Radunnie Radunnie komentáře u knih

☰ menu

Němý křik Němý křik Angela Marsons

Myslím, že pro příště dám paní Marsons vale. Její literární styl mi vůbec nesedl, nelogičnosti v příběhu jakbysmet. Existuje veliké množství kvalitnějších autorů krimi, thrillerů a detektivek se schopností daleko lépe vystavět atmosféru a náročnějšího čtenáře zaujmout.

03.10.2023 2 z 5


Můj život po životě Můj život po životě Michal Viewegh

Chápu, že pro kapitalisticky smýšlejícího, trochu egocentrického člověka s takřka neomezenými prostředky je jakýkoliv zdravotní problém čárou přes rozpočet. Natož když takového nadčlověka postihne prasklá aorta!
Nechci soudit, s ničím podobným jsem se ve svém životě nesetkala, netuším, jak bych se s nastalou situací smiřovala já (pokud bych měla to štěstí a hrobníkovi utekla). Mám pocit, že pan Viewegh se svými zápisky odhalil, a bohužel nikoliv v nejlepším světle.
Jako terapie mu možná kniha pomohla, na druhou stranu není třeba přece vydávat cokoliv za jakoukoliv cenu!
Holt jméno Viewegh je značka, stejně jako jeho oblíbený Hugo Boss.

21.08.2023 1 z 5


Normální lidi Normální lidi Sally Rooney

Nezaujalo. Ani samotný příběh, ani po stránce literární. Netuším, co autorka chtěla svou knihou čtenářům sdělit, za mě neslané nemastné, v podstatě zbytečné.

12.07.2023 2 z 5


Máš mě vůbec rád? Máš mě vůbec rád? Fausto Brizzi

Jako tradičně skvělé, zábavné čtení o smutných životních peripetiích. Dokonce i motiv deprese a sebevraždy autor rozebírá natolik vtipně, že se smíchem zalykáte.
Jen ten přerod hlavního hrdiny z psychicky nemocného člověka na super motivovaného, podnikavého jedince mi připadal nedotažený, málo uvěřitelný, stejně jako závěr samotný.

01.07.2023 5 z 5


Hrdinové covidu aneb Mezi laboratoří a vlivem Hrdinové covidu aneb Mezi laboratoří a vlivem Michal Pohludka

Obdivuji zápal, odhodlání a nadšení Dr. Pohludky v době pandemie. Knize jako takové by neuškodila přítomnost spoluautora, zkušeného v písemném projevu. Vyprávění, bezpochyby zajímavé, kazí poměrně značné množství překlepů a slovních spojení, typických pro hovorovou češtinu.

27.05.2023 3 z 5


100 dní štěstí 100 dní štěstí Fausto Brizzi

(SPOILER) Velmi emotivní příběh, vyprávěný s nepřekonatelným vtipem a nadsázkou. Obsahuje množství zajímavých postřehů a moudrých bonmotů, které jistě stojí za zapamatování.
O to víc, že autor zprvu sází na humornou strunu, vyznívá pochmurněji osud hlavního hrdiny v několika posledních dnech jeho života.
Zvláště rozhovor mezi Luciem a jeho přáteli, kteří se dozví, že by raději své poslední týdny trávil se svou rodinou místo výletu po Evropě v jejich společnosti, pro mě byl po všech vtípcích a legráckách studenou sprchou, ačkoliv měl Lucio k takovému postoji ve své situaci plné právo.
Trochu hollywoodsky na mě působila scéna v kostele s nápadem ohledně obnovení manželského slibu, která odvedla pozornost od hlavní dějové linky, pro mě trochu nešťastným směrem.
Některým tématům se mohl autor věnovat trochu hlouběji, například niterným Luciovým pocitům, jeho obavám, strachu, myšlenkovým pochodům, fyzickým i psychickým změnám, které nástup vážné nemoci provází. Chápu, autor se snaží tragickou stránku příběhu odlehčit, nicméně už jen to, že si vlastní děti nepovšimnou jakékoliv změny na fyzickém vzhledu člověka, umírajícího na rakovinu, je zvláštní.
Napadá mě několik dalších otázek, v knize nedostatečně vysvětlených, například jak Lucio dospěl k rozhodnutí podrobit se eutanázii a co vlastně tomuto finálnímu aktu předcházelo? Z příběhu jsem získala pocit, jako kdyby asistovanou sebevraždu mohl absolvovat každý těžce nemocný člověk, který zrovna projíždí Švýcarskem, přitom ve skutečnosti jde o velice zdlouhavý a náročný proces, a zdaleka ne každému žadateli je umožněn.
Nicméně navzdory určitým výhradám v ději přiznávám, slzela jsem jako krokodýl a už se těším na další páně Brizziho knihu!

29.04.2023 5 z 5


Všechno nejlepší, Anno Všechno nejlepší, Anno Petra Jirglová

Anna musela mít charisma a krásu Brigitte Bardot, jinak si nedokážu vysvětlit zájem všech chlapů o ni. Ufňukané, negativní, třicetileté (pardon, Aničko, 29leté) cosi by v reálném světě spíš každého chlapa odradilo.
Některé vtípky a komentáře jsou vcelku povedené, já ale čekala příběhy přímo ze života. Takhle to vypadá, že Anička zvládá hned po příletu angličtinu na výbornou, ani řízení auta vlevo jí nedělá žádné potíže. Přitom každý, kdo v Anglii žil a pracoval, dobře ví, že o historky a zajímavé zkušenosti v této oblasti není nouze.
Závěr je hoden červené knihovny, sentimentální a vykonstruovaný až hanba, jen polít růžovou čokoládou.
Kladně hodnotím obálku, je vtipná.

20.10.2021 2 z 5


Tři minuty do soudného dne Tři minuty do soudného dne Joe Navarro

Souboj dvou geniálních mozků a svědectví z přímé linie o jednom netradičním způsobu vyšetřování největší špionážní aféry historie. Aneb jak lze lidským přístupem, charismatem a bedlivým pozorováním dosáhnout v profesi životního úspěchu, a to všem možným překážkám a nezdarům navzdory.
Pobavily jak vtipné, hodnotící komentáře na adresu pozorovaného subjektu, tak i situace v prostředí FBI.
Trochu zklamala absence zmínky v Poděkování Lucianě, bývalé manželce, která byla v oné době pro autora tou největší oporou.

28.09.2021 5 z 5


Kdo zabil Palomina Molera? Kdo zabil Palomina Molera? Mario Vargas Llosa

Napínavý, brutální příběh, ze kterého horká, drsná atmosféra jen odkapává. Trochu připomíná díky výskytu rázovitých postav a strohých dialogů mix knih Tahle země není pro starý a Komu zvoní hrana. Chválím také autorovu schopnost v nejlepším vyprávění ukončit.

13.09.2021 5 z 5


Divoké kosti Divoké kosti Kathy Reichs

Námět vypadal velmi zajímavě, bohužel, jak jsem zjistila posléze, se jedná o knihu s téměř nulovým napětím a gradací. Autorka nezapře, že se v soudní antropologii pohybuje jako ryba ve vodě, nicméně změť jmen, cizích názvů a samotná vysvětlující pointa v závěru na kvalitě příběhu pro bězného čtenáře dvakrát nepřidá. Závěr je už úplně přitažený za vlasy. Ráda bych si přečetla od paní Reichs odbornou knihu, na kvalitní autorku detektivek jí přece jen něco schází.

31.08.2021 4 z 5


Mámino poslední objetí: Co nám emoce zvířat prozrazují o nás samých Mámino poslední objetí: Co nám emoce zvířat prozrazují o nás samých Frans de Waal

Výborná kniha, zdaleka nejen o chování lidoopů. Laického čtenáře možná odradí množství odborných výrazů, které rozhodně ne každý rozkličuje ihned po prvním přečtení. Práce pana de Waala je nicméně fascinující, plná zajímavých informací a postřehů.

24.08.2021 5 z 5


Anna Boleynová – Králova posedlost Anna Boleynová – Králova posedlost Alison Weir

Krásná kniha o nepříliš krásném historickém období - jako kdyby autorka působila na dvoře samotné hrdinky, natolik byly rozhovory postav přesvědčivé! I když mnohdy s Annou nebylo při nejlepší vůli možné sympatizovat, její krutý osud bych nepřála nikomu, snad ani jejímu exmanželovi:-)!
Doporučuji si čtení rozšířit i o autorčiny Poznámky v závěru knihy.

10.08.2021 5 z 5


Alex Alex Pierre Lemaitre

No, asi tak... nebýt kapitoly III, hodnotím jako odpad.
Styl autorova psaní mi vůbec nesedl, místy připomínal nevkusnou červenou knihovnu a než by mi z některých scén naskakovala husí kůže, to spíš jsem nevyšla z údivu, co všechno jeden člověk nevymyslí?!
Poslední kapitola laťku svým rozuzlením nepatrně nadzvedla, i přesto panu autorovi vzkazuji: Adieu!

01.07.2021 1 z 5


Komu zvoní hrana Komu zvoní hrana Ernest Hemingway

Dočetla jsem, ale byla to lopota! Netvrdím, že zdánlivě nekonečné dialogy byly zbytečné, určitě měly svůj význam. Nicméně daleko zajímavější byly vzpomínky hrdinů a Robertovy vnitřní monology. Závěrečná akce byla napínavá, díky barvitému popisu prostředí a jednotlivých scén má čtenář pocit, jakoby byl přímo v centru dění. Závěr samotný byl pro mě třešničkou na dortu, jen si nejsem jistá, jestli jsem neronila slzy radostí, že jsem konečně na konci...
Panu Hemingwayovi dám určitě ještě šanci - jeho nejrozsáhlejší román mám za sebou, tak teď už to půjde jako po másle:-).

09.05.2021 4 z 5


Tichá dohoda Tichá dohoda Elia Kazan

Zpočátku jsem byla nadšená stylem autorova vyprávění. Po prvních několika stranách jsem se těšila z toho, že v ruce držím knížku s nejzajímavějším začátkem příběhu. Dokonce ani počet stran mě od čtení dostatečně neodradil, ba právě naopak!
Pak ale postavy začaly jednat, a bylo vymalováno. Nedokázala jsem pochopit jejich smýšlení a jednání, a to už se věkově pohybuji ve stejné věkové hranici. Asi sebe ani svůj způsob života tolik jako oni neřeším, natož abych problémy řešila fyzickým násilím. Nedokázala jsem se začíst, některé dialogy mi připadaly neskutečně zdlouhavé, nikam nesměřující. Jako kdybych držela v ruce filmový scénář.
Díky autorově způsobu psaní a krátkým větám jsem dočetla do konce, ale vlastně už si ani nepamatuji, jaký ten konec byl.

05.02.2021 3 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Malého prince jsem četla kdysi na střední škole a po zaklapnutí knížky jsem si říkala: "dobrý, no, a proč jsou z toho lidi tak vedle?!"
Teď, kdy mi táhne na čtyřicítku, teprve začínám oceňovat její křehkou krásu a moudrost. Malý princ není pohádka, je to krásný, dojemný příběh, který ocení všichni, kteří si v životě něco prožili.

03.01.2021 5 z 5


Tekutý písek Tekutý písek Malin Persson Giolito

Takový lepší průměr. Dobrý nápad, celkem zajímavá zápletka, provedení už poněkud slabší. Vrcholně nesympatičtí hrdinové, do jejichž psychologie nebylo možno proniknout, natož jim fandit, atmosféra navíc podpořena jakýmsi pseudoluxusem, který na vás zírá téměř z každé věty. Začátek přitom vypadal slibně, zaujala i kapitola, ve které Maja vysvětluje, co se vlastně ve třídě odehrálo, zbytek místy připomínal články ze starého dobrého Bravíčka. Znám hned několik autorů, kteří by se s podobnou látkou popasovali o mnoho lépe.

23.12.2020 3 z 5


Faktor Churchill Faktor Churchill Boris Johnson

Fascinující člověk, ten pan Churchill! Za svého života dokázal víc než řada významných státníků dohromady, navíc s talentem na několika frontách.
A pan Johnson psát umí. A pan Johnson zbožňuje pana Churchilla. Má o něm dokonce takový přehled, že se čtenář musí ptát, kde k takovým informacím přišel?! Skvělá kniha pana Johnsona, čtivá, místy humorná, plná zajímavých informací. Víte například, že pan Churchill za svého života přečetl více než 5000 knih? Naprosto neuvěřitelné, když si představíme jeho neustávající pracovní vytížení!
Trochu méně obhajoby skutků pana Churchilla a řekla bych, že pan autor vytvořil dokonalé dílo.
Nesmím zapomenout vyzdvihnout skvělý překlad a absenci pravopisných chyb, to se dnes v knížkách jen tak nevidí!

21.11.2020 5 z 5


Outsider Outsider Stephen King

Po přečtení několika prvních kapitol jsem se nemohla odtrhnout, kniha slibovala vše, co by měla správná detektivka splňovat - napětí, které by se dalo krájet, šílená vražda. Do doby, kdy se nic moc nového neděje a čtenář je postupně vtahován do tísnivé atmosféry, je pan King mistrem svého řemesla.
Jakmile se ale na scéně objeví Holly a začne se diskutovat, řečnit, plánovat a zase diskutovat, sem tam nějaká napínavá, nereálná akcička, veškerá dosavadní snaha páně Kinga o mistrovský počin jde k šípku. Takhle praštěný, za vlasy přitažený závěr jsem si ani ve snu představit nedokázala! A přitom bych si tak ráda od autora přečetla kvalitní detektivku, tentokrát pro změnu s racionálním rozuzlením!
Jedno se ale panu Kingovi upřít nedá, jeho talent pro nástin atmosféry a nezaměnitelný literární styl.

04.11.2020 3 z 5


Lovec duší Lovec duší John Edward Douglas

Po zhlédnutí seriálu Mindhunter jsem čekala cosi trochu jiného, a to především detailnější informace o jednotlivých případech a pachatelích samotných z pera člověka nejpovolanějšího. Takto se jedná o sondu do života jednoho mimořádně úspěšného agenta ve formě místy až humoristického románu.

16.10.2020 4 z 5