John Kåre Raake

norská, 1962

Nové komentáře u autorových knih

Led Led

Jak to vypadalo zprvu zajímavě, tak čtivost a napínavost vzala rychle za své. Autorem je scénárista, což bylo zjevné od prvních řádek: text se odvíjel jako film, velmi vizuální popisy, čtenář si to mohl opravdu přehrávat před očima. Jenomže jenom o vizualitě to ani kousek od severního pólu na hrůzné základně není... Když se ve třetině knihy pořád ještě prohledávala základna a nic nového pod sluncem, pardon v mrazivé větrné temné sněhové bouři, neudálo, nastal dějový problém. A s ním se to táhlo až do samotného konce - kostrbatost, nevěrohodnost, podivnost, do toho ještě vzpomínky hlavní hrdinky na vojenské zásahy a osobní ztráty... Nakonec to tedy byl spíš béčkový dobrodružný film pro mládež bez valného děje, poselství a obsahu. Snad jen s jedinou důležitou připomínkou, že s táním ledovců se mj. uvolňuje pod severním ledovým příkrovem hlubinný metan (metan hydrát ze dna moří) a to pak může být vskutku třeskutá záležitost. A že o místo (k dolování) na severní čepici Země z ekonomických důvodů bojují nejen světové velmoci, ale třeba i Norsko (jako by jim ta jejich podmořská ropa k bohatství nestačila...). Ale obé je vcelku všeobecně známo... 55%... celý text
soukroma


Led Led

Nuda, nuda, nuda.. Děj se táhne jako sirup, Pořád dokola to samé, po dlouhé době knha, kterou jsem nebyla schopna dočíst.
MaJa264


Led Led

Pro mě bohužel zklamání. Kniha mi připadala příliš zdlouhavá a některé pasáže až nudné a bez energie. Rozhodně jsem četla daleko lepší thrillery.
Speedy076



Led Led

Průměr, příběh zajímavý, ale nemělo to úplně tu šťávu.
Crozz


Led Led

Thrillerů z prostředí severního pólu není moc a tenhle se mi moc líbil. Ledovější než led :))).
Čmeláček

John Kåre Raake - knihy

2022  72%Led

Žánry autora

Literatura světová Thrillery

Štítky z knih

boj o přežití polární expedice

Raake je 1x v oblíbených.