VeruFreckles VeruFreckles komentáře u knih

☰ menu

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

(SPOILER) Pohádka pro dospělé v tom nejlepším slova smyslu. Lovestory a rychlý historický exkurz posledními 300 lety v západním světě.
Bavilo mě to, hlavní hrdince jsem celou dobu fandila a soucítila s jejím osudem, který si tak trochu sama vybrala. Konec mě nezklamal, na happyendy dávno nevěřím.
A díky moc pěknému provedení bych snad i přidala tu pátou hvězdu.

16.03.2024 4 z 5


Vox Vox Christina Dalcher

(SPOILER) Rozhodovala jsem se mezi 3 a 4 *, protože přece jen ten svět příliš staví na Příběhu služebnice, i když přiznaně a s vlastními pravidly.
Čtení Voxu ve mě vyvolalo emoce a celou dobu jsem se hnala dál, abych zjistila, jak to dopadne. Finále jako z akčního filmu s Brucem Willisem bylo dost přitažené za vlasy. Na druhou stranu pocity v mateřství a těhotenství autorka popsala dost věrohodně.
Hodnocení tedy trochu rozporuplné, ale základní myšlenku si čtenář určitě odnese s sebou. Hlavně se nenechat umlčet.

15.02.2024 4 z 5


Bolestná laskavost Bolestná laskavost Jo Browning Wroe

Moc mě mrzí, že se u nás více nečte překladová beletrie (až na nějaké to krimi a pár marketingově vyhypovaných knih za rok). Ochuzujeme se o tolik zajímavých příběhů.

A tenhle byl navíc moc dobře vystavěný, čtivě a citlivě napsaný. Prostředí pohřební služby a pěveckého sboru jsou ve zvláštním kontrastu a při tom i v jakési symbióze. Kdybych se rozhodla jednání postav (především Williama a jeho matky) více problematizovat, tak určitě narazím na nějaké nepravděpodobnosti/nelogičnosti, ale dovolila jsem si nechat se vtáhnout do děje a dojít v melancholické náladě až ke konci. Díky!

10.02.2024 5 z 5


Ledoborec Ledoborec Kristina Ohlsson

(SPOILER) Povedený díl, který si zachoval atmosféru a milé hlavní postavy. Jen ten děj byl tentokrát malinko překombinovaný a rychle utnutý závěr, kdy se (SPOILER) čtenář dozví vše, ale policie jen malou část, trošku kazí dojem. Ale možná je to součástí autorčina plánu na zápletku dalšího dílu. Uvidíme. Já si ho nenechám ujít.

06.02.2024 4 z 5


Zlaté enklávy Zlaté enklávy Naomi Novik

(SPOILER) Série se mi líbila, nicméně mi třetí díl přišel nejslabší. Jako by to celé mimo zdi Scholomancie už tak dobře nefungovalo. Neustálé přelítávání mezi kontinenty a vysvětlování magických principů. Pak taky ten zmiňovaný, na sílu tlačený LGBTQ+ vztah. Trochu jsem se musela nutit to dočíst, což nikdy není velká pochvala. I tak jsem ale ráda, že jsem si sérii dala.

21.01.2024 3 z 5


Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy Kateřina Havlíková

(SPOILER) Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy je rozpačitá kniha. Pěkně vymyšlený koncept Trojstředí se staromilsky romantickou vzduchoplachetnicí pohřbívá čím dál nudnější zápletka a ploché postavy.

Je to škoda. Do prvního setkání Lagúny a Straata to bylo fajn.

Hvězdičky dávám za vymyšlený svět, Drozdu a obálku.

14.11.2023 3 z 5


Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Soukupová má dar autentického psaní. Postavy a jejich dialogy jsou reálné, bez příkras. Takhle spolu lidi (možná bohužel) mluví a takhle žijí.

Nikdo není sám popisuje tíhu, kterou musí nést sendvičová generace. Pokud se v některé části sendviče nacházíte, tak s vámi bude kniha rezonovat. Je to tíseň a zároveň odloučení. Každý chce a zároveň nechce být sám.

U čtení jsem si neodpočinula, postavy jsem si nezamilovala, po povrchu se neplulo. A za to dík.

04.11.2023 4 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Srpny Jakuba Stanjury jsou pro mě velkým překvapením, i když pochvalné recenze naznačovaly, že nesáhnu vedle.

Autor ve své prvotině (!!) skvěle pracuje s tempem vyprávění a buduje atmosféru tak hmatatelnou, až se mi u čtení napínalo tělo nevolí.

A samotné téma je určitě potřeba otevírat. S nějakou formou manipulace jsme se v různých vztazích bohužel setkali asi všichni. Stanjura ukazuje, kam až to může dojít a že mlčením se nic vyřešit nedá.

Doufám, že jméno Jakub Stanjura v literárním světě nezapadne. Držím palce.

PS: Obálku má na svědomí talentovaná Alena Gratiasová.

23.10.2023 4 z 5


1913: Léto jednoho století 1913: Léto jednoho století Florian Illies

Všeobecný přehled osobností začátku 20. století podaný zábavnou, lehce bulvární formou. Taky jsem četla s Googlem v ruce a moc jsem si to užila.

Super by bylo, kdyby knihu využívali třeba na gymnáziích napříč předměty. Studenti by mohli navnímat kontext doby a toho, co se dělo před tím i potom.

03.10.2023 4 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

To vysoké hodnocení, které Heřmánkové údolí má, docela chápu. Příběh o statečné, těžce zkoušené dívce, která odráží jednu ránu osudu za druhou a ještě u toho odchová doslova kupu dětí, to prostě naláká. Zvlášť když k tomu autorka přihodí nálepku podle skutečné události. A možná právě proto mi to celé asi přišlo až moc přitažené za vlasy. Stránky se obrací rychle, což o to, ale na každé desáté se objeví nějaká chyba nebo překlep. Čekala bych, že si nakladatelství dá tu práci a u takto oblíbeného titulu v už třetím vydání nedostatky opraví. Dojem z knihy to rozhodně nevylepšuje.

11.09.2023 3 z 5


Noc zázraků Noc zázraků Elizabeth Berg

Čistá feel-good jednohubka. Když se trefí do nálady, tak bodne jako některý z těch skvostných moučníků, co peče hlavní postava. Noc zázraků i Příběh Arthura Truluva se myslím budou líbit fanouškům knih Fredrika Backmana. Čtěte, když potřebujete vrátit víru v to, že svět může být fajn místo k životu a že dobří lidé jsou stále mezi námi.

30.07.2023 4 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Vážně stačí, aby byla kniha napsaná čtivě, aby se kolem ní strhl takový hype?
Stránky ubíhají, ale je to jako číst nějaký delší medailon o Elizabeth Taylor v bulváru.
Ostatní knihy autorky jsem nečetla a nevím, jestli se někdy odhodlám jim dát šanci.
Když se vám nechce přemýšlet, tak směle do toho. Budete nadšeni.

27.07.2023 3 z 5


Klára a Slunce Klára a Slunce Kazuo Ishiguro

(SPOILER) Ishiguro umí nastolit atmosféru a nedovysvětlenost dílčích pravidel, kterými se svět budoucnosti řídí, nevnímám jako pohoršující okolnost.

Nejzajímavější byl pro mě aspekt toho, jak se u Kláry vyvine princip víry. Stejně jako u člověka přichází z nedokonalého pochopení fungování světa. Za mě je to stěžejní myšlenka téhle knihy, na kterou budu ještě dlouho myslet.

27.05.2023 5 z 5


Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Přesně takhle si představuji oddechovou detektivku.
Příjemné prostředí, různorodé postavy, zápletka zamotaná tak akorát, sem tam nějaký vtípek a všechno pěkně odsýpá.

Detektiv Peter Vinston se svým třídílným oblekem mi přirostl k srdci. Doufám, že budou následovat další díly.

21.05.2023 5 z 5


Montessori batole Montessori batole Simone Davies

Dobrý průvodce Montessori přístupem se spoustou praktických ukázek a nápadů, jak principy reálně použít.

Knihu nicméně nehodnotím, protože strojový překlad z ní dělá téměř nečitelnou záležitost. Redaktor a překladatel by si měli dát víc práce zejména s překladem idiomů a běžných frází. Pokud můžete, přečtěte si knihu raději v angličtině.

26.04.2023


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

(SPOILER) Paní M. psát umí, ale uvítala bych, kdyby se odvážila ponořit trochu hlouběji, když už si vybrala tyto temné vody.

S hlavní hrdinkou jsem soucítila hned od začátku, i když jsem ještě neznala hlavní pointu. Jak hrozný musí být život člověka, který nikomu nestojí ani za to, aby mu říkali jeho jménem. To se nedozvíme ani od autorky a tak už navždycky zůstane jen tou holkou. Cácorou.

Edit 27.4.: Tak hlavní hrdinka už jméno má a je jím ToyBox. Ty detaily v příběhu jsou tak totožné s výpovědí této oběti zneužívání, že vyjádření autorky o tom, že se nikde neinspirovala vyznívají až trapně.

23.04.2023


Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Stuart Turton

Whodunnit with a twist.

Možná jsem se s těmi 5 trochu unáhlila, ale bylo to prostě dobré. Užívala jsem si každou postavu, nezvyklou dějovou souslednost a nevysvětlené/ nevysvětlitelné prvky mě nijak nerušily. Naopak.

Ve 3/4 knihy jsem se v osobách už lehce ztrácela, ale tak se asi cítil i hlavní hrdina. Pak se to zase srovnalo a užila jsem si fajn finále.

Doporučuji nedělat ve čtení moc velké pauzy, ať v mysli udržíte jména a jiné detaily.

22.04.2023 5 z 5


Poslední absolvent Poslední absolvent Naomi Novik

Ten konec byl epický!
A kdyby v průběhu dílu nebylo tolik keců o různých enklávách, jejich vzniku, historii a vzájemných vztazích, tak bych tomu klidně dala i pětihvězdu.
Těším se na třetí díl. Autorka si to rozehrála moc hezky.

13.04.2023 4 z 5


Kdepak jsi, krásný světe Kdepak jsi, krásný světe Sally Rooney

(SPOILER) Opravdu takhle přemýšlí moje generace?

Čtivě psaná kniha (musela jsem si zvykat na chybějící uvozovky v přímé řeči), kde je příběh prokládaný e-mailovou korespondencí hlavních hrdinek. Ty si ale moc nepíší o tom, jak se mají, ale spíš řeší, kam ten svět spěje. To taky řeší tak nějak pořád a u toho mají strach dovolit si žít a něco prožít. Až nakonec v posledních dvou kapitolách popřou samy sebe a přijdou happy endy v tradičním hávu.
Tak já nevím..co to znamená? Nevíme, co se sebou, tak nakonec stejně zopakujeme vzorec generací předešlých. Jen později a prosadíme si možná trochu víc rovnosti?

Chtěla bych ještě pokračování “po dětech”. Najdou si čas na úvahy o dělnické třídě a povaze krásy? Přála bych jim to.

23.02.2023 3 z 5


Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Tuhle knihu jsem ani číst nechtěla, ale nějak na mě vykoukla z knihovny. Ove mě nebavil, Medvědín byl ok a tak jsem si Backmana zařadila do kategorie “dá se” a do dalších se nehrnula.

Jsem trochu cynik, ale tady jsem se teda dojímala řádně! Asi proto, že i já jsem měla prarodiče, kterým se nic a nikdo nevyrovná. A Backman mi kouknul až do duše.

Lehce mě štvala vymyšlená království, ale když se Elsa pohybovala v realitě, tak to bylo perfektní čtení. Život je prostě složitý a snadný zároveň.

20.01.2023 4 z 5