sorceress15 sorceress15 komentáře u knih

☰ menu

To chce psa To chce psa Spencer Quinn (p)

Tuto knihu bych hodnotila jako velice dobrou oddechovku, kterou máte přečtenou za chvíli, protože se čte opravdu lehce a i přes svoji jednoduchost je svým způsobem napínavá a něčím i trochu jiná. Protože je psaná z pohledu Cheta, soustředila se kniha spíše na jeho myšlenky, což v některých momentech rušilo řešení případu. Na druhou stranu se mi to líbilo, protože psí hrdina popisuje svět trochu komicky a z jeho pohledu zmatečně, což mě donutilo se několikrát i pousmát. Chvilkama to byla spíše kniha pro děti, zejména kvůli stylu vyprávění. S tím souvisí i celkem předvídatelný děj, což mi ve finále až tak nevadilo. I přesto všechno je to velice příjemná kniha, která mě nutila stále číst a číst až do konce.

16.01.2021 4 z 5


Podezřelý Podezřelý Robert Crais

Moje první kniha od tohoto autora, která mě zaujala díky psímu hrdinovi v hlavní roli. Tématem připomíná Tuckera Wayna od Rollinse, což mě i nalákalo pro čtení této knihy, i když se to Rollinsovi rovnat nemůže. Přesto je to velice dobrá kniha, která se četla sama. Jazyk je čtivý, tempo svižné, ozvláštněné částmi z pohledu Maggie. V knize se vyskytuje pár chyb v textu díky špatnému překladu a překlepům, což mě někdy při čtení rušilo, ale zásadní vliv na kvalitu knihy to nemělo. Konec je napínavý a plný akce. Je to dobrá oddechová knížka, kterou můžu doporučit.

02.07.2020 4 z 5


Zaklínání světla Zaklínání světla Victoria Schwab

Bohužel slabší díl od předchozích. Tato série je opravdu výborná, ale něco tomu chybělo nebo přebývalo. Konec mi přišel moc uspěchaný oproti zbytku, který se v některých částech hodně vlekl. Přesto dávám 4 hvězdy, protože námět a příběh byl dobrý a zajímavý.

18.06.2020 4 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Tuto sérii zbožňuju, ale bohužel tento díl byl nejslabší. Zbytečně dlouhý, někdy matoucí, děj se v některých částech vlekl. I když tato série nemá být krvavá, akční a napínavá, tak předchozí díly měli aspoň něco málo z toho. Tento však bohužel ne. Jediné 2 napínavé scény byly až na konci knihy, které vylepšily moje hodnocení.

25.03.2020 5 z 5


Kodex Camelot Kodex Camelot Sam Christer (p)

Děj byl celkem svižný, v podstatě se tam něco stále dělo od začátku do konce, ale to nezaručuje úplnou spokojenost ze čtení. Bylo tam až příliš mnoho postav, které nebyly ani vysvětlené, proč se tam objevují nebo kdo vlastně jsou, proto jsem se v nich někdy ztrácela. Líbilo se mi, že kniha nebyla psaná jen z pohledu jedné osoby a mohli jsme tak skákat na jiná místa a jiné situace, zároveň ale vše do sebe nakonec vše zapadlo. Naštěstí se zde objevil ten "wow" efekt, kdy si řeknete "tohle jsem opravdu nečekala" a chvíli to rozdýcháváte. Některé scény byly opravdu drsné až příliš realistické a běhal mi mráz po zádech. Bohužel jich ale nebylo tolik a byly v podstatě až na samém konci knihy. Objevily se tam ale bohužel i takové, které moc smysl nedávaly a byly zbytečné.
Styl psaní autora je ten, který mi absolutně vyhovuje. Žádná zbytečná omáčka okolo a lyrické pojmy či vykreslení prostředí a myšlenek postav, pouze soustředění se na samotný děj a logický popis, který si dokáže čtenář snadno představit a vtáhnout do děje. Také oceňuji námět, který mě při čtení anotace donutil si knihu koupit. Bohužel ale nebyl využit tím nejlepším směrem. Také konec mi přišel příliš uspěchaný a useknutý, což trochu zkazilo dojem ze závěru knihy.

23.12.2019 3 z 5


Detektiv Michael Crow - Klauni Detektiv Michael Crow - Klauni Ian Dachs (p)

Netušila jsem při čtení knihy, že se jedná o českého autora. Proto mě knížka velice příjemně překvapila, jelikož s českými autory nemám moc zkušenost. Četla jsem samozřejmě i lepší detektivky, ale tato nebyla vůbec špatná. Je čtivá, styl psaní autora je pro mě velice příjemný, srozumitelný, děj plyne postupně, dostatečně rychle a výstižně
První příběh o klaunech mě moc bavil, typická detektivka, kde se řeší vraždy.
Druhý příběh mě už tak moc nepotěšil. Zajímavý nápad ukázat, jak se hlavní hrdinové z prvního příběhu potkali, avšak příběh pokulhával, duchařský námět nedával smysl, neměl nakonec vysvětlení a byl celkem zbytečný. Jiný námět by byl určitě lepší.
Jelikož se prequel nevydařil, dávám 4*, jinak v celku zdařilá kniha.

25.10.2019 4 z 5


Zákon prérie Zákon prérie Charles P. Whitte (p)

Dobrá jednohubka, jako westernovka není špatná, postavy vcelku sympatické, ale souhlasím s komentářem dole, že konec byl rychle useknutý.

09.10.2019 3 z 5


Černé znamení Černé znamení Sebastien de Castell

Oproti prvnímu dílu, který nebyl špatný ale ani nijak převratný, tak tohle byla pecka. Všechno, co první postrádal nebo měl až moc, tak tento dostal ve dvojité dávce a nebo naopak ztratil. Z prvního dílu čišilo, pro jakou věkovou skupinu je tato série napsána, ale druhý díl toto napravil a dokázala jsem se u toho nesmírně bavit ale i vyděsit. Děj je svižný, kapitoly krátké a výstižné. To, jak autor dokáže popsat podstatu děje, to jak do sebe vše zapadá a dokáže čtenáře udržet po celou dobu čtení v pozornosti, je úchvatné. Doufám, že v tomto tempu budou pokračovat i další díly. Nejvíce mě bavil kočkoveverčák, dostal v knížce dost prostoru na to, aby se jeho postava vyvinula tím správným směrem, až je mi líto, že takové zvíře nemůžu mít za "obchodního partnera" i já :D

26.09.2019 5 z 5


Poslední dny slávy Poslední dny slávy Jaimy Gordon

Kniha mě na první pohled zaujala svou obálkou, která vystihuje podstatu věci, tedy že se bude jednat o dostihovou tématiku, což mě zaujalo ještě více.
Hodně lyrických popisů prostředí, pocitů a všeho okolo mi dělalo problém se někdy v ději vyznat. Nakonec jsem si ale zvykla, i když to asi nebude úplně pro mně, ale určitě zajímavá zkušenost s tímto druhem románu. Kdyby to však nebylo z prostředí, které je mi blízké, tak mně knížka až tolik nezaujme. Nejlepší popisy scén byly až ke konci knihy (poslední 2 kapitoly), ve kterých jsem zůstávala v napětí a dokázaly udržet mou pozornost.
Vynikající mi přijde i to, že kapitoly jsou pojmenovány po koních, kteří jsou v hlavním dění dané kapitoly a dostihu.
Jakmile se dobře seznámíte s postavami a s absencí označení přímě řeči, začnete se v knize orientovat. Nakonec se dá zvyknout na tento styl psaní lyrickou formou a všechno dává smysl. Děj je dobře propracovaný a na závěr vše do sebe zapadá a dává smysl, jen je potřeba se opravdu soustředit.
Na závěr bych to shrnula tak, že příběh byl opravdu výborný, jen kéž by se autor zaměřil více na stručné rozvíjení samotného děje než na tu lyrickou formou, kde se jednalo více o úvahy, myšlenky, pocity a lyrické vyobrazení prostředí.

08.09.2019 4 z 5


Deset mrtvých komiků Deset mrtvých komiků Fred Van Lente

Knížka mě zaujala svou obálkou a anotací. Podle ní jsem čekala, že se při čtení trochu zasměju, jelikož se jedná i o satiru a kniha je psaná z pohledů komiků. Ale nestalo se. Zasmála jsem se méně krát, než je počet komiků v knize :D. Pasáže psané z pohledu komiků a jejich vystoupení se mi nečetly moc dobře. Možná to bylo stylem psaní, nebo jsme se jen neuměla vžít do pozice diváka. Až poslední dva výstupy jsem si užila tak jako asi posledních 100 stránek, které jsou skvěle napsané a plné napětí a překvapení. Co knížce nemůžu vytknout je popis některých scén, které byly až brutální, krvavé. Takže v tomto ohledu napětí nechybělo. Celkově jsem od knížky čekala něco jiného, zejména více humoru, ale konec knížky byl až dechberoucí, což jsme už ani nečekala, takže nakonec příjemné překvapení. Několikrát jsem si řekla, co jsme si to koupila za knížku, ale radím těm, kteří se chystají číst, aby vytrvali. Nakonec nebudete litovat a ten konec stojí za to, mě teda dostal. Díky němu dávám 4* místo 3*, které jsme chtěla dát v průběhu čtení. A ten, kdo má rád humor v podobě stand-upů se možná i nakonec zasměje a pobaví.

18.07.2019 4 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Na knížce se mi líbilo, že jednotlivé části byly popsány daty, a i když jsem se musela párkrát vracet zpět, abych zjistila jaké datum bylo v předchozí kapitole a jak moc na sebe navazují, tak mi to nevadilo. To, že je knížka psána z pohledu více lidí mi přišlo zajímavé a více napínavé, zejména když se jednalo o jednu situaci z pohledu více osob. Také vracení se do minulosti bylo příjemné zpestření, zjištění, co v té dělala jiná osoba a jak do sebe všechno zapadá. Zejména poslední část knihy byla úžasným vyvrcholením záhady a nemohla jsme se jen divit, jak to nakonec skončilo. Napínavé až do konce.

18.07.2019 4 z 5


V pasti V pasti Josh Malerman

Tato knížka mě zaujala anotací a taky obálkou. A musím říct, že nelituju. Kniha se četla úžasně. Děj byl napínavý s prvky hororu, Několikrát se mi až zatajoval dech a nemohla jsem přestat číst, jak to bylo napínavé. Opravdu doporučuju a taky film, který je stejně úžasný jako kniha. Jediné co mě mrzí je to, že se nakonec nedozvíme co to vlastně venku naše hrdiny ohrožuje. Na druhou stranu to knížce dodává ještě více tajemnosti a zlepšuje celkový prožitek z knihy.

23.06.2019 5 z 5


Štvanice Štvanice James Rollins (p)

Na Rollinsových knihách se mi líbí popis časových a polohových údajů, na kterých jde vidět, jak děj plyne z minuty na minutu, z hodiny na hodinu. Děj je pak více svižnější a to tempo nechybí ani v tomto případě. Je propracovaný do nejmenších detailů a jako živý. Námět u předchozího dílu se mi líbil více, ale to nic nemění na celkovém hodnocení, protože z prvního dílu tento neztratil nic, co mě bavilo, tedy akce, napětí, ale taky vtip. Velmi příjemným zpestřením jsou opět části, které jsou psané z pohledu Kaina. Prostě úžasné pokračování úžasné série.

23.06.2019 5 z 5


2012: Poslední Hitlerova zteč 2012: Poslední Hitlerova zteč Vratislav Vyhlídka

Knížka mě nalákala svým formátem. To, aby si čtenář sám vybral, jak bude příběh pokračovat je opravdu zajímavé. Autor se očividně snažil, aby knížka byla originální a dávala smysl, bohužel příběh pokulhával a byl až moc překombinovaný, aby se mi dobře četl. Některé scény byly docela drsné a autor je dokázal vylíčit opravdu realisticky. Protože mě zajímá, jak by kniha skončila, kdybych si vybrala jiné možnosti pokračování příběhu, tak se k ní někdy vrátím . Za originalitu a snahu dávám 3*.

23.06.2019 3 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Můj první a naprosto skvělý psychologický thriller. Takhle nějak si to představuju. Kniha mě dokázala udržet v napětí a vyvolala ve mně spoustu emocí. Úplně jsem cítila tu zoufalost a bezradnost, která z knížky vyzařovala a vcítila jsem se do pocitů Grace. To na knížce opravdu oceňuju a vřele doporučuju.

29.01.2019 5 z 5


Horrorstör Horrorstör Grady Hendrix

Za mě super. Kniha, která vypadá jako katalog obchodu s nábytkem mi přijde originální. Nikdy jsem nic takové nečetla a ten formát mě opravdu bavila a zaujal na první pohled. Děj byl taky super, i když nebyl tak hororový, abych se musela bát, ale to mi nezkazilo zážitek ze čtení a já si to opravdu užila.

28.01.2019 5 z 5


Počátek zkázy Počátek zkázy James Rollins (p)

To byla jízda. Hlavní hrdinové v podobě Tuckera a Kaina jsou sympatičtí a funguje mezi nimi harmonie, která mi čtení zpříjemňovalo. Námět knihy je zajímavý a děj má spád. Je až neuvěřitelné, jak autor dokáže napsat něco, co mě dokázalo udržet v napětí od začátku do konce.

28.01.2019 5 z 5


Rodokmen smrti Rodokmen smrti James Rollins (p)

Moje první knížka od Rollinse a hned po dočtení se zařadil mezi mé oblíbené autory. Styl psaní mi naprosto sedl, děj byl od začátku do konce napínavý a neskutečně mě bavil. Důvod, proč jsem četla jako první knihu od toho autora byla přítomnost Tuckera a Kaina, protože jsem se chystala číst novou sérii s těmito hlavními postavami. Vůbec mi ale nevadilo, že se nejedná o první díl série a v ději se dalo dobře orientovat.

28.01.2019 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Hodně silný a dojemný příběh. České autory moc nečtu, ale tato mě nalákala vysokým hodnocením a určitě nelituju.

28.01.2019 5 z 5


Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Romantické knížky nemám moc v oblibě, ale tato mě nalákala tématem bojem o přežití. I když se většinu času snaží hlavní hrdinové zachránit, tak mi to nepřijde moc uvěřitelné. Hlavní mužská postava je až moc dokonalá a ta ženská mi nebyla moc sympatická. Závěr mi celkový dojem z knížky vylepšil, ale jinak jsem byla spíše zklamaná. Asi jsem měla moc velké očekávání.
Za ten závěr dávám hvězdičku navíc.

28.01.2019 4 z 5