Alois Kříž

česká, 1911 - 1947

Diskuze (4)

Přidat příspěvek

JulianaH.
13.01.2022

Základní informace k některým z autorů (k těm, jež bylo možné dohledat, protože byli významně veřejně činní nebo neměli příliš obvyklé jméno):

* Alois Kříž = žurnalista, během pražského Povstání v květnu 1945 byl zatčen, mučen a následně popraven.
* Emilián Peřina = redaktor časopisu „Arijský boj“, který byl obsahově spřízněný s německým časopisem „Der Stürmer“ (ve Třetí říši spíše opovrhovaným kvůli svojí radikálnosti). Po válce byl vyšetřován, ale propuštěn.
* Vladimír Teyrovský = zoolog, entomolog a etolog působící na Masarykově universitě. Po druhé světové válce pokračoval v odborné kariéře.
* Alois Frait = akademik, vyučující na průmyslové škole. Po r. 1945 byl sesazen bez nároku na odstupné a vydán „lidovému soudu“ (takže pravděpodobně zavražděn?).
* Hugo Tuskány = významný činovník České ligy proti bolševismu a „všeobecný zástupce pověřence pro Veřejnou osvětovou službu“ (propaganda).
* A. J. Kožíšek = žurnalista, účastnil se novinářských zájezdů na území dobytá Říší. R. 1945 byl zatčen na základě „ideozločinu“ a 1947 nebylo vyhověno jeho žádosti o milost. Zanechal po sobě manželku a syna.
(tuhle práci měl udělat nakladatel! =/)

A k předchozím komentářům: Tady zase někdo nechápe slovo „předsudek“. Předsudek je úsudek nepodložený zkušeností, udělaný ještě před ní. Fakt máte pocit, že autoři nemají zkušenosti s tím, o čem píší? Velká část se jich opírá o vlastní zážitky z Velké hospodářské krize, z cest nebo z každodenního styku.

Naias
24.03.2020

No vidíte, Karlos80, a to som si podľa vašich „nezaujatých“ príspevkov myslela, že slovo predsudky nemáte v slovníku.


Karlos80
24.03.2020

Je to přesně naopak k podobných knihám je třeba přistupovat naprosto bez předsudků...

MonikaK
18.07.2018

Vice antisemitské a předsudky zkreslené dílo jsem ještě necetla

Alois Kříž - knihy

1940  %Krev za novou Evropu
2015  80%Co víte o Židech?

Žánry autora

Literatura naučná Historie

Štítky z knih

Židé antisemitismus

Kříž je 2x v oblíbených.