Karel Machala

česká, 1967

Populární knihy

Nové komentáře u autorových knih

Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu

Souhlasím s předchozími komentáři, že kniha je plná teorie a obsahuje recepty pouze okrajově. Je dobrá na přečtení, seznámení s kvašením, to mne bavilo. Potom se dá poslat dál a pořídit si knihu receptů. Alespoň já to tak udělám.... celý text
kopeceli


Kdo jsme a odkud přicházíme Kdo jsme a odkud přicházíme

Hodnocení 4⭐/5⭐ Kdo jsme? Odkud jsme? A kdo jsou naši předkové? Pokládáte si tyto otázky? – Pak je tato kniha, jako dělaná pro Vás! Tato kniha mě velice zaujala, protože já sama si ráda tvořím rodokmen a zkouším vypátrat své předky. Hodně mě toho naučila, otevřela mi oči a vytvořila přehled různých okolností vývoje DNA. Musím ale i přiznat, že pár kapitol bylo pro mě až moc odborných, a to mě nějak nezaujalo – proto jedna hvězdička dolů, ovšem jen z mého pohledu, je to totiž naučná literatura, takže člověk by měl čekat nějakou tu odbornost. Moc se mi líbilo pátrání do historie předků, jejich nemocí a vývoj. Velice se mi líbilo, že autor podněcuje i váš mozek k činnosti, aby se u knihy přemýšlelo. Tato kniha mě opravdu bavila a určitě se k ní ještě někdy vrátím, navíc mě opět namotivovala pátrat po svých předcích. "Bojíte se jedovatých hadů, ačkoliv jste se s nimi nikdy nesetkali? Vaši předkové je potkávali a do genů se leccos zapsalo. "... celý text
Jajiinka


Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu

Pro mě byla kniha obrovským zklamáním! Už rok si děláme kvašenou klasiku zelí-mrkev-cibule a doslova jsme si tuto pochoutku zamilovali. Těšila jsem se na knihu plnou receptů a inspirace k dalším kombinacím, ale místo toho jsem dostala kupu více či méně odborných informací na téma kvašení u nás i ve světě. Ne že by mi to vyloženě vadilo, trocha historie a vhledu, jak se kvasí za hranicemi, je určitě prospěšná, stejně tak popis toho, co se při kvašení děje a jaké látky to pro nás vlastně pracují, ale proč proboha v takovém rozsahu? Zcela souhlasím s "Dámou" pode mnou, že pro běžného čtenáře, čekajícího inspirativní recepty, je rozsah a odbornost 3/4 knihy v praxi nepoužitelná. Mnohé jsem nedočetla. Kapitola o surovinách vhodných ke kvašení už byla naštěstí o poznání použitelnější, ale recepty, kvůli kterým jsem si knihu půjčila, mě opět velmi zklamaly. Vlastně mě nezaujal ani jeden natolik, že bych jej měla chuť vyzkoušet. Snad nějaké kimčchi? Uvidíme... Zajímavý mi přišel autorův subjektivní žebříček kvašených salátů, bohužel jen do chvíle, než jsem zjistila, že zde není uvedeno ani množství surovin a nejedná se tedy o recepty. Škoda, asi bych si zde vybrala spíš, než v samotné kapitole s recepty. Rozhodně se také nejedná o žebříček ze salátů uvedených v receptáři (jak se mi zpočátku zdálo logické). Knihu doporučuji, ať si každý udělá svůj názor. Věřím, že lidé, kteří chtějí o celé problematice vědět víc, mohou být nadšeni. Já jsem ale v tomto případě povrchnější čtenář a chtěla jsem od knihy v podstatě jediné - inspiraci na nové saláty. A toho se mi dostalo pouze ve stopovém množství.... celý text
efka.saf



Géniové na prahu nové medicíny – Filozofie konvenční léčby pod palbou argumentů Géniové na prahu nové medicíny – Filozofie konvenční léčby pod palbou argumentů

Náš současný systém konvenční medicíny nás nutí si položit otázku "jak by mohla medicína budoucnosti vypadat"?. Součaný až nábožensky pěstěný kult o jedině onom správném pohledu na věc (léčby symptomů) nedává moc možností na život alternativ (léčby příčin)...... celý text
Petanee


Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu

V knize je mnohem méně receptů, než bych čekala. Část kapitol se věnuje fermentační tradici v různých zemích světa - to je po informační stránce zajímavé, ale v praxi pro mě osobně nepoužitelné. Ze všech možných i nemožných úhlů je popisováno korejské kimči, což je škoda v české knize českého autora (ale chápu, kimči bylo podrobováno různým vědeckým výzkumům, takže bylo o čem psát). Velký prostor je věnován i probiotickým kulturám, mikroorganismům a enzymům, ovšem na tak vysoké odborné úrovni, takže jsem místy měla problém porozumět textu. Největší přínos pro mě měly kapitoly o surovinách a dochucovadlech.... celý text
Dáma s hrnstjm