V pasti

V pasti https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291023/bmid_v-pasti-neotvirej-oci-nebo-zemres-yma-291023.jpg 4 785 238

Bird Box série

1. díl >

TAM VENKU NĚCO JE… Něco děsivého, co člověk nesmí spatřit. Stačí jediný pohled – a podlehneš smrtelnému násilí. Nikdo netuší, co to je ani odkud to přišlo. Pět let poté, co všechno začalo, zbývá už jen hrstka přeživších – včetně Malorie a jejích dvou malých dětí. Malorie žije v opuštěném domě poblíž řeky a už dlouho sní o tom, že uteče někam, kde snad bude s rodinou v bezpečí. Cesta, která ji čeká, je však hrozivá: překonat pětadvacet kilometrů po proudu řeky v malé loďce – poslepu. Stačí jedno špatné rozhodnutí a všichni zemřou. Něco je sleduje. Je to člověk, zvíře nebo stvůra? Ponořena do tmy, obklopena známými i neznámými zvuky, se Malorie vydává na svou hrůznou odyseu – na cestu, která ji zavede do nespatřeného světa i do minulosti, k přátelům, kteří jí kdysi zachránili život. Josh Malerman ve své úchvatné prvotině prolíná přítomnost s minulostí a nabízí čtenáři hrůzný, zároveň však nesmírně poutavý příběh zborceného světa, který budete hltat do poslední stránky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Thrillery

Vydáno: , Zelený Kocúr
Originální název:

Bird Box , 2014


více info...

Přidat komentář

aetos
08.03.2024 1 z 5

Tento román by měl mít samolepku bestseller na obálce. Tak špatné to bylo.

Rade
04.03.2024 4 z 5

Takový novodobý Den trifidů.
Jestli si tuhle knížku chcete užít, tak při četbě neřešte, zda probíhající děje a jednání postav jsou možné. Reálné. Proveditelné.
Atmosféra je dost hrůzostrašná, jen je nutno zapojit fantazii a zkusit si představit ten zoufalý nepředvídatelný svět téměř bez naděje, který nám autor představil. Protože, na druhou stranu, jak my – čtenáři rozvalení v křesle, v pohodě, v teploučku, bez přímého ohrožení života – můžeme posoudit, co by v takovém světě „poté“ bylo pochopitelné, logické, možné a uskutečnitelné? Houby víme, co by se dělo, kdo by měl ve skutečnosti šanci přežít...
A nečekejte nějaký vzrušující neustále pádící děj, k dramatickému vyznění příběhu stačí střídání časových rovin a psychologie postav. I to, že vlastně nevíme, co se děje... Jako bychom i my měli pásku přes oči.
Film jsem neviděla, komentáře předem nečetla, i to je myslím předpoklad, aby vás tenhle postapo příběh zaujal.
--------------
Mimo hodnocení: Teprve po napsání komentáře jsem zjistila, že existuje další díl. Škoda, přišlo mi originální, že jde jen o poodhrnutí roušky tajemství, které nám zůstane skryté...
Takhle mě kdysi zklamalo, že byla dopsána pokračování Setkání s Rámou.


mapet85
16.02.2024 5 z 5

„Neotváraj oči, inak zomrieš!“

Vitajte vo svete, kde vonku niečo je, nikto nevie, čo, ale stačí, keď to človek uvidí, napadne iných ľudí a nakoniec spácha samovraždu. Najskôr ojedinelé prípady po celom svete postupne narastajú na intenzite, pričom niektorí ľudia to berú na ľahkú váhu, iní začínajú panikáriť.

V úvode knihy sa hlavná postava Malorie so svojimi dvoma deťmi vydáva na pomerne krátku, ale nebezpečnú plavbu po rieke za lepším životom. Na očiach nechýbajú neodmysliteľné šatky, aby nezahliadli niečo čo nemajú a cestou spomína na doterajší život. Kapitoly zo súčasnosti striedajú tie z minulosti, v ktorých nám Malorie odkrýva čo všetko sa udialo za posledné roky.

Autor výborne popísal atmosféru strachu, neistoty, beznádeje, kde si človek nemôže byť ničím istý, boja o prežitie hŕstky ľudí, ktorí sa uchýlili do domu, nastavili si režim a spolu bojujú o prežitie. Ale dá sa veriť všetkým? Informácii je stále menej a nikto nevie čo sa deje vonku a kto všetko je ešte nažive. Pri čítaní som si spomenul na nedávnu pandémiu, kedy sme sledovali správy o počtoch infikovaných, či mŕtvych. Kdežto pri tejto pandémii bol na „vine“ vírus, v knihe od Malermana ide o akýchsi tajomných a neznámych tvorov, na ktorých sa stačí len pozrieť. A tak si ľudia namiesto rúšok a respirátorov na oči viažu šatky, aby nezahliadli niečo čo nemajú a nezošaleli, pričom spoľahnúť sa musia na všetky ostatné zmysly okrem zraku. Povedzte, viete si taký život predstaviť? Alebo ide len o prežívanie odsúdené na nevyhnutný zánik?

Desivá, temná, negatívna a originálna kniha bez hluchých miest určite zaujme fanúšikov postapokalyptických románov, pretože podľa mňa to autorovi vyšlo na jednotku.

Za zaslanie knižky ďakujem @zeleny_kocur_sk.

denniys
02.02.2024 5 z 5

Tohle mě strašně bavilo!!
První jsem viděla film, ale vůbec to nevadilo...
Po celou dobu četby jsem pociťovala strašnou tíseň, dopadala na mě těžká atmosféra a kniha pro mě byla zážitkem...

... " Když se probudili a otevřeli oči, tvrdě je udeřila do paže. Plakali. Malorie se naklonila dolů a zavřela jim oči prsty. Když nechali oči zavřené, zvedla tričko a nakojila je. Odměna. "...

... " Zachraňuješ jim život pro život, který nestojí za žití. "..

annettka1098
15.12.2023 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu. Autor knihy mistrně stvořil atmosféru napětí a strachu. V příběhu se střídá minulost s přítomností a celá kniha má krátké kapitoly, které vždy končí napínavě. Přednes Dany Černé, která knihu čte však knihu ještě pozvedl. Její hlas přináší napětí do každého okamžiku, ať už Malorie řídí auto nebo hledá nové útočiště. Každý zvuk, každý šepot a každé zatajení dechu vytváří neuvěřitelnou kulisu celého příběhu.

matogeminimato
22.11.2023 3 z 5

Celý svet zamorí epidémia násilia.Ludia z nevysvetliteľných príčin začnú zabíjať druhých a potom si zoberú život.Preživší zistia,že jediná ochrana pred ,,nakazením" je mať vonku zavreté oči.Dokážu to?Hlavná hrdinka to má o to ťažšie, že musí ochrániť svoje dve štvorročné deti.....Kniha sa stala bestsellerom a vďaka tomu práve teraz prichádza do kín jej zfilmovaná verzia

Marek82
11.11.2023 4 z 5

Kniha má originálny nápad, ktorý by sa dal porovnať napríklad s filmom Tiché miesto, kde si musia hrdinovia poradiť bez iného zmyslu. Časové striedanie rovín mi nevadilo, linka z minulosti bola pre mňa zaujímavejšia, ako tá súčasná, pretože tú som si dobre pamätal z filmu. Knihe trocha chýba lepšia gradácia napätia a vystavanie zápletky. Najmä v prvej polovici vidno, že autor mal skvelý nápad, no ako keby si s ním nevedel poradiť a pretaviť ho do zaujímavého a napínavého deja. Až druhá polovica s ukončením línie v dome dostáva čitateľa pod väčší tlak a je napínavým ukončením jednej z dvoch dejových línii. Kniha nastoľuje zaujímavé otázky, je stiesňujúca, miestami veľmi napínavá, ale dynamika skupiny a odhaľovanie charakterov pod tlakom nefunguje tak dobre, ako v klasikách žánru ako Pán Múch, či nebodaj Deň Trifidov alebo v Kingovej Hmle. Určite by sa dal dystopický rozmer knihy a práca s charaktermi posunúť do inej úrovne. Knihe nepomáha ani nie veľmi sympatické správanie hlavnej postavy k deťom, pretože zažila prerod, ktorý je naznačený len záverom prvej dejovej línie. Za mierne premárnenou šancou je určite aj to, že šlo v podstate o autorovu prvotinu, na úspech ktorej zjavne už nedokázal ďalšími knihami nadviazať. To však nemení nič na tom, že ide o nadpriemernú knihu so zaujímavou zápletkou.

knihomolka27
22.10.2023 4 z 5

Chvíli mi trvalo se začíst a občas jsem měla pocit, že mi tam něco chybí, ale jinak knize nemůžu nic vytknout. Je to skvělé a nápadité post apo se srdceryvnými a napínavými scénami. Bonusem je určitě i poselství, silná hlavní hrdinka a neokoukaný velmi syrový a fyzický námět, který vás přiměje přehodnotit a více si vážit samozřejmých věcí ve vašem živote, jako je například zrak.
Můžu jenom doporučit všem milovníkům žánru...velkým plusem je i velká čtivost a počet stran, což knihu dělá přístupnější i nenáročným čtenářům. Kniha se mi líbila a na mnoha místech se mě skutečně dotkla, přeci jen, mám ale v tomto žánru i knihy, které mě dostaly ještě víc a proto dávám jednu subjektivní hvězdičku dolů.

Nuttelka
21.10.2023 3 z 5

(SPOILER) (Audiokniha)
Bohužel mě tato kniha tak neuchvátila jako "skoro" všechny ostatní. Celou dobu jsem čekala, co všechno se z toho vyklube a úplně mě to nechávalo chladnou.. Dana Černá je skvělá, její hlas určitě dodal knize více zájmu ji doposlechnout. Celou dobu mi vadilo, jak Malorie děti oslovuje jen "Děvče" a "Chlapče", až na konci jim dá jména. Nevím, vesměs mi to přišlo jako jedna velká blbost :-)))

azur
06.10.2023 5 z 5

Na Bird Box jsem narazila velkou náhodou v knihovně. Film jsem na Netflixu viděla už dvakrát a nenapadlo mě, že může vycházet z literární předlohy. Nedokážu posoudit, jestli se mi líbila víc kniha nebo film, upřímně za mě jsou obě díla kvalitní a budete pociťovat stejné napětí, jak to vlastně celé bude dál.

gambinka87
29.09.2023 5 z 5

Viděli jsme s manželem skvělý film podle této předlohy a manžel knihu pak koupil. Knihu jsem četla déle a byla ještě děsivější než film. Pro mne coby mamu na materske obzvlášť. Brrr, neskutečná představa. Přestože nebo možná protože se děj knihy od filmu o něco lišil, nevadilo mi, že jsem film viděla nejdřív

jaroiva
29.09.2023 4 z 5

Koupila jsem si audioverzi jen kvůli Daně Černé, coby interpretce. Jinak by mě kniha minula. A musím říct, že mě to od začátku vtáhlo.
Jediná nepříjemnost je, že jsem až na konci zjistila, že to je teprve první díl.

Clouderella
20.09.2023 4 z 5

Pro mě naprosto děsivá představa, že jsem nucena žít a fungovat bez jednoho ze smyslu - zraku a pouze to, že ponechám oči uzavřené mě snad udrží v bezpečí. Moc pěkně napsaná kniha s prvky hororu.

Lizard
31.08.2023 5 z 5

Poslechnuto jak audiokniha - skvělá interpretace v podaní Dany Černé.
Na knihu jsem narazila v různých recenzích již několikrát. A dávala si celkem na čas, než jsem po ní sáhla i já. A ačkoliv tento žánr nečtu/neposlouchám, tak to byla vážně jízda! Napětí od začátku do konce. Během některých pasáží jsem ani nedýchala. Po knize jsem se podívala i na film, ale knihu nepřekoná. Ta je mnohem syrovější, krutá, totálně vás vtáhne a nutí vás přemýšlet, co by bylo, kdyby se tento děj stal skutečností. Kniha má sice určité mezery, ale její námět je naprosto skvělý.

EvikU.
15.08.2023 4 z 5

Knihu jsem četla jako audioknihu. Skvělý zážitek, přednes mi seděl. Udržovala mě v napětí, co bude. Jen byli někdy dlouhé přestávky mezi kapitoly, kdy jsem si myslela, že jsem si to nechtěně vypla. Ale to se za knihu stalo asi jen 3x. Čte Dana Černá, vydalo nakladatelství Kanopa 2023, tištěná kniha Fobos 2019.

Samotný příběh byla jízda. Opravdu jsem místy měla husinu. Malorie přijde o celou svou rodinu, sestru, rodiče, protože venku řádí něco, co přivádí lidi k šílenství kdo na něj pohlédne, zblázní se a zabije. Nebo je zabije něco jiného? Co to ale je?

Nachází inzerát, který nabízí bezpečí úkrytu. Dá se v tomto šíleném světě přežít? Malorie navíc zjišťuje, že je těhotná. Bere kufr a jede na určenou adresu. Tam jí opravdu otevřou a není sama. Mají tam zásoby jídla, konzervy, ven chodí jen s páskou na očích. Okna zakrytá dekou.

Přijíždí tam ještě jedna žena Olympie. Také těhotná. Neřeší budoucnost, ale jen den za dnem přežívají. Nejraději jsem měla Malorie a Toma, žilo jich tam takhle víc. Každý měl něco na starosti.

Kniha je vyprávění z minulosti a přítomnosti. Minulost pojednává o období v domě, když byla těhotná, přítomnost, že se snaží najít lepší úkryt, kdy přežívá jen Malorie a její dvě děti. Chlapec a dívka. Vychovala je, aby měly zavřené oči a řídili se sluchem. Pádlují po řece a bojují.

U knihy jsem se i místy bála. Nechápu jak si mohla udržet zdravý rozum. Příběh vyvolával všechny možné emoce, strach, údiv, napětí, lásku, nadějiu knihy se určitě nebudete nudit. Konec je trochu otevřený? Snad bude vše jasné ve druhém dílu.

Dáma s hrnstjm
01.08.2023 4 z 5

Moc pěkné čtení se skvělou atmosférou. Trošku se mi nepozdává, že nám tu autor-muž představuje mladou hlavní hrdinku-ženu, která má mnoho úvah, z nichž ne všechny znějí žensky. Pro mě osobně to vygradovalo ve scéně na půdě, kde se odehrály ryze "ženské věci" a (bezdětný) autor si to nějak vybájil po svém, aniž by se asi moc pídil po tom, co je medicínsky možné a nemožné... a co hůř, jak v téhle situaci funguje ženská psychika, intuice a základní instinkt. Nechci být konkrétní a prozrazovat děj, jednoduše to, co se ve scéně odehrávalo, mi přišlo dost nevěrohodné. Zkoušela jsem si to představit stokrát z pohledu hlavní postavy a vidím to naprosto jinak :-) Ale kniha jako celek je moc fajn, napínavá od začátku do konce (jen český překlad místy drhnul).

Charmedka
08.07.2023 4 z 5

Z každé kapitoly, z každé myšlenky na Vás dýchá tíseň, strach, bezmoc a já kolikrát ani nedýchala. Vůbec jsem nebyla schopná knihu odložit, také jsem ji zhltla během dvou dnů a čtení si maximálně užila. Moc doporučuji a to i přesto, pokud jste jako já prvně viděli film.

Hvězdinka
09.06.2023 3 z 5

Tak já jdu proti většině. Zřejmě jsem dle hodnocení čekala více a teď jsem poněkud zklamaná. Je to určitě zajímavě poskládaný příběh, kdy se střídá minulost s přítomností, kdy čekáme na rozuzlení, kdo nebo co je tím, na co se nesmíme podívat, čekáme, jak dopadne cesta za lepší budoucností a je to čekání velmi depresivní. Na některé otázky ale nedostaneme v závěru odpovědi...

dada108
21.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Nejdříve jsem viděla film a teď četla knihu. Rozhodně se to nedá srovnávat, protože jako film to bylo zpracováno perfektně, ale děj byl samozřejmě upraven. Kniha je mnohem syrovější a ukazuje tíhu a dopad na psychiku, když musí být člověk nuceně doma - což jsme si všichni vyzkoušeli, ovšem v příběhu je realita mnohem horší. Kniha má spád je napínavá a zanechává nepříjemný pocit za zády, že by tam mohlo něco stát. Je drsná, ale obejde se bez zbytečných detailních popisů a není vulgární což jsem uvítala. Jako nesmysl mi přišlo krmit psa syrovým masem, když všichni jedli jen konzervované jídlo, kde to syrové maso vzali? Možná je to špatný překlad, ale je to blbost. Jak dlouho by přežily ptáci v papírové krabici? Určitě ne týdny. Jet autem poslepu 5km tam a zpět pro mikrofony, když jsem po porodu - přikládám nějaké poporodní zkratce. Chápu kdyby jí došlo jídlo to je důvod, ale získání mikrofonu mi přišlo absurdní. Taky vykopat 6 hrobů a ty těla tam nějak dostat - nedokážu si to představit, že by to dokázala - nepohřbila ani vlastní sestru. Překvapilo mě, že nešla do jiného domu. Ale závěr knihy byl strhující a za to dávám 4 hvězdy.

VA_Krtek
29.04.2023 4 z 5

Filmovej bird box je fajn, kniha je ale samozřejmě lepší. Děj plyne pomalu ale nenudí. Jako když jdeš poslepu přes dvorek. Taky nespěcháš a vnímáš spoustu jiných vjemů.