Naďa2411 Online Naďa2411 diskuze u autorů

☰ menu

Alice Munro

Ve věku 92 let zemřela kanadská spisovatelka a nositelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munroová. Oznámil to s odkazem na rodinu kanadský deník The Globe and Mail s tím, že spisovatelka, která nejméně 12 let trpěla demencí, skonala v pečovatelském domě v Ontariu. Přežily ji dcery Sheila, Jenny a Andrea.

14.05.2024


Petr Hapka

Hudební skladatel a zpěvák Petr Hapka by se 13. května dožil osmdesáti let. V dubnu se v pražském Kongresovém centru odehrál vzpomínkový koncert na něj. Záznam z něho odvysílá Česká televize, přičemž na tom, aby měl při vysílání kvalitní zvuk, momentálně pracuje Michal Pekárek. Je k tomu nejpovolanější. Tento dnes dvaapadesátiletý zvukový inženýr a producent spolupracoval s Hapkou od svých jednadvaceti let.

13.05.2024


Petra Soukupová

Spisovatelku a scénáristku Petru Soukupovou můžeme znát díky její knize Zmizet, která se na začátku milénia nebála rozebírat rodinné vztahy prostřednictvím dětského hrdiny a jeho traumat.

13.05.2024


Jaroslav Dušek

Přes třicet let nebyl u doktora a nespolkl ani jeden prášek. Léčí ho půst, během kterého téměř měsíc nejí. Jaroslav Dušek už přestává být znám jako herec, ale spíš jako člověk, který si žije po svém.
Jen před několika dny oslavil herec Jaroslav Dušek třiašedesáté narozeniny. Ačkoli se snaží žít tak trochu mimo systém, i tak je jeho součástí. Jeho výroky a alternativní způsob života je pro mnohé zajímavý. Stal se z něj člověk, který ale dělí veřejnost - jedni se těší na každý jeho rozhovor, jiní mu nemohou přijít na jméno.
Jaroslav Dušek před časem přiznal, že u lékaře byl naposledy v roce 1991. Pak se poprvé prošel po žhavých uhlících a něco se v něm zlomilo. Zjistil, že klasickou medicínu k životu nepotřebuje.
Je jasné, že Jaroslav Dušek je takhle jednoduše spokojený. A spoustu lidí baví o tom číst. Začíná se tak možná trochu zapomínat, jak skvělý herec to je. Asi nejvíce ho proslavila role Saši Mašlaňa ve filmu Pelíšky. Vynikající je ale také na prknech, které znamenají svět. Jeho divadelní představení Čtyři dohody se dodnes pravidelně hraje v pražském Klubu Lávka.
Herectví ho bavilo už od dětských let. Věděli jste ale, že se až do roku 1989 živil úplně jinak? Nejdéle byl topičem a v snad ve všech druzích kotelen, od koksové až po plynovou. Rovněž byl také vodárenským dělníkem, uklízečem, myčem oken a nočním strážným.

09.05.2024


Lars Kepler

Alex Ahndoril je pseudonym za nímž se skrývá manželská dvojce Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril, které můžete znát jakou autora severské krimi. Jsou prohlášeni za nejprodávanější autory desetiletí.

07.05.2024


Joanne Rowling

Už po šesté přichází Robert Galbraith, tedy literární alter ego autorky populárního Harryho Pottera J. K. Rowlingové, s novým detektivním příběhem. Autorka si zvolila tento pseudonym před několika lety, aby pod ním psala a vydávala krimi příběhy. A nutno čestně přiznat, že vydařené a úspěšné.

07.05.2024


Petra Špindlerová

Herečka Petra Špindlerová: Jsem ráda za to, kolik mi je let. Nechtěla bych teď dospívat.
Herečka Petra Špindlerová patří k lidem, s nimiž se můžete bavit hodiny. Nejen o seriálech, divadle a reklamách, modelingu, ale také o moderní době, józe, Indii nebo Itálii. Právě tam si před časem koupila zahradu. Je plná citronů, oliv a pomerančů. „Nejkrásnější je v ní sedět s kafem a s knihou,“ říká.

06.05.2024


Vladimír Boudník

Letošní tuzemské kulturní jaro bylo mimo jiné ve znamení nedožitých stých narozenin výtvarníka Vladimíra Boudníka. Tvůrce, který předčasně zemřel na konci roku 1968, byl připomenut řadou textů i rozhlasovými pořady. V neposlední řadě vyšla monografie, kterou sestavila historička umění Eva Čapková.

06.05.2024


Jiřina Bohdalová

Dnes slaví narozeniny legendární herečka a vyjímečná dáma paní Jiřina Bohdalová.

03.05.2024


Petr Janda

2.5. se narodil český rockový zpěvák, kytarista a skladatel Petr Janda. Je dlouholetým frontmanem skupiny Olympic, pro kterou složil mnoho krásných hitů. Patří mezi jednu z největších legend v historii české hudební scény.

03.05.2024


Jiří Nekvasil

Režisér Jiří Nekvasil: Ke Smetanovu dílu cítím obdiv.
Připravit kompletní provedení všech dokončených osmi oper Bedřicha Smetany v Roce české hudby 2024 je projekt, který zaslouží pozornost a ocenění. Troufli si na něj v ostravském Národním divadle moravskoslezském (NDM), a to ve vlastních inscenacích. Poprvé ho uvedli v prvním březnovém týdnu ke dvoustému výročí Smetanova narození. Druhý cyklus začne 4. května a skončí 12. května, v den sto čtyřicátého výročí Smetanova úmrtí. Projekt vzbudil ohlas nejen u nás, ale i v zahraničí. U jeho zrodu i realizace stál po deset let ředitel NDM, režisér Jiří Nekvasil.

02.05.2024


Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel americký spisovatel a scenárista Paul Auster, který napsal trojici příběhů známou jako Newyorská trilogie, román Muž ve tmě nebo scénář k filmu Smoke. Informuje o tom americký list The New York Times (NYT), podle něhož Auster zemřel v úterý večer 1.5. ve svém domě v Brooklynu na komplikace spojené s rakovinou plic.

02.05.2024


Jan Pirk

Beseda s prof. MUDr. Janem Pirkem, DrSc., kterou doprovodí lidová muzika Dudáci ze Strakonic se uskuteční v pátek 17. května 2024 v 19. hod v Divadle Mnichovo Hradiště na téma: "Srdce má každý".

01.05.2024


Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek, výrazná osobnost občanských demokratů. Zahájil svou politickou kariéru v Občanském fóru, byl i místopředsedou federální vlády Jana Stráského. Zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

01.05.2024


Martina Skala

Odmala výtvarničila. Snila o tom, že bude profesionální žokejkou, nakonec emigrovala do Francie, roky dělala u filmu, pro Miloše Formana a Romana Polanského. To, jak se stát Češkou, zase radila Juliette Binoche. „Považuju se za malířku na koni,“ říká Martina Skala, žena mnoha talentů, která má doma rovněž literární cenu Magnesii Literu a ráda žije s indiány.

29.04.2024


Jana Pokorná

Zní to jako příběh hollywoodského filmu. Zootechnička Jana Pokorná se ze dne na den stala favoritkou a později i finalistkou televizního pořadu Peče celá země. Dnes je uznávanou cukrářkou, autorkou kuchařky a lektorkou kurzů ve vyhlášeném studiu HF Pastry Academy. Náhodu ani zázrak za tím však nehledejte, za vším stojí její neutuchající píle.

25.04.2024


Ivan Mládek

Lenka Hraj v devadesátých letech vystupovala v zábavních pořadech devadesátých let jako naivní a natvrdlá obrýlená šprtka. Diváci ale netuší, že tato herečka dříve chtěla studovat medicínu. Plán jí však „překazil“ humorista Ivan Mládek, díky kterému nastartovala svou kariéru hudebnice, zpěvačky a komičky. Vystupovala například v jeho zábavném televizním soutěžním pořadu Čundrcountryshow, v Silvestru 1998, Country estrádě. Dále také TV sitkomech Ivana Mládka s názvy Cyranův ostrov a Noha 22. Je také dlouholetou členkou Banjo Bandu Ivana Mládka.

25.04.2024


Dagmar Havlová

Dagmar Havlová pohubla, přesto se chlubí tváří bez vrásek. Růžová rtěnka a trendy brýle z ní dělají moderní babičku.
Bývalá první dáma Dagmar Havlová má zřejmě elixír mládí. V jednasedmdesáti letech vypadá výborně. Dokonce lze říci, že vdova po prezidentovi Václavu Havlovi vypadá lépe »v civilu« než na společenských událostech. Jakási rozevlátost a lehkost Dagmar Havlové sluší. Nejnověji se na sociální síti pochlubila selfíčky z auta, kde vypadá neuvěřitelně mladistvě. Herečka poté připojila i snímek celé postavy, který mnohé její fanoušky zarazil. Vypadá to, že v poslední době hodně pohubla – může jít ale o úhel, ze kterého byla Havlová vyfocena. Pro ŽivotvČesku.cz zhodnotil její mladistvý vzhled stylista Kája Pavlíček.

25.04.2024


Miroslav Donutil

Hvězdná herecká kariéra, zájem žen, hlavní role a do posledního místa vyprodaná one man show. To je jedna část života úžasného Miroslava Donutila. Pak jsou tady ale ještě další, temnější dny, kdy se herec potýkal s útoky těžké nemoci, která jej mohla přivést až na samý konec života.
O těžké nemoci, která jeho život změnila k nepoznání, věděl Miroslav Donutil už od svých osmnácti let. Mnozí se domnívají, že jde o epilepsii, on sám to ale nepotvrzuje. Pokud by tomu tak bylo, patrně by nemohl hrát s takovým nasazením, jak jej známe. Přesto nebylo daleko k tomu, aby se mu podivné záchvaty staly osudnými, jak zmiňuje i pořad České televize.

25.04.2024


Josef Laufer

Dcera Josefa Laufera promluvila: Nebyl na přístrojích. Bojoval statečně, ale slábl.
Josef Laufer, který byl hospitalizován na oddělení dlouhodobé intenzivní péče v pražském Motole, podle dcery Ester zemřel přirozenou cestou na srdeční zástavu. „Čtyři roky byl v kómatu, ze kterého se neprobral. Byl to vegetativní stav. Nebyl na přístrojích, ale neprobral se k vědomí. V každém případě nebyl v umělém spánku. Tatínek bojoval statečně. Ale postupně slábl. Vyhrát to nemohl, takže jsem ráda, že už to nemusí dál podstupovat. A já se s tím časem vyrovnám. I když mi zemřel táta a na to se nikdy nedá připravit,“ uvedla Ester na webu eXtra.cz.

25.04.2024