Simona Bártová citáty

Simone Bártová · pseudonym

česká, 1989

Citáty (13)

Co znamená být svobodná? Nemít co ztratit.


Jsem to, co ze sebe udělám nebo to co ze mě udělají druzí?


Jsme nemocní ze schizofrenních vztahů, z pokrytecké mravnosti a neurotické honby za papírky, za které si to, co skutečně potřebujeme, nekoupíme.


Jsou dvě možnosti. Buď ze mě samota udělala básnířku, nebo ze mě to, že jsem básnířkou, udělalo osamělou ženu.


Každý se zamyká sám do sebe a pak se dívá na svět klíčovou dírkou přes dveře své samoty. Jen jednou, někdy vícekrát za život přijde někdo, kdo zaklepe a dveře se otevřou.


Lidstvo posedly velké bludy. Války, hypotéky, tituly... Násilí, prachy, ego. Kde je láska a důvěra? Nikdo nikomu nevěří, bojíme se sebe navzájem, proto se zamykáme a na branky věšíme nápis soukromý majetek - vstup zakázán? Dokážeme se na něčem dohodnout a nepotřebovat k tomu smlouvy?


Možná žádná duše není. Ale jestli bůh není, je potřeba si ho vytvořit.


Muž chce po ženě, aby byla ženou, žena chce po muži, aby byl mužem, ale nikdo přesně neví, co je žena a co je muž, neboť duše se zdá být bezpohlavní.


Nejsvobodnější musí být život bez touhy, člověk bez očekávání a představ. Ale takové žití by bylo příliš chudé a fádní. Chceme něco vytěžit z těch roků, co se plahočíme světem, nakonec stejně všichni sklízíme smrt.


Přemíra myšlení je tíseň, mnoho citu způsobuje bolest. Jak se smířit se světem?


Samu sebe nalézám, když ze sebe vystupuji. Milovat je vysvobození z klamu ega.


Sdílená radost je větší. Sdílená bolest je menší. A v tom možná spočívá lidské štěstí.


Universální smysl bytí neexistuje a pokud ano, nejsme s to ho pochopit. Existuje jen to, co si dosadíš nebo zvolíš. Co nám zbývá? Přijetí dočasnosti, smíření s rozkladem.