kiddlinka kiddlinka diskuze u knih

☰ menu

Chování: Biologie člověka v dobrém i ve zlém Chování: Biologie člověka v dobrém i ve zlém Robert Morris Sapolsky

Rozhovor s překladatelem https://radiozurnal.rozhlas.cz/polovina-zen-radsi-zachranila-vlastniho-psa-nez-ciziho-cloveka-pise-se-v-nove-8141992

06.03.2020


Svět ledu a ohně Svět ledu a ohně George R. R. Martin

Mě fascinuje, jak poslední dobou otevřu jakýkoli, třeba i oceňovaný překlad a s železnou pravidelností na mě jukne bota jako kráva:

"Casterlyové bylY prvními, kdo začali vytesávat chodby..."

Jako chápu, že spousta věcí je záležitostí idiolektu a stěžovat si, že nějaká věta by třeba i možná šla poskládat trochu líp, kdyby se posunulo tamto nebo tohle slovíčko, je už trochu zmrdství, zvlášť když překladatel dodržuje AČV, ale krucinál, pohlídat si blbou shodu je snad samozřejmost. Jech, že já si to jako strejček Skrblík kupovala za zvýhodněnou cenu, když jsem mohla zaplatit nekřesťanské poštovné za originál a mít klid.

20.06.2015 5 z 5


Atlasova vzpoura Atlasova vzpoura Ayn Rand (p)

"Kromě toho připuštění jakéhokoliv jiného pohledu na hodnotu člověka by znamenalo, že jsou mezi námi lidé, kteří mají jiné, větší nároky na cokoliv. Třeba na záchranu z hořícího domu, nebo na přednostní podání život zachraňujícího léku, jiní, než ti, kteří na to mají nárok z přirozenosti, tedy děti a ženy v jiném stavu."

Tak jak je to teda - jsou si lidi absolutně rovní a měli by chcípat bez rozdílu, anebo jsou si nerovní na základě kritérií, která se vám (samozřejmě nikoli z osobní zaujatosti, chichichi) zamlouvají? Je to roztomilé sledovat, jak ze sebe na jednu stranu hrnete ta děsná klišé o sluníčkové všeobjímavosti, a na tu druhou se ze všech sil snažíte dokázat, že nadřazený je tu někdo jiný než ty hnusné elity.

30.11.2014 5 z 5


Atlasova vzpoura Atlasova vzpoura Ayn Rand (p)

Já jsem jenom ráda, že takového Jobbse, Hawkinga, Gatese, Taylora, Hitchense, Dawkinse a tak dále a tak dále, přidej jakoukoli přední osobu ze svého oblíbeného odvětví, nebude jednou sebemenší problém nahradit, protože Jarda, traktorista z lidu, hrdinně zabodne vidle, plivne si do dlaní a všem těm elitářům dokáže, že co zvládnou voni, to von zvládne taky a stokrát líp a že nějaká myšlenka rozdílů mezi lidmi na základě nadání, schopností a intelektu je jen hroznej, nebezpečnej fašyzmuz.

A vážně, k tomu bezejmennému lidu. Tisíce bezejmenných středostavovských paniček s prvotřídním vzděláním celá staletí drnkaly v salóncích na spinet, a přesto se vždycky musel objevit nějaký ten nespravedlivě odlišný elitář s divným účesem, aby jim do těch not foukl trochu čerstvého větru.

28.11.2014 5 z 5