Gordonlord Gordonlord diskuze u knih

☰ menu

Závan klíčovou dírkou Závan klíčovou dírkou Stephen King

Co je tohle za neskutečnou sr**** ???????

26.01.2020 odpad!


Bible Bible neznámý - neuveden

Vzhledem k tomu, že můj komentář k Bibli stál někomu za smazání, rozhodl jsem se ho zde pro velký úspěch reprízovat, alespoň do té doby, než se ho zdejší inkviziční tribunál opět rozhodne zamést pod koberec, stejně jako se to celá staletí dělalo s těmi, kdož se opovážili nesouhlasit se slovem božím :

Nejstarší a zároveň nejhorší fantasy, jaké jsem kdy četl !

Kniha nemá žádnou kladnou postavu - pouze jednu zápornou a tou je Bůh, kterému se zde přezdívá také "Hospodin" a proto mu tak v mém slohovém cvičení budu říkat i já.

Hospodin je všemocný, nehmotný diktátor, který po celé ploše knihy jen přikazuje, zakazuje a vraždí každého, kdo se mu znelíbí. V celé knize jsem marně hledal nějakého favorita, kterého bych mohl považovat za hlavního hrdinu. Všichni se zde chovají jako bezmyšlenkovití roboti - bezduché prázdné nádoby, které jen čekají, jak o jejich osudu rozhodně vrchní tyran Hospodin, což je vážně dost obskurní. No a vlastně záporných postav je tu povícero - například Noe. To se jednou Hospodin rozhodl, že se mu vše živé z nějakého důvodu znelíbilo, tak se rozhodne - jako správný záporný parchant - všechen život na zemi vyhladit. Jako svého komplice si vybere Noeho, který se ukáže jako bezcitná, lidská zrůda, když na nabídku ke spolupráci na masové genocidě všeho živého automaticky kývne, aniž by hnul brvou a jako správný vypatlaný magor se jen ptá "jak a kdy". Tady mi Hospodin a Noe připomínají Hitlera a Göringa. Dokonalá paralela. Noe se jako hovado předvede i později, když se ožere jak prase a nahatý usne na podlaze. Jeho synové ho ve spánku přikryjí dekou a on za to později jednoho z nich pošle do otroctví. To už se mi z hlavních hrdinů fakt zvedá žaludek.

Hospodin ovšem válí stále dál - v jedné kapitole zde dokonce terorizuje faraona, a aby dosáhl svých politických cílů, rozhodne se zabít každého prvorozeného ve faraonově zemi. Co tak strašného každý jeden z nich provedl, že zasloužil hrdelní trest ? To tě ovšem, milý čtenáři, vůbec nemusí zajímat - Bůh tak prostě rozhodl, tak skloň hlavu a poslouchej jeho vůli. A takhle už je to dál se vším.

Samozřejmě Hospodina vůbec nezajímá, že vraždí nevinné, v této fázi své krutovlády totiž ještě zastává zákon "oko za oko, zub za zub", který spolu s další snad miliardou nařízení vandruje do hlavy lidem na zemi. A protože Hospodin očividně nemá žádné kamarády, tak neustále opruzuje zejména Mojžíše
- který má stejně jako všechny ostatní postavy v této knize v hlavě úplně vylízáno a poslouchá tyrana na slovo. Hospodin vymýšlí skutečně příšerné voloviny, takže si zde můžete přečíst o tom, jak je hrooozně důležité jíst jen nekvašený chleba, což zde opakuje pořád a pořád dokola až do zemdlení - jinak vás dle svých směrnic rovnou sejme - nebo nekonečné staťě jeho zákonů o tom, jak se mají hoblovat prkna na oltář, jaký rozměr mají mít šrouby, jak dlouhé mají být trámy, jak přesně vyřezávat ornamenty a jak se při tom mají dělníci tvářit a prostě celá takhle kupa hospodinových kravin připomíná akorát tak manuál k zahradní pergole od IKEA.

A protože ho Mojžíš neumí poslat do pr****, tak ty jeho nesmysly stále poslouchá a na slovo plní. A stejně tak vandruje i do dalších lidí.. "Zabij vlastní děti !" "Není problém Hospodine. Kdy a kde ?" "Tak, udělej to hned, je to úplně ok, ale hlavně u toho nežer kvašenej chleba, to je nejvíc důležitý !"

No a protože ani sám Hospodin těm volovinám co ostatním rve do hlavy nevěří, tak své zákony mění podle toho, jak se mu to zrovna hodí do krámu. Takže z "oko za oko, zub za zub", je v druhé části knihy "nastav druhou tvář" a tak dále.

Celou dobu co jsem četl o tom, jak Hospodin všem gumuje hlavy a zabíjí na potkání jsem čekal, kdy se konečně objeví nějaký kladný hrdina a toho vymaštěného vraždícího zmetka sejme - avšak nedočkal jsem se. Skutečně traumatizující prvek příběhu.

Ale on tady vlastně ani žádný příběh není. Jen to jen nekonečná kupa totalitních, xenofobních výmyslů, nařízení a rozmarů jednoho nehmotného magora. Nemá to děj, nemá to nic.

I v jiných kapitolách se Bůh zjevuje různým dalším postavám, které nemají žádnou osobnost ani žádné vlastní uvažování a jen slepě poslouchají Hospodinovy rozkazy. Jako příběh, román, nebo kniha to už skutečně nefunguje. Nemá to ani naprosto žádnou morální hodnotu. Celé to na mě působí jako příručka k ovládnutí prostého lidu, za účelem naučit masy absolutní a bezvýhradné poslušnosti k tyranům, bez kladení jakýchkoliv otázek. Tohle mohlo zabírat možná před dvěma tisíci lety na prostou hloupou lůzu, ale dnes to může fungovat jen jako krásná představa ve vlhkých snech Kim Čong Ila, protože takhle mizerně napsaný paskvil plný nelogického uvažování jeho protagonistů a absurdních situací, nemůže přesvědčit ani pětileté děcko se silnou mentální retardací.

A korunu tomu všemu nasadí omletá storka o Jéžíšovi, která se ukáže jako dokonalá vymejvárna mozků, když si ji zde budete moct přečíst hned několikrát, a pokaždé v téměř stejné podobě. Takhle dobře a dokonale vám palici nevymyje ani teleshopping s Horstem ve dvě ráno na Tv Hovna.

Jo - a hlavně bacha na ten kvašenej chleba !

Bible je skutečně brak braků !

A ještě na okraj ...pro všechny, kterým pravda dokáže hnout žlučí - zachovejte se jako správní věřící a alespoň se tenhle odlišný názor na váš blud pokuste zničit a zadupat tím jediným způsobem, co vám tu po zákazu upalování zbývá ...tlačítko "nahlásit" je hned vpravo nahoře ;-)

29.06.2017


Bratři Majereové Bratři Majereové Kevin Todd Stein

Neví někdo, kde tuhle knihu sehnat ?

09.04.2017 4 z 5