Naďa2411 Naďa2411 komentáře u knih

☰ menu

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

"Ty jsi nečetla Harryho Pottera? " Mi řekl můj kamarád. "Ne, nepodlehla jsem tlaku". A pak ....nyní v dospělém věku, jsem si cíleně vyhledala tuto aknihu. Zázrak. Vracím se do dětských let, protože Harry Potter mé děti jaksi nezajímal, tak jsem až nyní řekla, jdu do toho...
Harry Potter se dozvídá o světě svých zesnulých rodičů, maminka nejlepší čarodějka a tatínek nelepší kouzelník. A Kámen Mudrců? Téma prvního dílu. Děkuji autorko, vrátila jsem se vizuálně do dětských let..... Nikdy není pozdě poznat tuto čarodějnickou knihu. Určitě budu pokračovat v dalším pokračování ve škole v Bradavicích v udílení kladných a záporných bodů.

24.04.2024 5 z 5


Návrat čistých radostí Návrat čistých radostí Jan Šmíd

První díl se mi velmi líbil, druhý díl v této sérii je o něco slabší. Nat svou starou "fordku" vyměnil za nový vůz a stále prodává zboží u příležitosti pro každého. V tomto díle se oženil a narodí se mu dcera Evelynka. Po zamilovanosti nastává životní zklamání a jistá životní rozhodnutí. Spisovatel ubral Natovi to pravé otcovství a přidělil mu osud žití v divočině, kde více popisuje krásy přírody Kanady. I zde vystupují zvířátka, ale lvice Eileen z prvního dílu mi byla více milejší. I tak se mi akniha líbila a doporučuji jako humornou oddychovku.

22.04.2024 3 z 5


Červená nit osudu Červená nit osudu Mirka Skočílková

Má první kniha od současné spisovatelky a nebude určitě poslední. Děj se odvíjí v současné době tady a teď, takže mi obsahově pěkně sedla. Hlavní osoba mladá maminka Andrejka mi byla velmi sympatická, možná i proto, že její osud byl a je podobný mému. Máme dokonce i společné záliby. Autorku si přidávám do mých oblíbených. Kniha mne zaujala velmi pěknou obálkou.
Jsem ráda, že spisovatelka dala velké bojovnici Andrejce po mnoho životních kopanců další pozitivní šance.

20.04.2024 5 z 5


Škvár Škvár Charles Bukowski

Detektivní akniha prolezlá sexem, vulgárními výrazy, dobrými úsměvnými hláškami. Myslím si, že autorův styl nebude všem vyhovovat, za mne průměr.

16.04.2024 3 z 5


Tajemství křišťálové jeskyně Tajemství křišťálové jeskyně Lubomír Jaroš

Krásná dobrodružná akniha z Lužických hor, kde děti - sourozenci najdou v propasti desku, na které je zobrazen ploutvonožec - místo uší má žábry. Do propasti děti zjistí, že se dá projít i s lodí a letní dobrodružství začíná....
Mám ráda knihy s podobným tématem, připomíná mi to mé dětství, kdy jsme trávili veškerý čas a objevovali s partou dosud neobjevené, jako v této knize.
Již mám s autorem čtenářské zkušenosti a opět mě nezklamal. Doporučuji dnešní mládeži.

11.04.2024


Co jsme to tátovi provedli Co jsme to tátovi provedli Roy Lewis

Velmi moc jsem se pobavila aknihou, ve které vystupují postavy předků z pleistocénu, které se dorozumívají zvuky i slovy. Otec předává svým synům moudra o tlupě, rodině, obydlí a stravě. Na příběhu je vidět postupné všehozdokonalování, oddychový příběh.

10.04.2024


Dávám tomu rok Dávám tomu rok Helen Whitaker

V knize se řeší odpověď na otázku na obálce: " Měla by zůstat, nebo odejít?" Jak název knihy napovídá, Iris dává šanci Adamovi, při zjištění nevěry jeden rok, kdy se oba snaží najít terapií v poradně pomocnou pomyslnou ruku, společnou cestu, uzdravení rozbitého vztahu. Čekala jsem od děje více, častější rozboru při účasti s poradkyní, více následné pomocí. Zradná nevěra se děje a dít bude, ono je taky důležité v jakém časovém úseku v manželství ulítne, a proto mně bylo Iris velmi líto, autorka jí v knize nešetřila a přikládala jí postupně na bedra další životní polínka. Konec předvídatelný useknutý.

10.04.2024 3 z 5


Myšlením k bohatství Myšlením k bohatství Napoleon Hill

"Snít o bohatství může každý" Myšlenky, přání, touhy to je cesta k bohatství? Nic proti autorovi, ale tato seberozvojová kniha je určena pro pár vyvolených, kterým spadne bohatsví do klína bez vlastního přičinění a pak z toho těží, to je můj názor. Tito lidé mají velmi komunikativní a přesvědčovací metody, chceš zbohatnout? Kup si ..... vše je něco za něco. Toto dílo nespadá do mých vyhledávaných knih, jako akniha mě k něčemu a ničemu nepřesvědčila.

05.04.2024 odpad!


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Paul Remark

Povinná četba z dob, kdy jsme měli toto dílo k maturitě. Román z období 1. světové války jsem si připomněla v aknize. Pojednává o ztraceném mládí mladých ještě ne 20-tiletých lidí, kteří byli vysláni do války. Příběh podle skutečných událostí, který je i dnes aktuální.
Pro tuto knihu jsou typická slova: zákopy, bomby, palby, kryty, nedostatek spánku, hlad, vši, krysy, plyn, vrhače plamenů, střely, záblesky, exploze, miny, hromadné hroby, fontány bláta a železa......TMA.
Autor autenticky popisuje pocity vojáků, smutný skutečný příběh, ze kterého mrazí po dlouhá léta. Dílo nelze číst najednou, jsem vždy smutná z těchto knih, pokaždé jsem měla pocit, že jsem v popisovaných místech, kde se jen čeká.....

04.04.2024 5 z 5


Síla mysli -  Jak se naučit pracovat se svým vědomím a podvědomím Síla mysli - Jak se naučit pracovat se svým vědomím a podvědomím John Kehoe

Kniha má velmi pěknou obálku. Je určena pro ty, kteří chtějí změnit způsob myšlení, způsob uvažování. Základem všech těchto seberozvojových knih, které slibují, jak posílit své sebevědomí, je mít se rád, správně si přát a umět odpouštět a přijímat, to co se stalo. Tato četba je poslední dobou doporučená a moderní, protože jsme neustále pod silným tlakem, stresem, který ovlivňuje hlavně naše zdraví, vztahy v rodině, v zaměstnání. Je na každém z nás, jak jsme silní, jak jsme ovlivněny výchovou rodičů, dobou a systémem. Za mě kniha průměr, protože já osobně se více přikláním k přírodě, sportu tj. má duševní hygiena, v nich si já vědomě i podvědomě posiluji a zvyšuji své sebevědomí.

01.04.2024 3 z 5


Nedotknutelný: Příběh zloděje z Indie Nedotknutelný: Příběh zloděje z Indie Monika Wurm

Kniha má dvě dějové linky, které nás seznamují s osudem dvou mladých lidí. Ráhul pochazi z Indie a patří do té nejchudší vrstvy tzv. nedotnutelných. Živí se krádeží, pro své společenské postavení se mu nedaří nalézt zaměstnání. Julie žije s matkou a chce změnit dosavadní způsob života.
Rahul se ocitá ve firmě, která se přes internet živí finančními podvody. I Julie využila nabídky přes internet, když hledá s matkou uplatnění v zaměstnání, aby si vydělaly na živobytí. Přiznám se, že knihu jsem musela hodně krát odložit, protože tolik utrpení, násilí, co zažívají obě osoby bylo někdy na mne až moc. Dokonce jsem přemýšlela, že už s knihou skončím pro ten veškerý hnus, ale lákalo mne, jak dopadne příběh, ve které obálka knihy nabízí otázku: " Přinese jim osudové setkání štěstí?"
Vadila mi naivita u ubou hlavních postav, kterou jim neustále spisovatelka dávala dennodenně jako zákusek ke snídani, a pak z ní čerpali celý den. Při každé přečtené kapitole jsem se ptala, " Proč je autorka na své vymyšlené postavy zlá a dává jim do vínku jen pocit viny, pocit nicoty a prázdnoty, že si hrdinové sahají až na nejhlubší dno . "
Je pro mě nepochopitelné, kam až sahá lidská krutost v zemích, kde ještě vládne otroctví nebo stále neukojená touha po penězích, kde člověk nemá žádnou hodnotu. Velmi smutný děj misty až mi připadalo, že spisovatelka s tou krutostí to opravdu přehnala.
Myslím si, že autorka v příběhu dávala až moc zbytečně veškerá trauma oběma lidem jak psychická tak i fyzická a tím pádem může mnoho čtenářů hlavně u žen odradit ve čtení a celkovém hodnocení. Jak vidím v komentářích již u takoví jsou. I já jsem ke konci už hodně přeskakovala, moje city už to nedávaly.

29.03.2024 3 z 5


Hubený nás nedostanou Hubený nás nedostanou Richard Skolek

Autor mě prostě baví, již má čtvrtá akniha, která mě opět svými vtipy, nápady ve sbírce fejetonů zbarvila tyto šedivé dny. Určitě doporučuji.

28.03.2024 5 z 5


Templáři Templáři Ernst Sommer

Mám ráda historické knihy, tato akniha mi připomněla velmi smutné období Templářů a to jejich zrušení řádu. Autor věrohodně popisuje příběh, který vychází ze skutečnosti z období vlády francouzského krále Filipa IV. Sličného.
Spisovatel velmi podrobně popisuje jejich zánik. Králi se hodí naše české přísloví: "Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde."
Líbilo se mi.

25.03.2024 5 z 5


Letadlová loď Letadlová loď Patrick Robinson

(SPOILER) Katastrofický román, kde je zničena americká loď se mi líbil, i když někdy byl místy moc technický asi nebude vhodný pro všechny ženy. Hlavním tématem je rozbor a imitace všech scénářů, jak k této události mohlo dojít. Nabízejí se tři možnosti: výbuch na lodi, sabotáž nebo odpálení torpidla s jadernou hlavicí z malé nehlučné ponorky. Je sestaven tým, který musí urychleně zjistit, jaká země skrývá možného teroristu, kdo je nepřítelem Ameriky, kdo je schopen zabít přes 6.000 lidí? Akniha patří podle popisku do budoucnosti, ale pozor.....tyto knihy moc nevyhledávám, podle mne dávají tak trochu i návod k realizaci. Překvapilo mne, jak spisovatel precizně a velmi dopodrobna popisuje rozbor sledů událostí po výbuchu.

24.03.2024 4 z 5


Vlk Vlk Samuel Bjørk (p)

(SPOILER) Tady pan spisovatel spustil velkou fantazii. Šéfovi Muchovi, který má vždy 100% výsledek při vyšetřování je přidělena dosud studentka policejní akademie Mia. Dobře, ale že díky ní se zjistí plno stop a důkazů? Pak jí autor při zásahu nechá zranit, i když ještě nemá ani podepsanou pracovní smlouvu. Autor se dopustil plno chyb z reálného pracovního bezpečnostního pohledu. Je to tak trochu mysteriózní příběh, kdy se hledá vrah dvou chlapců, stejný příběh, který se odehrál před osmi lety . Za mě průměr vadil mi konec.

23.03.2024 3 z 5


Žádné stopy Žádné stopy Frederick Forsyth

Deset povídek obsahuje akniha, která byla velmi oddychová, některé byly lepší, za mne kniha průměr. Nejvíce se mi líbila povídka, která má shodný název jako kniha tzn. Žádné stopy, pak Pečlivý člověk. Povídky jsou vhodné před večerním usínání, jsou krátké, některé i úsměvné.

19.03.2024 3 z 5


Pohádka o staré tramvaji Pohádka o staré tramvaji Ota Hofman

Knížka pro malé děti, kteří si už umí číst a nebo pro dospělé ke čtení pro malé na dobrou noc. Malý František má svůj svět, ve kterém ožívá vyřazená tramvaj. Hezké počteníčko.

16.03.2024 4 z 5


Podivné svědectví Václava Korce Podivné svědectví Václava Korce Lubomír Jaroš

Další čtenářská zkušenost s tímto autorem, který má u mne zatím křivku paraboly nahoru a dolů. Toto dílo patří tak uprostřed. V aknize jsem si připomněla skautský svět v době, která je již v paměti starší generace. Vizuálně jsem se vrátila do této doby díky mysteriózní postavě napůl v duchovní a tělesné existenci. Děj je z mého oblíbeného okolí u Bezdězu a Liberce. No nedivím se, že není moc tato kniha čtivá.

16.03.2024 3 z 5


Sluha dvou pánů Sluha dvou pánů Carlo Goldoni

(SPOILER) Na mne to bylo moc zmatené, pořád jsem si pletla postavy, takže některé souvislosti mi unikaly. Hlavní postavou je Truffaldino - sluha dvou pánů, byl tak přihlouplý a zároveň mazaný. Beatrice to byla tedy velmi kurážná žena. Dílo v aknize je pro mne průměrné. Asi si dám závazek, jít na toto představení do divadla, třeba lépe pochopím.

15.03.2024 3 z 5


Odkaz Odkaz Nina Wähä

Ne, ne takováto zvrhlost si nezaslouží, abych se k tomuto rozepisovat. Fuj....

14.03.2024 odpad!