Nedotknutelný: Příběh zloděje z Indie

Nedotknutelný: Příběh zloděje z Indie https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477331/bmid_nedotknutelny-pribeh-zlodeja-z-indi-gqy-477331.jpg 4 38 15

Ráhul, mladík z indické Bombaje, se živí čištěním veřejných toalet a příležitostným okrádáním turistů. Je příslušníkem nejnižší společenské kasty nedotknutelných a život pro něj nemá smysl. S Julijou, naivní a chudou dívkou z Ukrajiny, se život nemazlí. Přesto se rozhodne vzepřít svému údělu a odjede hledat štěstí do ciziny. Místo vytouženého klidného života ale nalézá jen lidskou chamtivost, opovržení a krutost. Co všechno zvládnou dva mladí lidé vytrpět, než se jejich osudy spojí a propletou? A přinese jim vůbec toto osudové setkání štěstí? Tragicko-romantický příběh o ztrátách, bezhlavé odvaze, bezedné naději a čiré lásce. Kniha, která vás naučí vnímat život jinak.... celý text

Přidat komentář

Naďa2411
29.03.2024 3 z 5

Kniha má dvě dějové linky, které nás seznamují s osudem dvou mladých lidí. Ráhul pochazi z Indie a patří do té nejchudší vrstvy tzv. nedotnutelných. Živí se krádeží, pro své společenské postavení se mu nedaří nalézt zaměstnání. Julie žije s matkou a chce změnit dosavadní způsob života.
Rahul se ocitá ve firmě, která se přes internet živí finančními podvody. I Julie využila nabídky přes internet, když hledá s matkou uplatnění v zaměstnání, aby si vydělaly na živobytí. Přiznám se, že knihu jsem musela hodně krát odložit, protože tolik utrpení, násilí, co zažívají obě osoby bylo někdy na mne až moc. Dokonce jsem přemýšlela, že už s knihou skončím pro ten veškerý hnus, ale lákalo mne, jak dopadne příběh, ve které obálka knihy nabízí otázku: " Přinese jim osudové setkání štěstí?"
Vadila mi naivita u ubou hlavních postav, kterou jim neustále spisovatelka dávala dennodenně jako zákusek ke snídani, a pak z ní čerpali celý den. Při každé přečtené kapitole jsem se ptala, " Proč je autorka na své vymyšlené postavy zlá a dává jim do vínku jen pocit viny, pocit nicoty a prázdnoty, že si hrdinové sahají až na nejhlubší dno . "
Je pro mě nepochopitelné, kam až sahá lidská krutost v zemích, kde ještě vládne otroctví nebo stále neukojená touha po penězích, kde člověk nemá žádnou hodnotu. Velmi smutný děj misty až mi připadalo, že spisovatelka s tou krutostí to opravdu přehnala.
Myslím si, že autorka v příběhu dávala až moc zbytečně veškerá trauma oběma lidem jak psychická tak i fyzická a tím pádem může mnoho čtenářů hlavně u žen odradit ve čtení a celkovém hodnocení. Jak vidím v komentářích již u takoví jsou. I já jsem ke konci už hodně přeskakovala, moje city už to nedávaly.

čef
17.03.2024 4 z 5

Nečtou se mi dobře romány o tom, jak někdo trpí. A zde jsou dva a jejich utrpení je veliké, stejně jako jejich ponížení do těch nejspodnějších vrstev společnosti. Osud jim rozdal hodně špatné karty a tak jenom přežívají. Tragická osudná láska je až na tom druhém místě, jinak je to jenom rána za ranou až trochu monotónně. Jistě má tento román na to, aby leckomu otevřel oči nad děsivou skutečností našeho přežraného světa.


zipporah
10.01.2024 1 z 5

Požičala som ju z knižnice pre pekný obal, lebo dakedy treba zvoliť aj tento spôsob výberu... No čakala som romantický príbeh, nie knihu plnú násilia. Vždy bolo, je a bude, čítam veľmi veľa kníh a tie klasické nemajú potrebu slovne sa vyžívať v násilí ako táto či Hra o tróny, tiež som to prestala čítať pre hrubosť. Je to zbytočne ďalšia prijímaná dávka násilia ešte aj v knižnom svete, kto chce, nech si číta, ja to k životu nepotrebujem. Ledva som došla k záveru tejto negatívnej knihy.

tess.de.veles
01.02.2023 1 z 5

Musim rict, ze autorka je docela "Drama Queen!" Hlavni hrdina omdlel vicekrat, nez jeho ekvivalent v zenskem podani ...Casto plakal....takovy citlivka by urcite nevydrzel strastiplnou cestu z Indie do Hamburku....Moc se mi to nelibilo....mene je nekdy vice....!!! Nevim, jestli nekdy jeste sahnu po knize pani Wurm....jestli ano, tak v nejblizsi dobe to asi nebude.....

ave55
08.01.2023 4 z 5

Příběh je čtivě napsaný, ale nereálný, splácaný z příběhů (většinou fiktivních) více lidí. Taková krutější pohádka. O prostitutkách, tak zvaných uklízečkách z Ukrajiny u nás už bylo také hodně napsáno. A o migrujících Indech vědí své naše sousední země.

bábuška
26.12.2022 2 z 5

Jsem ráda, že jsem měla knihu pouze zapůjčenou z knihovny (a doporučenou). Byla jsem zklamaná, ale dočetla jsem. Je zcela možné, že v úplné bídě člověk udělá lecos, ale vždy jde o sílu vůle; vadila mi spousta vulgarit. Plusem je pěkný sloh autorky.

soukroma
03.05.2022 2 z 5

Anotace zaujala, ale kvůli zařazení v žánru a dalším indiciím jsem měla pochybnosti, ... které se zhmotnily hned po pár desítkách stran z obsažného titulu. Pro mne už od začátku nevěrohodné a stylem zcela proti srsti, takže odloženo.

veronika0382
01.03.2022 5 z 5

Toužíte po románu, který vás vtáhne do děje a zacloumá vašimi emocemi tak, že budete otřeseni, zničeni a zároveň rozhořčeni nad tím, co se vlastně může stát i v tomto skutečném světě, ve 21. století, kde se tvrdí, že otroctví není? Nedotknutelný vás vyvede z omylu - moderní otroctví bohužel existuje… Pokud máte rádi knihy, které zacloumají s vašimi emocemi, jsou reálně napsané a zkušenosti postav se dějí i ve skutečném životě, určitě si přečtěte tuto knihu. Je jedna z nejlepších co jsem kdy četla. :-) Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách

prcek19
01.02.2022 2 z 5

Nebýt toho, že nemám ráda nedočtené knihy, tak bych tuto knihu opravdu odložila..byla podle mého názoru zbytečně dlouhá a čím vším si hlavní hrdinové prošli, jen proto, aby to nakonec dopadlo tak, jak dopadlo..musela sem se do čtení opravdu hodně nutit..na této knize je krásně vidět, že všem je těžké se zavděčit, protože podle hodnocení sem si říkala, jak dobrá kniha to bude..ale zase věřím, že na ni díky tomu ději jen tak nezapomenu

zuzana2599
15.12.2021 5 z 5

Někdy jdeme proti vůli vyšší moci, ale nezměníme nic, co je jednou dáno.

Tato jediná věta z románu vlastně charakterizuje děj celého rozsáhlého příběhu. Nádherný, tragicko - romantický příběh, po jehož dočtení jsem chvíli zůstala sedět a musela jsem nechat v sobě doznít všechny ty pocity, emoce, smutky... Musela jsem zpracovat ten výjimečný zážitek, který mi tato kniha přinesla. Nedotknutelný je jako větrná smršť, je neuvěřitelně dojemný, nemůžu ani uvěřit, že ve dvou životech je možné zažít tolik zla, neštěstí, krutosti, tolik ran osudu.
Příběh Ráhula, mladíka z Bombaje a chudé dívky Julije z Ukrajiny mě zasáhl přímo do srdce a také mi trošku otevřel oči. Děkuji autorce Monice Wurm za tento zážitek !

bookcase
28.11.2021 4 z 5

Čte se moc dobře, autorka umí zaujmout, ale taky bych krátila.

PéEm
28.11.2021 3 z 5

Nebylo to špatné, dávám 3,5 hvězdy. Jen mi přišlo, že toho autorka naložila na hlavní hrdiny až moc, což ubíralo na reálnosti.

mysterygirl
21.11.2021 4 z 5

Ze zacatku uzasny drsny pribeh.. Nuti vas cist bez prestani az do konce.. Ale mohl byt minimalne
o 100 stran utrpeni zkraceny

Jurajovamaka
05.02.2021 5 z 5

Za MŇA NAJLEPŠIA KNIHA AKÚ SOM KEDY ČÍTALA ❤
Tak toto bola riadna emocionálna nálož. Potrebovala som ju vstrebávať postupne, aj preto som ju čítala vyše týždňa. Ale poviem vám, po tých hrôzostrašných skutočných príbehoch o holokauste, utečencoch a ich strastiplných osudoch, či po predposlednej knihe od Moniky - Hviezda nad arabským peklom, som si len sťažka dokázala predstaviť, že môže byť niečo viac kruté a zároveň dychberúce aj v dobrom zmysle slova. A Monika ma nešetrila. Naservírovala mi tornádo, ktoré ma rozmetalo. Doslova, viacnásobne. Neexistuje, aby sa jej novinka Nedotknuteľný nedotkla srdca každého čitateľa, ktorý s ňou príde do kontaktu. Aj samotnej duše, aj jej drobných častí, o ktorých sme možno ani nevedeli, že ich máme. Tento príbeh vo mne vyvolal neskutočný hnev, ale aj obrovskú hrdosť. Hanbila som sa za ľudské bytosti, čo všetko dokážu napáchať, ešte k tomu sebe navzájom, no som hrdá na Moniku, že vie pospájať také trpké čiastočky, ťažké osudy a vymodelovať z nich niečo úžasné, priam magické. Narovinu, medzi nami, ja by som to nedala. Uvedomila som si, že hoci Monika pre mňa neprestane byť obrovským vzorom, takéto príbehy by som nevedela dať na papier. Viem, že Monika má precízne naštudované množstvo materiálu, z ktorého čerpala, a ja by som túto fázu, zaoberať sa tým najhorším, čoho je človek schopný, nezvládla bez ujmy. Na to treba žalúdok a... obrovitánsku lásku. Presné tú v sebe Monika má a z jej kníh je to neskutočne cítiť. Príbeh chudobného Ráhula a naivnej dobrosrdečnej Julije, a to šialene krásne prepojenie ich osudov, ma dostalo na lopatky. Úprimne, desím sa toho, z čoho Monika vyskladá ďalší príbeh, ale viem, že si to budem chcieť prečítať medzi prvými a som presvedčená, že to bude pecka. Hoci pri umeleckej honosnosti, ktorá sála z jej rukopisu, sa mi skôr žiada hovoriť o hodnotnom diele, výnimočnom zážitku a pripomienke, že láska a osud sú mnohokrát to jediné, čo máme všetci spoločné, aj keď každý s tým zdanlivo naloží inak. A karma dokáže nakopať zadok fakt každému. Vedela by som o príbehu napísať viac, no nechcem spoilerovať. Ak ste už čítali niečo od tohto talentovaného stvorenia, dostanete ešte viac, než očakávate. Ak ste ešte nemali česť a trúfate si, lebo minimálne niektoré jej diela nie sú pre slabé povahy, užite si to, aj keď v tomto prípade je to trpkosladké želanie. No výstižné. Pre mňa je Monika charizmatická bytosť s veľkým srdcom a jej knihy to len potvrdzujú. Ďakujem, Monička, že si nás poctila a podelila sa s nami o ďalší kúsok zo svojho talentu. Narábaš s ním unikátne a pre mňa si nádherný zjav, od ktorého sa chcem inšpirovať. Tak ako nemá človek nikdy strácať nádej, prosím, Ty nikdy neprestaň tvoriť, lebo tým dávaš nádej nám smrteľníkom, že aj trpký príbeh môže skončiť šťastne.

Vždy keď čítam nejakú dobrú knihu je mi smutno keď som na konci, že sa už nebudem môcť podielať na príbehu a citiť s hlavnými hrdinami...
A každá dobrá kniha, zanecháva vo mne stopu či už pozitívnu, alebo negatívnu...
Ale keď Vás kniha dojme k slzám je to jednoducho dôkaz, že je napísaná.
Neviem, kde Monika na tieto námety chodi, ale všetky jej romány vedia tak dokonale chytiť za.
Mám od nej prečítané všetky knihy a každá zanechala vo mne hlboký dojem...
Aj túto knihu VŠETKÝM môžem jedine ODPORUČIŤ. :-)

Lacrimma
30.12.2020 5 z 5

Krásný a silný příběh. Neuvěřitelné, co dokáže člověk zvládnout. Autorka nikdy nezklamala. Jen v té slovenštine nejde tak rychle číst, jak v češtině.