Montessori batole

Montessori batole https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424995/bmid_montessori-batole-eYz-424995.JPG 4 65 16

Srozumitelná a komplexní příručka k výchově batolat podle Montessori. Chcete najít způsob, jak si výchovu batolete víc užívat? Povzbuzovat svoje dítě k tomu, aby se rádo učilo? Dosáhnout toho, že dítě spolupracuje, aniž byste na něj křičeli, nebo se opakovali? Pak je tahle kniha pro vás to pravé. Montessori přístup vede děti k tomu, aby samy objevovaly svět vlastníma rukama a přebíraly odpovědnost, když je potřeba, zatímco dospělí fungují jako vedení. Tato kniha nabízí jednoduché, praktické rady, jak uplatnit zásady učení Montessori do každodenního života s dítětem ve věku do tří let.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Rodina
Vydáno: , Esence
Originální název:

The Montessori Toddler , 2019


více info...

Přidat komentář

VeruFreckles
26.04.2023

Dobrý průvodce Montessori přístupem se spoustou praktických ukázek a nápadů, jak principy reálně použít.

Knihu nicméně nehodnotím, protože strojový překlad z ní dělá téměř nečitelnou záležitost. Redaktor a překladatel by si měli dát víc práce zejména s překladem idiomů a běžných frází. Pokud můžete, přečtěte si knihu raději v angličtině.

Romanka89
02.03.2023 3 z 5

Krásná kniha o montessori principech. Většina přístupů v této koncepci je v podstatě to samé jako v jiných knihách prezentujících respektující rodičovství (Respektovat a být respektován, Aha! Rodičovství atd), obohacené o činnosti a úpravu domova v souladu s montessori principy. Kniha nám ukazuje jak mít respekt k dítěti, jeho individualitě, jak s dítětem komunikovat aniž bychom museli trestat, podplácet atd, ale také jak nastavit s respektem hranice. Ovšem co snížilo rapidně mé hodnocení této knihy je kapitola o spánku. Spánkový trénink, dítě by mělo spát samo, noční kojení je berlička, kterou je třeba odbourat. To mi tam absolutně nesedí a je to pro mě naprosto nerespektující přístup k dítěti, nekontaktní a protikojicí. Noční kojení je normální, buzení dítěte je normální a že potřebuje pomoci se spánkem je také normální a přirozené. Na to konto doporučuji knihy S láskou o dětském spánku a Batole od Lenky Medvecové Tinkové.


Martina1725
13.12.2022 4 z 5

Kniha se mi moc líbila a určitě si přečtu další. Možná jsem čekala ještě větší inspiraci ohledně her a hraček.

Sonča2
28.10.2022 4 z 5

Přehledná, krásná kniha, hezky popsané, jak postupovat při vytváření inspirativního prostředí doma, teorie, jak mluvit s dětmi a v problémových siuacích. Konkrétní příklady bohužel autorka zmiňuje u školních dětí, takže si nemyslím, že batole by jednalo stejně.
Kapitolu o spánku jsem radši přeskočila, všechny tři děti s námi spaly dlouho, teď máme v posteli posledního tříleťáka.

Pog
18.09.2022 5 z 5

Tak nějak jsem tušila, že chci svého syna vést tímto směrem, a tahle kniha mě v tom ještě více utvrdila. Pro montessori jsem se díky této publikaci úplně nadchla. Je skvěle zpracovaná, přehledná, důležité věci jsou zapsány v bodech, je plná milých ilustrací, které celou knihu oživují, najdeme tu mnoho tipů, jak svému dítěti pomoci k samostatnosti, atd. Já sama pak díky knize svému dítěti lépe porozuměla a snažím se být trpělivější. Jsem ráda, že se mi dostala do ruky.

monulam
18.05.2022 4 z 5

Skvělá

PavlinaTesch
12.05.2022 4 z 5

Obsahově se jedná o kvalitního průvodce montessori metodou pro batolata. Problematická je ale kvalita českého textu. Souhlasím s jedním z předchozích komentářů, že korektura zde místy nefungovala. V anglickém originále bych knihu ohodnotila 100%, v českém překladu 75% .

adorjas
29.04.2022 4 z 5

Čítala som ako e-výpožičku z knižnice a nakoniec ju budem kupovať aj ako fyzickú knihy, kde si chcem vyznačiť nejaké state a niečo dokonca využiť aj v praxi- a to sa mi pri tých detských rádoby "výchovných" knihách nikdy nestáva. Odporúčam!

sheldon8410
24.01.2022 3 z 5

Tak nadšená jsem u čtení knihy byla - přehledné kapitoly, krásné ilustrace, respektující přístup k dětem. Než jsem narazila na kapitolu o spánku a uspávání. Nevím, zda rady v této kapitole byly opravdu v souladu s Montessori, nebo jen autorčiny vlastní zkušenosti se spánkovým tréninkem, v této kapitole nejsou uvedeny žádné zdroje. Každopádně nechat dítě při uspávání plakat v postýlce, sedět na židli dva metry od něj a vyhýbat se očnímu kontaktu?! To ať se na mě nikdo nezlobí, ale tohle respektující k dětem opravdu není! Spánek je pro mě dost citlivé téma, takže proto dávám dvě hvězdičky dolů. Jinak ale opravdu přehledné představení Montessori přístupu.

Turmee
08.08.2021 4 z 5

Příjemná kniha pro každého rodiče. Nejde jen k Montessori přístup ale také popisuje zdravý selský rozum. Slibuje snadný jazyk, milé prostředí, návody a rady a většinu toho také dodrží.
Poskytuje konkrétní tipy na aktivity, hračky, uspořádání domácnosti a také na styl komunikace (co říkat, co neříkat).
Chybí mi zde ale jasnější věková specifikace. V úvodu se zmiňují děti ve věku 1-3 let jako předškoláci a pro takto malé prcky mi většina věcí přijde náročná. Pro školkové děti ve věku 3-6 mi to přijde vhodnější. Bohužel se v textu objevuje několik rad poškozujících kojení a ne všechny modelové situace jsou dotaženy do konce.
Obecně mi přijde, že korektura zde moc nefungovala - od překlepů, občas amatérského překladu (např část o praktikách v rodinách na konci je děsná) až po odkazy na knihy, které se ve skutečnosti jmenují jinak.
Velmi mě potěšila vizuální provedení, které je v duchu Montessori minimalistické, účelné, doplněné o pěkné ilustrace a fotky. Jediné co tento dojem kazí je chybějící zarovnání textu.

zarovicka4
26.05.2021 5 z 5

Čtivě a příjemně napsáno. Pro úplného neznalce montessori je to srozumitelné, ale i pro znalé je tu spousta inspirace

Luciluc
09.04.2021 5 z 5

"Buďme dítěti průvodcem. Nepotřebuje šéfa ani sluhu."
Knížku jsem dostala jako dárek k narozeninám od kamarádky, jsem ráda, že mi tudíž zůstane doma a budu do ní moct znovu nahlížet. V knize mám totiž hodně záložek a určitě se k ní budu vracet. Montessori přístup mi připadá zajímavý, i když podle mě, ne aplikovatelný na každé dítě, ale některé principy/postupy si z něho vzít můžeme. Líbí se mi formát knihy, jednoduché ilustrace i fotografie reálných prostor, inspirace, jak to pro batole doma zařídit tak, aby byl prostor funkční a dítěti umožnoval být samostatnější. Čeho jsem si ale všimla hned na tzv. první dobrou, a ze začátku mi to pří čtení vadilo, bylo to, že text není v odstavcích zarovnaný do bloku, maličkost, ale přece.. rušivý element.
Pro někoho, kdo je v Montessori tématice začátečníkem, je kniha dobrým průvodcem, který shrnuje základní principy a dává "návody" jak vychovávat jinak/lépe.

Bustedka
22.11.2020 5 z 5

Kniha je za prvé krásná na pohled, takže prvním velkým pluse je, že máte chuť ji hned držet v ruce a číst. Za druhé je o tématu, které je přínosné a důležité (výchova dítěte) a za třetí je psaná jazykem velmi milým, příjemným a čtivým.

a teď k obsahu.
Každý kdo vezme do ruky knihu o Montessori, má už nějakou představu z internetu, nebo od známých, co tenhle přístup znamená. A každý, kdo se do knihy začte asi najde to, co hledá.
Já osobně bych asi upřednostnila mnohem více příkladů, než teorie. Mnohem více fotek a ukázek, ale jinak za mě velmi přínosná kniha.

WildEv
20.05.2020 5 z 5

Člověk tu najde spoustu inspirací při výchově dítěte. Určitě doporučuji rodičům, kteří uvažují o alternativním způsobu výchovy.

iveta3689
24.03.2020 4 z 5

Po přečtení si řeknete, že to vlastně není nic nového. Ale vše je přehledně a s příklady uvedené na jednom místě, rozhodně to stojí za přečtení.

Luciiis
18.01.2020 5 z 5

Velmi inspirativni kniha. Nez jsem se do ni pustila, zajimal me predevsim pohled na usporadani domacnosti a detskeho pokoje. Lakave pro detske oci, nezahlcene, pristupne.
Ale po precteni knihy zkusim urcite vyuzivat take montessori pristup k detem a vychove.

Štítky knihy

rodina vývoj a výchova dětí batolata Montessori (pedagogika)

Autorovy další knížky

Simone Davies
nizozemská
2019  83%Montessori batole
2022  75%Montessori pre bábätká

Kniha Montessori batole je v

Právě čtených19x
Přečtených85x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených1x
Knihotéce39x
Chystám se číst76x
Chci si koupit40x