Bolestná laskavost

Bolestná laskavost https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499043/bmid_bolestna-laskavost-abZ-499043.jpeg 4 85 22

Najde mladý muž po bolestném setkání se smrtí sílu vrátit se k životu? Píše se říjen roku 1966. William Lavery úspěšně dokončil studia, stal se nejmladším balzamovačem v zemi a své úspěchy právě oslavuje na sváteční večeři. Netuší však, že ještě téhož večera své nově nabyté dovednosti poprvé použije v praxi — balzamovači z celé Británie se sjíždějí na pomoc do velšského města Aberfanu, kde obrovská tragédie připravila o život přes sto dětí. To, co William během oné dlouhé chladné noci zažije, ho nadobro změní. Přinutí ho rozpomenout se na svá chlapecká léta, na dobu, kdy místo dráhy balzamovače celým srdcem toužil zasvětit život hudbě. A připomene mu také okamžik, který mu tento sen nenávratně zničil, ale zato ho dovedl až sem, do Aberfanu. Na místo, které mu ukáže cenu pomoci druhým, ale i sílu laskavosti.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Host
Originální název:

A Terrible Kindness , 2022


více info...

Přidat komentář

FoxFox
19.02.2024 5 z 5

Pro mě už je většinou kniha od Hostu sázka na jistotu, což se potvrdilo i tentokrát. Velice citlivě napsaný příběh Williama, který v dětství přišel o otce a tato ztráta poznamenala jeho vztah s matkou i se zbytkem rodiny. Zajímavým přídavkem je Williamam zvolené povolání, stane se balzamovačem v rodinném podniku. Na začátku knihy nabídne svoje služby jako dobrovolník po hrozné tragédii, při níž přijde o život více než sto malých dětí. Pár dní strávených s jejich těly ho však poznamená takřka na celý život.
Krásně napsáno, ale tempo je pomalejší, takže kdo má rád víc "akční" knihy, mohl by být zklamaný. Za mě plný počet hvězd.

VeruFreckles
10.02.2024 5 z 5

Moc mě mrzí, že se u nás více nečte překladová beletrie (až na nějaké to krimi a pár marketingově vyhypovaných knih za rok). Ochuzujeme se o tolik zajímavých příběhů.

A tenhle byl navíc moc dobře vystavěný, čtivě a citlivě napsaný. Prostředí pohřební služby a pěveckého sboru jsou ve zvláštním kontrastu a při tom i v jakési symbióze. Kdybych se rozhodla jednání postav (především Williama a jeho matky) více problematizovat, tak určitě narazím na nějaké nepravděpodobnosti/nelogičnosti, ale dovolila jsem si nechat se vtáhnout do děje a dojít v melancholické náladě až ke konci. Díky!


8182
06.02.2024 5 z 5

Už dlouho jsem nečetla tak silnou a něžnou knihu. Je krásné, jak příběh přibližuje věci poslední, život s nimi a vedle nich. Hluboce mě zasáhl vývoj hlavního hrdiny. Roman pěkně pracuje s časem, časové roviny se prolínají naprosto přirozeně, čtenář má pocit jako ny stal hlavnímu hrdinovi za zády a spolu s ním si vzpomínal.

markej
05.02.2024 5 z 5

Tohle byla taková nádhera! Po delší době jsem si na konci románu pěkně pobrečela... Knížka naprosto podle mého gusta...

William Lavery přišel v útlém dětství o otce, jenž pracoval v rodinném podniku jako balzamovač, a je to rovněž velmi nadějný malý zpěvák, který se dostane do prestižního chlapeckého pěveckého sboru v Cambridgi. Společně s matkou se těší, jak se bude zpěvu celoživotně věnovat, všechno ale dopadne úplně jinak...

William ztělesňuje typ postav, které mám tak ráda: křehké, citlivé, ale nesmírně silné, jež bojují se svými vnitřními démony s obrovskou grácií a statečností. William má bohatý vnitřní život a své bližní a přátele skutečně miluje, byť ty vztahy nejsou vždycky jednoduché. Dokáže být i dlouho ublížený, ale nakonec umí odpustit a uvědomí si, že život je příliš krátký na to, aby ho promarnil svou pýchou a svými předsudky...

Jestli jste nečetli, vřele doporučuju a nezalekněte se začátku, který je trochu emočně náročný, neboť připomíná tragédii v Aberfanu, při níž zemřelo několik desítek dětí...

Hodnocení: 5 * z 5 *

intelektuálka
30.10.2023 4 z 5

Příběh laskavého mladého chlapce, který i přes své mládí dokáže s citem působit na území lidské tragedie ....

S obětmi se dokáže rozloučit s úctou - avšak v sobě tento zážitek zpracovat nezvládne a nechá se jím ovlivnit v dalším životě ....

Naštěstí má kolem sebe přátele - a také ženu, kteří jsou pro něj oporou v procesu zotavení ....

A líbila se mi i ta skutečnost, jakou roli v jeho životě sehrála hudba ....
i žalm Miserere ....

Citlivě sepsaná prvotina o empatii v člověku .... ale i o jejích důsledcích ....

jackdaw
24.10.2023 5 z 5

Nádherná kniha. Jsem ráda, že se dočkala českého překladu. Za mě plný počet hvězd.

wendys93
23.07.2023 5 z 5

Jestli jsem letos četla smutnější a bolestnější knížku, tak to byla tahle. Takže ten název je skutečně víc než výstižnej. Četla jsem ji dlouho, odkládala, zas se k ní vracela. Obojí s těžkým srdcem a i přes to, že je celý ten příběh krásně napsaný. Citlivý, jemný a často i poetický jazyk tu dost silně kontrastuje s tou všudypřítomnou špínou, prachem a pachem smrti, který se člověku zažere do každého póru. Stejně jako ten příběh samotný. Před touhle knížkou se vážně sluší smeknout.
A to nejen kvůli příběhu, ale i pro její psychologickou rovinu na níž se postavy pohybují, vracejí se zpět, vyvíjejí se, prehodnocují svoje životní kritéria a hodnoty. Jako každý z nás. Jen na pozadí jiných událostí.

magnolia
24.04.2023 4 z 5

Přečteno za víkend, se zaujetím, které postupně trochu opadalo. Nejsem jediná z komentujících, kterým připadal důvod zlomu v hrdinově profesním směřování, tak nějak podivný a některé další situace byly na mě až moc "románové". Přesto dám 4*, pro tu neobvyklost prostředí, dramatický začátek a dobře zpracované jiné části knihy, zdůrazňující potřebu přátelství a laskavosti. A za název a vzhled knihy bych dala i 5*.
(vystihující komentář od Atuin).

Susan94
13.04.2023 4 z 5

První část knihy mě strhla, byl to slibný začátek. Bohužel pak se ukázalo, že autorka chtěla psát o něčem jiném. Postupné jsem si tedy zvykla na trochu jiný příběh. Naštěstí nakonec to všechno dávalo smysl a byl z toho velmi laskavý příběh.

Jutuna
04.04.2023 4 z 5

Dávám čtyři hvězdičky. V knize jsou pasáže, které mě vysloveně chytly ( William v Aberfanu - mimochodem o této tragédii jsem slyšela poprvé; ve škole nebo ve sboru. ) Tolik už mě nebavilo jeho dospělé chování - William mě trochu štval i když jsem jeho jednání chápala. Navíc bylo dost jasné, jak to celé dopadne.
Jinak ale knížku doporučuju

dagmar7365
07.03.2023 5 z 5

Srdcervoucí kniha, ale krásná. Kromě bolesti je v ní i spousta naděje. Někdy v polovině knihy jsem měla pocit, že příběhu došel dech, ale to byla jen příprava na závěrečné finále. Krásně si popláčete.

Str. 359 "Zlobí se. Aby ne. Manželky nejsou jako matky. Ty mohou přestat milovat."

monushka
22.01.2023 5 z 5

Původně jsem do čtenářské výzvy do tématu 17 plánovala zařadit jinou knihu, ale v knihovně mě svým názvem upoutal tento román. A jak jsem za to vděčná! Bolestná laskavost je emotivně napsaný příběh sledující dvě dějové linie - přítomnost a minulost. Během čtení mě příběh tak pohltil, že mi bylo smutno společně s Williamem.

alzbeta4340
21.01.2023 4 z 5

Křehký příběh o nalézání sama sebe. V anotaci se píše o tragédii (sesuvu půdy) v Aberfanu, to je ale jen krátký začátek v celém příběhu o Willovi Laverym, mladém balzamovači pocházejícím z rodiny provozující pohřební službu. Moc mě bavily jeho "dospělé" pasáže. Části ze školy už méně, hlavně proto, že dlouho avizovaný konflikt s milovanou matkou mě svou bláhovostí docela zklamal. Jinak je to ale moc pěkný a vlídně vyprávěný román, který určitě stojí za přečtení.

petrarka72
16.01.2023 5 z 5

Vynikající čtení, díky za čtenářskou výzvu (bez ní bych po této knize nesáhla). Příběh nejen tematicky, ale i formálně naplňuje to, co slibuje v názvu. Autorka zručně dávkuje míru napětí, odhaluje tajemství toho, co se stalo, nikoli popořadě, přitom nenechá vydechnout; od poloviny jsem knihu přímo obžerně hltala, i když se mi ne vždy dobře polykalo. Když čtenář přežije neobyčejně drásavých prvních padesát stran (to je ono citované neštěstí v Aberfanu), vydá se na cestu s Williamem a jeho blízkými, retrospektivně od smrti otce přes studium zpěvu a rozkolu s matkou a úhybu k balzamování a... a tak dále, spoilerovat úplně nechci, ale tady příběh ani zdaleka nekončí. Baví mě popisovaný svět, v němž laskavost, vzájemnost a pochopení ne vždy vítězí, ale rozhodně mají navrch. V němž jde přistoupit na fakt, že vlastní úhel pohledu nemusí být přesný a že lidé se mění. A že s bolestí se lze vyrovnat, i když to trvá a stojí hodně sil (a začíná se od zjištění, že ta moje není ani ojedinělá, ani největší na světě). Doporučuji velmi! A pokud vás tahle knížka zaujme, navažte Nepravděpodobnou poutí Harolda Frye...

Maky78
09.01.2023 4 z 5

Citlivě napsaná kniha. Balzamování je povolání ne zaměstnání. Víra a pochybnost jsou sestry, které se navzájem potřebují. Víra bez pochybností je fanatismus. A pochybnost bez víry je zoufalství. Tahle kniha by měla být víc vidět.

L.Helena
04.01.2023 4 z 5

Hodně smutné čtení

Audrina
31.12.2022 5 z 5

Anotace je u téhle knihy trochu nepravdivá. Neštěstí v Aberfanu sice v knize hraje roli, mnohem víc je ale příběh o hledání cestě sám k sobě, a jak moc nás naše okolí dělá takovým jakým jsme.
Příběh Williama je moc pěkně a citlivě zpracován, rozhodně zajímavý počin letošního roku.

Gigy
23.12.2022 3 z 5

Autorka knihy trávila dětství v krematoriu a řekla si, že by bylo fajn, kdyby se věnovalo víc pozornosti profesím jako je třeba balzamovač. A profese hlavního hrdiny byla na světě. K tomu přidala ještě tragickou událost v podobě sesuvu půdy v Aberfanu, nějakou tu lásku, komplikovanou minulost i přítomnost a příběh byl na světě. Čekala jsem teda, že když vystudovala tvůrčí psaní a přednáší ho na Cambridge, bude to fakt něco. Ale nebylo. Will byl strašně nesympatický, netušila jsem, o co mu celou dobu vlastně jde a za vinu to dávám právě autorce. Zásadní milník v jeho životě byl dle mého nedostatečně popsaný a tenhle zdánlivě nepodstatný detail zkazil dojem z celé knihy. A upřímně moc nechápu, proč se knížka chlubí titulem historický román. Za mě je to zbytečně pompézní označení.
Za postavu balzamovače a tragédie v Aberfanu dávám ⭐⭐⭐ Jinak asi spíš sáhněte po něčem jiným.

bookcase
24.11.2022 5 z 5

Ryzí krása. Bála jsem skrz anotaci, že to bude celé o Aberfanu, ale není, nebojte se. Krásný příběh k zamyšlení o cestě hlavního hrdiny k sobě samému, k toleranci i odpuštění. Nečíst rychle, nehltat, tohle se vychutnává pomalu.

Meg1
27.10.2022 4 z 5

Ten kdo trpí, nedokáže udělat šťastné ani ostatní. Rozsévá kolem sebe jen další bolest a tím se stává ještě smutnější. Příběh Wiliama je krásnou ukázkou toho, jak důležité je umět dávat věci do pořádku a zavírat dveře za tím, co už bychom neměli dál nést.

Štítky knihy

smrt balóny empatie balzamovač

Autorovy knížky

2022  86%Bolestná laskavost