Aileena Aileena diskuze

☰ menu

Hodnocení knih

Lenka.Vílka - dívala jsem se a nemám... :-D škoda, poslala bych. Stejně jako bych klidně dala nedočetla jsem, ale co nadělám. Přeji pěkný večer ;-)

31.01.2024


Hodnocení knih

Lenka.Vílka: zcela v pořádku. Já bych to za zcela zbytečnou informaci narozdíl od pobijecemuch nepovažovala a skoro mě mrzí, jestli to dříve uvedeno bylo a nyní už tuto informaci nenajdete. U některých knížek by mě to vysloveně zajímalo, ale co člověk, to názor. Já každopádně děkuji.

31.01.2024


Hodnocení knih

pobijecmuch - a to mi právě přijde škoda. Možná alespoň v těch seznamech by se hodilo. Ale jak píšete, lidé stejně budou spoilerovat a stejně budou hodnotit knihy po odložení u třicáté strany... Mě to jen přijde neseriózní a (pardon) zcela tupé. Vždyť jim nikdo nebere možnost napsat ke knize komentář (sama jsem tak u nedočtené knihy Hořící kůň učinila), ale nebudu dávat hvězdy, nebo dokonce odpad...

31.01.2024


Hodnocení knih

pobijecmuch - ano, to znám a sama tam mám dvě knížky, ale u konkrétní knihy to prostě vidět není (ani při rozkliknutí v dalších seznamech), nikde to nenacházím... Abych zjistila, kolik lidí danou knihu nedočetlo - musela bych projet každého uživatele a sčítat...

31.01.2024


Hodnocení knih

Lenka.Vílka: omlouvám se, asi jsem slepá, ale konkrétně u knih jsem kolonku Nedočteno nenašla (hledala jsem i u těch, kde vím, že jsem ji já sama, či kamarádka označila za nedočtenou... Nedočteno najdu u jednotlivých uživatelů, ale u knihy nevidím. Můžete mi prosím napovědět, kde mám hledat...? Děkuji.

31.01.2024


Hodnocení knih

Dobrý den,
nebetyčně mě rozčiluje, když někdo knihu nedočte, ale má potřebu ji ohodnotit (ideálně odpadem, jednou max. dvěma hvězdami).
Do háje! Nedočtu - zařadím si pro sebe do kolonky nedočteno a nekazím knize průměr, když jsem přečetl 50 stran! Ideálně "chytře" ohodnotím slovy, že příběh nemá spád, či postavy jsou ploché - podotýkám, že takovéto "inteligentní" hodnocení se objeví u x-dílné série, u které nepředpokládám vyložení všech karet a rozjezd alá horská dráha na prvních desítkách stran. Asi už se to řešilo, omlouvám se, nemám moc čas pročítání diskuzí, ale vzhledem k faktu, že jsem se teď třikrát v krátké době vytočila ze stejného důvodu, musela jsem si alespoň "ulevit". Děkuji.
Napadlo mě, zda by nestálo za úvahu přidat ke hvězdičkám kolonku NEDOČTENO. (Nevíte, zda již něco podobného proběhlo?) - vzdám to, fajn, ať je vidět, že dvacet lidí knihu nedočetlo, ale ať proboha nehodnotí jako celek, když jí nedali šanci ani do poloviny...

31.01.2024


8. Kniha s podtitulem

Prosím pěkně, jak je to s tím "aneb"? Někdo uvádí tyto knihy jako možnou variantu a jiný tvrdí, že aneb není podtitul, ale součást názvu. Shodneme se na stanovisku, nebo to necháme na individuálním uvážení...? ;-) např:
https://www.databazeknih.cz/knihy/rozmarna-anglie-aneb-nikdy-neni-tak-zle-522310

25.01.2024


Obsah knihy v komentářích

Lenka.Vílka: ale jo - píše. Někdo píše sice jen líbilo se, další oblíbená, ale často uspěji a najdu komenty typu: na mě až moc sladký konec, kdo má načtené thrillery, tohle je slabota, kniha není thriller, ale slabší detektivka apod. Kdo hledá, najde. A tak hledám a doufám... ;-)

16.04.2023


Obsah knihy v komentářích

Lenka.Vílka: ano, opravdu hledám komentáře typu svižné čtení, vyhovují mi krátké kapitoly, nebo naopak příliš popisné s množstvím omáčky, zabíjí mě čtyřicetistránkové kapitoly, příběh má díry v logice apod.

16.04.2023


Viditelné hodnocení jednotlivých dílů u sérií

Lenka.Vílka: já právě jak kdy. Samozřejmě nemám striktní pravidlo, ale když mě příběh hodně bavil a ráda bych zůstala u tématu (např. teď u historického románu), čtu hned další díl. Někdy mě ale hodně láká i číst něco jiného.
Jsem pomalejší čtenář s věčným nedostatkem času, navíc si i dost knih půjčuji z knihovny, tak bych se prostě na hodnocení ostatních fanoušků ráda koukla jednoduše a rychleji. Vím, že třetí a pátý díl byl super, když vidím, že je šestka slabší. Odskočím si k něčemu jinému, abych třeba nebyla zklamaná po nadšení z předchozího.

16.04.2023


Viditelné hodnocení jednotlivých dílů u sérií

Lenka.Vílka: takhle jsem to nemyslela. Momentálně čtu osmidílnou sérii. Dočetla jsem pátý díl. Samozřejmě, že budu číst šestý, i kdyby byl slabší, než sedmý a osmý. Jen někdy přemýšlím, jestli si od daného tématu odběhnu k jinému typu literatury.
Mám zkušenost, že druhou polovinu sérií čtou obvykle jen fanoušci, tudíž, když předem vidím, že je další díl je o něco slabší, než ty předchozí, klidně si dám něco jiného a otevřu pokračování až později. Nestíhám číst vše, co bych chtěla a občas zkrátka přemýšlím, co upřednostnit...

16.04.2023


Obsah knihy v komentářích

Zdravím všechny.

Chtěla bych znát váš názor na vypisování obsahu knih v komentářích.
Sleduji poměrně dost knih. Většinou nově vycházejících, abych znala názory ostatních, než se sama pustím do čtení. (Stále nestíhám číst vše, co bych chtěla...)

Osobně mě trochu irituje, když v komentářích opakovaně narážím na text: kniha je o... Zastávám názor, že obsah příběhu patří do anotace, nebo obsáhlejší recenze, ale u komentářů hledám hlavně názor na styl psaní, logiku příběhu, tempo knihy apod. Opakovaně narážím na dlouhé komentáře, u kterých dvě třetiny tvoří popis, o čem příběh pojednává. Když si chci, zejména v lehkém časovém presu, stručně pročíst co vy na knihu, trochu mě podobné komenty rozčilují.

Máte to stejně, nebo naopak děj v komentech vítáte?

16.04.2023


Viditelné hodnocení jednotlivých dílů u sérií

Dobrý den,
napadlo mě, že by bylo dobré, aby se u výpisu jednotlivých knih pod sérií rovnou zobrazovalo i hodnocení v procentech, nejen barva čtverečku.
Někdy váhám, zda se pustit do dalšího dílu série, nebo si dát pauzu s jinou knížkou, pomohlo by mi, kdybych na první dobrou už v přehledu viděla, že je tento díl třeba slabší, než právě přečtený a nemusela rozklikávat díly a čísla si pamatovat...

16.04.2023


Lze zjistit v jakém nákladu byla kniha vydána?

Dobrý den všem,
nemáte někdo tip, kde lze zjistit počet vydaných kusů konkrétního titulu? Je mi vcelku jedno, jestli jen určité vydání nebo např. tři vydání dohromady... Lze vůbec takovou informaci někde získat?

12.05.2019


Série u knih

Díky, mě spíše překvapil ten přístup. V knihách samotných není o druhém vydání ani zmínka a knihkupectvími byly čtenářům předkládány jako vycházející novinka... Ale v dnešní době je holt všechno možné. Já jim tu novinku věřila, protože na ty starší výtisky už opravdu nenarazíte (možná ty antikvariáty nebo bazar, jak píšete, tam mě nenapadlo pátrat. Osobně dočítám první díl, druhý mám, ale podle zdejších ohlasů, kdy je každý díl slabší a slabší uvidím, zda mě nepřejde chuť... ;-)

31.12.2016


Série u knih

Série Cizinka
Asi jsem se probudila s křížkem po funuse, ale netušila jsem, že celá série byla již v češtině vydána? Na podzim vydaný druhý díl byl inzerován jako novinka a třetí díl Mořeplavec má vyjít na jaře 2017. Až tady jsem zjistila, že jde u celé série již o druhé vydání? A ty starší nemohu nikde na Googlu najít? Nějak tomu nerozumím... Díky za vysvětlení.

31.12.2016


20. kniha, jejíž první věta je otázkou

Mohl by být i Hedvábník (R.Galbraith nebo-li Rowlingová), bere-li se první věta pod označením I. kapitoly...

30.12.2016