Gabriela Basařová

česká, 1934 - 2019

Populární knihy

Nové komentáře u autorových knih

Pivovarství - teorie a praxe výroby piva Pivovarství - teorie a praxe výroby piva

Pozor učebnice! Ale krásná učebnice! Vázaná, s barevnými fotografiemi a obrázky. Bible všech pivovarníků, sepsaná první dámou českého pivovarnictví, profesorkou Gabrielou Basařovou a jejím týmem. Pro výrobu dobrého piva stačí čtyři suroviny - slad, voda, kvasnice a chmel. Plus specifická technologie, hygienická čistota a mistrovství českých sládků, kteří své vědomosti čerpají z této knihy!... celý text
heavy66


České pivo České pivo

Docela obsáhlá publikace o českém pivu. Na pivo se dívá ze všech možných stran, od historie, výroby, marketingu, apod... Z knihy mám takový trochu pocit, že se autoři, kteří byli zvyklí většinou psát odborná skripta rozhodli napsat něco populárnějšího. Někdy kniha obsahuje možná až zbytečné podrobné tabulky a přehledy. Taky se kniha věnuje až trochu moc Prazdroji, na úkor ostatních pivovarů. Stejně tak obsahuje rozsáhlé kapitoly o různých úspěších českých výzkumných ústavů, o historii vyučování pivovarnictví apod. To je dáno autory, kteří pocházejí z Plzeňského nebo pedagogického prostředí. Nemohl jsem se po celou dobu čtení zbavit pocitu, že čtu nudná skripta plná nějaký výčtů, ale přitom jsem se o výrobě piva v Čechách zas tak moc nedozvěděl.... celý text
valda