Aileena Aileena komentáře u knih

☰ menu

Baba Jaga Baba Jaga Jan Vojtko

To byl horor! Mám pocit, že se panu Vojtkovi ta série pro děti a mládež nějak zvrtla...
Úplně nevím, jestli by tuhle knížku chtěla číst moje čtrnáctiletá dcera, a když, tak určitě ne před spaním. To jsem si ostatně zkraje zakázala i já. Občasné noční můry poněkud reálnějšího ražení mi bohatě stačí...
Někdy uprostřed jsem si zvykla, trochu otupěla a pak už to šlo samo. Druhou půlku jsem dočetla na dva zátahy o víkendu. Čtivé to je, a ačkoliv přítomnou realitu v beletrii nevyhledávám a nemusím, tady byla poměrně dobře zakomponovaná. Série má docela smysluplné zakončení, takže asi o.k., jen jsem prostě po prvních dvou takovou drsňárnu nečekala.

25.03.2024 4 z 5


Kámen, nůžky, papír Kámen, nůžky, papír Alice Feeney

Páni! Z označení román se nám vyklubal psychologický thriller a za mě vážně hodně dobrý s naprosto neočekávaným koncem. Mělo to ten správný "wow efekt", který jsem vážně nečekala.
Jako bonus prostředí skotské vysočiny, které samozřejmě nemůže nic pokazit. Tajuplná atmosféra, stupňující se až do mrazivého napětí, vytvořila knihu, kterou jsem v závěru nemohla odložit.
Chápu, že pro někoho nemusí být téma letitého manželství lákavé a prokladové kapitoly dopisů lehce zpomalují děj, ale jednotlivé postřehy, stejně jako celek stály vážně za to! Určitě si od autorky přečtu ještě minimálně "Jeho a její" a uvidíme, jak zaujme, ale můj začátek s její tvorbou vypadá vážně slibně.

05.03.2024 5 z 5


Runy osudu Runy osudu Christina Courtenay

Pěkná nenáročná oddychovka. Za mě oproti první knížce podstatně méně uvěřitelná, ale to je detail, který lze přehlédnout. První díl se mi líbil o krapet víc i díky střídání časových linií mi přišel, hlavně ze začátku, poněkud svižnější. Tady mi ta současnost zkraje trochu scházela, ale po chvilce jsem se začetla a dávám, díky oblíbeným vikingům, opět plný počet hvězdiček. Od spisovatelky si ráda něco dalšího přečtu.

27.02.2024 5 z 5


Ozvěny run Ozvěny run Christina Courtenay

(SPOILER) Knížka se mi moc líbila, Vikingy a jejich příběhy mám ráda, takže mě nic nepřekvapilo. Snad jen šťastný konec vikingské linky, tak nějak jsem očekávala, že to s Ceri a Haukrem nedopadne dobře, což ovšem neznamená, že jsem dobrý konec neuvítala... ;-)
K naprosté dokonalosti bych možná vnesla do současné linky trochu více akce, ale i tak, jak autorka příběh napsala, jsem byla spokojená a těším se na druhý díl.

08.02.2024 5 z 5


Mé anglické sezony aneb Fucktografická ročenka Mé anglické sezony aneb Fucktografická ročenka Alena Damijo

Jednalo se o druhou knížku od paní Damijo, takže už jsem věděla, do čeho jdu. Četla se poměrně dobře - krátké kapitoly pomáhají. Jde o nenáročné oddychové rozptýlení, i když některé vtipy jsou podle mého vkusu zbytečně trochu na sílu. Celkově hodnotím poměrně kladně a někdy příště se nejspíš pustím i do dalšího dílu.

29.01.2024 4 z 5


Vězeňkyně Vězeňkyně B. A. Paris (p)

(SPOILER) Knížka se mi četla velmi dobře, tak jak jsem u autorky zvyklá. Je pravda, že konec (zejména co se týče pátrání hlavní hrdinky po svém únosci) nebyl dvakrát důvěryhodný, těch neuvěřitelných náhod tam bylo až moc a vysvětlování motivace snad až příliš podrobné a komplikované, ale beru to jako fikci, autorku mám ráda a čtení jsem si (i přes nějaké ty výhrady) užila. O to mi jde v první řadě, takže jsem spokojená.

16.01.2024 4 z 5


Ve větvích Yggdrasilu Ve větvích Yggdrasilu Tereza Kadečková

Uf... s knihou jsem se prala půl roku a neustále ji odkládala a prokládala jiným čtivem. Vůbec mi nesedla. Ani nevím, jak hodnotit, protože nic tak divného jsem snad ještě nečetla.
Začátek mě navnadil, pak se to zvrtlo do dlouhé nudné pasáže, následovala málo uvěřitelná a fakt divná smrt Ódina (to jako vážně?!), po ní přišel (přiznávám možná mým nesoustředěním) lehký chaos. V druhé půlce se to trochu vylepšilo, aby nastal za mě pochybný a neoslovující konec.
K žádné postavě jsem si za celou dobu nedokázala vytvořit sympatie, což je za mě další problém. Zkrátka pardon, ale příště zůstanu raději u staré dobré severské mytologie nepokažené pochybnými LGBT pseudo-hrdinkami a bohy do jednoho skrz naskrz prolezlé pouze špatnými lidskými vlastnostmi...

07.01.2024 2 z 5


Sestry Sestry Kamila Hladká

Autorce se povedla čtivá a zajímavá knížka i pro ty, kteří zdaleka nejsou věřící v dnešním zažitém smyslu slova.
Přiznejme si, že když potkáme jeptišku na ulici, přinejmenším se zamyslíme, jaký je to asi život. Z vlastní zkušenosti jsem se přesvědčila, že ne všechny sestry jsou za všech okolností krásné, trpělivé a milé osobnosti, jak bychom možná očekávali. Ovšem. Mají právo na své špatné nálady a nebo nespokojenost. Zkrátka jsou to lidé jako my a tato knížka mi mé domněnky jen potvrdila.
Každopádně mě tato sbírka životů různých generací jeptišek utvrdila v mém obdivu k nim a způsobu života, který si vybraly. Určitě jde o příjemné a zajímavé čtení, které (i jako zapřísáhlá pohanka věřící spíše přírodním silám, nanejvýš duchům, možná vílám či skřítkům) mohu jen doporučit.

31.12.2023 4 z 5


Katova dcera a prokletí moru Katova dcera a prokletí moru Oliver Pötzsch

Wow! Znovu dokonalá jízda. Dala jsem si trochu odstup od předposledního dílu a byla jsem nadšená. Hned bych se vrhla na další (budu si muset ještě chvilku počkat, ale bude!).
Mám ráda, když to rodina Kuislova, tak jako v tomto díle, "rozjede" na více frontách a místech, aby se ve finále vše krásně spojilo. Každý člen rodiny je trochu jiný a svůj, ale dohromady jako celek fungují parádně.
Děkuji Panu spisovateli Pötzschovi (záměrně s velkým P) za velmi vydařenou sérii, kterou řadím k mým nejoblíbenějším.

03.12.2023 5 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Čekala jsem více. Buď jsem se v té změti časoprostorů nakonec zcela ztratila já, nebo autor. Možná oba... Zůstalo spousty otazníků a ne zcela vyjasněný konec. Takové energie, takových postav a takových dějových linek a nakonec ric pic, z jedné vody načisto - tyhle pohřbíme, tyhle si domyslete může být tak i tak, jak vám to vyhovuje a na zbytek se snad zapomene... Takový potenciál a nakonec asi zvítězila autorská únava. Škoda.

08.11.2023 3 z 5


Knihomolka Knihomolka M. K. Hardy

Dobré to bylo. Občas jsem se dost pobavila (za to přidávám hvězdu), ale zadrhávaly mi probíhající děje či myšlenky postav bezprostředně ihned za přímou řečí v dialogu. Často i chybně neoddělené novým řádkem:
Luke: "Takže nějaká romantika, jo?....zkusil bych odhadnout,že on bude populární děvkař, když je to hokejista." Nevím, jak to dělá, ale je to už podruhé, co mluvíme o knize a podruhé mi ji zkazil. (přemýšlí Nikol ve stejném řádku).
Někdy to bylo vážně matoucí a narušující svižnost dialogu. Dále zřejmé a zbytečné dodatky: "To není pravda," dovolila si se mnou nesouhlasit.
V podstatě neustále přímá řeč za ní následuje něco . Následná odpověď druhé strany a znovu něco. Děje se to stále dokola. Občas jsem se vracela k uvozovkám, abych zjistila, co bylo řečeno nahlas a co bylo dodáno v hlavě, nebo kdo zrovna mluví.
Dodatky za dialogem mě baví, jsou-li používány jako koření tzn. trefně, vtipně a s úvahou. Při neustálém opakování mě to rozptyluje a narušuje plynulost a tempo čtení. Tohle doladit a knížka je hned o úroveň výš.
P.S. Co se týče obálky, holka pěkná a fajn, ale dlouho jsem přemýšlela, proč má ten kluk průhlednej tmavej hadr přes ksicht, než mi došlo, že je to asi vážně blbě udělanej stín... ;-)

31.10.2023 4 z 5


Polednice Plešatá palice Polednice Plešatá palice H:o)nza Vojtko (p)

Vážně povedené hororově-mýtické vyprávění s již známou dobře fungující partičkou teenagerů a samozřejmě další mýtickou postavou z našich slovanských luk a polí.
Líbilo se mi větší zapojení maminek do nadpřirozeného světa a jejich vypořádání se s novou realitou. Příběh naznačuje, že každý má své jedinečné nadání, s čímž nelze, než souhlasit.
Celkově mi tahle knížka přijde ještě o kapku povedenější, než první vyprávění s Moranou (také o kapku strašidelnější), takže nezbývá, než se těšit na další díl, který si opět s chutí přečtu.

30.09.2023 4 z 5


Rok v ráji Rok v ráji Sarah Goodwin

Tak tohle se mi vážně líbilo. Místy hodně drsné, ale bohužel poměrně lehce uvěřitelné čtení, že lidé jsou schopni chovat se k sobě hůře než zvěř.
Kniha se četla sama, od druhé poloviny jsem měla problém ji odložit. Všechny otázky byly v závěru uspokojivě zodpovězeny, nenašla jsem žádné nejasnosti a nevysvětlené události. Má očekávání Rok v ráji nejen naplnil, ale předčil.
Pokud hledáte napínavý příběh o přežití a nepotřebujete nutně pohledného hrdinu, oplývajícího dokonalostí, ale oceníte nedokonalého člověka, který musí prokázat inteligenci, obrovskou statečnost a velkou dávku sebezapření - hurá do toho.
Já osobně si ukládám autorku do oblíbených a budu se těšit na další její knihu, protože se mi už dlouho nedostalo do ruky nic tak pěkně napsaného a napínavého.

10.09.2023 5 z 5


Nevhodné! Nevhodné! Vi Keeland

Podle anotace jsem očekávala něco jiného. Nevhodný poměr na pracovišti s nejvyšším nikdo neřešil, takže teoreticky nevznikla žádná překážka. Lehce humorné to bylo jen ze začátku (ze zavřenýma očima) a trauma hlavního hrdiny (ta fotka na titulce je fakt děs) se mi zdálo poněkud přehnané. SPOILER: Co čekal, když si vzal psychicky vážně nemocnou ženskou? Zbytečná smrt miminka je hrozná, ale proč kvůli tomu už nikdy s nikým nemít děti?! KONEC SPOILERU
O slovníku v erotických výrazech ani nemluvím, s tím jsem předem smířená, než otevřu jakoukoliv knížku od V.K., což ovšem neznamená, že by se mi zamlouval. Prostě tentokrát mi to vážně nesedlo.

19.08.2023 2 z 5


Anglické listí aneb Coolturní šok Anglické listí aneb Coolturní šok Alena Damijo

Docela fajn knížka. Místy zábavné, občas překvapivé (někdy více jindy méně). Každopádně zajímavé čtení. Dá se číst i s přestávkami, když máte zrovna náladu. Na další díl se ráda někdy mrknu.

13.08.2023 4 z 5


Pronásledovaná Pronásledovaná Jennifer Hillier

Zní to divně, ale přišlo mi to jako vyloženě oddychový thriller. Možná by mě více bavila filmová verze (knížka je k natočení filmu jako dělaná), ale takových thrillerů už asi existují mraky, takže to nikoho neláká. Za mě předvídatelné, žádné napětí ani nervy se nekonaly.
Za více méně otevřený konec strhávám hvězdičku. Nemám ráda tyto typy zakončení, které vám sdělí, že ještě zdaleka nic nekončí, ale na pokračování musíte bůhví jak dlouho čekat (v lepším případě), v tom horším, jako je mmj. tento, se nikdy nedočkáte. To je podvod na čtenáře, který mě opravdu vadí. Nebýt poslední mini-kapitolky, byla bych spokojenější.

24.07.2023 3 z 5


Katova dcera a Rada dvanácti Katova dcera a Rada dvanácti Oliver Pötzsch

Tento díl byl opět úžasný! Mám pocit lehce střídavé tendence, ale třeba jsem vždy jen tak navnaděná, že mám výjimečně vysoké očekávání. Každopádně už se těším na další díl...
Mmj. jsem zjistila, že má vyjít deváté pokračování série, kterou jsem (bůhví proč) pokládala za ukončenou. Každopádně za mě skvělá zpráva a třikrát hurá! ;-)

26.05.2023 5 z 5


Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Tak tedy... kdybych měla číst, asi bych se s tím nehorázně trápila, kdoví zda úspěšně. Poslouchala jsem audio s příjemným hlasem Marka Holého a i tak to byla fuška.
Tahle knížka by mohla sloužit téměř jako učebnicový příklad "jak byste neměli psát". Tolik do detailu popsaných zbytečností...uf. Vlastně by to mělo být napínavé čtení, ale ty podrobné popisy veškerých činností to úplně zabíjely.
Když odhlédnu od pro mne jen těžce stravitelného stylu psaní, docela mě iritovaly ty všemi směry dokonalé postavy. Krásné, fyzicky zdatné, chytré, ohleduplné a chápající, v případě hlavního hrdiny (skvělého chirurga) navíc ovládající sestrojení všeho z čehokoliv, zběhlé v lukostřelbě, lovu včetně zpracování úlovku, orientaci a zkrátka všeho, co si vymyslíte, že potřebujete k přežití. Jako vážně!? Kdo někoho takového zná, ať zvedne ruku...
Bohužel, za mě tak dva a půl, a to se zavřenýma očima.

10.05.2023 2 z 5


Katova dcera a hra se smrtí Katova dcera a hra se smrtí Oliver Pötzsch

Stále slušná úroveň, ačkoliv po nadšení z předchozího dílu mi tento přišel opět trochu pomalejší.
Technická poznámka: Zvláště ze začátku mi přišly některé formulace zvláštní a kostrbaté a nesedělo mi slovo strměly (hory strměly), se kterým jsem se jako se slovesem poprvé setkala dříve v jednom z předchozích dílů, neřeknu přesně ve kterém, protože si tuto sérii půjčuji z knihovny. Při podrobnějším zkoumání jsem zjistila, že na přebalu předchozí knihy Ďábel z Bamberku je uvedena paní Jitka Perglová, nikoli Jana Pecharová. Knihy zřejmě překládaly dvě různé překladatelky, což mnohé vysvětluje a chtělo by to informace upravit. Zřejmě bude, podle výše zmíněného slova stejná chyba i v některém z předchozích dílů... Překlad minulého dílu (Jitka Perglová) mi přišel jednoznačně lepší.
Jinak jde stále, jako u všech předchozích dílů, o pěknou historickou detektivku, kterou příznivcům žánru ráda doporučím.

06.05.2023 4 z 5


Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

Předposlední a za mne doposud nejlepší díl celé ságy.

Chápu, že Zaklínač není čtením pro každého. Dokonce ani našeným zájemcům o fantasy nemusí vyhovovat podrobný, rozvláčnější styl psaní s opravdu velkým množstvím postav, ve kterých se i velmi pozorný čtenář může trochu ztrácet. Já však právě proto musím pana Sapkowského obdivovat.
Každý charakter (a že jich je) má opravdu skvěle propracovaný, prostředí velmi barvitě vykreslené, děj podrobně promyšlený. Mnozí by se od autora mohli učit.

Po předchozí výborné zkušenosti jsem opět upřednostnila audio skvěle načtené Martinem Fingerem. Každá hodina a půl cesty pěšky do práce utekla, ani jsem nevěděla jak... ;-) Vzhledem k rozsahu celé série doporučuji audio zejména pomalejším čtenářům, protože pokud chcete znát celý příběh, je opravdu nutné začít od začátku a dočíst do úplného konce. Knihy na sebe navazují, nejde o uzavřené historky a je nutné přečíst minimálně těch základních pět dílů ságy. Jedna samostatná kniha je totiž jako patnáct minut vytržených z kontextu devadesáti minutového filmu - na nic.

14.04.2023 5 z 5