temna.vila temna.vila komentáře u knih

☰ menu

Kvílení Kvílení Allen Ginsberg

Celé dílo je protkáno tísní, která na mě místy působila velmi silně. Na první dobrou mě zaujala expresivita, s jakou autor pracoval, a surovost, možná spíš brutalita některých textů. Dílo hodnotím jako zajímavý počin, který si pohrává s morálkou a uzpůsobuje ji vlastním potřebám.

14.03.2021 4 z 5


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Devátý spolek se rozhodně zařadí mezi nejlepší knihy, jaké jsem tenhle rok četla. Přestože je příběh zpočátku pomalejší a není nabitý akcí, moc mě bavil a užívala jsem si každou stránku. Alex mi byla od začátku sympatická a oceňuji, že ústředním tématem nebyla žádná romantická linka. Námět pozření peklem považuji za zajímavý a moc se těším na pokračování. Čtyři hvězdičky jsem knize udělila jen proto, že si nechávám rezervu na další pokračování.

13.03.2021 4 z 5


Novely a texty pro nic Novely a texty pro nic Samuel Beckett

V textech je náročné se orientovat, ale rozhodně se u čtení člověk pobaví a musí zapojit hlavu. Doporučuji každému knihu alespoň otevřít a přečíst si úryvek.

13.03.2021 3 z 5


Nebe nad Jemenem Nebe nad Jemenem Tomáš Šebek

K reportážím Tomáše Šebka jsem se odhodlávala už notnou dobu, nakonec se mi do rukou dostala v knihovně. Vyprávění je velmi osobité, srozumitelné a v průběhu knihy jsem alespoň já měla pocit, že se Tomáš stává mým přítelem, který mi vypráví své zážitky. Čtení bylo zajímavé, vytkla bych snad jen poněkud zmatené značení obrázků.

13.03.2021 5 z 5


Holky odnikud Holky odnikud Amy Reed

Na knihu jsem se velmi těšila, vybrala jsem si jí s očekáváním, že se dotkne opravdu citlivého tématu, otevře ve mně několik otázek a nedá mi spát. Bohužel z mého pohledu se tohle úplně nepovedlo. Autorka se samozřejmě dotýká citlivých témat, o kterých je třeba mluvit, ale nešla tolik do hloubky, jak jsem doufala. Kapitoly My jsem často vnímala jako zmatené a neuspořádané, Grace si mě neuměla získat. Naproti tomu Erin a Rosina ve mně zanechaly hlubší otisk. S koncem jsem ale byla spokojená a moje hodnocení knihy trochu vylepšil.

13.03.2021 3 z 5


Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Na tenhle počin Colleen Hoover jsem se neuvěřitelně těšila a přiznávám, že jsem ani tentokrát nebyla zklamaná. Hltala jsem každou stránku a po nocích jsem se s knihou necítila úplně komfortně. Atmosféra za mě byla výborně vystavěná, zvraty nečekané a rozuzlení a v podstatě nejasný konec velmi překvapivý.

13.03.2021 5 z 5


Milion světů s tebou Milion světů s tebou Claudia Gray (p)

Se zakončením série jsem velmi spokojená, příběh jsem si užila, postavy mě bavily a po celou dobu jsem se neustále modlila, aby našli každý své štěstí. Moc se mi líbilo, že se zde ze záporáků stávali klaďasové a autorka dokázala čtenáři ukázat, že nic není jen černobílé.

13.03.2021 4 z 5


Deset tisíc nebí nad tebou Deset tisíc nebí nad tebou Claudia Gray (p)

Druhý díl byl velmi srovnatelný s dílem prvním. Děj byl čtivý, možná i o chlup zajímavější než v první knize. Čtenář má možnost poznat další dimenze, já osobně oceňuji především propracovaný svět, tady je možná více na místě říct světy. Čtení jsem si užila a díky mnoha dimenzím jsem se ani chvilku nenudila, i když se děj vlastně opakuje v jakési smyčce.

13.03.2021 4 z 5


Satanova sláva mezi námi Satanova sláva mezi námi Stanislav Kostka Neumann

Textům nelze upřít určitou zajímavost a je fascinující autorův zápal, který je v díle jasně cítit. Bohužel na mě sbírka působila spíš jako óda na Satana bez větší hloubky.

13.03.2021 2 z 5


Po nás ať přijde potopa Po nás ať přijde potopa František Gellner

V mnoha básních se člověk může najít, texty se mě ale bohužel nedotýkají tak silně, jak bych si přála.

13.03.2021 3 z 5


Blues: Blues pro bláznivou holku Blues: Blues pro bláznivou holku Václav Hrabě

Jedna z nejkrásnějších sbírek české poezie, ke které se ráda vracím.

13.03.2021 5 z 5


Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Josef Klíma

Pro mě osobně je Třicet let pod přísahou velmi zajímavým příspěvek, co se nejen politické scény týče. Samozřejmě se dá předpokládat, že sbory podléhající panu Šlachtovi zde budou především velebeny oproti kritice ostatních útvarů. I přesto jsem se lépe zorientovala v několika kauzách daleko lépe a dokázala jsem se prokousat mediálním balastem. Oceňuji především otevřenost, s jakou pan Šlachta odpovídá na veškeré dotazy.

13.03.2021 4 z 5


Prohnilé království Prohnilé království Erin Watt

Příjemné zakončení série, které jsem ale očekávala už od prvního dílu. Série je opravdu čtivá, přestože Vás vlastně ničím nepřekvapí a moc Vám toho nepředá. Upozornila bych snad jen na velké množství erotických scén, osobně mi nevadí, ale asi je dobré to zmínit pro ostatní, kteří by se na knihy chystali.

13.03.2021 3 z 5


Padlý dědic Padlý dědic Erin Watt

Čtvrtá kniha mě nebavila tolik jako knihy předchozí, ani tady ale nemůžu autorkám upřít čtivý děj, který Vás ale ničím nepřekvapí a vlastně ani nenadchne, protože po zkušenostech s předchozími díly víte, co máte očekávat. Průměrná kniha, u které jsem si odpočinula a mohla jsem vypnout hlavu.

13.03.2021 3 z 5


Palác lží Palác lží Erin Watt

Pokud máte přečtené předchozí díly, pravděpodobně Vás nepřekvapí, že kniha postrádá nějaký přesah nebo hloubku, nemůžete jí ale upřít čtivý děj. Příjemný relax Vám tedy autorky nabídnou, víc jsem od knihy nežádala.

13.03.2021 4 z 5


Prokletý princ Prokletý princ Erin Watt

Čtivá kniha s poměrně předvídatelnými postavy a jednoduchým dějem.

13.03.2021 4 z 5


Papírová princezna Papírová princezna Erin Watt

Z této knihy jsem bohužel byla trochu zklamaná. Ne, že by se jednalo o vyloženě špatnou knihu - text se čte velmi dobře, autorčin styl psaní je čtivý a přestože je děj velmi předvídatelný a jednoduchý, prostě chcete vědět, co se bude dít dál a jestli se opravdu stane, co jste si mysleli. S ohledem na ohlasy jsem ale měla bohužel moc vysoká očekávání a asi jsem předpokládala, že bude mít příběh nějaký přesah, hloubku. To se bohužel nestalo, i tak jsem ale dalším dílům neodolala.

13.03.2021 3 z 5


Najděte si svého marťana Najděte si svého marťana Marek Herman

Knihu bych rozhodně nepovažovala za návod, jak dítě vychovávat. Nicméně zde autor velmi srozumitelně rozklíčoval některá často opomíjená témata, své názory měl podložené a nevařil, zároveň ale vše podával nenuceně a nesnažil se čtenáři vemluvit. Já osobně jsem si zde našla několik věcí, se kterými se ztotožňuji a dávají mi smysl.

13.03.2021 4 z 5


Ženy, které běhaly s vlky Ženy, které běhaly s vlky Clarissa Pinkola Estés

Knihu jsem četla téměř tři měsíce, což je na mě dlouhá doba. I tak ale musím říct, že pokud bych knihu nezpracovávala v rámci psychologie do své seminární práce, dopřála bych si času klidně dvakrát tolik. Autorka na mě opravdu silně zapůsobila, její slova mě často zasáhla. Několikrát jsem v textech našla sama sebe a zjistila jsem, že to se mi přeci dělo, ale neuměla jsem to pojmenovat. Musím ale zmínit, že je kniha bohatě protkaná odbornou terminologií, což nemusí být pro každého. Odborné termíny jsou ale vždy vysvětleny, nejedná se tedy o velkou překážku.

13.03.2021 4 z 5


Catwoman: Zlodějka duší Catwoman: Zlodějka duší Sarah J. Maas

Osobně si na DC, případně Marvel moc nepotrpím, proto jsem od knihy neměla velká očekávání. Sáhla jsem po ní především proto, že ráda čtu příběhy z pera SJM a ostatní už jsem měla přečtené. Nemyslím si, že by se jednalo o průlomové dílo, to ani není jeho posláním, ale byla jsem příjemně překvapená. Kniha se mi četla dobře, děj mě bavil a zajímal mě osud postav.

13.03.2021 3 z 5