) a jak velkolepé to celé je.