Holky odnikud

Holky odnikud https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453211/bmid_holky-odnikud-nfa-453211.jpg 4 155 44

Grace Salterová je ve městě nová. Krátce poté, co se s rodinou nastěhuje do nového domu, začne odkrývat smutný příběh předchozí nájemnice. Lucy Moynihanová – stejně stará dívka – byla i s rodinou vyhnána z města, protože osočila skupinu místních kluků ze znásilnění. Grace je událostmi otřesená. Lucy si nevymýšlela, tak jak je možné, že se nedobrala spravedlnosti? Se skupinou nových kamarádek proto založí tajný spolek Holky odnikud, v němž děvčata sdílí své mnohdy brutální životní příběhy a bojují proti misogynii vládnoucí na jejich střední škole. Společně v sobě nacházejí sílu čelit překážkám, které jim osud a společnost kladou do cesty.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

The Nowhere Girls , 2017


více info...

Přidat komentář

olívoil
02.04.2024 4 z 5

Jsem ráda, že se za mého mládí takovéhle knihy pro mládež nepsaly. Tolik sexu, otevřeného psaní o tomto tématu........pak se nemáme divit, že již 13 - 14tileté dívky pospíchají do "světa dospělých", když čtou takovéhle knihy.
Jj, jsem stará škola a myslím, že by určitá témata neměla být nabízená mladým dívkám tak napřímo.
Jistě, v příběhu jde o daleko zásadnější problémy a příběh je pěkný, četla jsem v rámci ČV.
Doporučuji, ale ne malým holkám.

Adele02
29.03.2024 4 z 5

Uf.
Chtěla bych říct, že tahle kniha to fakt děsně hrotí a strašně přehání. Vážně chtěla. Ale nemůžu.

Silný a skvělý. Autorka skvěle zobrazila všemožné druhy osobností. Pokud na to máte žaludek a chcete se nad společností zase trochu navztekat, není nad čím váhat.


lenka0383
29.06.2023 5 z 5

Tohle je kniha o jedné střední škole, kde se dívky semkly, aby se postavily násilníkům ve škole. Mrazí mě, jak trefné a upřímné to je, jak věrně to popisuje, jaká očekávání a pohledy mají mladé dívky na sex. Holky během příběhu odkládají své předsudky jedna vůči druhé, aby si vzájemně pomohly, podpořily se, a postupně zjišťují, že v tom nejsou samy. Učí se sebeúctě a úctě k druhým. Učí se, že každý může mít jiný pohled na věc a je to v pořádku. Tuhle knihu bych doporučila každé dívce, protože o zneužívání je potřeba mluvit, je potřeba, aby to nebylo tabu a aby se nenechaly zastrašit. Aby viníkem nebyla oběť, protože měla krátkou sukni nebo se nechala opít, ale aby viníkem byl skutečný násilník. Krásná kniha a moc díky za ni.

Sixtinka144
21.05.2023 4 z 5

Kniha na mě svítíla v regálu a tak jsem neodolala a koupila ji. I když jsem na začátku nevěděla o čem má být, po pár stránkách mi to hned došlo, že tohle asi nebude úplně odpočinková romantika. Kniha má hrozně moc dobrých prvků: Krátké kapitoly, třídání pohledu třech hlavních hrdinek, ale nejen jich. Jsou zde i kapitoly z pohledu "MY", kde jsou různé situace, kterými si prochází/procházelo většina z nás. Jsou zde úryvky z blogu, které celý příběh dělají ještě zajímavějším. Autorka píše čtivě, a i když je tato kniha poměrně krátká a je zde hodně postav, tak i přesto mě bavilo číst dál a zjišťovat, jak to nakonec všechno dopadne. Je to opravdu silný příběh, který skončí poměrně realisticky (jsem ráda, že tady autorka nevymyslela nějaký super happyend, kde je všechno růžové, protože všichni víme, že to takhle v reálu není), i když tam byly pasáže, u kterých jsem přivírala oči. Jinak je to ale fajn kniha, která určitě někomu pomůže.

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Kniha, kterou na Instagramu už viděl snad každý. Krásná obálka a ještě lepší vnitřek. Vynikající příběh tří spolužaček střední školy, které bojují proti násilné kultuře proti ženám. Nejvíc mě bavily části s Erin, protože zrovna koukáme na seriál Atypical, kde je hlavní hrdina s autismem. Hodně jsem se tak do Erin dokázala vcítit. Konec byl na mě trochu rychlý, ale celkově knížka stojí za přečtení.

KLHannah
09.12.2022 3 z 5

(SPOILER) Začátek knihy mě nadchnul. Myšlenka ohledně sexismu a sexu na středí obecně, tři povahově jiné kamarádky, každá se svými starostmi a přesto jedním společným zájmem. Do poloviny knihy mě to bavilo, pak to tak nějak sedlo na zadek a nic se nedělo. Děvčat se tam objevilo opravdu hodě a pak jsem měla problém rozlišit, která je vlastně která. Krom hlavních hrdinek a oběti.
Konec byl fajn. Drama ale nijak přehnané.
Zarazil mě přístup školy, obzvláště ředitelky. Ok, sahalo se na chlapečky ze sportovního klubu, kteří se v USA těší oblibě, ale sama ředitelka byla, jako žena, naprosto neempatická. Kdyby na jejím místě seděl nějaký šovinistický sebestředný blb, tak tomu uvěřím.
Kniha rozhodně otevírá zajímavé téma, na které lze nahlížet z různých pohledů.

LussyP
29.11.2022 5 z 5

4,5/5 ⭐

- Už nebudeme mlčet. -

Grace Salterová je ve městě nová. Krátce poté, co se s rodinou nastěhuje do nového domu, začne odkrývat smutný příběh předchozí nájemnice. Lucy Moynihanová – stejně stará dívka – byla i s rodinou vyhnána z města, protože osočila skupinu místních kluků ze znásilnění. Grace je událostmi otřesená. Lucy si nevymýšlela, tak jak je možné, že se nedobrala spravedlnosti?
Tak tohle pro mě bylo překvapení, takový příběh jsem opravdu nečekala. Vyprávění je z pohledu tří hlavních postav, které jsou dokonale vykreslené a přesto naprosto odlišné a originální. Knížka nás provází mnoha velice důležitými tématy, ale hlavním je sexuální násilí, znásilnění. Zkušenosti s ním má většina dívek, některé dokonce se stejným mužem... Přesto se nic neděje, v malém městě je jasná hierarchie a všechny dívky jsou označeny za zhrzené expřítelkyně a nikdo je nevyslechne. Vyprávění jde ovšem mnohem dál... Velice silná kniha, která vás poznamená. Poznamená vás ale ještě víc, když se v nějakých z mnoha vyprávěních najdete...

Knížka má nálepku kontroverzní, pro mě překvapivé, ale chápu to.

IG: ctenislaskou

pujec
14.10.2022 4 z 5

Kniha řeší poměrně zajímavým a čtivým způsobem hodně závažná témata. Troufám si říct, která z nás se s obtěžováním nikdy nesetkala? A možná by tenkrát bylo fajn mít oporu nebo aspoň povědomí, jak si s tím poradit.
Jediné, co bych vyčetla, je poměrně rychle utnutý konec. Uvítala bych poněkud obšírnější závěr.

6591
30.07.2022 2 z 5

Musím uznat, že kniha mě moc nezaujala. Prostřední část toho příběhu byla doslova o ničem a pak předkoncem se objevilo řešení a rychle to skončilo. Autorka si podle mě vzala až moc velké sousto a podle toho vypadá i zpracování této knihy. Ale musím vytknou něco i české překladatelce, která tam udělala hromadu chyb, jako kdyby vůbec nebrala v potaz, že je to příběh, ale překládala každou větu zvlášť(např. kniha se jmenuje Holky odnikud, ale ve knize se v polovině případů píše o Holkách odjinud, jiná feministická skupina nebo co?).
Během toho co jsem ji četla jsem koukala na 13 důvodů proč, a něco mi na tom příjde podobný, ale ten seriál je o 150% lepší než tato kniha.

neheria
12.01.2022 3 z 5

No. Je to zajímvej pokus o přiblížení feminismu a problematiky rape culture mladším čtenářům, taková kombinace Moxie a seriálových 13 důvodů, řekla bych. V průběhu knihy se objevilo mnoho pasáží, který byly excelentně napsaný a zasahovaly přímo do černýho. Mluvím o problematice sebenenávisti, depresí, neznalosti práv a povinností ve vztazích a samozřejmě znásilnění. Zásadní problém byl, že pasáže většinou ležely dost roztříštěně po textu, moc na sebe nenavazovaly a hodně skákaly od jednoho tématu k druhýmu. Hodně mě mrzelo, že se k většině nakousnutých problematik autorka už podruhý nevrátila a neprozkoumala i jak se můžou v průběhu času měnit, ať už k horšímu, či lepšímu. Taky mě mrzela ta hodně agresivní nálada, která se táhla celou knížkou. Agresivní vůči klukům. Ti byli hodně zobecňovaní a docela ráda bych viděla nějakej objektivnější, komplikovanější pohled, ne jenom rozdělení na černou a bílou. V druhý půlce se to autorka snažila trošku zachraňovat a dala spíš najevo, že ne všichni kluci musí bejt hovada, ale nijak nepátrala po tom, co k rape culture nejčastěji vede - špatný vzdělávání. Kdo z vás se ve škole učil o principu svolení? Že i mlčení je "ne" a jen jasně řečené "ano" je ano? A že "ano" v průběhu změněný v "ne" je taky ne? Zní to logicky, ale ne každej si to musí uvědomit, když mu to není explicitně řečeno. A ve školách vám jen ukážou co je to tampon, co vložka a že užívat kondomy je fajn nápad.

Uff. Obecně vzato - fajn snaha. Asi bych to malý holce nedala číst bez nějakýho doplňkovýho rozhovoru a popovídání si, protože by si z toho akorát mohla odnýst že všichni chlapi jsou nebezpeční a je třeba se jim vyhejbat, ale tuna jinejch věcí - přístup holek k sexu, bezpečnost sexu, práce s intimností ve vztahu, nějaký pochyby o sobě samý při hledání si partnera/partnerky a obavy z toho, co bude - je tam nakousnuto fakt hezky. A samozřejmě velice slušný přiblížení tématu znásilnění. Jak s oběťma jednat, popsaní jejich pocitů, důvodů k traumatu a bolesti, vysvětlení některých možných způsobů reakcí a vyrovnání se.

lost.in.books
01.01.2022 4 z 5

Kniha mate na první pohled růžovou, trošku přeslazenou obálkou, která by mohla poukazovat na nějaký přeslazený románek, ale opak je pravdou. Kniha se zabývá velice citlivými tématy jako je znásilnění a sexuální obtěžování, takže by pro někoho mohla být moc drsná. Já osobně strašně ráda čtu knihy s vážnějšími tématy, protože to vždy má hloubku a něco do sebe. Autorka v této knize toto téma rozvedla velice dobře a podala velmi srozumitelnou formou. Strašně jsem si oblíbila 3 hlavní hrdinky příběhu- kniha byla psána z pohledu těchto 3 kamarádek. Autorka skvěle vykreslila všechny 3 hlavní hrdinky-každá byla jiná a společně se všechny 3 svou odlišností skvěle doplňovaly. Strašně se mi též líbilo to, že se kniha točí kolem spolku Holky odnikud, založeného na střední škole, která má za cíl bojovat proti znásilnění.
Tuto knihu by si měla přečíst každá dívka a žena, obsahuje velice citlivá, aktuální a důležitá témata. Za mě velké doporučení.

Nikychlupova
11.12.2021 5 z 5

Knihu jsem nemohla odložit. A to už nejsem věková kategorie. Tak silný příběh jsem nečekala. Doporučila bych přečíst všem dívkám i ženám. Dávám pět hvězdiček. A doporučují.

_Brunetka_
19.11.2021 4 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

I když jsem měla z knihy ze začátku trošku obavy, nakonec musím říct, že stála opravdu za to. Na autorčin styl psaní jsem si musela chvíli navykat, protože používá er-formu a střídá pohledy více postav, ale pak už jsem jela jako drak. Těžko se mi odtrhávalo, což je u dobré knihy základ. Příběh mě bavil celou dobu, o nic bych ho nezkrátila. S postavami jsem taky velmi spokojená, naše tři hlavní hrdinky byly totiž skvěle charakterově prokreslené a ke každé si vytvoříte nějaký vztah. Na každé je něco, pro co ji budete mít rádi (hodně se od sebe liší). Zároveň si myslím, že ti jedinci, kteří si libují v lepíkování dobrých myšlenek, nemusí se bát, že by se tady nevyřádili. Co mě ale osobně na téhle knížce nejvíce dostalo, je věc, kterou se zaobírá – respektive věcí, která souvisí s x dalšími věcmi. Potkáváme se tu s tématem znásilnění, u kterého navzdory tomu, že se nedozvídáme nic moc nového, tak nás o mnohém donutí přemýšlet – o tom, kdo definuje, co je znásilnění, co je dostatečné projevení nesouhlasu a o pocitu, že si za to můžeš sama, feminismu, co jsou ve většině případů lidé schopni udělat všechno pro to, aby nedošlo k narušení jejich perfektní bubliny, síle skupiny/toho, že za vámi někdo stojí, chorobné dominantní nadvládě některých mužů, kteří už vás ani neberou jako živého tvora, ale věc… a spoustě dalšího. Přesně proto má tahle kniha takovou sílu a hloubku. Zaručeně ve vás bude ještě dlouho rezonovat. Konec se mi moc líbil. Doporučuju všema deseti přečíst, pokud máte zájem číst něco, co má doopravdy smysl.

BetyN.
14.11.2021 3 z 5

Od knihy jsem měla asi přehnaná očekávání. Jedná se o čtivou oddechovku pro teenagery, která řeší zajímavá témata (girl power, znásilnění, sexuální obtěžování, misogynie aj.), ale nic originálního a speciálního nepřináší. Kniha se mi líbila, ale bývala bych si to užila více, kdybych od ní na základě doporučení různých knižních blogerů nečekala tolik. Příběh příjemně plynul, autorka má čtivý styl psaní. Ale ocenila bych lepší vykreslení postav a jejich emocí, taky jsem se někdy v tom množství vedlejších postav ztrácela. I závěr příběhu bych si představovala ještě více vygradovaný a napínavější. 3,5*

kate9326
14.11.2021 4 z 5

Zajímavá kniha, kterou přečtete za pár hodin. Není to žádná oddechovka, naopak, a bez příkras zminuje témata, o kterých je potřeba mluvit, a určitě ne je považovat za "vymyšleniny moderní doby"- je to vrcholná ironie, protože dříve se o nich pouze nemohlo nebo nechtělo mluvit. Sovinismus, náboženství, sexuální orientace, nálepkování, předsudky- autorka se snažila nic nevynechat a nebylo to knize na škodu.
btw koho šokují ty vsuvky v podobě pokleslého vlogu „Prescottští chlapáci“ asi nečetl "tradičně misogynní" české autory, kteří o tom píší také- a inspirují takové omezené "chlapáctví"...a o nic nepřišli/y...tedy to není jen problém usa a i tady je běžný...Každý to naštěstí nezažije, ale tvrdit, že se to stát nemůže jemu, tak proč to řešit --nebo o tom číst...Proto, aby se to nedělo. Nikomu.

NikolaJ.
31.10.2021 5 z 5

Knížka zpracovává vážné téma, je dobře napsaná a čtivá. Přečetla jsem ji během jednoho dne, protože jsem se od ní prostě nedokázala odtrhnout. Při čtení jsem pociťovala smutek a vztek, ale musím říct, že u některých vtipů hlavních hrdinek jsem se i upřímně zasmála. Bavila mě zvlášť postava Erin, ale ani Rosina a Grace nebyly špatné. Za mě jsou Holky odnikud jednou z knih, nad kterými jsem se opravdu mohla zamyslet a které mi něco daly.

ElessaRiverbow
26.10.2021 3 z 5

Na knihu mě nalákalo spoustu dobrých recenzí, navíc mě zaujala anotace, tak jsem si řekla proč si knihu nepřečíst. Bohužel to ale nebylo tak úplně pro mě. Příběh byl rozhodně čtivý a zajímavý, je důležité, aby se o takových věcech četlo, ale přesto tomu něco chybělo. Kniha je napsána v přítomném čase, což mi rozhodně nesedlo, ale nějak jsem to přetrpěla. Všechny tři holčiny mi byly sympatické, ale nejvíc se mi zamlouvala Erin. Jako dobrý nápad mi přišly kapitoly s názvem „My“, i když se tam pak objevovaly i hlavní hrdinky, a to nebylo ono. Pak se sem tam objevovaly i kapitoly s názvem „Prescottští chlapáci“ a když jsem je četla, bylo mi špatně. Celkově kniha působí jako průměrná, ale i tak zanechá ve čtenáři emoce a po přečtení jsem nakonec ráda, že jsem ji dočetla.

PetraBery
25.09.2021 3 z 5

Náhodný výběr z knihovny, určitě důležité téma, jen to zpracování mi prostě asi úplně nesedlo. Pěkně byla popsána soudržnost dívek, kterých se nepříjemný sexuální zážitek nebo znásilnění týkal. A moc se líbilo, jak autorka vylíčila jinakost Erin.

knihomolkaMist
02.06.2021 4 z 5

Jakoby... Neskutečně vážné téma a tato kniha ho předala skutečně nenásilnou formou. Není to žádný skvost, ale nápad a děj velmi dobrý.
Cca týden před čtením jsem se dívala na film Moxie, který byl knížce velmi podobný. Pokud tedy máte rádi jedno, mohlo by se vám líbit i to druhé :)

memphisz
30.05.2021 4 z 5

Křiklavě růžová obálka možná může lákat příslibem tuctového teen románu, ale místo toho skrývá knihu o tématu, o kterém se u nás začalo víc mluvit až v poslední době v souvislosti s ferigate. Podobně jako film a kniha Moxie (Ranařky), se HO soustředí na svět americké střední školy, kde se tradičně rozdělené skupinky oblíbených a neoblíbených dívek spojí do organizované podpůrné skupiny a postaví se patriarchátu, sexismu a kultuře znásilnění.

Před rokem rozvířil stojaté vody střední školy v ospalém městečku případ nahlášení znásilnění jedné studentky. Jelikož ale nebylo pachateli použité fyzické násilí, nikdo jí nevěřil a celý případ byl smeten ze stolu. Oběti se spolužáci smáli a začali ji ponižovat, až se musela odstěhovat. Nyní do města přijíždí šedá myška Grace, která se o případ začne zajímat. S novými kamarádkami vytvoří podpůrnou skupinu Holky odnikud a povede se jí spojit jinak rozdělené studentky, které se začnou svěřovat s tím, co všechno od kluků zažily. Proti jejich emancipaci se ale postaví autority patriarchátu a tak to v knize chvílemi vypadá, že boj proti sexismu je jako boj proti zkorumpované diktatuře.

Kniha řeší všechny obvyklé otázky: Proč to hned nenahlásila policii? Proč se nebránila? Proč nekřičela? Proč se s pachateli vůbec začala bavit? Proč je znásilněním každý sex proti vůli jednoho z účastníků? Atd.

Štítky knihy

přátelství sexuální násilí pro dívky Oregon

Autorovy knížky

Amy Reed
americká
2021  76%Holky odnikud

Kniha Holky odnikud je v

Právě čtených1x
Přečtených200x
Čtenářské výzvě46x
Doporučených18x
Knihotéce173x
Chystám se číst155x
Chci si koupit53x
dalších seznamech7x