KájaKoxík KájaKoxík diskuze u knih

☰ menu

Koruna z kostí a zlata Koruna z kostí a zlata Jennifer L. Armentrout

Marketa8330 tento titul vydává Albatros a kniha vyjde v prvním kvartále roku 2023 pravděpodobně v březnu. Tuto informaci vypustil Humbook, ale zatím na stránkách Albatrosu ani Fragmentu v připravovaných titulech není.

02.01.2023


Koruna z kostí a zlata Koruna z kostí a zlata Jennifer L. Armentrout

Je to už poslední díl série?
Česky vychází v tomto týdnu.

07.11.2022


Měsíční píseň Měsíční píseň Patricia Briggs

Jedná se o mou oblíbenou sérii, kterou čtu stále dokola. Nemohu tedy jinak než dát 5 z 5.
Vzhledem k častému využívání němčiny, doporučuji malé opakování :)

První díl ságy o Mercy se odehrává + - ve stejné době jako později vydaná povídka Alfa a Omega (najdete jak v knize Mihotavé stíny, tak v knize Štvanice). Také se v knize objevuje postava Bena (pokud chcete vědět něco o jeho minulosti najdete to na stránkách 309 - 334 v knize Mihotavé stíny, i když to obsahuje spoilery k dílům o Mercy, oficiálně se odehrává mezi Spálenou mrazem a Nocí zlomenou) a také Davidu Christiansenovi (část jeho příběhu se dozvíte v Mihotavých stínech strana 209 - 233, děj se odehrává po událostech v Měsíční písni).

Obecně: Jedná se o úplně nový svět a jak spolu s hlavní hrdinkou Mercedes objevíme, existují v něm vlastně všichni nadpřirození tvorové. Ať už to jsou známí vlkodlaci, upíři nebo čarodějky spadá sem i jedna velká skupina pojmenovaná fae. Pod tím si můžete představit všechny záporáky z pohádek (od šotků a víl přes troly až po opravdu mocné kouzelné tvory). O fae byste měli vědět, že není dobré jim děkovat (uznáte, že jste jim za něco vděční a oni toho využijí) a že nemohou lhát. To ale neznamená, že vás nemohou podfouknout nebo dodržet dohodu tak přesně, že byste ji raději neuzavřeli. Fae také vystoupili na veřejnost, tedy o nich vědí i normální lidi. Autorka podrobnosti o jednotlivých tvorech nebo skupinách odhaluje postupně během všech svých knih. Protože ani Mercy neví hned všechno, spolu s ní se to dozvíte jako součást příběhů.

Mercedes je automechanička a opravuje WW, svoji dílnu koupila od fae, který si říká Zee (je to zkratka z Siebold Adelbertkrieger aus dem Schwarzwald) a patří mezi jedny z mála fae, který může pracovat s kovem. Jejím sousedem je Adam Hauptman, alfa místní vlkodlačí smečky. Mercy vychoval Marok (vůdce všech vlkodlaků v Americe), je totiž kožoměněc dokáže se změnit v kojota, na rozdíl od vlkodlaků ji to nebolí a změna je v podstatě okamžitá.

Obsah = SPOILERY

Děj je fakt složitý a je v něm spousta postav. Osekala jsem tedy co šlo, aby dějová linka byla zachovaná.

Jednoho dne se do Mercyiny dílny dostane kluk, říká si Mac (Alan MacKenzie Frazier) a je cítit vlkodlakem. Mercy mu dá najíst a taky práci. Vše se zkomplikuje, když se náhodou večer vrátí do dílny a zjistí, že si nějací muži pro Maca přijeli. Jeden z nich je člověk, druhý vlk. Mercy v kojotí podobě šťastnou náhodou zabije vlka a člověk uprchne. Zavolá Adamovi o pomoc. Mrtvý vlk ani Mac nejsou jeho, ale slíbí, že se o Macka postará. Byl proměněn proti jeho vůli (což je zakázáno) a testovali na něm nějaké drogy aby fungovali i na vlkodlaky. Stopy po souboji přijde uklidit drahá místní ruská čarodějka Elizaveta. Později toho večera je Adamův dům přepaden. Zabiti jsou nějací cizí vlci, ale taky Mac. Adamova lidská dcera je unesena a Adam je na tom strašně. Mercy ho odveze k Marokovi, aby mu pomohl s uzdravením, pokud by jeho vlk převzal kontrolu. Jakmile se Adamovi udělá lépe, vrací se zpět do Tri-Cities a jede s nimi i Marokův syn Samuel. Mercy Adamově smečce nevěří, nikdo neví kde by měli začít hledat. Zjistí, že cizí vlkodlaci zaplatili místní paní klanu upírů za pobyt ve městě. Aby dostali adresu, musí za ní osobně. Do sídla klanu jde Mercy a Samuel, jsou pod ochranou Stefana (jeden z upírů, kterému Mercy opravuje jeho minivan), Samuel je napaden paní upírů Marsilií. Ale adresu získají. Na místo se vydá jen Adam se smečkou, ale nic zjistit nedokážou. Adam mezitím zmizí. U Mercy doma se ukáže David Christiansen, řekne jí, kde hledat Adamovu dceru. Také to, že si ho najal Gerry Wallace, vylákal Adama k sobě, aby zachránil dceru Jessicu. Gerry využil Davidova strachu z Marokem plánovaného odhalení vlkodlaků veřejnosti, proto se k němu přidal. Ale Gerryho praktiky donutili Davida přehodnotit názor. Také prozradí, že s Gerrym pracuje ruský čaroděj. Naplánují jak dostat Mercy do skladiště, kde ukrývají Jess a Adama a také jak je osvobodí. Při pokusu o útěk ze skladiště zachrání Mercy Adama před magickým útokem čaroděje (jedná se o Roberta, vnuka Elizavety). Gerry Wallace nakonec vysvětlí, že to dělal jen pro svého otce. Ten podstoupil proměnu jen proto, že umíral na rakovinu. Nedokázal ale přijmout svého vlka. Každý kdo to za rok nezvládne, je zabit. Tomu Gerry podřídil celý svůj plán. Gerry před smrtí požádá, aby se o jeho činech otec nikdy nedozvěděl...

26.03.2020 5 z 5