Poslední absolvent

Poslední absolvent https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499030/bmid_posledni-absolvent-Nte-499030.jpeg 4 177 46

Scholomance série

< 2. díl >

Jste připraveni na druhou lekci ve Scholomancii? Mladá čarodějka Galadriel má před sebou poslední rok ve Scholomancii, drsné kouzelnické střední škole. Jenže právě tento ročník je ze všech nejnáročnější, a co hůř — na jeho konci na studenty čeká děsivý přízrak v podobě závěrečné zkoušky, ze které zdaleka ne všichni vyjdou živí. Galadriel si v minulém roce ověřila, kam až sahají její magické schopnosti, a získala i několik důležitých spojenců. Začíná doufat, že by mohla u zkoušky uspět. Jenže škola to zjevně ví také — a snaží se jí v tom všemi prostředky zabránit nebo ji alespoň donutit, aby konečně naplnila dávné proroctví a stala se nejstrašnější černou čarodějkou všech dob. Pokud si má Galadriel zachránit holý život, bude muset zatnout zuby, napnout všechny síly — a taky porušit pár pravidel. A možná ani to nemusí stačit…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

The Last Graduate , 2021


více info...

Přidat komentář

knizni.taurus
16.04.2024 4 z 5

Za knihu moc děkuji nakladatelství HOST, které mi poskytlo knihu k recenzi v rámci #spoluprace :)

Z 1. dílu Smrtícího vzdělání jsem byla nadšená. A velmi dobrou zprávou je, že ani druhý díl mě nezklamal a teď vás zkusím nalákat na tuto skvělou sérii a říct vám, proč i druhý díl stojí za to.

- Pokud se vám líbil první díl, tak druhý jede ve stejném duchu, takže není možné, aby vás nebavil!

- Pokud jste si oblíbili sarkasmus hlavní hrdinky, tak nebojte, Galadriel svůj temperament neztrácí a její vývoj z uťápnutější holky do sebevědomější ženy byl skvěle napsaný (ale jedno mini mínus byl občas ten její neustálý božský komplex “jen já dokážu všechny zachránit, hele holka, zkus a uvidíme, nemusíš nám to pořád říkat :D)

- Pokud vám v prvním díle chybělo víc romantiky, tak tady se konečně k něčemu dostáváme (ale romantická linka tady prostě není tahoun, jen skvěle dolaďuje příběh)

- V druhém dílu každopádně najdete spoustu opisů (uprostřed knihy to bylo trochu stereotypní - hodně trénování a vymýšlení, jak tu promoci přežít - každopádně to je důležité, že jo), ale nebojte, Galadriel vám to vynahradí a navíc na konci vás to zase pohltí a na posledních stránkách i najdete óbr cliffhanger (jako takhle po prvním díle jste si mohli dát pauzu, tady už ne :D)

Suma sumárum: druhý díl, ačkoliv více stereotypní, je pořád skvělý a perfektně čtenáře připraví na (snad) epické finále. Jinak konec byl takový, že jsem ho trochu čekala, ale doufala jsem že nepřijde :D. Teď jsem zvědavá jak se to ve třetím díle vyřeší. No takže, váháte ještě se čtením této série? Doufám, že ne! A já jdu přelouskat všechny resty, protože se na Zlaté enklávy těším extrémně moc!

baru_lienka
13.03.2024 5 z 5

Jsme zpět ve vražedné škole Scholomancie a na Galadriel nyní čeká poslední ročník. Neskutečné oceňuju postupný a nenápadný přerod Galadriel z nenápadné, ufňukané a hypersamostatné dívky v sebevědomou ženu, která kolem sebe má přátele.
I když ten její božský komplex mě v průběhu knihy začal trochu otravovat, „ona jediná vyvolená a nezastavitelná zachrání prdel všem“ mi trochu lezlo krkem, ale naštěstí ji museli pomoct všichni ostatní a především se na scéně objevila Liesel. V příběhu sice nezabírá moc dějového prostoru, ale trochu vyrovnává Galadriel a její občasnou nabubřelost, umí je skvěle oponovat.
Konečně jsem se začala orientovat ve všemožných příšerách a pravidlech světa Scholomancie, neskutečně jsem si užila charakter Galagriel a její nenásilný vztah s Orionem. Tento příběh je důkazem, že mi vlastně romantická linka v knize nevadí, jen to musí výt vkusně podané. ALE MŮŽE MI NĚKDO KURŇA ŘÍCT, CO MÁ ZNAMENAT TEN KONEC KNIHY. Jakože ještě teď se mi chce brečet, fakt dík Naomi, mám zlomené srdíčko.


ZůzaSomolka
12.03.2024 5 z 5

Stále skvělé na 6 hvězdiček. Prostředí už není tak nelítostné, přesto o napětí není nouze. Bavilo mě to od prvního písmene po poslední tečku. VAROVÁNÍ: rozhodně se nepokoušejte číst tenhle díl, aniž by vám další ležel doma na poličce. Po prvním díle se pauza udělat dala (já vím, člověk byl zvědavý, ale dala). Po konci tohodle dílu si nebudete chtít dát pauzu ani na vyčůrání.

Kudík
09.03.2024 5 z 5

Druhý díl navazuje a ukazuje jaké to je být čtvrťákem. El se mi líbí snad ještě více než v předchozí části. Její styl adopce prváků, pojetí výuky, odrážení různých útoků, veškeré akce a trénink v tělocvičně.... to je magický balíček plný přátel a postav z prvního dílu, tak i mnoha nových. Děj a akce mírně zaniká v popisech, ale osobně mi to vůbec nevadilo, protože je evidentní, že se blíží epické finále. Jsem ráda, že jsem na ně nemusela čekat, protože ten závěr.....

zatoulane_knihy
25.02.2024 4 z 5

Tak druhý díl nám začíná přesně ve chvíli kde končí první díl. Je neskutečný jak to autorka má promyšlené. Na to že se nám zde odehraje celý rok jejich studia, to uteklo relativně rychle. Co se tady dozvíme a vyplyne na povrch je neskutečný. Nikdy bych nevěřila, že je něco takového možný ještě v dnešní době vymyslet. Hlavní hrdinka mě už začínala pomalu štvát svojí povahou a tvrdohlavostí. Knížku jsem měla přečtenou opět během pár dní. Opět jsme četli z pohledu Gabriel a tím pádem jsme mohli vidět, proč dělá jistá rozhodnutí. Chvilku jsem měla problém se zorientovat ohledně vedlejších postav, zde jich je výrazně více. Co se mi na knížce opravdu líbí jsou ty ilustrace školy, člověk pak lépe chápe ty popisy, které jsou tu opravdu podrobné, a nezdržuje to příběhovou linku. Co se týče romantické linky, ta se tu vyvíjí pomalým, lehkým tempem, takže rozhodně doporučuji tuto sérii mladším čtenářům, když začínáte číst fantasy a rozhodně pro někoho kdo si chce odpočinout od dark romance. 4 z 5

@pribehyodjany
12.02.2024 3 z 5

Jsem zklamaná. Z jedničky jsem byla poměrně nadšená, i když mi tam "něco" chybělo. Tady mi přišlo, že je to moc popisné, děj prakticky žádný a hodně se to točilo v kruhu. Upřímně říkám, že jsem měla problém knihu dočíst, nedokázala jsem začíst.

Abych nebyla jen negativní, autorka to má zjevně dobře promyšlené, škola funguje skvěle a je tam mnoho originálních nápadů. Trochu to zachránil konec, ale i když to byl zajímavý zvrat, úplně wau efekt to taky nebyl.

Knihu (sérii) bych doporučila hlavně těm, co mají rádi spíš pomalejší tempo vyprávění a vyhledávají promyšlené magické světy a systémy.

Deia
25.01.2024 4 z 5

Už prvá časť sa mi páčila a táto pokračuje presne tam, kde tá predchádzajúca skončila. Síce som to čítala už dávnejšie, takže som mala nejaké medzery, ale mala som pocit, že to veľmi nevadí. Veľmi sa mi páči prostredie školy - všetky tie rôzne príšery, celé to jej fungovanie a aj celkovo magický systém daného sveta. Aj keď študovať v takej škole by som veru nechcela. Galadriel je tiež veľmi sympatická postava, páči sa mi jej (väčšinou) racionálne rozmýšľanie, jej sarkazmus a vtip, ale nemohla som si pomôcť, občas mi jej myšlienkové pochody prišli rozvláčne. A sem-tam sa mi rozvláčna zdala celá kniha. V podstate sa tam toho veľa nedialo, Galadiel a jej spolužiaci neustále trénujú, do toho ich Galadriel neustále zachraňuje a tak dookola a dookola. Ako bolo to zaujímavé, len zdĺhavé. Ale bola som veľmi zvedavá, že kam to celé smeruje. No a potom prišiel záver. A ten je taký, že hneď by som potrebovala ďalšiu časť. Akože hneď hneď. Takže dúfam, že sa čoskoro dočkám.

Atekram
14.01.2024 5 z 5

Ještě lepší než první díl. Tady už jsem byla zaháčkovaná tak, že jsem měla knihu přečtenou asi za den. Skvělé postavy a postupné doplňování informací vás nutí neustále měnit názory a pohled na prakticky všechny věci v příběhu. Do toho přijde každou chvíli nějaká zajímavá dějová klička a k tomu je tu ohromující závěr. Jsem celkem ráda, že jsem nemusela na třetí díl čekat :D.

TeraBla
11.01.2024 5 z 5

Teda páni! Druhý díl snad ještě lepší než ten první, a to se toho v něm moc nedělo. Líbí se mi vypravěčský styl, nový vymyšlený svět, napětí, prostě všechno. Jediné co mi maličko vadí, jsou charaktery hlavních hrdinek (u autorky obecně). Ale je to vlastně neotřelé, nové a funguje to. Už se těším na další díl.

HelVall
20.09.2023 4 z 5

Styl vyprávění je dobrý a vsune vás rychle do děje. I přes to že první díl o trochu zajímavější. Strach z promoce byl znát. Konec ten mě nenechá spát.
Doporučuji

Dandulka
16.09.2023 4 z 5

Hezký příběh,ale na můj vkus moc rozsáhlé a popisné kapitoly, což brzdí celkový spád děje.

Slůník
26.08.2023 5 z 5

Sarkastické poznámky Galadriel jsou neskutečně zábavné, s touto (ne)hrdinkou chcete trávit čas.

maruschka
11.08.2023 5 z 5

Pokud jsem z Hvozdu nebyla úplně uchvácená, tak tahle série se stává mou regulérní závislostí. Autorka dokáže překvapit ve chvíli, kdy to čtenář vůbec nečeká, plus asi tisíc dalších pozitiv, ale nad vším samozřejmě ční až do nebe hláškující (a úžasná a vlastně smutná) Galadriel, která je děsivým monstrem hlavně vůči sobě. Nikdy by mě nenapadlo, že mi bude naprosto vyhovovat odsunutí hlavní mužské (chlapecké) postavy na úroveň všech dalších vedlejších postav. Stalo se a já se už teď děsím, jak po El dokážu ještě někdy takto zbožňovat hlavní hrdinku. A ještě - u tohoto dílu jsem si říkala, že nesmím zapomenout pochválit skvělý překlad! Dát rozkošná česká jména všem těm děsivým příšerám muselo dát příšerně zabrat.

broskev28
07.08.2023 4 z 5

Druhý díl se mi četl hůře, byl pro mě náročnější, protože tam byla spousta vysvětlování. Ale když jsem konečně pochopila, oč kráčí, hned se mi četlo lépe. Pravda, Orion mi i nadále připadá jako mladý blb plný síly, ale třeba se pletu. A potěšil mě komentář jitka_dankova, prý se nám to vysvětlování ohledně fungování enkláv bude ve třetím díle náramně hodit. Teď jen abych si to do listopadu, kdy má trojka vyjít, zapamatovala.
Každopádně tady mě nadchly obě strany předsádky: plány scholomancie doplněné o poznámky byly úžasné a já jsem je při jízdě vlakem dlouze studovala. Sice netuším, co jsou to protirezionátory svislé osy, ale čert to vem. Dost dobrý, soudím já.

"Ani v alianci není dobré být na špici. Jenže aliance spolu aspoň trénují a pevně propojují své schopnosti, takže se ostatním spojencům nevyplatí nechat vás v tom a prchat - ledaže byste byli hodně blízko k bráně, kde se poměrně dost aliancí rozpadne. A tohle, chlapci a děvčata, je ten důvod, proč lidi z enkláv nikdy nejdou první."

maria3444
29.07.2023 3 z 5

Poslední absolvent
Nie je to tak dlho, čo som čítala Smrtíci vzděláni, ktoré som si užila. Dark academia vibes spojené s enemies to lovers, mágia a celkovo celé fungovanie Scholomancie. Prvý diel bol krutý, drsný, zaujímavý a od pokračovania som nečakala nič iné.

Začiatok vyzeral sľubne. Začalo sa to tam kde sa to skončilo. Z tretieho ročníka sa stal štvrtý a to znamenalo, že El, Oriona, Ibrahima a všetkých ďalších z posledného ročníka čaká boj o život v promočnej sieni a vytváranie posledných spojenectiev.

Prvých 150 strán bolo priam až neopísateľne skvelých. Nie dokonalých ale bavili ma, dokonca ešte aj tie prehnané opisy sa nejak dali. No ako som čítala ďalej, začal mi vadiť fakt, že Galadriel, ako tomu je aj v mnohých iných knihách, je jedinou záchranou, ona je tá vyvolená a nikto iný jej nemôže pomôcť. Časom si tú svoju pozornosť priam až žiadala ale ako náhle ju opäť pominul tento ošiaľ za ,, slávou ,, kniha bola znova čitateľná.

Niekedy som prečítala stranu a knihu som musela odložiť lebo autorka veľmi rada vysvetľuje aj detaily, ktoré sú pre celkové pochopenie deja nepodstatné.

Posledných pár strán som čítala s otvorenými ústami, pretože tam bol zvrat za zvratom a s každej strany niečo vyskakovalo (na postavy doslova).

Celý tiktok mi ospevoval poslednú vetu a nechápala som ten ošiaľ okolo nej ale po dočítaní mi to zobralo dych a potrebujem nutne pokračovanie.

Ocenila som, že autorka dala viac priestoru aj Orionovi a mohla som sa o ňom dozvedieť viac a pochopiť, jeho túžbe bojovať so všetkými malefikariami a netvormi.

Romantická linka neostala zahrabaná pod hrubou vrstvou prachu ale KONEČNE sa dialo niečo viac. Ale bolo za tým plno čakania, pretože všetko wow sa v tejto knihe dialo na posledných 60 stranách.

Celkovo aby som to nejak zhrnula hodnotím ju ako lepší priemer. Mala svoje muchy ale získala si ma. Do pokračovania sa budem púšťať lebo ani to nejde inak. Som tiež veľmi zvedavá akým smerom bude autorka tretí diel viesť.

Za knihu na spoluprácu by som chcela veľmi poďakovať @hostbrno #spolupraca

eva-lupen
25.07.2023 5 z 5

Pokračování je stejně skvělé jako první díl. Jen chvíli, někde ve 3/4 knihy mi přišlo, že se tam nějak nic neděje, ale pak se to zase rozjelo. Za mne super.

kuruteku
06.06.2023 5 z 5

První díl byl zajímavý, ale tenhle, i s otevřeným závěrem, ho ještě překonal. Dokonale vymyšlená škola, dokonalé zdůvodnění a dokonalá převýchova enkláv ku prospěchu čarodějstva. Galadriel dokázala nemožné a Orion ještě překonal. Ale jak to opravdu dopadne, těžko říct. I když je všechno podáno jen z pohledu El, ta není natolik zabedněná, aby nechápala, že lidé kolem ní nejsou roboti a mají právo na názor i na vývoj.

Duchoslp
04.06.2023 4 z 5

Druhý díl byl stejně skvělý jako ten první. Podle motta Nic není nemožné se El snaží překonat všechny nástrahy Školy a zajistit přežití sobě i svým kamarádům. Doufám, že se další díl objeví co nejdříve

sArKa236
21.05.2023 4 z 5

Sérii jsem si oblíbila už s prvním dílem, druhý nezklamal!
Ale teda radši si počkejte, až bude blízko vydání pokračování, protože ten cliffhanger na konci je ještě horší, než v prvním dílu.

BrozaM
20.05.2023 5 z 5

Tvl, co?! Co ten konec ... chci okamžitě další díl!

Můj zoufalý výkřik. :D
Baví mě to čím dál víc, trochu jsem se ztrácela v množství různých malů, opravdu bych ocenila nějakou encyklopedii, kde by byly i nějaké nákresy, aby si ty zrůdičky člověk dokázal představit. Galadriel se skvěle pere se vším, co jí svět hází pod nohy - chvílemi až zbytečně lehce. Hlavně co se týče těžkých kouzel, najednou je střílí jako kulomet. Ale ok.
Trochu moc nových jmen, enkláv, kouzel, nástrojů atp., člověk musí při čtení dávat pozor. Většina nových postav mě na začátku hrozně rozčilovala, ale nakonec mě drtivá většina mile překvapila.
Je to opravdu hodně čtivé, stránky letí jako splašené, třetí díl v nedohlednu.
Zkrátka boží.