Josef Hofbauer

německá, 1886 - 1948

Populární knihy

Nové komentáře u autorových knih

Velký starý muž: Kniha o Masarykovi Velký starý muž: Kniha o Masarykovi

Těžko se hodnotí kniha, kterou autor psal pod mračny blížící se 2. sv. v., těsně po smrti TGM. Nutně pak bude vyzdvihovat hlavně jeho demokratické poselství. Jako sociální demokrat z Masaryka dělá socialistu. Ne, že by se tak Masaryk sám občas neoznačoval. Chybějící odstup možná vedl k tomu, že autor přehlíží, jak Masaryk občas ty demokratické principy překračoval (dynastický princip, kdy si vybral Beneše jako nástupce a abdikoval až ve chvíli, kdy zákulisními intrikami pro něj získal podporu - např. amnestie pro komunistické činitele výměnou za to, že nepostaví jako kandidáta Gottwalda, případ Radoly Gajdy apod.), i když už v jeho době se o těchto intrikách vědělo. Místy je kniha až komicky apoteózní, kdo pamatuje dobu před rokem 1989, musí se smát, když si uvědomí, že stejně tehdy soudruzi adorovali Lenina nebo Gottwalda. Jinak je kniha z velké míry složena z citací z Masarykových projevů, rozhovorů a knih. ČV 2021 - zakázaná kniha (za okupace), příp. kniha o známé české osobnosti.... celý text
vlkcz


Josef Seliger - Obraz jednoho života Josef Seliger - Obraz jednoho života

Je to prostý překlad životopisu z třicátých let 20. století. Jeden z autorů byl navíc Seligerovým zetěm. Mohlo to být věcnější a kritičtější.
Prosecký


Velký starý muž: Kniha o Masarykovi Velký starý muž: Kniha o Masarykovi

Pokud se zajímáte hluboce o historii, v knize můžete nalézt nějaké informace, které ještě neznáte. Pokud se nezajímáte hluboce o historii, knihu nečtěte.
konicekbily