Sluha dvou pánů

Sluha dvou pánů https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71316/bmid_sluha-dvou-panu-Lqv-71316.png 4 868 125

Stále živé dílo italského klasika patří k vrcholům commedie dell´arte. Klasickým postavám vévodí a nečekané zápletky musí řešit Truffaldino, který slouží dvěma pánům (sám netuší, že jeden z nich je dívka převlečená za muže). Temperamentní komedie vrcholí tradičně šťastným koncem milostné zápletky.

Žánr:
Literatura světová , Divadelní hry

Vydáno: , Artur
Originální název:

Il servitore di due padroni , 1745


více info...

Přidat komentář

Naďa2411
15.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Na mne to bylo moc zmatené, pořád jsem si pletla postavy, takže některé souvislosti mi unikaly. Hlavní postavou je Truffaldino - sluha dvou pánů, byl tak přihlouplý a zároveň mazaný. Beatrice to byla tedy velmi kurážná žena. Dílo v aknize je pro mne průměrné. Asi si dám závazek, jít na toto představení do divadla, třeba lépe pochopím.

alef
06.03.2024 5 z 5

Brilantně provedená – comedie dell´artt - od jednoduché milostné zápletky – skrze propletenec komických a směšných situací – k tradičnímu šťastnému vyústění milostné šarády.
Tak to je Sluha dvou pánů - aneb temperamentní komedie o třech dějstvích a stále živý příběh.

„Tak já vám řeknu pravdu já se přiznám. Všichni jsme lidé chybující.“

A takhle to začíná – jedním „omylem“, jak tvrdí Truffaldino, je to totiž právě on, náš milý, dost svérázný až vypočítavý, věčně hladový, trochu pošetilý a všemi mastmi mazaný sluha. A má ještě spoustu dalších vynikajících vlastností ___
do jejich výčtu nesmíme zapomenout přidat, ještě že je poněkud zapomětlivý – katastrofu, z toho vyplývající můžete tušit od samého začátku, teda minimálně od té chvíle, kdy zjistíte že slouží dvěma pánům /a to ještě ani neví, že jedním z nich je žena/.

Truffaldino, který všechno poplete, zaplete a zauzluje, se tak dostane (a spolu s ním i všichni aktéři jedné milostné taškařice) do situace, ze které zdá se, není cesta ven. Ale protože tyhle komedie vždycky dobře končí, čeká vás „jen“ dobrá zábava – vtipná situační komedie, která i „na papíře“ dokáže hodně (a že je vážně dobrá – o tom svědčí nespočetně divadelních zpracování, vč. pro mě nezapomenutelného Truffaldina od pana Donutila).

Tak „jen do toho, jaképak upejpání.“

"TRUFFALDINO: No tak, vždyť o nic nejde. Budeme všichni spokojení, dej sem dopis a až se vrátím s odpovědí, tak to dokončíme.
SMERALDINA: Tady je. (Podá mu dopis.)
TRUFFALDINO: Víš, co je v něm?
SMERALDINA: Právě, že nevím. Ale moc ráda bych to věděla.
TRUFFALDINO: Ještě aby to byla nějaká nepříjemnost – a já za něj pak dostanu přes hubu.
SMERALDINA: Kdopak to ví? Milostné psaníčko to asi sotva bude.
TRUFFALDINO: Abych nepřišel zbytečně k úrazu. Když nevím, co v něm je, tak tam s ním nepůjdu.
SMERALDINA: Což o to, otevřít by to šlo – ale jak to pak zase zavřít?
TRUFFALDINO: To už nech na mně. Zalepovat otevřené dopisy, to je moje. A nikdo nepozná ani tohle –
SMERALDINA: Tak ho otevřem!
TRUFFALDINO: Umíš číst?
SMERALDINA: Trošku. Ale ty umíš dobře, viď?
TRUFFALDINO: Taky trošku.
SMERALDINA: Tak se na to podíváme.
TRUFFALDINO: Otevírat se musí opatrně – (Utrhne kus dopisu.)
SMERALDINA: Podívej, cos to proved!
TRUFFALDINO: Maličkost – to se zase spraví. Já mám na to patent. Tak koukni, už je otevřený.
SMERALDINA: Tak čti!
TRUFFALDINO: Přečti to radši ty. Ty znáš ruku své slečny líp než já.
SMERALDINA (prohlíží si dopis): Abych řekla pravdu, nepřečtu z toho ani bé.
TRUFFALDINO: To je náhodička. Já taky ne.
SMERALDINA: Tak nač jsme ho otvírali?"


helcavo
21.02.2024

Viděla jsem divadelní představení, bylo to super, zábavné, energické

Štěpán88
05.11.2023 4 z 5

Zatím nejčtivější maturitní četba! Myslel jsem si, že nic snažšího než Lakomec, již v maturitním seznamu nebude. Mýlil jsem se! Čte se to neskutečně rychle a dobře. Nemá to mnoho postav no zkrátka k maturitě naprostý skvost. Někdy jsem se v těch motanicích trošku zamotal a tak jsi jdu dát ještě tu všemi opěvovanou skvostnou Truffaldinovku v podání Donutila. Možná poté změním hodnocení na 5*. 42/52

lilites
31.10.2023 5 z 5

Krásná hra, bláznivá, veselá, skvělý příběh jednoho sluhy, který vzal příležitost, která se mu naskytla, za pačesy a nepustil, dokud z ní alespoň něco nevyždíme..

U této hry se vždy pobavím a musím přiznat, že je jedno jestli hru čtu, vidím nebo poslouchám, protože je skvělá ve všech těchto podobách.

I přes to však navždy vidím v roli legendárního Truffaldina pana Donutila - to je totiž zpracování mému srdci nejmilejší...

Juls125
24.09.2023 4 z 5

Knihu jsem četla v rámci povinné četby ve škole. Moc jsem se na to netesila, ale kniha předčila má očekávání. Velice mě to bavilo

BaraB13
21.09.2023

Znám hlavně divadelní hru s Miroslavem Donutilem v hlavní roli. Mám Sluhu dvou pánů moc ráda. Nadchla mě i kniha. Čte se velmi dobře a když má člověk s hlavním hrdinou spojenou i tvář pana Donutila, v některých scénách se neubrání smíchu.

Každému, komu se kniha zdála příliš zamotaná nebo prostě jen nelíbila, doporučuji pustit si záznam divadelního představení. Myslím, že zrovna v tomto případě platí, že pan Donutil vdechl Truffaldinovi život.

Anahk1
19.09.2023 5 z 5

Audiokniha.. a za mne super, pravda hru znám, takže jsem se v ději orientovala .. pobavilo!!!

janina66
05.09.2023 3 z 5

Poslouchala jsem audio jako divadelní hru. Bohužel mě to nebavilo, hrozné bláznivé motanice.
Spíše bych si asi užila přímo představení v divadle, i když bych raději šla úplně na něco jiného.

666Jitka
07.08.2023 4 z 5

Slavná potřeštěná komedie Carla Goldoniho patří zcela zaslouženě do zlatého fondu světové dramatické tvorby. Divadelní hra plná záměn a omylů člověka nesporně pobaví, ale zcela nepochybně ho ještě více pobaví divadelní zpracování, kterého se u nás naprosto bravurně zhostil Miroslav Donutil. Krásně je zvolené jméno hlavní postavy Truffaldino Gdebizzopopad - přičemž křestní jméno lze přeložit jako "podvodníček". Pantalone Agnivorla je též velmi úsměvné jméno. Chtěla jsem si tuto slavnou hru již dlouho přečíst, ale divadelní ztvárnění u mě rozhodně vede.

Vivetkav
07.08.2023 3 z 5

Krásná veselá vtipná hra .. doporučuji ráda bych si na ní hned zašla někam do divadla

jaste
26.07.2023 3 z 5

Nějak mě to nenadchlo, zamotaná pletenice jako většína komedii z té doby

ajla5
17.07.2023 3 z 5

Já vím, že je to vtipné. Ale vůbec jsem se nezasmála. Nějak mě to minulo.

_Brunetka_
06.07.2023 4 z 5

Další divadelní hra, kterou můžu jen chválit. Autor píše lehce a srozumitelně. Postavy jsou skvěle vykresleny a nebude vám dělat problém je charakterizovat. Jedná se opravdu o příběh s dobrým námětem, který je zároveň prošpikovaný velkou dávkou humoru. Konec udělá šťastným každého. Závěrem, z mé strany se jedná o jednoznačné doporučení, ať už se chcete pobavit nebo hledáte supr knížku do vašeho maturitního seznamu.

Filomena1961
08.05.2023 5 z 5

Oddechové čtení plné humoru, satiry, nečekaných zápletek. Sluha dvou pánů je klasická divadelní hra, situační komedie Carla Goldoniho z roku roku 1745, spadající do specifického žánru commedia dell´arte.
Hra je nadčasová a oslovuje i dnešní čtenáře a diváky. Na divadelních prknech Truffaldin v podání Miroslava Donutila byl úžasný a lze říci nepřekonatelný. V závěru šťastný konec milostné zápletky - co si víc přát.

Bryel
31.08.2022 5 z 5

Nestárnoucí klasika plná satiry, humoru a skvělých dialogů. Stále aktuální exkurz do duše notorického lháře, kterého nejde nemilovat.
Před lety jsem měla to štěstí vidět několikrát Truffaldina v podání pana Donutila, pro tuto roli jako by se narodil, pokaždé to byl neskutečný a jedinečný zážitek!

Hypatia1010
21.08.2022 5 z 5

Sice jsem hru s panem Donutilem v divadle neviděla, ale živě jsem si ho v roli Truffaldina dokázala představit. Úžasně propracovaná interakce postav a skvěle zapracována zápletka dodávají hře svižnost. Vtipné scény provází prakticky celou hru. Čtení scénáře jsem si dokonale užívala od začátku do konce, ačkoliv tomu možná napomohla i vlastní představivost.
Rozhodně doporučuji. A sama doufám, že se mi někdy poštěstí shlédnout skutečné divadelní představení, i když ne zrovna s Miroslavem Donutilem v hlavní roli.

Jenny46
21.06.2022 5 z 5

Moje srdeční záležitost viděla jsem několikrát jako divadelní hru s panem Donutilem a chtěla si přečíst i knihu...
Kniha se čte dobře, když znáte obsazené herce musíte se stále usmívat. Vtipná komedie, doporučuji .o))

PavlineCZka
11.06.2022 4 z 5

Jako divadelni hra to muze byt super. Ale ctena forma mi neprisla zadny terno, i kdyz dej ma spad, zapletku atd.

-markéta-
27.03.2022 5 z 5

Klasika, komedie a k tomu divadelní hra? Anooo! Jednou za čas miluji!
Parádní, oddechové čtení, u kterého se člověk zasměje, zaťuká si na hlavu, trochu se i o některé postavy bojí, za mě super.
Truffaldino je skvělá postava a kvůli němu bych divadelní hru i ráda viděla na jevišti, ne jen v knize.