milary milary diskuze u knih

☰ menu

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Lenka.Vílka: No, na mě si hostitelé většinou ani moc nestěžujou... :)
Ne, to je jen neškodná legrácka, nechci bagatelizovat. Myslím, že jsme si napsaly všechno, co bylo třeba, díky za dialog. Dobré knížky!

13.08.2022


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Lenka.Vílka: Lenko, líbí se mi ledasco z vašich komentářů. Já píšu jinak. Možná ne předpisově, ale po svém, jak umím. Jako většina lidí na dtbk. A "vyzrávat" na nic nechci. Teda vyzrávat obecně chci!, to jo, vždyť jsem vám připadla dětinská, i když na mou duši nevím čím. :) Pro mě je ale databáze relax, otázka volby. Líbí se ti moje komentáře? Čti. Nelíbí? Nemusí, máš svoje oblíbené.
Z mého ročníku narození celkem zřejmě vyplývá můj vztah ke "schvalovacím komisím". Asi nechci někde, kde se bavím, mudrovat nad tím, co projde a co ne. Jakáž pomoc, jestli je to tu tak nastaveno, budu asi muset občas nějaký ten komentář (v dobré víře napsaný), oželet.
A abyste se nemýlila; já rozumím potřebě pravidel a respektuju je. Ale vždycky jde o to, kdo je nastavuje a jak.

13.08.2022


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Lenka.Vílka: díky za tip, polepším se :) Ale třeba je to jen váš názor.

13.08.2022


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Naias: zmínky o filmech se objevují v komentářích docela často, nevadí mi to.

13.08.2022


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Naias: díky za názor, respektuju ho. Jenže já četla i knihu, a tak jsem měla za to, že slušnou představu i právo nabídnout odlišný pohled mám. Myslím, že se nedá říct, že bych se komentáři knihy úplně vyhnula. A to další, co zmiňuju ve své reakci na smazání, nepříjde zase osobně správné mně.
A o osobní náhledy jde, viďte, právě pro ně si na databázi chodím. Pokud si někdo neosobuje právo veta a nesmaže je.

13.08.2022


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

dodatek, 13. 11.
Včera řesunuto do diskuze... Pročpak? Knížku jsem poctivě přečetla, její hodnocení zdůvodnila - stručněji, s ohledem na vyčerpávající charakteristiky v některých skvělých komentářích přede mnou, tip na rozhlasovou adaptaci beru jako volitelnou inspiraci těm, kterým knížka pro svou náročnost nesedne a z "neurazí - nenadchne", či holého líbí /nelíbí si nevyberou.
A jestli je to kvůli zkrácené verzi, či poslechu - to by musela být "diskuze" podobnými příspěvky přeplněná :)

Na Jméno růže koukám cyklicky a není to jenom proto, že miluju Conneryho... :)
Knížku jsem četla a tak snad nevadí, že k dříve přiděleným hvězdám okomentuju vyslechnutou dramatizaci.

Vždycky nesmírně obdivuju, když se podaří i ve zkrácené podobě zachovat mnohovrstevnost díla tématicky tak bohatého (jak ho nádherně popisuje ve svém komentáři Rihatama). Člověk totiž nechce být ochuzen ani o zlomek informací, postřehů, ani o špetku atmosféry, nechce "zjednodušenou verzi", očesanou na atraktivní (byť) thriller ze středověkého kláštera. Přitom každá z těch dotčených věcí, které Eco tak pozoruhodně spřádá v příběh, jenž tiskne čtenářům nosy do stránek, je vhledem do objemných tématických celků a srozumitelné zestručnění něčeho tak obšírného se zdá skoro nemožné. Eco to uměl.

A vše se neuvěřitelně dovedně podařilo přenést i do rozhlasové adaptace, oceněné cenou Prix Bohemia Radio 2006 (v kategorii rozhlasová inscenace pro dospělé posluchače).
Za všechny skvělé interprety jmenuju jen Pavla Soukupa, Davida Novotného, Josefa Somra, Jiřího Lábuse, Radovana Lukavského...
Nádhera.

13.08.2022