Flannery O'Connor

americká, 1925 - 1964

Diskuze (4)

Přidat příspěvek

alweryon
02.12.2023

Prosím, složme se na vydání její korespondence!

cessy
04.10.2015

O´Connorová dovolí svojim čitateľom myslieť samostatne, nič im neuľahčuje, nevnucuje, žiadnu z postáv v jednotlivých príbehoch žiadnym spôsobom neprotežuje. Až to takmer vyzerá, že len predostiera určité otázky, no odpovede na ne nemá, alebo ich nepotrebuje vyjadriť. A pritom je to práve naopak, za tým všetkým je cítiť názor, postoj a to veľmi jasný a neoblomný. Nemôžem povedať, že by som na takéto niečo doposiaľ nenarazila u žiadneho iného autora, rozdiel je v tom, že u nej mi tento kontrast udiera do očí oveľa výraznejšie. Autorka s veľmi silným kúzlom osobnosti. Z obľúbenej „len poviedkárky“ u mňa povýšila na jednu z najobľúbenejších autoriek vôbec.


Amnesiac
28.08.2014

Artforum sa chystá vydať jej román ,,A násilní ho uchvacujú" (The Violent bear it away) a ja sa uz teraz teším ako decko na Mikuláša. F.O je určite jedna z najlepších spisovateliek aké zem nosila a určite si zaslúži pozornosť väčšej vzorky čitateľov

Boboking
16.05.2013

Příští týden už tu bude další sbírka povídek z edice Jiný jih - Všechno, co se povznáší, se musí setkat.
Anotace:Může Kristus vytetovaný na zádech obrátit svého nositele na pravou víru? Ani v druhé povídkové sbírce Flannery O’Connorové nechybí její oblíbená témata: víra či nevíra a důsledky z toho plynoucí, rodinné rozbroje, rasové postoje, mezilidská nepochopení a nedorozumění, otázky vykoupení či poznání světa – to vše autorka opět podává v dokonalém absurdním tvaru. Flannery O’Connorová sbírku dokončila těsně před smrtí v roce 1964 a jejího vydání se nedočkala.
Název úvodní povídky i celé sbírky pochází z citátu francouzského filozofa a náboženského myslitele Pierra Teilharda de Chardin o cílené evoluci směřující do bodu Omega.
Sbírka vychází česky poprvé v úplné, originální podobě.

To si nemůžu nechat ujít!