Richie1 Online Richie1 diskuze

☰ menu

Klub čtenářů historických románů

Na Červenáka jsem hodně zvědavý. Tedy na jeho historické romány, zatím jsem od něj četl jen nějaké fantasy, a to bylo spíše průměrné kvality. Mám od něj Mrtvý na Pekelném vrchu - stále to odkládám pro jiné knihy, ale snad letos se k tomu dostanu.

07.03.2023


Klub čtenářů historických románů

Zdravím, REM. :-)

Harrisovo Impérium mě už dlouho láká, jsem rád, že jsi mi potvrdila, že stojí za přečtení.

Richesova série ze starověké Británie patří k tomu nejslabšímu, co jsem o starověku četl. Nedoporučuji pokračovat v této sérii (já to vydržel až do třetího dílu) - je to silně béčkové zpracování historie, spíše komixově-dobrodružné čtení, s mnoha historickými nepřesnostmi, slaboduchými dialogy a nesmyslnými popisy bojů.

Tajemství Prokopa Velikého - nad touto knihou jsem v knihkupectví váhal, zatím jsem koupi odložil s tím, že si počkám na hodnocení čtenářů. Tahle česká historie mě láká, husitství bylo úžasné období. Dám na tvé hodnocení a knihu si pořídím ... koneckonců, podpořím české autory. :-)

07.03.2023


Klub čtenářů historických románů

Abych přispěl k oživení diskuze nad historickými romány, uvedu zde některé mé přečtené historické knihy za poslední dva roky.
Čtu méně než dřív, a tak i té historie nebylo tolik, než kolik by si přál. Víceméně jsem hlavně četl nebo dočítal různé série.

https://www.databazeknih.cz/knihy/uhtred-z-bebbanburgu-valka-vlku-407680
https://www.databazeknih.cz/knihy/saske-kroniky-mec-kralu-435251
Pokračuji v sérii Saské kroniky od Cornwella a stále se mi velmi líbí. Už jsme tu o ní diskutovali - má pořád vysokou úroveň a doufám, že autor ještě pár dílů napíše. Byť už je Uhtred starý asi jako Metuzalém, ale ta doba byla prostě divoká a on si to v ní užíval. :-)

https://www.databazeknih.cz/knihy/byk-prichazi-z-more-13129
Renaultová má zajímavý styl psaní, na ženu někdy dokonce syrové až drsné popisování historických reálií. Ale její knihy se mi líbí, i tohle pokračování polomýtického vyprávění o Theseovi mě zaujalo.

https://www.databazeknih.cz/knihy/ve-stinu-mece-249873
Není to román, ale naučná literatura - nicméně dávám sem její odkaz, protože kniha o počátcích islámu a arabského vzepětí je velmi povedená. Od Hollanda si určitě ještě něco přečtu.

https://www.databazeknih.cz/knihy/bitvy-a-osudy-valecniku-valky-pro-viru-1526-1588-338670
https://www.databazeknih.cz/knihy/bitvy-a-osudy-valecniku-boje-o-truny-1588-1626-371201
Opět naučná literatura, ale Kovařík je prostě Kovařík - od ně je dobré vše. A tahle série mě zase pohltila, budu v ní pokračovat.

https://www.databazeknih.cz/knihy/marcus-didius-falco-tri-ruce-ve-fontane-5013
https://www.databazeknih.cz/knihy/marcus-didius-falco-selmy-v-arene-5012
https://www.databazeknih.cz/knihy/marcus-didius-falco-jedna-panna-navic-5010
Pokračuji v této sérii ze starověkého Říma a stále mě baví. Davisová má historii římské říše v počátcích císařství dobře zpracovanou, navíc jsou její romány s Marcem Didiem Falcem velmi čtivé.

https://www.databazeknih.cz/knihy/dedictvi-otcu-mec-a-lasky-5099
Poslední díl série dočten. Vzhledem k tomu, že jsem první díl přečetl ještě jako student, tak je to má asi nejdéle čtená série - od prvního dílu k poslednímu to trvalo cca 35 let! :-)) Merle napsal úžasnou ságu, její první díly jsem četl opakovaně, poslední až později, když se mi je postupně podařilo sehnat. Historie Francie v období 16. a 17. století byla velmi bouřlivá a také zajímavá na skvělé historické postavy. Většinu z nich v této sáze potkáme.

https://www.databazeknih.cz/knihy/hynek-tas-z-boru-ctvrty-kraluv-pes-155317
Tento román českého autora mě docela příjemně překvapil, nejspíše si od něj přečtu pokračování, případně jiné romány.

https://www.databazeknih.cz/knihy/legionar-174263
A další český autor a další příjemné překvapení. Tento román má pěkný spád a docela dobře popisuje události v době římské expanze do Germánie za časů císařů Augusta a Tiberia.


Pochlubte se i vy, co jste zajímavého z historie přečetli v posledních dvou letech. :-)

06.03.2023


Klub čtenářů historických románů

V poslední době klub tak moc nežil (žádný příspěvek v roce 2022), ale i tak bylo jeho založení dobrý počin. Historie - její znalost - je jeden ze základních kamenů každého národa, takže jakýkoli způsob jejího oživování a poznávání je velmi prospěšný. I třeba ve formě občasné diskuze nad historickými romány.
Tak přeji, ať to tu (aspoň trochu) žije dalších 10 let. :-)

06.03.2023


Klub čtenářů historických románů

REM, vítej ve světě pohanských válečníků, v temném středověku, kdy se křesťanská víra na sever od Říma teprve těžce prosazovala, kdy Anglie po odchodu Římanů ztratila svou kulturní vyspělost, vrátila se ke kmenovým válkám, z nichž vznikala první království a sny o spojené Anglii byly stále jen sny.
Tahle sága je výborná, Cornwell je výborný ... a kdyby sága měla dvakrát více dílů, bylo by to fajn. :-)

16.01.2021


Klub čtenářů historických románů

Loni jsem četl historické romány v podstatě pouze v rámci nějakých sérií. Nedokážu se rozhodnout, která série se mi líbí nejvíce, všechny jsou kvalitní a na pokračování se vždy těším.

https://www.databazeknih.cz/serie/marcus-didius-falco-591
Loni se mi konečně podařilo sehnat 6. díl, tak jsem mohl pokračovat v čtení této povedené série - přidal jsem další tři díly k přečteným. Série má stále velmi dobrou úroveň, což je super - ještě plno dílů mi zbývá.

https://www.databazeknih.cz/knihy/angelika-angelika-v-pokuseni-36086
Již 8. díl a stále mě to baví. Romantika, dobrodružstí, kus historie - co víc si mohu přát? :-)

https://www.databazeknih.cz/knihy/rimsky-valecnik-posledni-hodina-406558
Další díl s mým oblíbeným hrdinou Balistou - tentokrát ve stylu 24 hodin. Trochu nečekané a jiné než předcházející díly - ale stále výborné, hodně jsem se bavil.

https://www.databazeknih.cz/knihy/dedictvi-otcu-spiknuti-a-uklady-10255
Na tenhle díl jsem čekal dlouho, možná 10 nebo 15 let, než se mi ho podařilo sehnat. Celá série je skvělá a mně už zbývá přečíst poslední, 13. díl - už je připravený na stolku. :-)

https://www.databazeknih.cz/knihy/otto-veliky-hlava-sveta-407779
První díl zatím dvoudílné série a pro mě to bylo příjemné překvapení. Autorka je ve své próze stále lepší - tuhle knihu jsem si skutečně vychutnával. Zajímavá historie, moc pěkně vystavěný příběh, částečné propojení i s našimi dějinami. Už se těším na druhý díl.

08.01.2021


Klub čtenářů historických románů

Kapr: moc pěkné video, ten drak je fakt povedený. Hýbe se mu nejen tlama, ale i chodí a mává křídly a ocasem.
No, pokud se vztahuje k husitům, tak je vidět, jaký postrach husité kdysi byli. Možná že nějak podobně vnímali na Moravě vpád Mongolů v roce 1241. :-)

22.12.2020


Klub čtenářů historických románů

Sieno, do značné míry v té době šlo o soupeření českých mistrů s těmi německými. Češi byli na univerzitě v menšině a v důležitých záležitostech byli přehlasováni zahraničními hlasy. Král Václav se naštěstí přiklonil na stranu českých mistrů - a výsledkem byl onen dekret. Velkou roli v tom samozřejmě hrála politika (soupeření Václava s novým římským králem Ruprechtem Falckým).
Pokud jsem zmínil Benešovy dekrety, bylo to jen pro ilustraci, jak jsme se s německým etnikem na našem území po staletí potýkali. Byly období, kdy jsme spolu žili relativně v klidu, a období, kdy jsme měli těžké rozbroje. Srovnání těch dob se nabízí, to není žádný noncenc.

Na Čornejovy knihy o husitství se samozřejmě těším. Škoda, že jsem tak zahlcen jinými nepřečtenými knihami, že se musím stále rozhodovat, které knížce dát přednost. Ale věřím, že na Čorneje dojde brzo, nejpozději do konce příštího roku.

10.12.2020


Klub čtenářů historických románů

Sieno, ta otázka Univerzity Karlovy je zajímavá. Dekret Kutnohorský byl přelomový, znamenal velkou změnu ve složení české univerzity (odchodem značné části zahraničních, především německých, profesorů i studentů), která se tak stala skutečně českou.
Na jednu stranu zde byla velká ztráta prestiže, na druhou stranu se z naší univerzity stala ryze česká univerzita. Vždy přemýšlím, co by pro nás bylo lepší (ponechat německý vliv nebo ho omezit). A vzhledem k tomu, že jsem byl vždy vlastenec, tak si myslím, že vydání Dekretu Kutnohorského bylo správné rozhodnutí panovníka.
Koneckonců, historie nám nakonec ukázala, že německý živel byl sice ekonomickým přínosem, ale zároveň by nakonec náš národ zadusil ve své rozpínající se říši. Benešovy dekrety byly do určité míry obdobným rozhodnutím, jako byl Dekret Kutnohorský Václava IV.

10.12.2020


Klub čtenářů historických románů

Bunnhabhain, také jsem neměl na mysli komunistické pojetí husitů. Spíše mi šlo o to, že dříve (v době národního obrození i v době první republiky) bylo na husitskou dobu pohlíženo jako na dobu slavnou a hrdinskou, zatímco dnes je snaha z tohoto období vytvářet dobu špatnou, zločinnou apod. A s tím určitě nesouhlasím.

Jistě, v době války vždy každá země trpí - v tom jsme nebyli nijak odlišní od jiných zemí, kde se válčilo. V době husitské se na našem území válčilo hodně, a tím také země hodně utrpěla. Otázka je, nakolik ty války byly vyvolány vnitřními tlaky, a nakolik vnějšími vlivy. Nesmíme zapomínat, že celý okolní katolický svět se na českou zemi vrhnul jako na ty nejhorší heretiky a chtěli nás ztrestat ohněm a mečem. A samozřejmě kořistit (s požehnáním papeže).

Do určité míry jsme byli průkopníky. Nejen upřímnou snahou o obrodu církve a náboženství (Jan Hus a jeho následovníci), ale i myšlenkami svobody, rovnosti, bratrství. To bylo v tehdejším světě v takovém měřítku ojedinělé.
Nezvyklé bylo i široké zapojení chudých vrstev obyvatelstva do husitského hnutí. Do té doby se války vedly v podstatě jen pod taktovkou bohaté šlechty, knížat a králů. A najednou zde byla nebývalá síla schopná porážet i ta nejlepší panská vojska.

Myšlenky, ze kterých celé hnutí vzešlo, snaha o sebeurčení českého národa (boj o kompaktáty), nadšení a odvaha, s jakou se malý národ postavil doslova "proti všem" - to jsou atributy, které celé období povyšují na dobu slavnou. Snaha shazovat tuto dobu poukazováním pouze na ekonomické válečné ztráty či tvrdost husitů v prosazování jejich cílů není podle mě správná. Je potřeba to samozřejmě brát v potaz, ale nemělo by se na tom stavět hodnocení celého období.

10.12.2020


Klub čtenářů historických románů

V posledních letech mě začal hodně zajímat fenomén Jana Žižky - nikdy neporaženého husitského vojevůdce. V naší historii nemáme tolik tak výrazných osobností (a hlavně válečníků) - jsme malá země, malý národ v rámci Evropy ... a přece jsme v době husitské dokázali odolávat a porážet všechny protivníky téměř z celé Evropy.
Vím, že dnes je snaha poněkud revidovat a (z mého hlediska) pokřivovat obraz Jana Žižky a husitského hnutí obecně - pro mě však tato část české historie zůstane fascinujícím vzepětím českého národa.
Takže postupně sbírám všechny dostupné knihy o husitství a o Janu Žižkovi. Čornejovo nové dílo o husitech mě také zajímá a určitě si ho časem pořídím.

07.12.2020


Klub čtenářů historických románů

Kromě jedné kratší práce (o bitvě u Lipan), jsem od něj ještě nic nečetl. Ale doma mám asi dvě knížky, kde je spoluautor, takže se k němu určitě dostanu. Navíc mě velmi láká jeho kniha o Janu Žižkovi.

07.12.2020


Klub čtenářů historických románů

Tak to zní pozitivně. Kovaříka velmi uznávám, tím určitě autorka nic nezkazila. Uvidíš, jaké budou dojmy po dočtení knihy.

05.12.2020


Klub čtenářů historických románů

Sieno, díky. Ano, taktéž mě napadlo, že zrovna mluva může značně pokazit dojem z knihy. Tak snad ta mluva nebude příliš "moderní". :-)

05.12.2020


Klub čtenářů historických románů

https://www.databazeknih.cz/knihy/hortensie-de-beauharnais-452304
Knihu jsem nečetl, autorku neznám.
Z hodnocení se nedá nic usuzovat (jen dva nadšené komentáře).
Teď ale trochu budu spekulovat - psát v 22 letech historický román vyžaduje dle mého názoru docela odvahu. Historii se věnuji přes 30 let, ale takovou odvahu jsem dosud nenašel. :-)
Buď je ten román hlavně romantický (a historie tam moc není), nebo je i historický a pak bych byl zvědav, jak moc věrohodný je. Z mnoha zkušeností od jiných autorů vím, že psát poctivou historii není vůbec jednoduché.
Ale třeba se mýlím a máme tu novou mladou autorku s vytříbeným jazykem a skvělou znalostí historie. Kéž by! :-)

01.12.2020


Klub čtenářů historických románů

Momentálně dočítám historický román od Rebeccy Gablé Hlava světa. Je to moje třetí kniha od této autorky a musím uznat, že Gablé zraje jako víno. Román se mi dost líbí - děj má spád, postavy jsou plastické, kvalitní dialogy, historické pozadí značně věrohodné ... jsem spokojen. Mohu doporučit všem zájemcům o historii raných Slovanů a Němců (období Oty I. Velikého).
https://www.databazeknih.cz/knihy/otto-veliky-hlava-sveta-407779

22.11.2020


Klub čtenářů historických románů

REM - Zlomená pečeť se mi také líbila, Eliška Rejčka trochu zklamala.
Já jsem ovšem díky Vaňkové nakloněn spíše Rejčce (a Jindřichu z Lipé ... ten jejich vztah byla krásná romantika :-). Eliška Přemyslovna mi nesedla (nakonec ji i její manžel Jan Lucemburský musel krotit a omezit v právech).

21.11.2020


Klub čtenářů historických románů

Mám vydání z roku 1984 a je fakt, že to písmo mi připadá menší - vešlo se na méně stránek. Asi měli lidé tenkrát lepší oči. :-)

21.11.2020


Klub čtenářů historických románů

Řezenské ortely a Trýzeň slávy jsou mé nejoblíbenější romány od Neužila.

21.11.2020


Klub čtenářů historických románů

REM, díky za připomenutí této knihy. Mám ji už dlouho v seznamu knih k sehnání, ale nějak jsem na ni pozapomněl. Z těch úryvků vnímám, jak kvalitní styl a jazyk Smetánka má a věřím, že podobné čtení může být nejen poučné, ale i poutavé.

22.06.2019