Jakub Trpiš

česká, 1986

Diskuze (12)

Přidat příspěvek

Ellie01
05.08.2022

Koukám, že si tenhle komediant hodnotí vlastní "knihy" (samozřejmě 5*), k tomu snad už ani není třeba cokoliv dodávat... :-)))

Teron
04.05.2022

Od chvíle, kdy Jakub Trpiš vstoupil do literárních vod skze Landii a Volbu, se v komunitě ujal - většinou jako reakce na jeho svazky i projevy - jednoduchý dialog:
"Trpiš?"
"Trpim."

Asi nejlépe shrnula jeho tvorbu recenze na Revoluci na Novinkách: "Celou dobu to působí, že autor chce hrozně moc umět psát a snaží se, až pot stříká na všechny strany. Ale nějak to prostě neklape."


Robinsonkah15
19.11.2020

Zajímavá kniha.. co by kdyby... Mám k ní mnoho připomínek, ale má velmi zajímavou vizi a bohužel i pravdu. Jak snadné je, aby se z demokracie stala diktatura. Demokracie je nedokonalá a velmi křehká a mnoho lidí jí zaměňuje s anarchií, kde si každý může dělat cokoli. Tato kniha je opakem. Jak si někdo může získat absolutní moc jen pro sebe. Toto už se v podstatě děje. Je tu pár jedinců, kteří si usurpují moc pro sebe na úkor ostatních. Kniha jen je zaměřena směrem, který není dle mého ten nejnebezpečnější (nepočítám-li nové technologie, které již v podstatě jsou uváděny do praxe). To co je nebezpečné, je diktatura zemí, kterým na našich lidech ani tradicích nezáleží a kteří nám sem nutí ještě horší, primitivnější, násilničtější a nebezpečnější lidi s naprosto odlišnou kulturou. A co je horší. Pokud na to lidi poukážou, jsou rasisti, xenofobové, primitivové a okamžitě zařazeni mezi tu hloupou spodinu. Ovšem na toto téma se kniha vůbec nerozvíjí, i když díky tomu se diktátor dostal k moci. Přitom se nám svět mění k horšímu před očima a já si nemohu pomoci, mám dojem, že situace tady u nás je nyní jako před druhou světovou válkou. Ještě máme šanci to zvrátit, ale lidé se buď bojí, nebo jsou lhostejní, nebo se zmůžou jen nadávat na internetu. V určitém směru, nám to ukazuje, na co si dávat pozor... Otázkou je, jestli to chceme vidět.

David46xy
29.10.2020

Tuto knihu doporučuji všem, velmi dobře napsaná. Poprvé jsem poslechnul celou během dvou dnů, a pak ještě dvakrát. Za mě skvěle napsáno, podporuje přemýšlení, autonomitu osobnosti a propojení se společností jako celku. Přidanou hodnotou z mého pohledu je i myšlenka v rámci pravidla ,, silnější a chytřejší nemusí vždy vyhrát , v životě se nemusí jednat jen o výhry v rámci vlivu a moci .... velmi dobře postavené příběhy jednotlivých postav - proč se chovají a zda si vůbec uvědomují podněty chování a vzorce chování své společenské socializace je velmi zajímavá a vede k zamyšlení zda já jako čtenář i jako občan v důsledku i jako člověk si uvědomuji sebe i ostatní v rovnicích podnět akce reakce empatie antipatie spravedlnost mír . Podle mě má kniha několik dobře postavených propojených příběhů i rovin . Děkuji za existenci této knihy i myšlenek které vám může navodit. David

sippavel
04.09.2020

Výborně napsaná kniha se strhujícím dějem, který svižně pokračuje a stupňuje napětí. Vnímám to jako výbornou sci-fi, která je zasazena do zdejších reálijí. Mohu jen doporučit,

milan1315
21.07.2020

Když někdo na svém vlastním webu o svém díle praví "hluboké myšlenky", rovnou ho řadím mezi ty, jež nemám zájem číst. A když čtu výtky k jeho češtině, jen se v tom utvrzuji.

AnteaElph
23.10.2019

Knihu som kupila manzelovi s tym, ze si ju precitame obaja. Hodnotenie za mna- kniha je pisana s velmi citelnou pozitivnou energiou, ktoru pri citani nasavate. Je to krasne dielo, otvorilo mi iny pohlad na niektore veci. Je super, ze som sa k nej dostala presne vtedy, kedy som mala.
Myslim, ze si z nej kazdy odnesie vela dobra, pozitivneho, lasky a energie.

Havi653
19.06.2019

Knihu Volba jsem dočetla tento víkend - Jakuba Trpiše neznám, přesto mě kniha mile překvapila.....není to kniha , o které můžu říct, že jsem něco podobného četla, přesto si z této knihy odnáším dobrý pocit......dobře se mi četla a s některými myšlenkami hlavního hrdiny - Tomáše - se naprosto ztotožňuji............je to i o přemýšlení.........o člověku.......o jeho postoji.........o jeho hledání sama sebe.......moc se mi líbila a moc se mě líbilo, že z člověka ,který nevěděl co počít se svým životem se stal člověk ,který o životě přemýšlel, který si uvědomil , co ho dělá šťastným, koho miluje a jak žít............já za tuto knihu děkuji, protože jsem takovýto příběh ještě nečetla..........a v této době mi sedl jak šitý na míru.........chápu ,že kniha neosloví každého.........ale i tak byla tato kniha pro mne opravdovým zážitkem..........a určitě bych ji doporučila všem, kteří se hledají, kteří nevědí....

rockwagram
04.06.2019

Není pravda, že kvalitní kniha se prodává sama. Pokud má autor jméno jako "Trpiš", sice se to rýmuje s Babiš, ale obecně je to jméno neznámé. Jak si má někdo jeho knihu koupit bez řádné propagace? A ano, pan Trpiš se propagaci knihy očividně hodně věnuje. Má nádherné a přehledné webovky, na knihu lze na internetu prostě narazit. Nemůžeme ho soudit za to, že udělal bestseller díky propagaci. Můžeme říct, že se nám kniha nelíbí, nebo že je to dokoncce brak. Ale odsuzovat autora za to, že prostě úspěšně dělá, co ho baví... to je závist. Když si koupíte "Sto roků samoty" a nebude vás to bavit, taky se na Marqueze nenaštvete, proč je jako slavnej, když se vám jeho kniha nelíbí...

jakub8020
28.04.2019

Dobrý den, Alenko. Chápu, že vás Volba nezaujala. Neexistuje kniha, která by se líbila všem. Mám k tomu pouze jednu věc - hodnocení nepíšou mí kamarádi. To je opravdu tak těžké přijmout, že se vám nelíbí něco, co jiní lidé mají rádi? Přeji vám jen to nejlepší.

alenkamanakova
27.04.2019

Já bych dodala, jen to, že Vaši přátelé Vám dobré hodnocení udělají u Vašich knih, ale stojí to za zklamání u čtenářů, kteří ty stovky dají ze své peněženky do Vaši a jsou poté zklamaní? Dobrá kniha se bez propagace dokáže prodávat, Vaše se prodává díky propagaci, ale kvalita se střetává se stylistickou a gramatickou nevyrovnaností :((

Terry11
26.02.2019

Tam už Vám to, Jakube, někdo radil - věnujte se PR, to vám jde. Vaše knihy mě sledovaly při každém otevření FB. Nadšené fanynky hýkaly tam i tady. No, měl byste dát více energie do korektury a upgradu své knihy než do propagace. Pak by se možná kniha prodávala sama.