Timothy David Spector
britská, 1958
Nová kniha
Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda - Timothy David Spector
Jak se dobře najíst, neublížit si — a hlavně se nezbláznit Stačí otevřít sociální sítě nebo oblíbený časopis a už se na nás hrnou stravovací doporučení nebo ... detail knihy
Populární knihy
Nové komentáře u autorových knih
Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda
„Důležitá kniha, která určitě mnoha lidem pomůže lépe se orientovat v oblasti výživy a nepodlehnout aktuálním trendům, které nejsou nijak podložené a často mohou spíše uškodit. Ale může toho také hodně předat i lidem, jako jsem třeba já, tedy těm, co se o výživu nijak zvlášť nezajímají a prostě jedí to, co mají rádi, a co jim dělá dobře.
A autor mě vlastně jen utvrdil v tom, že nemá smysl se ohledně jídla příliš stresovat. Jíst od všeho trochu, nepodléhat reklamě a lákavým etiketám, vyhýbat se ultrazpracovaným potravinám ve větším množství. To je to hlavní, co jsem si z téhle knihy odnesla.“... celý text
— Luccinda
Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda
„Víc jak 10 let se o výživu a zdraví zajímám a prošla jsem všemi těmi marketingovými masážemi všeho druhu. Chápu vědecká vysvětlení, studie atd., ale věci nejsou černobílé.
Autor se opírá o nejnovější studie a vysvětluje mýty ohledně veganství, ryb, lepku, soli, vitaminových doplňků, alergií a jiné. A ve většině s ním souhlasím, jen často říká A ale neřekne už to skryté pozadí B, bez kterého jsou informace neúplné a můžou vyznít jinak. Není to tak jednoduché, opravdu nám všem plošně v dnešní době nestačí 15 minut na sluníčku a jezení mléčných výrobků a vajec pro dostatečný příjem vitaminu D. Kdysi, za našich babiček, možná, ale v době, kdy klecové kuře nevidělo slunce, nemůže mít dostatek vitaminu D ve vajíčku a to už autor nezmiňuje.
Nebudu lhát, občas mě to “nedovysvětlení celé problematiky lehce iritovalo, protože ano, autor má pravdu, opravdu to studie nepotvrzují/potvrzují, ale nejde to brát takto plošně pro všechny. Čekala jsem trochu větší zasazení do kontextu. Chyběly mi odpovědi na několik logických otázek. Navíc nalijme si čistého vína - kdo studii platí, ten má pravdu. Neberme proto věci dogmaticky a používejme selský rozum.
Kniha je zajímavá a dobře se čte, určitě se dozvíte mnoho důležitých informací například ohledně etiket, soli, lepku. Jen vždycky myslete na to, že tak jednoduché to není.“... celý text
— ivetdos
Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda
„Souhlasím s tím, že kniha obsahuje opravdu mnoho informací ovšem není nejak složitá na porozumění. Odkrývá potravinové mýty a různá tvrzení které jsou v knize podloženy.
Myslím že na této knize je důležité uvědomit si jedno. Každé tělo je jiné a každému vyhovuje něco jiného. Myslím že informace se velice hodí pokud chce člověk předejít stereotypům a alespoň trochu být informován o tom co kupuje a jak se stravuje. Zároveň se mi ale na knize lidi že nikomu nenutí názor jen podkládá myšlenku jste to, co jíte.“... celý text
— DreamerX9
Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda
„Pokud jste se někdy zajímali o to, jak byste měli jíst, aby to bylo pro vaše tělo nejlepší, určitě jste narazili na spoustu protichůdných doporučení.
Jednomu by se z toho zamotala hlava
Mýty na talíři jsou skvělou knihou pro všechny, kteří se v doporučeních ztrácejí.
Autor rozebírá jeden mýtus za druhým a snaží se dobrat toho, kde je pravda a proč daný mýtus vůbec vznikl. Vše je podloženo odkazy na data, studie, metaanalýzy, ale je to sepsáno velice přístupně a srozumitelně pro každého.
Pokud se o výživu zajímáte, opravdu dlouho, asi se nic úplně převratného nedozvíte, ale je fajn mít to hezky pospolu na jednom místě a podloženo daty.
Autor navíc přidává spoustu kontextu ohledně lobbingu potravinářského průmyslu a také ohledně dopadů výživy na životní prostředí - tyto informace pro mě osobně byly asi nejvíc nové a nejzajímavější.
Jako základní stavební kámen pro informace o výživě se tahle kniha určitě hodí do každé domácnosti.“... celý text
— veriszv
Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda
„Shrnuto: všeho s mírou a zkoušet, co vyhovuje vašemu tělu a střevnímu mikrobiomu.“
— Semtamťuk
Timothy David Spector - knihy
2024 | Jedlom k lepšiemu životu: Veda o zdravom stravovaní |
2023 | Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda |
Žánry autora
Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Štítky z knih
Spector je 0x v oblíbených.