Metla Metla diskuze

☰ menu

13. Kniha od držitele Ceny Franze Kafky

Koukám, že se do žebříčku 2x dostala kniha s názvem "Kdo je bez viny", ovšem držitelem ceny Franze Kafky je autor s pseudonymem Benjamin Black, nikoliv spisovatelka Lisa Ballantyne.

16.01.2022


Lidé, kteří zde záměrně škodí

Hana H.: Jde bohužel o relativně častý jev, že si autor za pomoci svých příbuzných, facebookových přátel a virtuálních klonů navýší hodnocení vlastní knihy na úroveň, která absolutně neodpovídá dojmům většiny ostatních čtenářů. Není překvapivé, když takoví osobně zainteresovaní jedinci neunesou kritiku a reagují na ni kousavými výpady. Rozhodně se tím netrapte, každý soudný člověk vidí, co se děje. Žluč vylitá na jiného uživatele každopádně nepatří do komentářů, mám nutkání poprvé v životě použít tlačítko "nahlásit".

09.01.2021


Lidé, kteří zde záměrně škodí

LenkaVílka: Ono jde asi o míru. Je v pohodě, pokud si někdo jednou za čas přečte trilogii a ten jediný komentář jakž-takž definuje všechny díly a holt uspoří čas. Když takhle někdo nastřílí těch univerzálních komentářů třeba 25 za sebou, vyvolává to otázky, co tím vlastně dotyčný sleduje... Možná by DK prospělo rozšíření o možnost komentování sérií jako celku, ne pouze jednotlivých dílů.

29.02.2020


Lidé, kteří zde záměrně škodí

1amu: Kdybych si myslela, že šťourání a čutání do podobných nešvarů bude mít nějaký efekt (dotyční se zastydí a přestanou plevelit komentáře totožnými větami), nejspíš bych si zavelela: "Trhej!"
Mám však nepříjemný pocit marnosti takového boje, pravděpodobně se soustředěním na negativa virtuálního prostoru akorát zkazí den, týden, měsíc... vyteče spousta žluči, pár uživatelů se možná chytí za nos (mlaďochům to třeba časem docvakne, starým vyzobaným kukuřicím už asi těžko). A za nějakou dobu povstanou noví Ctrl+C/Ctrl+V úderníci, nebo fake profily, kterými lze u méně čtených knih výrazně ovlivnit celkové hodnocení.
Z hlediska duševního zdraví je rozumnější se povznést, přijmout pochybné praktiky jako nevyhnutelnou existenci jedné z mnoha nepříjemných věcí (vši, filcky, pohlavní choroby), vyhýbat se jim a (jak radí Lector) zaměřit se na to dobré, co tenhle web přináší.
Já vím, velmi český a veskrze zbabělý přístup: uchovat si pohodu ignorováním problému. Bohužel mám tu zkušenost, že boj s osobami ducha mdlého nepřinese nic než ještě větší rozčarování. Život je sakra krátký, aby se člověk trápil svého druhu trivialitami, raději si něčím udělej radost (dobrou knihou, uplácej s drobotinou bláťuláka, usmaž si bramboráky, cokoliv:-)).

29.02.2020


Fake profily a uměle nadhodnocená kniha

Lenka.Vílka: Jejda, díky za upozornění, neměla jsem tušení (diskuze sleduju jen výjimečně) a teď se stydlivě červenám a v duchu rozpačitě koktám...

28.02.2020


Fake profily a uměle nadhodnocená kniha

tlllk: Já se klidně přiznám, že se můj systém "palcování" velmi často netýká knih, které jsem četla, nýbrž samotného komentáře - jestli mě zaujal, jestli pobavil, jestli mě navnadil, jestli mě varoval, zkrátka jestli dokázal knihu nějakým způsobem definovat. Hodnotím snahu autora komentáře, jeho schopnost se nad dílem zamyslet a vyplodit něco víc, než obvyklé: "Super počteníčko!" "Skvělá kniha!" A jestli je svůj, emotivnější proti ostatním, nemám s tím problém.
Naštěstí nemám žádný společenský život... navíc sem sypu komentáře, které jsem stvořila před x lety a pro místní zvěčnění jen učesala, tudíž také zákeřně vzbuzuji klamný dojem, že zvládám tempo jedné knihy denně, o komiksech a povídkách ani nemluvím. Samozřejmě jsem rovněž placený trol, topím se v dolarech, rublech, wonech a vůbec nejraději mám měnu čokoládovou.
Dobrá, dost bylo sarkasmu: mně se na Databázi líbí, žije to tady, jsou zde lidé podobně postižení jako já a baví mě číst poctivé komentáře, často mě dovedou k dobrým knihám.

28.02.2020


20.) kniha s černobílou obálkou

Irsaf: z nekvalitních náhledů, co mám na monitoru k dispozici, nevidím důvod, proč knihu vyloučit. Černá, bílá a odstíny šedi, dle mého názoru zcela ok (což se nedá říct o mnoha jiných knihách zařazených do této výzvy).

23.11.2019


20.) kniha s černobílou obálkou

Jak tady poctivci řeší barevnost: šedá je ve škále od černé po bílou, tím pádem imo splňuje zadání. Narozdíl od 22 knih v žebříčku nejčtenějších ČB titulů, které obsahují různobarevné nápisy a dokonce i fotografie či ilustrace obsahují jiné odstíny než zmíněnou škálu od bílé po černou. "Aristokratka a vlna zločinnosti..." - vždyť ta tapeta je hnědá. "Žena v okně" - barva kůže a modré oko, k tomu "zlatá medaile" bestselleru. Minierova "Tma" je hodně do modra. Které z vydání "Deseti malých černoušků" je skutečně čistě černobílé? Atd. Grafická úprava je přece taky součástí obálky, nejen ústřední fotka či ilustrace.

13.04.2019


16.) kniha s oxymórem v názvu

iška: Barbar ve smyslu divoch či nevzdělanec se nevylučuje s občasným něžným chováním.

11.01.2019


16.) kniha s oxymórem v názvu

Zajímavá diskuze a spousta návrhů úplně mimo :-). Z mé knihovny na mě zatím vykouknul jedině Koontzův "Chladný plamen" (pokud mě nějaký chemik nevyvede z omylu:-))

10.01.2019


13.) Kniha autora jehož jméno i příjmení začíná na stejné písmeno

Další jména autorů pro sci-fi a fantasy postižené čtenáře: Harry Harrison, Robert Reed, Mike Mignola, Bill Baldwin, Pierre Pevel, teoreticky C.J. Cherryh (?)
Z pohádek na mě vykouknul Miloš Macourek.

04.01.2019


13.) Kniha autora jehož jméno i příjmení začíná na stejné písmeno

Sci-fi: Vernor Vinge, Hugh Howey
Fantasy (i sci-fi): Hynek Hlaváček, Lucie Lukačovičová
New weird: Steph Swainstonová
Mezi svými knihami jsem zakopla ještě o Nicka Nielsena, ale jestli jeho S.K.Ř.E.T. stojí za přečtení.... v době vydání mě pobavil, víc si nepamatuji.

04.01.2019


Knihy pod stromečkem aneb vaše vánoční knižní nadílka

Troje kvalitní ponožky, po kterých jsem toužila :-). Kingovy "Růženky", od Skláře "Vilu na Sadové" a "Anděla smrti"... a od Haliny P. "Díky za fíky" (to asi číst nebudu, nakoukla jsem a nic mi to neřeklo, ale tchyně se holt stále snaží regulovat můj vkus k obrazu svému:-)).

25.12.2018


Fake profily a uměle nadhodnocená kniha

@Skeeve - Budiž, nekritickým obdivovatelům se v přístupu bránit nedá, ale nic to nemění na faktu, že jediný relevantní příspěvek k jejím knihám je z mého hlediska ten Váš (Tvůj). Přečetla jsem si pouze úryvek z "Šerého světa" a dvě hvězdičky mi přijdou odpovídající pro stylisticky slabou vztahovku.

05.12.2018


Fake profily a uměle nadhodnocená kniha

Každopádně tady jsou exoti používající více než jeden profil. Zrovna před chvílí jsem na takovou trubku narazila u komentářů na Janu Eyrovou. Najeďte si na "šmoulu423" a "wendy944". Každopádně hodlám sledovat další vývoj tohoto jedince, ať pochopím, o co té holčině jde:-).
Také doporučuji podívat se na autorku s pseudonymem Poli Tajemná, které se sypou pětihvězdičková hodnocení od uživatelů, co nečetli a nehodnotili prakticky nic jiného, než její dvě díla. Náhodička, že? Ze sedmi hodnocení u "Šerého světa" odhaduji jednoho skutečného (trpícího) čtenáře a zbytek musí být autorčina alter ega.

05.12.2018


2.) kniha autora, který žil ve vašem kraji

Severní Morava: pro sci-fi a fantasy pozitivní čtenáře jsou tady spisovatelé Alex Drescher nebo Pavel Obluk.

20.11.2018


18.) Kniha, jejíž děj se odehrává v Brně

Dee7: To vypadá na zajímavý tip, díky moc. Sice je to celkem tlusťoch, ale jestli mě zaujme, tím lépe :-). A kdyby to náhodou neklaplo, tak Vondruškovo "Prokletí brněnských řeholníků" pravděpodobně bude můj šálek kávy.

27.08.2018


18.) Kniha, jejíž děj se odehrává v Brně

Přečetla jsem si Kotletův "Spad", ale teda sorry, to bych mohla brněnskou výzvu považovat za splněnou už po přečtení "Poslední aristokratky" s její jednostránkovou návštěvou města. Takže jdu poctivě hledat něco, co se skutečně odehrává v Brně a nikoliv jen pár desítek stran masakrů na neidentifikovatelných troskách .

26.08.2018