Timothy David Spector

britská, 1958

Nová kniha

Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda

Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda - Timothy David Spector

Jak se dobře najíst, neublížit si — a hlavně se nezbláznit Stačí otevřít sociální sítě nebo oblíbený časopis a už se na nás hrnou stravovací doporučení nebo ... detail knihy

Nové komentáře u autorových knih

Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda

Důležitá kniha, která určitě mnoha lidem pomůže lépe se orientovat v oblasti výživy a nepodlehnout aktuálním trendům, které nejsou nijak podložené a často mohou spíše uškodit. Ale může toho také hodně předat i lidem, jako jsem třeba já, tedy těm, co se o výživu nijak zvlášť nezajímají a prostě jedí to, co mají rádi, a co jim dělá dobře. A autor mě vlastně jen utvrdil v tom, že nemá smysl se ohledně jídla příliš stresovat. Jíst od všeho trochu, nepodléhat reklamě a lákavým etiketám, vyhýbat se ultrazpracovaným potravinám ve větším množství. To je to hlavní, co jsem si z téhle knihy odnesla.... celý text
Luccinda


Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda

Víc jak 10 let se o výživu a zdraví zajímám a prošla jsem všemi těmi marketingovými masážemi všeho druhu. Chápu vědecká vysvětlení, studie atd., ale věci nejsou černobílé. Autor se opírá o nejnovější studie a vysvětluje mýty ohledně veganství, ryb, lepku, soli, vitaminových doplňků, alergií a jiné. A ve většině s ním souhlasím, jen často říká A ale neřekne už to skryté pozadí B, bez kterého jsou informace neúplné a můžou vyznít jinak. Není to tak jednoduché, opravdu nám všem plošně v dnešní době nestačí 15 minut na sluníčku a jezení mléčných výrobků a vajec pro dostatečný příjem vitaminu D. Kdysi, za našich babiček, možná, ale v době, kdy klecové kuře nevidělo slunce, nemůže mít dostatek vitaminu D ve vajíčku a to už autor nezmiňuje. Nebudu lhát, občas mě to “nedovysvětlení celé problematiky lehce iritovalo, protože ano, autor má pravdu, opravdu to studie nepotvrzují/potvrzují, ale nejde to brát takto plošně pro všechny. Čekala jsem trochu větší zasazení do kontextu. Chyběly mi odpovědi na několik logických otázek. Navíc nalijme si čistého vína - kdo studii platí, ten má pravdu. Neberme proto věci dogmaticky a používejme selský rozum. Kniha je zajímavá a dobře se čte, určitě se dozvíte mnoho důležitých informací například ohledně etiket, soli, lepku. Jen vždycky myslete na to, že tak jednoduché to není.... celý text
ivetdos


Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda

Souhlasím s tím, že kniha obsahuje opravdu mnoho informací ovšem není nejak složitá na porozumění. Odkrývá potravinové mýty a různá tvrzení které jsou v knize podloženy. Myslím že na této knize je důležité uvědomit si jedno. Každé tělo je jiné a každému vyhovuje něco jiného. Myslím že informace se velice hodí pokud chce člověk předejít stereotypům a alespoň trochu být informován o tom co kupuje a jak se stravuje. Zároveň se mi ale na knize lidi že nikomu nenutí názor jen podkládá myšlenku jste to, co jíte.... celý text
DreamerX9



Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda

Pokud jste se někdy zajímali o to, jak byste měli jíst, aby to bylo pro vaše tělo nejlepší, určitě jste narazili na spoustu protichůdných doporučení. Jednomu by se z toho zamotala hlava Mýty na talíři jsou skvělou knihou pro všechny, kteří se v doporučeních ztrácejí. Autor rozebírá jeden mýtus za druhým a snaží se dobrat toho, kde je pravda a proč daný mýtus vůbec vznikl. Vše je podloženo odkazy na data, studie, metaanalýzy, ale je to sepsáno velice přístupně a srozumitelně pro každého. Pokud se o výživu zajímáte, opravdu dlouho, asi se nic úplně převratného nedozvíte, ale je fajn mít to hezky pospolu na jednom místě a podloženo daty. Autor navíc přidává spoustu kontextu ohledně lobbingu potravinářského průmyslu a také ohledně dopadů výživy na životní prostředí - tyto informace pro mě osobně byly asi nejvíc nové a nejzajímavější. Jako základní stavební kámen pro informace o výživě se tahle kniha určitě hodí do každé domácnosti.... celý text
veriszv


Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda

Shrnuto: všeho s mírou a zkoušet, co vyhovuje vašemu tělu a střevnímu mikrobiomu.
Semtamťuk